» »

FAA dovolila uporabo elektronskih naprav med poletom

FAA dovolila uporabo elektronskih naprav med poletom

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je potrdila, da tudi uporaba elektronski naprav med vsemi fazami leta ni problematična. Kot smo napovedali že junija, je FAA sprejela priporočilo posebne delovne skupine, ki je pretekli mesec oddala končno poročilo o vplivu elektronskih naprav na letala. FAA se je po posvetovanju s predstavniki letalskih družb, proizvajalci letal, potniki, kabinskim osebjem in proizvajalci elektronike odločila, da prepoved uporabe vseh elektronskih naprav med vzletom in pristankom ni več potrebna.

To pomeni, da bodo potniki lahko med celotnim poletom uporabljali bralnike e-knjig, igrali igre, gledali videoposnetki, tipkali besedila in podobno. Omejitve bodo veljale le pri dejanskem vzletu in pristanku, ko v kabini ne sme biti nepritrjenih predmetov zaradi nevarnosti. Še vedno ostaja prepovedana uporaba mobilnih telefonov in drugih naprav s povezljivostjo na mobilna omrežja, če te ni mogoče izključiti (torej off-line oziroma airplane mode). Dovoljena pa bo uporaba interneta v letalih, kjer prevoznik eksplicitno ponuja Wi-Fi, ter uporaba Bluetootha za komunikacijo med napravami v kabini. Za dejansko uporabo elektronskih naprav bo morala FAA to odobriti vsakemu letalskemu prevozniku v ZDA posebej, kar se bo zgodilo kmalu.

Kaj pa pri nas? Evropska agencija za letalsko varnost (EASA) je prav tako sodelovala s FAA v projektu. Toda sprememb v Evropi še ne bo. Tiskovni predstavnik EASA Dominique Fouda je v Kölnu dejal, da bodo preučili ameriško odločitev pred objavo svoje uradne politike. Dodajal je, da v Evropi ni prepovedi uporabe mobilnih naprav per se, ampak morajo letalske družbe same odločiti, katere motijo letalsko opremo.

6 komentarjev

antonija ::

Zakaj sploh tolk bluzijo s temi elektronskimi napravami... itak jih lahko neses na avion, in ce imas res zeljo narest kaos, potem bos verjetno zadevo aktiviral v rocni prtljagi in upal da bo vseh 72 devic lustnih.

Za tiste ki pa radi poslusamo glasbo in kaj preberemo med poletom (including vzleti in pristanki) je pa tole samo ena tecna birokratska neumnost (z izjemo nepritrjenih predmetov v kabini, to zna pa nit velika nevarnost).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

[D]emon ::

Preprosto: Gre za zelo staro prepoved.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

joebanana ::

Moje mnenje je, da je letalo zelo slabo načrtovano, če ga lahko zrušiš z mobilno napravo.

Mipe ::

Mobilna naprava je overkill. Že mali laser pen ti ga lahko sklati, pa še na letalu ti ni treba biti.

Lasers and aviation safety @ Wikipedia

pegasus ::

Saj ga ne zrušiš ... dovolj da malo motiš gps sprejem, pa lahko to potegne za seboj celo vrsto zanimivih in neprijetnih dogodkov.

Kaboom ::

za vzlet in pristanek je isti razlog zakaj naj se ne uporablja elektronika kot dejstvo da dvigni svoj sedez, pospravi mizico, ne imej 15kg prtljage v narocju, ne bodi na straniscu,...

Janezek?
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriške stevardese zahtevajo korak nazaj glede rabe elektronike (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10431812 (27188) antonija
»

V EU dovoljena raba elektronike med poleti

Oddelek: Novice / Ostale najave
66163 (4540) Mavrik
»

Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
209560 (7968) Rokm
»

Bomo lahko med poletom ves čas uporabljali elektroniko?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4913651 (11001) MrStein

Več podobnih tem