»

Ruska koda leta v aplikacijah ameriških državnih organov

Slo-Tech - Pushwoosh je podjetje, ki razvija kodo za uporabo v aplikacijah za pametne telefone. Deluje podobno, kot drobci Facebookove, Googlove ali Amazonove kode, in sicer zbira osebne podatke. Kodo najdemo v več kot 8000 aplikacijah na Googlovi in Applovi platformi, vključno z aplikacijami Centra za nadzor nalezljivih bolezni (CDC), ameriške vojske, UEFE in britanskih laburistov.

Uporabljanje kosov kode zunanjih proizvajalcev pri razvoju aplikacij ni nič nenavadnega, saj se tako pospeši in poceni razvoj. Med tovrstne ponudnike sodi tudi Pushwoosh, ki pa je registriran v Rusiji. Čeprav imajo strežnike v ZDA in Nemčiji, kjer shranjujejo zbrane podatke, so vendarle rusko podjetje s sedežem v Novosibirsku. Tega niso nikoli zares skrivali, a ker tega tudi niso obešali na veliki zvon, je večina uporabnikov kode to spregledala. Ruskih vezi niso ravno tajili, a jih tudi navajali niso.

Pushwoosh ni veliko podjetje, saj ima 40 zaposlenih in letni promet okoli 2,5 milijona evrov. A ker ima sedež v...

25 komentarjev

Rusija dodatno oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Rusija stopnjuje pritisk na zahodne tehnološke velikane, ki ne želijo odstranjevati vsebin, ki so po lokalni zakonodaji nezakonite. Zaradi tega je včeraj Googlu izrekla 7,2 milijarde rubljev (86 milijonov evrov), Meti (nekdanji Facebook) pa dve milijardi rubljev (24 milijonov evrov) glob. Višina globe je bila odvisna od prihodkov podjetij v Rusiji.

Kazni je izreklo rusko sodišče in ne agencija (Roskomnadzor), ker podjetji ne želita odstraniti vsebin, za katere je Roskomnadzor to odredil. Globe predstavljajo stopnjevalne ukrepe, ker se kršitve ponavljajo, so sporočili iz agencije. Če bosta podjetji kršitvi nadaljevali, bodo globe še zrasle.

Rusija je v zadnjem letu okrepila boj proti družbenim omrežjem, kar vključuje izrekanje visokih glob in upočasnjevanje dostopa, s čimer želijo podjetja prisiliti v brisanje nezaželenih vsebin. Med njimi so tudi pozivi k protestom in ostale vsebine, ki oblastem niso povšeči. Dosedanje globe so bile zanemarljive, po novem pa znašajo 5-20...

2 komentarja

Teksaški zakon o prepovedi cenzure na družbenih omrežjih protiustaven

Slo-Tech - Ameriško zvezno sodišče je zadržalo kontroverzni teksaški zakon, ki je upravljavcem družbenih omrežij prepovedoval moderiranje in odstranjevanje vsebin, ki jih objavljajo uporabniki. Teksaški zakon je od upravljavcev zahteval, da nediskriminatorno razpečujejo vsakršno vsebino in jim odrekal uredniško presojo. Izrecno jih je opredelil kot nevtralno prenosno infrastrukturo (common carrier), podobno kot ponudnike dostopa do interneta ali mobilne operaterje.

Sodnik Robert Pitman je zakon v celoti zadržal, ker je vseboval vrsto neustavnosti, med drugim tudi kršitve prvega amandmaja (svoboda izražanja). Sodišče meni, da obstaja velika verjetnost, da tožniki v postopku uspejo, zato bi uveljavitev zakona pred zaključkom postopka povzročila težko popravljive posledice. Podoben zakon so želeli sprejeti tudi na Floridi, a ga je zvezno sodišče prav tako blokiralo. V vseh primerih so konzervativni guvernerji zakon utemeljevali z besedami, da se tako borijo proti domnevnemu utišanju...

45 komentarjev

Rusija od tehnoloških velikanov zahteva lokalne podružnice

Slo-Tech - Rusija od tehnoloških velikanov, kot so Apple ali Meta (nekdanji Facebook), zahteva vzpostavitev lokalnih podružnic v Rusiji v prihodnjem letu. Gre za zahtevo iz novega zakona, ki je začel veljati julija letos in to zahteva od podjetij z več kot 500.000 uporabniki dnevno. Regulator Roskomnadzor je sedaj 13 podjetij že pozval, naj odprejo podružnice v Rusiji. Med njimi so Apple, Google, Meta, Telegram, TikTok in Twitter. V nasprotnem primeru jim grozijo ukrepi, ki obsegajo omejevanje oglaševanja, zbiranja podatkov in finančne sankcije.

Kaj točno od podjetij pričakujejo, v izjavi Roskomnadzor ni zapisal. Nenavadno je tudi to, da imajo nekatere izmed podjetij na seznamu v Rusiji že svoje poslovalnice. Pojavljajo se bojazni, da želi Rusija podjetja prisiliti v odprtje lokalnih pisarn in kasneje skladiščenje podatkov v Rusiji, da bi pridobila vzvod za pritisk nanje. Rusija je letos Google, Facebook, Twitter, TikTok in Telegram že oglobila, ker niso izbrisali vsebin, ki so bile po...

10 komentarjev

Družbena omrežja bodo morala v Rusiji odpreti podružnice

Reuters - V Rusiji je začel veljati zakon, ki od upravljavcev družbenih omrežij zahteva, da v državi odprejo podružnice. V nasprotnem primeru grozijo globe in prepovedi oglaševanja. Zakon velja za družbena omrežja, ki delujejo v Rusiji, kar pomeni, da imajo vsaj 500.000 obiskovalcev iz Rusije dnevno. Podjetja morajo prit Roskomnadzorju registrirati osebni račun.

V Rusiji že več let poizkušajo trdo nadzorovati družbena omrežja. Leta 2019 sprejeli zakon, ki od prodajalcev pametnih telefonov zahteva, da nanje prednamestijo ruske aplikacije. V preteklosti je Kremelj že obtoževal družbena omrežja, da sodelujejo pri organizaciji ilegalnih protestov in shodov. Več družbenih omrežij so tudi oglobili, ker niso (dovolj hitro) odstranila vsebin, ki so po mnenju ruskih oblasti nezakonite. Ta teden se je v Rusiji začel nov postopek zoper Google zaradi suma kršitve zakonodaje o osebnih podatkih. Twitter in Facebook nove zakonodaje nista komentirala.

8 komentarjev

Raziskovalci v PNAS: družbena omrežja so sistemski problem

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev z različnih področij, med drugim etike, psihologije, antropologije in klimatologije, v ugledni znanstveni reviji PNAS pišejo, da bi morali družbena omrežja obravnavati kot tako resen problem kot podnebno krizo. Ugotavljajo, da je neverjetno, da človeštvo ni uporabilo vseh dosegljivih mehanizmov za brzdanje sistema, ki med drugim napaja proticepilstvo, je botroval napadu na kapitol, podžiga nestrpnost do prosilcev za azil in neti sovraštvo. Sedemnajst strokovnjakov različnih področij zagovarja ugotovitev, da je katastrofa družbenih omrežij krizna veda (crisis discipline). Tako označujemo vedo, ki terja povezovanje več različnih ved pri reševanju problema, ki resno zadeva vso človeštvo. Prvi širše znan primer je bila varstvena biologija (conservational biology), sedaj pa je podobna tudi znanost o podnebnih spremembah.

Raziskovalci poudarjajo, da je v spletnem sodelovanju lahko precej svetlih točk, denimo Wikipedija ali večja slišanost deprivilegiranih skupin. A...

99 komentarjev

Florida spletnim platformam ne bo dovolila odstraniti profilov politikov

The New York Times - Na Floridi so kot prvi v ZDA sprejeli zakon, ki upravljavcem družbenih omrežij omejuje načine za regulacijo vsebin na platformah. Prepovedano bo trajno blokirati politike in kandidate z družbenih omrežij, kar se je denimo zgodilo prejšnjemu ameriškemu predsedniku januarja letos. Omrežja, ki bi v prihodnosti na podoben način odstranile profile politikov in kandidatov, bodo oglobljena. Zakon je nastal kot neposredni odgovor na januarske dogodke.

Odslej bo prepovedano za več kot 14 dni onemogočiti dostop do profila vsem, ki kandidirajo za funkcije na ravni zvezne države. Globe bodo znašale do 250.000 dolarjev na dan. Zakon prav tako prepoveduje prioritiziranje vsebin, ki jih producirajo novinarske hiše določene velikosti. Razlog je domnevna cenzura članka iz New York Posta lani jeseni. Odslej bodo morala podjetja jasno definirati, kakšna pravila za umik vsebin veljajo.

Floridski republikanski guverner Ron DeSantis je dejal, da želijo s tem Floridčanom zagotoviti zaščito pred elitami...

97 komentarjev

Francija delo otroških spletnih vplivnežev regulira podobno kot otroške igralce

BBC - Predlani je najpodjetnejši uporabnik YouTuba zaslužil 20 milijonov evrov. Ni šlo za kakšnega znanega igralca, niti za internetne zvezde podcastov in streamov, temveč za Ryan Kaji. Tedaj je bil Ryan Kaji star sedem let, ukvarja pa se z ocenjevanjem otroških igrač. V primerjavi z letom poprej se mu je zaslužek podvojil. In Ryan ni edini otroški vplivnež (influencer), ki dela oziroma opravlja dejavnost (temu ne moremo reči drugače) na družbenem omrežju. Ker je to področje slabo urejeno, je Francija med prvimi državami strogo omejila delo otroški vplivnežev. Podobno so države po razmahu filma storile tudi v tej industriji.

Zakon, ki so ga sprejeli v torek, se dotika otrok, ki na družbenih omrežjih prebijejo veliko časa, tam delajo in od tega tudi zaslužijo. Zakon uvaja podobno zaščito, kot jo imajo igralci in modeli. Med drugim bodo zaslužki zaklenjeni na posebnem bančnem računu, do katerega bodo lahko dostopili šele po dopolnjenem 16. letu. Podjetja, za katera bi otroški vplivneži...

14 komentarjev

Uporaba spletnih družbenih omrežij povzroča depresijo

Slo-Tech - Veliko raziskav je že nakazalo na korelacijo med uporabo družbenih omrežij in slabim počutjem, nova raziskava pa to prepričanje še podkrepljuje. Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji v novi številki Journal of Social and Clinical Psychology poročajo o dokazih, da uporaba družbenih omrežij ne le korelira, temveč povzroča depresijo.

Opazovali so skupino 143 študentov z univerze, ki so bili uporabniki Facebooka, Instagrama in Snapchata. Po tednu spremljanja njihovega stanja so jih razdelili v dve skupini. Prva je morala omejiti uporabo družbenih omrežij na 10 minut dnevno, druga skupina pa je lahko nadaljevala po starem. V naslednjih treh tednih so opazili statistično pomembne razlike v osamljenosti in depresivnosti. Prva...

57 komentarjev

Uber Yandexu v Rusiji priznal poraz

The New York Times - Uber poizkuša izpodriniti tekmece in postati de facto taksi prevoznik v mestih, kamor pride, a mu v Rusiji in sorodnih državah to ne bo uspelo. Namesto tega je moral priznati premoč Yandexu, s katerim bosta prevoze ponujala skupaj, Uber pa bo imel v novoustanovljenem podjetju manjšinski delež.

Uber je v Rusiji začel delovati leta 2014, medtem ko je ruski gigant Yandex (ruski Google, ki obvladuje vse od iskanja do družbenih omrežij) svoje taksi storitve ponujal že od leta 2011. Čeprav je Uber v Rusijo, Azerbajdžan, Belorusijo in Kazahstan v zadnjih treh letih vložil več kot 170 milijonov dolarjev, je bil še vedno dvakrat manjši od Yandexa. Podjetji sta se zapletali v cenovno vojno, jasno pa je bilo, da Uber Yandexa ne...

9 komentarjev