»

Končana stavka hollywoodskih igralcev, najtrši oreh umetna inteligenca

Slo-Tech - Slaba dva meseca po koncu stavke scenaristov v Hollywoodu so dogovor sklenili še igralci. Njihov sindikat SAG-AFTRA je v sredo soglasno potrdil sklenjeni dogovor s studii in ponudniki pretočnih storitev, s čimer se stavka končuje. Dogovor je vreden več kot milijardo dolarjev in rešuje številne težave, ki so jih imeli igralci, med drugim pa obravnava tudi nevarnosti, ki jih predstavlja plazeča umetna inteligenca.

Združenje filmskih in televizijskih producentov (AMPTP) je dejalo, da novi dogovor predstavlja novo paradigmo. Z njim so člani SAG-AFTRA dosegli največ v zgodovini, med drugim višje minimalne plače - povišanje je najvišje v zadnjih 40 letih - nova nadomestila za predvajanje pretočnih vsebin, zaščito pred uporabo umetne inteligence in številne druge ugodnosti. Stavka scenaristov in igralcev je bila prva stavka v zadnjih 60 letih, ko sta obe srenji stavkali sočasno. Zato ni presenetljivo, da je tudi izvršni odbor sindikata na nacionalni ravni v petek s prepričljivo...

4 komentarji

Tehnološki velikani ukinjajo delo od doma

Slo-Tech - Epidemija je prinesla nekaj sprememb, a vendarle ne toliko, kot je sprva kazalo. Delo od doma se je sicer uveljavilo, a trajna oblika ne bo niti v tehnoloških velikanih. Ti v zadnjih tednih kot po tekočem traku kličejo zaposlene nazaj v pisarne, pri čemer večina predlaga hibridni način, ki terja prisotnost trikrat tedensko. Zaposleni nad spremembami niso navdušeni, ker so se mnogi med epidemijo preselili daleč od sedežev podjetij v mesta, kjer so stroški življenja nižji.

Naprej so zaposlene lepo prosili, naj se vrnejo, sedaj pa so se večinoma zatekli k ultimatom. Zadnji na seznamu je Amazon, ki vztraja pri svojem motu Disagree and commit. Izvršni direktor Andy Jassy je zaposlenim povedal, da bodo morali trikrat na teden v pisarne. Vodilni naj bi namreč ugotovili, da so zaposleni učinkovitejši in bolje sodelujejo, če so na delovnem mestu fizično prisotni. Zato so že v začetku leta sporočili, da se bo to zgodilo. Zaposleni so sicer izražali nestrinjanje, a na koncu ni pomagalo.

V...

344 komentarjev

Kod hodi Amazonova umetna inteligenca

Bloomberg - Amazon je kmalu po izidu ChatGPT, Bing Chata in Barda sporočil, da prihaja tudi njegov odgovor, ki se imenuje Amazon Bedrock. Poldrugi mesec pozneje, ko bi izdelek že pričakovali, ne zaradi enostavnosti podviga ampak zaradi nujnosti, če se želi kosati s konkurenti, še vedno čakamo. Posebej neučakane so stranke, ki plačujejo za dostop do storitev v oblaku, saj Amazon vztrajno premika roke.

Že Amazonova napoved ni razkrivala nobenih podrobnosti, kar je nenavadno. Kadar predstavljajo nove storitev Amazon Web Services, nikoli ne pozabijo vključiti bahavih komentarjev starih novih strank. Pri Bedrocku pa so bili nenavadno molčeči. Pojavljala so se namigovanja, ki so sedaj čedalje glasnejša, da Amazonov izdelek v resnici ni niti blizu komercialno uporabne ravni, a so ga morali napovedati zaradi pritiska uspešne konkurence.

A Amazon trdi, da razlogov za preplah ni. Matt Wood, podpredsednik za AWS, je dejal, da gre za povsem nov izdelek. Želeli so ga javno napovedati in nekaterim...

1 komentar

Naprave, ki potrebujejo oblak, v resnici niso naše: lekcija Amazon Halo

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da zapirajo oddelek Halo in ukinjajo linijo istoimenskih naprav. To ne bi bila posebna novica, saj podjetja nenehno upokojujejo stare izdelke in predstavljajo nove (ali pa tudi ne), a naprave Halo bodo prenehale delovati. Četudi je najnovejša na trgu manj kot leto dni, bo od 1. avgusta le še neuporaben kos silicija - ki pa ga bo možno reciklirati.

Tiskovna predstavnica podjetja Kristy Schmidt je dejala, da nenehno spremljajo koristnost in potencial, ki ga imajo izdelki za uporabnike in se temu prilagajo. Bolj po domače povedano pa je Amazon ugotovil, da izdelki Halo niso več smiselni, saj ga je konkurenca Apple, Fitbit in Samsung prehitela. Halo Band, Halo View in celo Halo Rise, ki je star vsea pol leta, bodo izgubili povezavo z oblakom, zato bodo nehali delovati. Amazon obljublja, da bodo uporabnikom kupnino povrnili.

Ne sicer čisto vsem, temveč le tistim, ki so naprave kupili v minulih 12 mesecih. Ti bodo dobili nazaj celotno kupnino, vsem pa bodo...

39 komentarjev

Amazon nadaljuje odpuščanja

Slo-Tech - Amazon je bil med pandemijo eden največjih zmagovalcev, saj so ljudje množično naročali izdelke, zaradi česar je njegov promet hitro rasel, čemur je sledilo tudi zaposlovanje. V zadnjem letu pa se Amazon spopada s padanjem prihodkov, s čimer je povezano tudi odpuščanje. Napovedali so še dodatno krčenje števila zaposlenih, ki se bo od lanskega oktobra zmanjšalo za 18.000.

Izvršni direktor Andy Jassy je sporočil, da je večina odpuščenih iz oddelkov Amazon Stores in PXT. To so torej fizične trgovine, kamor sodijo Amazon Go, Amazon Fresh in Amazon Style, ter kadrovski oddelek (PXT). V številkah to predstavlja pet odstotkov zaposlenih na tem nivoju ali 1,2 odstotka vseh zaposlenih. Amazon je septembra zaposloval 1,5 milijona ljudi, let 2021 pa 1,3 milijona.

Drugi kazalnik slabših obetov je tudi tečaj delnic, ki drsi že celo leto. V zadnjih dvanajstih mesecih se je vrednost Amazonovih delnic in s tem njegovo tržne kapitalizacije razpolovila. Zato so že novembra napovedali 10.000 manj...

9 komentarjev

Amazon ukinja Wickr Me

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da bodo ukinili aplikacijo za šifrirano komunikacijo Wickr Me, ki je namenjena domačim uporabnikom, medtem ko poslovni del ostaja. Nove registracije ne bodo več mogoče po 31. decembru 2022, še leto dni pozneje pa bodo storitev ugasnili.

Amazon je Wickr kupil lani in kmalu plačljivo verzijo ponudil poslovnim uporabnikom. Ta verzija se imenuje Wickr AWS in ostaja, kakor ostaja tudi Wickr Enterprise. Brezplačna verzija Wickr Me, ki so jo uporabljali na primer novinarji, pa po Amazonovih besedah in podatkih medijev privlači tudi kriminalce. Tudi zato se je Amazon odločil, da Wickr Me ukine. Da pa bi lahko uporabniki Wickr AWS, ki so uporabljali Wickr Me za komunikacijo tudi z uporabniki izven poslovnega omrežja, to še naprej počeli, bodo to funkcijo integrirali v Wickr AWS.

Kdor bo pogrešal Wickr Me, lahko poseže po drugih brezplačnih alternativah, denimo Telegram ali Signal.

9 komentarjev

Nepotrebni sestanki so milijonski strošek za velika podjetja

Slo-Tech - Sestanki so nujni sestavni del delovnika, a številni med njimi so nepotrebni, kar prinaša otipljive izgube, je v najnovejši raziskavi (razkritje: ki jo je sofinanciralo podjetje, ki nudi orodja za snemanje in prepis sestankov) ocenil Steven Rogelberg z Univerze Severna Karolina v Charlottu. Ocenil je, da zaposleni tedensko na sestankih preživijo 18 ur in da zavrnejo le 14 odstotkov vabil na sestanke, čeprav bi si jih želeli kar tretjino. Udeležba na nepotrebnih sestankih podjetja stane okrog 25.000 dolarjev na zaposlenega letno, kar se v velikih koncernih hitro nabere v milijonske zneske.

Ljudje se sestankov udeležujejo, ker se to od njih pričakuje in ker jim nadrejeni zelo redko razložijo, kateri sestanki so pomembni in da lahko ostale tudi odklonijo. To je razumljivo, saj številne sestanke sklicujejo prav nadrejeni. Moški vendarle pogosteje odklonijo sestanke kot ženske. Že prejšnje raziskave so pokazale, da so slabo načrtovani sestanki velik demotivator, ki lahko v skrajnih...

23 komentarjev

Amazon gre v zdravstvo

Slo-Tech - Za svoje zaposlene je Amazon že leta 2019 ponudil zdravstveno oskrbo (Amazon Care), a to je bil le preizkus pred velikopoteznim načrtom. Sedaj za 3,9 milijarde dolarjev kupuje 1Life Healthcare Inc, ki v ZDA nudi primarno raven zdravstvenega varstva pod znamko One Medical. Amazon z enim zamahom dobil več kot 180 ordinacij v 25 zveznih državah, kamor hodijo ljudje iz več kot 8000 podjetij. Prevzem bo stal 3,9 milijarde dolarjev in bo prvi večja investicija na področju zdravstva, ki je za Amazon prioriteta, kot je dejal izvršni direktor Andy Jassy. Trg zdravstvenih storitev je samo v ZDA vreden 4000 milijard dolarjev in predstavlja eno najstabilnejših dobičkonosnih panog. Delnice podjetja Healthcare Inc so ob objavi vesti pridobile 69 odstotkov, saj ima prevzemna cena 77-odstotno premijo glede na tečaj pred tem.

Amazon ni uradno razkril, kdaj in kako bo One Medical integriran v Amazon Care. Ni pa to prvi Amazonov korak v tej smeri, saj je na primer lani za Haven zapravil (skupaj z...

42 komentarjev

Število naročnin na pretočne storitve preseglo milijardo

Slo-Tech - V minulem letu so naročnine na pretočne storitve prvikrat v zgodovini presegle milijardo uporabnikov, v letnem poročilu ugotavlja Motion Pictures Association. Število naročnin je lani doseglo 1,1 milijarde dolarjev, kar predstavlja 26-odstotno rast. Zrcalna slika pa je s prodajo vstopnic za kinematografe, ki je upadla za 72 odstotkov z 42 milijard dolarjev v letu 2019 na 12 milijard milijard dolarjev lani. Drastično poslabšanje ni presenetljivo, saj so bili lani zaradi pandemije številni kinematografi po svetu več mesecev zaprti. Največji trgi so namreč ZDA, Kanada, Kitajska, Japonska in Francija, ki so bili vsi močno prizadeti zaradi bolezni. V Aziji, zlasti na Kitajskem, se položaj počasi normalizira in se v kino hodi že normalno, medtem ko je v Severni Ameriki in Evropi življenje še vedno precej omejeno.

Tudi če seštejemo zaslužke v kinematografih in domače oziroma mobilne nakupe zabave, je rezultat negativen. Z dobrih 98 milijard dolarjev predlani se je lani obseg skrčil na 81...

0 komentarjev

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Slo-Tech - Ustanovitelj podjetja Amazon in izvršni direktor Jeff Bezos je sporočil, da odstopa s funkcije. Od 1. julija dalje bo izvršni predsednik (executive chair), medtem ko bo njegovo funkcijo prevzel dosedanji vodja Amazon Web Services Andy Jassy. V okrožnici, ki jo je Bezos poslal zaposlenim, je zapisal, da se odstopa, da bi se laže posvetil svojim drugim projektom, kot so Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin in The Washington Post. Znotraj Amazon pa se bo posvečal novim izdelkom in zgodnjim iniciativam.

Amazon je star 27 let. Bezos ga je ustanovil kot spletno knjigarno v času, ko internet še ni bil nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, e-knjige pa so bile huda eksotika. Do danes Amazon ni postal le spletna trgovina vsega, temveč je postal vodilni igralec na trgu storitev v oblaku (AWS), logistični gigant in celo lastnik lasne letalske družbe, ponudnik pretočnih storitev in celo vidni igralec v razvoju umetne inteligence. Podjetje, ki je trenutno vredno 1700 milijard dolarjev,

11 komentarjev

Direktor TikToka po dveh mesecih odstopil

Slo-Tech - Kevin Mayer, ki v zadnjem času zelo izpostavljeno podjetje TikTok vodi šele od 1. junija, je po dobrih dveh mesecih odstopil. V okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim v podjetju, je dejal, da se je v zadnjih tednih ozračje in politično okolje tako spremenilo, da se je odločil oditi. Čeprav verjame v svetlo prihodnost podjetja, sam ne more več voditi podjetja v takšnih pogojih. Vloga in oblika podjetja bosta namreč v prihodnosti precej drugačni od tega, kar je Mayer pričakoval ob nastopu. Mayer je pred prevzemom funkcije delal v Disneyju kot vodja pretočne storitve Disney+.

Gre seveda za zahtevo ameriške administracije, da se ameriški del podjetja proda novim ameriškim lastnikom. Priljubljenost storitve TikTok je letos poletela v stratosfero, čemur pa je sledil tudi močan pritisk ameriških oblasti. Zaradi očitkov, da služijo kitajskim interesom in da so povezani s tamkajšnjo vlado, kar v podjetju odločno zanikajo, so v ZDA TikTok najprej razglasili kot grožnjo za nacionalno varnost...

4 komentarji

Zaradi vdora odstopil izvršni direktor Targeta

Forbes - Zaradi hekerskega vdora v računalniški sistem tretje največje ameriške trgovske verige Target, v katerem so napadalci uspeli pridobiti več kot 40 milijonov številk kreditnih kartic in 70 milijonov osebnih podatkov strank in povzročili več milijonov dolarjev škode, je danes odstopil Targetov izvršni direktor Gregg Steinhafel.

Iz podjetja so sporočili, da so po dolgih pogovorih ugotovili, da je čas za zamenjavo za krmilom podjetja. Steinhafel zato odstopa z vseh svojih funkcij, tj. mesta izvršnega direktorja, predsednika podjetja in predsednika upravnega odbora. Vodenje podjetja bo začasno prevzel dosedanji finančni direktor John Mulligan, upravni odbor pa bo vodila Roxanne S. Austin, ki je njegova članica. Novega...

3 komentarji

Steve Jobs odstopil z mesta generalnega direktorja Appla

Steve Jobs odhaja

Slo-Tech - Po tem ko je bil Steve Jobs na bolniškem dopustu od 17. januarja, je danes (in veljavno takoj) odstopil z mesta generalnega direktorja Appla. Njegovo mesto je prevzel Tim Cook, ki je že vodil Apple, medtem ko je bil Jobs na prejšnjem bolniškem dopustu med zdravljenjem raka. V svojem pismu direktorskega odboru je Apple prosil, da bi ostal kot predsednik direktorskega odbora, kar so mu tudi že odobrili.

Nazadnje ko je odšel na bolniški dopust, je Applova delnica kratkoročno strmoglavila. Kaj se bo dogajalo tokrat, bomo videli ob treh popoldan po našem času, ko se odpre newyorška borza.

119 komentarjev

Odstopil AMD-jev izvršni direktor Dirk Meyer

Dirk Meyer

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Včeraj je odstopil AMD-jev izvršni direktor Dirk Meyer, ki je to funkcijo opravljal od julija 2008. Kot so sporočili za javnost, sta se AMD in Meyer sporazumno odločila za prekinitev delovnega razmerja. V polikani izjavi za javnost je AMD-jev predsednik Bruce Claflin zapisal, da je Meyer nastopil funkcijo v težkih časih in uspel stabilizirati AMD, za kar so mu hvaležni.

V prihodnosti želijo povečati vrednost podjetja za delničarje (po domače želijo več dobička, ki se bo prelil v kapital), za kar sta potrebna občutna rast in vodilni položaj na trgu. Sprememba v vodstvu naj bi pomagala doseči te cilje, saj Meyer v poltretjem letu ni uspel izrazito obrniti finančnih tokov in doseči opaznejših dobičkov (predlanski preblisk je bil posledica Intelove globe). Lanske...

8 komentarjev

Odstopil HP-jev izvršni direktor

Mark Hurd

Slo-Tech - Nenadoma in nepričakovano je podal odstopno izjavo HP-jev izvršni direktor Mark Hurd, ki je bil na položaju od leta 2005. V zgodovino podjetja se je zapisal kot eden najuspešnejših, a tudi najstrožjih menedžerjev. V času njegovega vodenja podjetja je odslovil 15.200 delavcev, kar je predstavljajo desetino vseh zaposlenih. Zmanjšal je število zaposlenih v IT-oddelku, število aplikacij v uporabi v HP-ju in število njihovih podatkovnih centrov s 85 na šest. Po nastopu recesije je ukinil mnogo ugodnosti za...

13 komentarjev