» »

Kod hodi Amazonova umetna inteligenca

Kod hodi Amazonova umetna inteligenca

Bloomberg - Amazon je kmalu po izidu ChatGPT, Bing Chata in Barda sporočil, da prihaja tudi njegov odgovor, ki se imenuje Amazon Bedrock. Poldrugi mesec pozneje, ko bi izdelek že pričakovali, ne zaradi enostavnosti podviga ampak zaradi nujnosti, če se želi kosati s konkurenti, še vedno čakamo. Posebej neučakane so stranke, ki plačujejo za dostop do storitev v oblaku, saj Amazon vztrajno premika roke.

Že Amazonova napoved ni razkrivala nobenih podrobnosti, kar je nenavadno. Kadar predstavljajo nove storitev Amazon Web Services, nikoli ne pozabijo vključiti bahavih komentarjev starih novih strank. Pri Bedrocku pa so bili nenavadno molčeči. Pojavljala so se namigovanja, ki so sedaj čedalje glasnejša, da Amazonov izdelek v resnici ni niti blizu komercialno uporabne ravni, a so ga morali napovedati zaradi pritiska uspešne konkurence.

A Amazon trdi, da razlogov za preplah ni. Matt Wood, podpredsednik za AWS, je dejal, da gre za povsem nov izdelek. Želeli so ga javno napovedati in nekaterim strankam omogočiti poizkusno uporabi, da bi dobili povratno informacijo. Odločno je zavrnil, da hitijo in da gre za zdaj za polizdelek. A z vidika običajnega uporabnika gre v resnici za nič-izdelek. Amazonove umetne inteligence ni.

Situacija je neprijetna. Amazon je nesporni vodja na področju računanja v oblaku. Microsoft ali Google mu ne uspeta konkurirati, a lahko z dobrimi orodji umetne inteligence spremenita potek tekme in pridobita pomembne stranke. Od Amazona upravičeno pričakujemo veliko tudi zato, ker niso novinci in ker imajo ogromno podatkov ter izkušenj. Navsezadnje je ves njegov posel en velik algoritem, ki določa, kaj bomo videli, kaj se bo kaj reklamiralo in kako se bo prodajalo. A Amazon ni nikoli vlagal tako veliko v bazične raziskave kakor konkurenca - morda se mu sedaj to maščuje. Ko so 13. aprila napovedali Bedrock, so strankam nejavno obljubili dostop v začetku junija. Doslej smo videli le oglase, kdo vse naj bi to uporabljal (npr. Deloitte).

1 komentar

dexterboy ::

Njihova AI je še v Bedrock času, Kremenčkove čaka še industrijska revolucija, elektrifikacija... it's a long way, Hose ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Oddelek: Novice / Rezultati
119467 (8284) Irbis
»

Amazon razkriva podrobnosti o dostavi paketov z letalniki

Oddelek: Novice / Ostale najave
3211289 (9764) Jupito
»

Amazon predstavil WorkMail

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
146708 (4531) Spock83

Več podobnih tem