»

Virgin Orbit ustavlja delovanje

Space News - Po tem, ko so v Virgin Orbitu sredi marca zaposlene poslali na čakanje, so jih konec tega tedna večino odpustili in delo v podjetju ustavili.

Bransonovo podjetje Virgin Orbit, ki je mini satelite v Zemljino krožnico pošiljalo na samosvoj način - z izstreljevanjem z letala Boeing 747 - je v zelo hudih škripcih. Natančneje: prek vikenda, do 3. aprila, odpuščajo 85 odstotkov zaposlenih, oziroma 675 oseb. Ostaja okroglih sto uslužbencev, ki bodo bržkone vzdrževali opremo v času, ko vodilni preudarijo, ali in kako oditi dalje. Za odpravnine bodo potrošili 15 milijonov dolarjev, poglavitni vir denarja pa so v zadnjem času edinole še posojila Bransonove vlagateljske družbe Virgin Investments Ltd., ki bo tako v primeru dokončnega propada pohopsala opremo, med drugim nosilno letalo. Pogovori glede novih večjih vlagateljev, ki bi Virgin Orbit potegnili iz rdečih številk, so namreč marca propadli.

Največji žebelj v krsto je bila propadla januarska izstrelitev, ki bi bila sicer prvi...

0 komentarjev

Virgin Orbit zaposlene poslal na čakanje

Slo-Tech - Ob januarski neuspešni izstrelitvi rakete LauncherOne smo poročali, da ima podjetje tudi resne finančne težave, zaradi katerih bi lahko marca postalo insolventno. Finančne injekcije so bile obljubljene šele v drugi polovici leta, zato se je sedaj zgodilo neizogibno. Virgin Orbit je danes na čakanje poslal večino zaposlenih in ustavil vse dejavnosti, dokler ne uredijo finančnega stanja.

Izvršni direktor Dan Hart je zaposlenim dejal, da zamrznitev poslovanja daje podjetju čas, da dokonča nov investicijski načrt. Podrobne časovnice niso razkrili, januarja pa se je govorilo o 250-milijonskem vložku Yorkvile Advisors v drugi polovici leta. Več informacij lahko pričakujemo v naslednji tednih, so dejali, kar je tečaj delnice sklestilo za 18,8 odstotka.

Virgin Orbit je pot začel leta 2011, ko je Richard Branson iz Virgin Galactic ustanovil Virgin Orbit, da bi izkoristil letalo White Knight. Podjetje je formalno nastalo kot povsem samostojna entiteta leta 2017 in ga je ves čas...

9 komentarjev

Virgin Orbit neuspešen pri izstrelitvi

Slo-Tech - Včeraj bi bil moral Virgin Orbit v orbito izstreliti raketo LauncherOne, ki bi bila prva z Britanskega otočja izstreljena komercialna raketa. Sprva je kazalo obetavno, ko se je raket vzpenjala proti vesolju nad Atlantikom, a je po uspešno izvedeni prvi stopnji šlo vse narobe. Raketa je utrpela "anomalijo" in naposled padla v ocean, z njo pa tudi tovor satelitov. Virgin Orbit, ki je imel težave že prej, je sedaj tik pred propadom.

Začelo se je po načrtu. Letalo Cosmic Girl, kakor so poimenovali Boeing 747, je poletelo iz Cornwalla v ponedeljek ob 23.02 po slovenskem času. Uro pozneje je odvrglo 21-metrsko raketo LauncherOne, ki je uspešno prestala prvo stopnjo. Po treh minutah in pol se je prva stopnja rakete odcepila, nato pa so se začele težave. V drugi stopnji so izgubili nadzor nad raketo, ki ni dosegla želene orbite, čeprav so potisniki delovali vseh pet minut. Kam in kdaj je padla, niso uspeli potrditi, se je pa to verjetno zgodilo nad morjem. Tovor, vseh devet satelitov, je...

7 komentarjev

SLS ponagajal senzor za temperaturo

Slo-Tech - Predvčerajšnjim odpovedani polet rakete SLS, ko je kazalo na neuspešno ohladitev tretjega motorja, je bil najverjetneje posledica okvarjenega senzorja. NASA je na novinarski konferenci pojasnila, da odčitki s senzorja za temperaturo v problematičnem motorju niso bili v skladu s fiziko, zato sumijo, da je problem v senzorju. Motorji, ki se morajo ohladiti na -250 °C, da se ob dotoku hladnih tekočih vodika in kisika ne pokvarijo, so bili najverjetneje primerno ohlajeni. Vodja programa SLS John Honeycutt je na novinarski konferenci dejal, da je pred izstrelitvijo v motor normalno pritekal tekoči vodik in da je bila temperatura po njegovem mnenju ustrezna.

Najenostavnejša rešitev je seveda senzor zamenjati, a to ni preprosto. Tega ni možno storiti, medtem ko je SLS na izstrelišču, zato bi ga morali odpeljati nazaj v hangar (Vehicle Assembly Building), ki je od floridskega izstrelišča oddaljen nekaj kilometrov. Takšen manever traja približno en dan, hkrati pa se morajo številni...

13 komentarjev

NASA bo vdrugo testirala SLS

Slo-Tech - Aprilsko preizkušanje rakete Space Launch System (SLS) so marca prekinili, ko se je tudi tretji poizkus predčasno zaključil zaradi napake. Izvajali so test na ploščadi (wet dress rehearsal), kjer se raketa napolni z gorivom in se celotno zaporedje odštevanje izvede kot pri pravi izstrelitvi, nato pa se ustavi 10 sekund pred izstrelitvijo. Ker rezervoarjev zaradi puščanja niso uspeli v celoti napolniti, so SLS odpeljali nazaj v hangar in začeli popravilo. Sedaj gre znova.

NASA je v ponedeljek zjutraj na izstrelišče na Floridi ponovno pripeljala SLS, kjer bodo lahko nadaljevali preizkuse. Generalko bodo naslednjič izvedli po 19. juniju, dotlej pa bo SLS na ploščadi. Premik so izvedli sedaj, ker je v prvi polovici junija floridsko vreme stabilnejše. Transport iz hangarja do ploščadi namreč traja osem ur, ker se lahko SLS premika le zelo počasi. Kljub temu da so morali SLS po neuspelem poizkusu vrniti v hangar, ves čas ni izgubljen, saj so poleg popravil izvedli še nekaj del, ki so...

4 komentarji

NASA: raketa SLS nared

Slo-Tech - V petek je na izstrelišče v Kennedyjevo vesoljsko središče na Floridi prispela nov raketa za SLS (Space Launch System), ki bo v prihodnjih mesecih na Mesec ponesla kapsulo brez posadke. Nova raketa za misijo Artemis 1 v okviru istoimenskega vesoljskega programa nadomešča dosedanje rakete Ares. Celotna struktura rakete s stojalom, ki so jo iz hangarja na sedem kilometrov oddaljeno izstrelišče premikali 11 ur, tehta 5000 ton in meri 120 metrov.

V začetku aprila bo sledila vaja, na kateri bodo simulira odštevanje in izstrelitev. To bodo vadili do 9,4 sekunde pred vzletom, ko bi dejansko vključili motorje. To pomeni, da bodo simulira vse, vključno s točenjem goriva. Če bo šlo vse po načrtih, bo junija ali julija Artemis-1 poletel proti Mesecu, seveda brez posadke. SLS ne bo stal na ploščadi vse dotlej, temveč ga bodo aprila prestavili nazaj v hangar. SLS je razvila NASA, a že ima konkurenco, saj Muskov Space-X razvija Starship, ki ga bo možno uporabiti večkrat.

NASA je razvoj SLS...

0 komentarjev

Razvit ionski motor na jod

vir: Nature
Slo-Tech - Francosko podjetje ThrustMe je v vesolju uspešno preizkusilo prvi prototip ionskega motorja, ki namesto ksenona uporablja jod, kar obeta manjše dimenzije in nižjo ceno tovrstnih satelitskih pogonov.

Klasični raketni motorji lahko proizvedejo velikanske potisne sile, potrebne za hitro premagovanje Zemljine težnosti ob izstrelitvah v vesolje, a imajo hkrati nizko učinkovitost, ki se kaže v ogromnih rezervoarjih za gorivo. V mikrogravitaciji vesolja namesto tega uporabljamo varčnejše vrste pogonov, kot so električni, oziroma ionski. Ti že od svojih začetkov delujejo po enotnem principu: gorivo v obliki plina se ionizira in skozi naelektreno rešetko pošlje iz plovila, s čimer pride do spremembe gibalne količine. Potisk je v primerjavi s kemičnimi raketnimi motorji neznaten, a ga lahko vzdržujemo zelo dolgo časa, kar nazadnje pripelje do visokih hitrosti, ker v vesolju praktično ni upora. Najpogostejša izbira za gorivo ionskih motorjev je ksenon, ki pa je redek in s tem drag element,...

11 komentarjev

Astra dosegla orbito

Space News - Ameriško podjetje za vesoljske polete Astra je v četrtem poskusu vendarle uspelo poslati raketo v Zemljino krožnico. S tem se pridružuje vztrajno rastočemu spisku zasebnikov, ki omogočajo pošiljanje tovora v vesolje.

Konec avgusta so nam pri ameriškem podjetju za vesoljske polete Astra pripravili precej zanimivo predstavo, ko je njihovi preizkusni raketi na izstrelišču odpovedal eden od motorjev, zato se je nerodno opotekla vstran, preden se je le uspela pognati v nebo, a je zaradi napake prehitro omagala in ni dosegla orbite. Napako so identificirali v predelu cevi za gorivo, kjer je prišlo do puščanja in vžiga gorivne mešanice, kar je onesposobilo motor. Šlo je sicer za tretji poskus poleta v Zemljino krožnico, ki še ni nosil uporabnega tovora, zgolj letalno senzoriko ameriškega vesoljskega poveljstva. Podobno je bilo tudi na četrtem letu - le da je bil nekaj manj razburljiv, saj je tokrat naposled šlo vse po načrtih.



Odprava LV0007 se je na raketi Rocket 3.3 s poligona na...

0 komentarjev

NASA priznala, da leta 2024 gotovo ne bo na Luni

SLS

vir: NASA
NASA - V agenciji NASA so se na tiskovni konferenci lotili podrobnejše razlage izzivov pri projektu Artemis, vrnitvi astronavtov na Mesec. Prvič so uradno povedali, da je prvotni rok, leto 2024, nedosegljiv, in predvideni povratek Američanov na naš naravni satelit zamaknili za eno leto.

Med mandatom predsednika Donalda Trumpa so Američani pognali ambiciozen program vrnitve svojih ljudi na Luno, ki so ga poimenovali Artemis. Obrvi je takrat privzdignil predvsem predvideni datum poleta, v letu 2024. To je bilo spričo polžje izgradnje gigantske nosilne rakete SLS in mnogih drugih še čakajočih izzivov, kot je bil razvoj pristajalnika, že tedaj težko dosegljivo. Nato so dodatni zapleti v obliki pandemije novega koronavirusa predvideno časovno okno napravili še bolj neverjetno. Toda agencija NASA se je doslej kljub temu izogibala reorganizaciji urnika - bržkone predvsem z namenom, da od kongresa izposluje kar se da veliko sredstev, od katerih je neposredno odvisna hitrost razvoja potrebnih...

31 komentarjev

Tretji Astrin poskus poleta v orbito adrenalinsko neuspešen

koliko infarktov je povzročil tale trenutek, še ne poročajo

vir: Space News
Space News - Ameriško zagonsko raketno podjetje Astra tudi v tretje ni uspelo doseči Zemljine krožnice; toda tokratni poskus je zanimiv predvsem z vidika tega, da je poskrbel za veliko pogrizenih nohtov vseh, ki so ga spremljali v živo.

Manjša zasebna raketna podjetja že nekaj časa širom sveta poganjajo kot gobe po dežju, saj se upravičeno nadejajo kosa pogače izstrelitev v vesolje, ki se množijo zavoljo skokovite rasti števila satelitov, ki jih pošiljamo tja gor. Medtem ko Rocket Lab že opravlja komercialne polete, pa množico drugih, kot so Firefly, Relativity Space in Astra, prvi uspešni polet v orbito še čaka. Med naštetimi je Astra temu mejniku najbližje, zanimiva pa je tudi zaradi hitrosti, s katero se mu je približala. Ameriško podjetje je bilo ustanovljeno leta 2016; že dve leti kasneje je prvi prototip švignil z izstrelišča, sicer ne prav visoko. Prvi orbitalni polet je bil mišljen že za konec lanskega leta. Firma se je usmerila v transport majhnih satelitov z maso do 150 kilogramov,...

16 komentarjev

VSS Unity po dveh letih zopet v vesolju

Space News - Pri Virgin Galacticu so včeraj uspešno izvedli tretji testni polet plovila Unity, s katerim želijo v bližnji prihodnosti v vesolje voziti turiste. Preizkus je bil za podjetje zelo pomemben iz mnogih razlogov: gre za prvega po dveh letih, prvega z novega vzletišča Spaceport America v Novi Mehiki in tistega, ki je ključen za začetek letošnje sekvence štirih poletov, kjer naj bi nekateri že prevažali turiste.

Medtem ko opazujemo, kako SpaceX in Blue Origin tekmujeta v nameri pognati stalno komercialno storitev vesoljskega turizma, je vse prelahko pozabiti, da je poleg še en igralec, ki je v bistvu prvi obljubljal takšne polete za običajne "civiliste" (ki imajo mimogrede v žepu nekaj sto tisoč evrov): Virgin Galactic. Firma Richarda Bransona skuša komercializirati zamisel Burta Rutana, s katero je ta zmagal na tekmovanju Ansari X Prize: nosilno letalo bi plovilo s posadko poneslo v zrak, nakar bi to z raketnim pogonom izvedlo parabolični let z navišjo višino okoli Karmanove meje. Prvi...

0 komentarjev

Statični test motorjev rakete SLS v drugo uspešen

Ars Technica - Nasi je v četrtek v drugem poskusu uspelo motorje rakete SLS, ki je pritrjena na podstavek v bazi Stennis, poganjati poln delovni čas, skoraj petsto sekund. Sedaj lahko stečejo priprave na prvi polet.

Gromozanska raketa SLS (space launch system), najmočnejša v obstoju, je že od samih začetkov močno obremenjena z zamudami in prekoračenimi stroški. Američani so v razvoj pognali med 17 in 20 milijardami dolarjev - odvisno, kam štejemo gradnjo namestitvenih kapacitet - poleteti pa bi morala že sredi preteklega desetletja. To je problem, ker gre za nosilno raketo, na kateri sloni ameriški program vrnitve človeka na Mesec, Artemis. Zato je januarski neuspeh pri statičnem testiranju njenih ogromnih motorjev zelo bolel, saj je v praksi pokopal upe, da bi se astronavti na Luno zares vrnili v letu 2024, kakor je bilo sprva predvideno. Motorji bi morali delovati osem minut, a je že po dobri minuti prišlo do izključitve. Dobra novica pa je pozneje bila, da vendarle ni šlo za resnejšo strojno...

3 komentarji

Virgin Orbitu uspel prvi polet, NASA pa je zamočila glavni test motorjev rakete SLS

izstrelitev rakete LauncherOne

vir: Spaceflight Now
Spaceflight Now - Včeraj so navdušenci nad vesoljsko tehnologijo lahko spremljali kar dva pomembna dogodka. Podjetju Virgin Orbit je v drugo vendarle uspelo poslati raketo LauncherOne v vesolje in tja za nameček vtiriti deset majhnih satelitov. Manj uspešni so bili pri Nasi, kjer se je pomemben statični test motorjev prve stopnje megarakete SLS izjalovil, saj so ga morali po dobri minuti prekiniti zaradi okvare na enem od motorjev, kar utegne bistveno zavreti ameriško vrnitev na Luno.

Virgin Orbit je firma, ki so jo pri rdečem koncernu Richarda Bransona pred štirimi leti oddvojili od Virgin Galactica, da bi se lažje posvetili komercialnemu pošiljanju manjših tovorov v Zemljino krožnico. Medtem ko bolj razvpitemu Galacticu kar ne uspe zaštartati pošiljanja turistov do (približno) Karmanove meje, saj se jim je zadnji test iz lanskega decembra sfižil, pa so v Orbitu bližje izpolnitvi svojega poslanstva. Tudi oni so sicer imeli lanskega maja neljub pripetljaj, ko jim je pri prvi izstrelitvi rakete...

21 komentarjev

Virgin Hyperloop izvedel prvi test z ljudmi

vir: CNet
CNet - Na poligonu v nevadski puščavi je podjetje Virgin Hyperloop kapsulo transportnega sistema hyperloop po testni progi prvič pognalo z dvema človekoma na krovu. Gre za mejnik, ki pa je le manjša stopnica na poti do komercialnih rešitev, ki naj bi jih videli šele konec desetletja.

Pred osmimi leti je Elon Musk transportno stroko in javnost razburil z idejo o prevozu z magnetno gnanimi kapsulami, zaprtimi v vakuumske cevi. Vse odtlej potekajo polemike in eksperimenti okoli tega, ali je takšen način transporta sploh fizično mogoč in - še pomembneje - sploh tržno smiseln. Širom sveta je vzniknila kopica zagonskih podjetij in raziskovalnih skupin, ki skušajo testne kapsule pognati čim hitreje in dovršiti delujoče prototipe. Med njimi je ena najbolj izpostavljenih firm Virgin Hyperloop, ki smo jo sprva poznali kot Hyperloop Technologies, pa nato Hyperloop One, dokler ni leta 2017 poleg pristopil Richard Branson. Svoj testni poligon imajo blizu Las Vegasa, kjer vztrajno napredujejo od...

52 komentarjev

Starliner je obtičal v orbiti

Space News - Boeingovi kapsuli za pošiljanje astronavtov v Zemljino krožnico se je na prvem testnem poletu v vesolje zataknilo: medtem ko je izstrelitev potekala brezhibno, je prišlo do napake pri usmerjanju proti Mednarodni vesoljski postaji in plovilo je obtičalo v tirnici, od koder se bo verjetno jutri predčasno vrnilo na tla.

Boeingova kapsula CST-100 Starliner in SpaceXovo konkurenčno plovilo Crew Dragon tvorita temelje Nasinega načrta za vnovično pošiljanje ljudi v vesolje z lastnimi zmogljivostmi, kajti vse od upokojitve raketoplanov Space Shuttle morajo Američani za to mastno plačevati Rusom. Do letošnje pomladi je bil SpaceX v zaznavni prednosti, saj je marca brez posadke že dosegel ISS. Toda aprila se je zalomilo in eno od kapsul so izgubili v eksploziji ob preizkušanju motorjev, kar je dalo zagon Boeingu, ki se je sicer pretežno obiral. To pomeni, da oba programa zamujata, zato je bil petek za podjetje in Naso zelo pomemben dan: prvi polet Starlinerja proti ISSu, to pot še brez...

24 komentarjev

Brezplačen Wi-Fi na letalih Virgin America

Slo-Tech zastonj na letalu!

vir: CNet
CNet - Virgin America je, podobno kot American Airlines, že spomladi ponudil širokopasovni brezžični internet na nekaterih svojih letih. Za storitev Gogo Wi-Fi so pri letih, daljših od treh ur, računali $12,95, medtem ko so bili krajši leti nekoliko cenejši - pri poletih do ure in pol je bila cena le $5,95, med uro in pol ter tremi urami dolgimi poleti pa je storitev stala $9,95. Za uporabnike pametnih mobilnih telefonov so ponujali poseben paket, kjer je bila enotna cena pri letih nad uro in pol ter je znašala $7.95. V prazničnem obdobju, ki se v ZDA začne že novembra, so se pri Virgin America odločili pripraviti posebno ponudbo. Skupaj z Googlom bodo med letošnjim 10. novembrom in 15. januarjem leta 2010 storitev ponudili popolnoma...

15 komentarjev

Virgin Atlantic floto opremil z internetom

Internet med oblaki

vir: engadget
engadget - Po nekaterih napovedih naj bi internet na letalih v prihodnjih petih letih postal več-milijonski posel, saj naj bi se, kljub zdajšnji redkosti, močno razširil. Dober korak v to smer pa je naredil Virgin Atlantic, ki je celotno floto letal naredil internetnim uporabnikom prijazne. Kot prvi so sicer želeli postati pri letalski družbi AirTran, a z njihovimi 136 letali proti Virginovim 28 pogoji niso ravno izenačeni. Vseeno, obljube oz. zmogljivosti obeh prevoznikov sta koraka v pravo smer.

16 komentarjev