» »

Virgin Orbit ustavlja delovanje

Virgin Orbit ustavlja delovanje

Space News - Po tem, ko so v Virgin Orbitu sredi marca zaposlene poslali na čakanje, so jih konec tega tedna večino odpustili in delo v podjetju ustavili.

Bransonovo podjetje Virgin Orbit, ki je mini satelite v Zemljino krožnico pošiljalo na samosvoj način - z izstreljevanjem z letala Boeing 747 - je v zelo hudih škripcih. Natančneje: prek vikenda, do 3. aprila, odpuščajo 85 odstotkov zaposlenih, oziroma 675 oseb. Ostaja okroglih sto uslužbencev, ki bodo bržkone vzdrževali opremo v času, ko vodilni preudarijo, ali in kako oditi dalje. Za odpravnine bodo potrošili 15 milijonov dolarjev, poglavitni vir denarja pa so v zadnjem času edinole še posojila Bransonove vlagateljske družbe Virgin Investments Ltd., ki bo tako v primeru dokončnega propada pohopsala opremo, med drugim nosilno letalo. Pogovori glede novih večjih vlagateljev, ki bi Virgin Orbit potegnili iz rdečih številk, so namreč marca propadli.

Največji žebelj v krsto je bila propadla januarska izstrelitev, ki bi bila sicer prvi vesoljski polet z Britanskega otočja. Po tem neuspehu je moralo podjetje sredi marca zaposlene že poslati na čakanje. Toda Virgin Orbit je bil tvegan projekt že praktično od začetka. Bistveni prednosti izstreljevanja raket z letala sta (bili) svoboda - saj tako nismo toliko vezani na geografski položaj izstrelišča - in cena. Toda tovor, ki ga je mogoče na ta način poslati v orbito, je lahko le manjše sorte. Ko se je dokazala metoda, po kateri lahko z večjimi in pogosteje uporabljanimi nosilnimi raketami, kot je Falcon 9, v vesolje pošiljamo veliko manjših satelitov naenkrat (rideshare), je polovica Orbitovih prednosti izpuhtela, saj SpaceX svoje rakete izstreljuje s takšno naglico, da je skorajda vseeno, na kateri avtobus postavimo svoj satelitek.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virgin Orbit zaposlene poslal na čakanje

Oddelek: Novice / Rezultati
93270 (2101) Unchancy
»

Virgin Orbit neuspešen pri izstrelitvi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
73842 (2596) Magic1
»

Firefly je nov član orbitalnega kluba

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63069 (2106) jest10
»

Virgin Orbitu uspel prvi polet, NASA pa je zamočila glavni test motorjev rakete SLS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
217958 (5923) Nikec3
»

Združeno kraljstevo bo dobilo prvo raketno izstrelišče

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104052 (3099) gozdar1

Več podobnih tem