» »

Astra dosegla orbito

Astra dosegla orbito

Space News - Ameriško podjetje za vesoljske polete Astra je v četrtem poskusu vendarle uspelo poslati raketo v Zemljino krožnico. S tem se pridružuje vztrajno rastočemu spisku zasebnikov, ki omogočajo pošiljanje tovora v vesolje.

Konec avgusta so nam pri ameriškem podjetju za vesoljske polete Astra pripravili precej zanimivo predstavo, ko je njihovi preizkusni raketi na izstrelišču odpovedal eden od motorjev, zato se je nerodno opotekla vstran, preden se je le uspela pognati v nebo, a je zaradi napake prehitro omagala in ni dosegla orbite. Napako so identificirali v predelu cevi za gorivo, kjer je prišlo do puščanja in vžiga gorivne mešanice, kar je onesposobilo motor. Šlo je sicer za tretji poskus poleta v Zemljino krožnico, ki še ni nosil uporabnega tovora, zgolj letalno senzoriko ameriškega vesoljskega poveljstva. Podobno je bilo tudi na četrtem letu - le da je bil nekaj manj razburljiv, saj je tokrat naposled šlo vse po načrtih.



Odprava LV0007 se je na raketi Rocket 3.3 s poligona na aljaškem otoku Kodiak pognala četrt čez osmo zjutraj po našem času. Raketo 3.3 sestavljata dve stopnji; prva je s petimi motorji Delphin delovala približno tri minute. Druga nosi en motor, z imenom Aether, ki je v petih minutah in pol testni tovor z letalno diagnostiko poslal do višine 500 kilometrov. S tem se je Astra pridružila SpaceXu, Rocket Labu in Virgin Orbitu pri zmogljivostih zasebnega dostavljanja satelitov v vesolje. Prvi komercialni polet bo sledil precej kmalu, saj je odprava LV0008 predvidena že za začetek decembra, s peterico nanosatelitov. Podjetje želi obenem na nebu postaviti tudi lastno megakonstelacijo več kot 13.000 komunikacijskih satelitov.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tretji Astrin poskus poleta v orbito adrenalinsko neuspešen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167144 (4892) Gagatronix
»

Virgin Orbitu uspel prvi polet, NASA pa je zamočila glavni test motorjev rakete SLS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
217920 (5885) Nikec3
»

Tudi Kitajci pričenjajo preizkuse raket za večkratno uporabo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
117581 (5273) MrNighthawk
»

Prva neuspela komercialna izstrelitev Electrona uničila sedem satelitov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124762 (2920) nekikr
»

Elon Musk - prihodnost raziskovanja vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
2814085 (11718) DarkSite

Več podobnih tem