»

Virtualni vplivneži ogrožajo človeške vplivneže

Virtualna vplivnica, ki ne obstaja v resničnosti

Slo-Tech - Vplivneži so postali velik posel, del ekonomije ustvarjalcem vsebin z globalnim obsegom približno 20 milijard dolarjev. Za objave vplivnežev, ki imajo več sto tisoč sledilcev, oglaševalci plačujejo tisoč in več dolarjev, če v njih reklamirajo njihove izdelke. A za bleščečo zaveso se skriva tudi neizprosen boj in konkurenca, ki je v minulem letu dobila nove igralce - umetno inteligenco, razkriva Financial Times.

Aitana Lopez je vplivnica, ki ima 200.000 sledilcev, za posamezno objavo pa prejme 1000 dolarjev od oglaševalcev. Edina posebnost je, da Aitane Lopez ne moremo prijeti. Gre za virtualno vplivnico, ki jo je ustvarila agencija The Clueless iz Barcelone. Podobnih primerov je še več, vsem pa je skupna groza, s katero navdajajo resnične, človeške vplivneže. Ti so ugotovili, da jim virtualni vplivneži odžirajo čedalje večji kos pogače. Generativna umetna inteligenca lahko objave proizvaja v sekundah, ustvarjanje podob, videoposnetkov in slik pa tudi ni več zelo naporno. Hkrati...

76 komentarjev

V Franciji sprejeli zakon o delu vplivnežev

Slo-Tech - Na internetu je na področju oglaševanja na družbenih omrežjih pravi divji zahod, ki ga bo sedaj najstrožje uredila Francija. Zgornji dom parlamenta je v četrtek potrdil besedilo zakona, ki je bil marca potrjen tudi v spodnjem domu. Za vplivneže sedaj veljajo enaki zakoni kot oglaševalce drugod, za kršitve pa jim grozijo visoke globe in celo zaporne kazni.

Zakon ima široko podporo, saj ga podpirata koalicija in opozicija. Nekateri oglasi bodo docela prepovedani, denimo za športne stave na spletu brez licence ali plastične operacije, drugi bodo strogo regulirani, recimo za medicinske pripomočke. Pri oglaševanju izdelkov in storitev v vsebinah, denimo v objavah, bo treba jasno razkriti, ali je objava sponzorirana (to velja že sedaj, a se ne upošteva). Predvsem pa bodo veljali isti zakoni kot za oglase drugod, denimo na televiziji. Če je tam pri oglaševanju sladkih pijač ali tobačnih izdelkov obvezno navesti zdravstvena opozorila, bodo morali to storiti tudi vplivneži.

Kršitve bodo...

18 komentarjev

Facebook z ogromno izgubo prodaja Giphy

CNBC - Kratki animirani posnetki, ki jih pripenjamo v sporočila, so vredni milijone. Niso pa vredni stotine milijonov, kakor je menil Facebook, ko je leta 2020 za 315 milijonov dolarjev kupil Giphy. Sedaj ga je - tudi zaradi zahteve britanskega regulatorja trgov - moral prodati za bistveno manj. Giphy je za 53 milijonov dolarjev romal k Shutterstocku.

Da moral Facebook oziroma Meta prodati Giphy, je CMA odločil lani. CMA je ugotovil, da Giphy tudi pomemben ponudnik oglasnega prostora in da Facebookovo lastništvo predstavlja nedovoljeno koncentracijo. Obstaja namreč nevarnost, da bi konkurenci z nepoštenimi ali diskriminatornimi pogoji preprečil dostop do storitev, ki jih nudi Giphy. CMA je leta 2021 že kaznoval Facebook, ki pred nakupom Giphyja ni razkril vseh informacij, zato je moral plačati 50 milijonov funtov.

Po dveh letih presojanja pa je bila odločitev jasna. Facebook mora prodati Giphy, kar se bo sedaj tudi uresničilo. Pri tem bodo ustvarili ogromno izgubo. Shutterstock medtem...

4 komentarji

Britanci vse bolj naklonjeni združitvi Microsofta in Activision Blizzarda

Slo-Tech - Britanski regulator za trge CMA se je omehčal glede očitkov Microsoftu, da bi z nakupom Activision Blizzarda lahko prišlo do škode za trg iger na konzolah.

Odkar so v Microsoftu lanskega januarja z odmevno napovedjo prevzema založnika Activision Blizzarda sprožili enega največjih nakupov v širši IT industriji, se v Redmondu borijo z mnogimi očitki, da bo ta poseg povzročil monopolne, oziroma negativne učinke na tržišču iger in konzol. Za vrat jim močno diha ameriški urad FTC, medtem ko se vsaj v Evropi položaj vse bolj nagiba njim v prid. V začetku marca se je pričelo šušljati, da je Evropska komisija združitvi vse bolj naklonjena, za kar gredo zasluge predvsem odločni zimski Microsoftovi kampanji povezovanja z raznovrstnimi novimi distributerji, za razpečevanje Activisionovih iger, v prvi vrsti franšize Call of Duty. Tako se skuša velikan zoperstaviti obtožbam, da bo Call of Duty zaklepal v lasten vrtiček, kar mu še posebej radi v obraz mečejo pri glavnem tekmecu, Sonyju.

Na tej...

11 komentarjev

Googlova plačila Applu pod drobnogledom

Slo-Tech - Applov brskalnik Safari nikoli ni bil prava konkurenca Googlovemu Chromu in mestoma se je zdelo, da Apple sploh nikoli ni imel takšnega namena. S spletnim iskalnikom pa sploh nikoli niso poskušali, saj je to še težja naloga. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) meni, da je to tudi posledica Googlovih plačil Applu za uporabo njegovega iskalnika v Appplovih izdelkih. Po neuradnih podatkih zato poteka preiskava teh praks.

Tovrstna plačila niso nobena skrivnost, saj Google plačuje tudi Samsungu in drugim proizvajalcem telefonov, da ti na svojih napravah Googlov iskalnik nastavijo kot privzet. Google plačuje celo Mozilli, da je v Firefoxu urejeno enako, kar je celo glavni Mozillin prihodek. A CMA meni, da so plačila Applu sporna predvsem zato, ker s tem Apple vzpodbujajo, da ne počne ničesar, predvsem da ne inovira. Da se problematičnosti tega aranžmaja zaveda tudi Apple, kažejo tudi zadnje vesti, da se Mozilla in Google pripravljata na izdajo svojih...

1 komentar

Britanski regulator trga bo tehnološkim velikanom prvikrat rekel ne

[dodaj]

Slo-Tech - Britanska Agencija za varstvo konkurence (Competition and Markets Authority) bo najverjetneje prvikrat v zgodovini rekla ne prevzemu, ki ga je izvedel tehnološki velikan, poroča The Financial Times. Gre za Facebookov (sedaj je znan pod imenom Meta) prevzem podjetja Giphy, ki se ukvarja z animiranimi sličicami (gifi) za socialna omrežja in hipno komunikacijo. Facebook je Giphy kupil za 400 milijonov dolarjev, a ga bo moral sedaj očitno prodati.

Preiskava se je začela lanskega junija. Letošnjega avgusta je CMA preliminarno odločila, da prevzem ni dovoljen in da bo moral Facebook podjetje odprodati. Končno odločitev je pričakovati ta teden, a verjetno bo enaka. CMA meni, da obstoji prevelika nevarnost, da bi Facebook konkurenci preprečil dostop do storitev Giphya ali pa to pogojeval z diskriminatornimi pogoji, denimo deljenjem uporabniških podetkov. Giphy je tudi pomemben ponudnik oglasnega prostora, ki ga je sedaj dobil že obstoječi velikan na tem področju. Oktobra letos je CMA...

6 komentarjev

Ko so dezinformacije na internetu plačane

BBC - Na medmrežju je med epidemijo vzniknilo toliko gojišč dezinformacij o bolezni, zdravilih in cepivih, da jim je bilo težko slediti. Zdelo se je, da je nemogoče, da bi nenadoma toliko vplivnežev verjelo v neresnice in jih z najboljšimi nameni širilo. Izkazalo se je, da vsi niso verjeli vanje. Širjenje dezinformacij je namreč donosen posel.

Vplivneži na YouTubu so spomladi prejeli ponudbe marketinške agencije Fazze, da bi izpostavili "pobegle informacije" o višji trikrat večji umrljivosti posameznikov, ki so bili proti covidu-19 cepljeni s Pfizerjevim cepivom v primerjavi z AstraZeneco. To ne drži, a zgodba nemškega YouTuberja Mirka Drotschmanna ni osamljena. Francoski vplivnež Léo Grasset je dobil podobno ponudbo, če bi za 2000 evrov opravil ta posel za klienta, ki želi ostati anonimen. Oba sta se odločila, da bosta poizkusila izvedeti kaj več o tem čudnem novačenju, zato sta hlinila zanimanje.

Agencija jima je pošiljala povezave in izseke iz časopisnih člankov, ki naj jih skupaj...

54 komentarjev

Instagram bo pomagal zatreti prikrito oglaševanje influencerjev

vir: Pixabay

Slo-Tech - Instagram, družbeno omrežje v lasti Facebooka, je pristalo sodelovanje z britanskim regulatorjem za konkurenco in trgovino (Competition and Markets Authority oz. CMA) ter na sprejem določenih ukrepov, ki bi onemogočili prikrito oglaševanje t. i. spletnih vplivnežev. Ti lahko od podjetij dobivajo velike zneske v zameno za promoviranje njihovih izdelkov.

Paket ukrepov naj bi zagotovil, da bodo vse sponzorirane objave tudi ustrezno označene kot take, obenem pa bodo zagnali tudi izobraževalni projekt Medismart, ki bo mlade uporabnike naučil prepoznavati take vrste oglaševanja. Sami vplivneži bodo morali na morebitno poizvedbo potrditi oz. razkriti ali so v zameno za objavo prejeli kakršnokoli gmotno nadomestilo. Instagram se bo pri prepoznavanju takih vsebin poslužil tudi svojih algoritmov in o tem tudi periodično poročal CMA.

Če ste se razveselili, da bo to končno zaustavilo tudi naše afne, je slaba novca ta, da vse zapisano velja le za britanske influencerje ter tiste, ki s svojimi...

13 komentarjev

Facebook prilagajal pravila, vrstijo se oglaševalski bojkoti

Slo-Tech - Ameriška podjetja so začela bojkotirati Facebook, ker po njihovem mnenju ne stori dovolj proti sovražnemu govoru ter širjenju neresnic in manipulacij. Coca-Cola, The Hershey Company, Levi Strauss & Co, Unilever, Honda, Verizon, Pepsi in več kot sto manjših podjetij so napovedali ustavitev oglaševanja na Facebooku. Gre za odziv na kampanjo #StopHateforProfit, ki so jo 17. junija sprožile civilnodružbene organizacije NAACP, Color of Change in Anti-Defamation League. Kampanja je nastala kot odziv na smrt Georgea Floyda ob policijski aretaciji in sledečim protestom, v ozadju pa gre za dolgotrajne težave s širjenjem neresnic in netenjem sovraštva, za kar so prav družbena omrežja najboljši poligon.

Facebook večino svojih prihodkov ustvari z oglasi, zato ima prekinitev oglaševanja za podjetje velike finančne posledice. Delnice podjetja so po najavi bojkotov minuli teden izgubile skoraj desetino vrednosti. Kot pojasnjujejo v Starbucksu, ki ni del kampanje, a vseeno ne bo več oglaševal na...

37 komentarjev

Britanski "influencerji" pod drobnogledom regulatorja

Pixabay

vir: Guardian
Guardian - T. i. influencerstvo, sodobna oblika prostituiranja lastne osebnosti na spletu, ki je v milejših odtenkih že davno prodrlo tudi k nam, bo v Veliki Britaniji v praksi kmalu izenačeno z drugimi oblikami prikritega oglaševanja. Otoški Urad za konkurenco in trg je namreč sprožil preiskavo, s katero želi ugotoviti, v kolikšni meri slavne osebnosti dejansko označujejo svoje komercialne objave, kadar svojim zasledovalcem na družabnih omrežjih priporočajo kak izdelek ali storitev. Tamkajšnji zvezdniki, ki imajo na milijone sledilcev, lahko namreč s takim početjem odlično zaslužijo. Tisti, ki svoje početje vendarle označujejo, to običajno storijo prek hashtaga #ad, kar pa po mnenju urada ne zadostuje. Objava mora biti jasna na prvi pogled.

Kot še pojasnjujejo, lahko javne osebnosti s...

31 komentarjev

Twitter fotke niso v javni lasti

Reuters - Newyorško sodišče ima trenutno pred sabo zelo zanimiv primer o pravni naravi preko Twitterja (Facebooka, idr.) objavljenih fotografij, predvsem v kontekstu žurnalizma. Vprašanje je zelo aktualno. Medtem, ko so nekateri mnenja, da je objavljanje uporabniških fotografij nedostojno za ta resne časopise, drugi k temu celo vabijo, tretji pa kar potihoma kradejo in potem pod "vir" napišejo "Twitter". No, sodišče je zdaj odločilo, da je pravo glede tega vendarle jasno - da se to slednje pač ne sme.

Spor je sprožil Haitijski fotoreporter Daniel Morel, sicer nekdanji dolgoletni fotograf za ameriško tiskovno agencijo AP. Leta 2010, po uničujočem potresu na tej otoški državi, je na svojem Twitter streamu...

35 komentarjev

Facebook plačal 10 milijonov v poravnavi zaradi rabe uporabnikov v oglasih

Monetizacija lajkov.

vir: Inside Facebook
Inside Facebook - Kot poroča Reuters, se je Facebook pred dobrim mesecem uspešno poravnal v sporu s petimi kalifornijskimi uporabniki, ki so bili mnenja, da spletišče ne sme kar tako uporabljati njihovega imena in postov v svojih oglasih (sponsored stories, glej sliko), vsaj ne brez izrecnega dovoljenja in plačila. Znesek poravnave je zelo ugodnih 10 milijonov dolarjev, ki bodo po odbitku pravnih stroškov na željo tožnikov izplačani na račune dobrodelnih organizacij.

Poravnava je za Facebook tako dobra zato, ker bi lahko sicer prerasla v razredno oz. skupinsko tožbo, v tem primeru pa bi bil do odškodnine za rabo svojega imena v oglasih...

18 komentarjev

Pregled leta 2011

2011 v besedi in sliki.

Slo-Tech - Ob začetku novega leta objavljamo pregled najbolj branih novic.

Začelo se je z Applovim letnim poročilom, v katerem je pisalo, da ste l. 2010 še posebej zavzeto kupovali bele izdelke (podvojeni dobiček 6 miljard dolarjev ob 38,5% bruto marži). Sledi Arabska pomlad - serijo protestov, državljanskih vojn in revolucij širom severa Afrike in Bližnjega vzhoda. Zanimivo vprašanje je bila vloga interneta in socialnih omrežij pri organizaciji demonstracij, kar je številne vlade primoralo k razmisleku o blokadi ključnih storitev....

6 komentarjev