»

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Slo-Tech - Pred dnevi je Donald Trump oznanil ustanovitev nove medijske družbe in z njo povezano družbeno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga pognali v začetku prihodnjega leta. Toda preizkusno inačico so pridaniči že ponečedili, vprašljiva pa je tudi njena tehnična podlaga, saj krši programsko licenco.

Čeprav nekdanji ameriški predsednik Donald Trump tehnično ni potisnjen v medijsko osamo, pa je bil v letošnjem letu njegov sporočilni doseg precej bolj omejen, kot smo bili vajeni. Razlog je seveda v tem, da so ga zaradi hujskanja k državnemu prevratu vrgli z večine družbenih omrežij, medtem ko so skrajnejšim platformam te sorte gostoljubje po vrsti odpovedovali ponudniki internetne infrastrukture. Trump je sredi leta poskušal srečo z lastnim blogom, a se to ni izšlo. Sedaj je na pragu novega poskusa, ki je mnogo bolj ambiciozen. Pred dnevi je obelodanil ustanovitev novega medijskega podjetja, Trump Media & Technology Group (TMTG), ki naj bi v kratkem odšlo na borzo preko združitve s firmo...

17 komentarjev

Facebookov nadzorni odbor potrdil Trumpov suspenz

Axios - Civilni nadzorni odbor, ki preudarja kočljivejše odločitve Facebooka pri upravljanju z vsebino omrežja, se strinja z odstranitvijo računa Donalda Trumpa neposredno po napadu skrajnežev na ameriški kongres 6. januarja, a obenem opominja, naj kazen ne bo trajna, temveč časovno omejena.

Januarja letos je pričel delovati Facebookov civilni nadzorni svet (Facebook Oversight Board), posvetovalni organ, sestavljen iz uglednih pravnikov, politikov, novinarjev in drugih strokovnjakov, namenjen nadzoru moderatorskih odločitev na Facebooku ter Instagramu. Ker gre za zanimivo in še precej eksperimentalno telo, ki je odraz velike družbene moči modernih socialnih omrežij in s tem povezanih afer, je njegovo delo vzbudilo veliko pozornosti zainteresirane javnosti. Skoraj spočetka je odbor že dobil tudi zahtevno nalogo: odločiti se o primernosti odstranitve Donalda Trumpa s Facebooka. Z omrežja so ga 7. januarja najprej banali za 24 ur, ker so sklenili, da je s hujskanjem bistveno pripomogel k...

18 komentarjev

Twitter se bori proti dezinformacijam, stališče EU in ZDA docela različno

vir: CNN
CNN - Med družbenimi omrežji, tako se zdi, prav Twitter prevzema štafetno palico največjega borca proti dezinformacijam in sovražnemu govoru. Eno izmed majhnih, a povednih sprememb, so te dni začeli preizkušati na angleško govorečem delu Twitterja. Pri poobjavah zunanjih povezav (najčešče na članke) bodo uporabnike opozorili, če povezave predhodno sploh ne bodo odprli, da delijo vsebino, ki je morda sploh niso prebrali. S tem želijo dvigniti raven razprave na Twitterju in znižati količino dezinformacij, ki se razraščajo po Twitterju (kot se po vseh družbenih omrežjih).

Twitter se je zelo odločno in javno postavil na stran blokade neresnic v sporu z ameriškim predsednikom, ki mu je nekaj zavajajočih objav (formalni razlog je bila kršitev pogojev uporabe) skril. To je pričakovano sprožilo srdit odziv, saj je Trump napovedal pravcato vojno družbenih omrežjem in nato podpisal izvršni ukaz, ki jim krni pravno zaščito zaradi objav uporabnikov. Gre za 230. člen v zakonu Communications Decency...

47 komentarjev

Facebook začenja označevati državne medije, blokiral bo njihove oglase

Slo-Tech - Na Facebooku je mogoče od včeraj videti nove označbe, s katerimi družbeno omrežje opozarja uporabnike, da je nek medij pod državnim vplivom. Pozno poleti ti mediji vsaj začasno ne bodo mogli kupovati oglasov, usmerjenih na ameriško prebivalstvo. Ukrepa sta del boja proti zunanjemu vmešavanju v ameriške novembrske volitve.

Predsedniške volitve v Združenih državah pred štirimi leti so bile med drugim obremenjene tudi s poskusi vmešavanja Rusije, ki je nanje želela vplivati z raznimi spletnimi prijemi. Čeprav je v končni fazi težko reči, ali so Rusi sploh dosegli kakršenkoli zaznaven učinek, pa se želijo letos Američani pred morebitnimi tovrstnimi neprilikami bolje zaščititi (omejen dostop). Pri Facebooku so objavili, da s četrtkom pričenjajo vidno označevati profile medijev na svojem družbenem omrežju, za katere bodo presodili, da so pod državnim vplivom. To ne pomeni zgolj državnega (so)lastništva, temveč predvsem uredniško politiko, prakso in druge podrobnosti, pri čemer v firmi...

18 komentarjev

Trump napovedal vojno družbenim omrežjem

Slo-Tech - Ameriški predsednik Donald Trump je tehnološkim podjetjem, ki upravljajo družbena omrežja, zagrozil z vzpostavitvijo zakonske regulacije oz. tudi kar njihovim zaprtjem. Obenem je, kot je zdaj že običajno za politike z desno usmerjenim svetovnonazorskim kompasom, družbena omrežja obtožil politične pristranskosti v škodo konservativcev in dodal, naj nemudoma spremenijo svoj način dela.

To se je zgodilo dan potem, ko je Twitter njegovo objavo o goljufanju pri volitvah po pošti označil z modrim klicajem, bralce pa pozval, naj preverijo dejstva glede vsebine tvita. Slednje, torej opremljanje predsednikovih objav z oznako o dvomu v resničnost, se doslej še ni primerilo. Trump je podobne trditve o volitvah po pošti doslej objavil že večkrat, čeprav so jih mediji za preverjanje dejstev že nekajkrat ovrgli.

Za zdaj se ni odzval še nihče od predstavnikov večjih omrežij, so pa po predsednikovih grožnjah v nadaljevanju trgovanja nekoliko upadle delnice Twitterja in Facebooka.

To seveda ni...

70 komentarjev

Družbena omrežja odstranjujejo zloglasni dokumentarec zaradi neresnic o covidu-19

Slo-Tech - Koronavirus postaja tista prelomna točka v zgodovini, ko so se družbena omrežja nehala deklarirati kot platforme (ki odstranjujejo zgolj nezakonite vsebin) in aktivneje začela voditi uredniško politiko. Po vrsti namreč odstranjujejo neresnične vsebine, povezane s koronavirusom in pridruženimi teorijami zarote, četudi te tehnično niso nezakonite. Minuli teden se je na YouTubu znašel 26-minutni videoposnetek, ki je izrezan iz "dokumentarnega" filma Plandemic (ki ni v celoti o koronavirusu). V intervjuju sogovornica niza neverjetne trditve o obstoječih cepivih za druge bolezni, ki da škodujejo imunskemu sistemu ljudi, in povezavi s koronavirusom. Posnetek si je ogledalo več kot osem milijonov ljudi.

Citirajoč javno zdravje, sta Facebook in YouTube posnetek odstranila in še vedno brišeta sveže kopije, ki jih ljudje nalagajo na družbeni omrežji. Ustvarjalci so namreč ljudem omogočili prenos filma in jih vzpodbujajo k širjenju po družbenih omrežjih. Twitter je posnetek sprva označil kot...

64 komentarjev

Kako si je Trump na Twitterju izmislil vremensko napoved o hurikanu

Vrisani črni podaljšek ni del uradnega posnetka in je bil naknadno dodan.

Slo-Tech - V začetku septembra je ZDA prizadel hurikan Dorian, ki je bil najmočnejši zabeleženi hurikan na odprtem Atlantiku (izven Mehiškega zaliva in Karibov). Toda hurikan pomnimo tudi po enem največjih političnih pritiskov na Nacionalno oceanografsko in atmosfersko agencijo (NOAA) v ZDA, ki je morala mestoma žrtvovati strokovnost za politično preživetje. Na BuzzFeedNews so sedaj pridobili elektronska sporočila, ki pričajo o zaskrbljenosti, ogorčenosti in paniki v agenciji med septembrskimi dogodki.

Začelo se je 1. septembra, ko je bil Dorian še krepko nad morjem. Ameriški predsednik Donald Trump je tedaj na Twitterju objavil svarilo, da bo poleg Floride, Severne Karoline, Južne Karoline in Georgie hurikan prizadel tudi Alabamo. NOAA je že tedaj vedela, da Alabame hurikan ne bo zadel in je ustrezne zemljevide z napovedmi tudi sproti objavljala. Po objavi ameriškega predsednika so se usuli klici in pošta zaskrbljenih prebivalcev, ki so od alabamske pisarne National Weather Service želeli...

38 komentarjev

Na družbenih omrežjih 95 odstotkov lažnih računov ostane

Slo-Tech - Na družbenih omrežjih mrgoli lažnih računov, botov in ostalega, kar niso ljudje. Čeprav je to v nasprotju s pravili uporabe, družbena omrežja ne odstranjujejo niti prijavljenih lažnih računov, za katera jim je nekdo jasno sporočil, da kršijo pravila uporabe. To ugotavlja raziskava, ki jo je izvedel StratCom (NATO Strategic Communication Centre of Excellence).

Med majem in avgustom letos so preverjali, kako težko si je kupiti lažne računi na družbenih omrežjih in kako dolgo bodo obstali. Porabili so 300 evrov, da so nakupili aktivnost na Facebooku, Instagramu, Twitterju in YouTubu. S tem zneskom je bilo moč dobiti 3520 komentarjev, 25.750 všečkov, 20.000 ogledov in 5.100 sledilcev. Od tega so potem z vzvratno analizo odkrili 19.000 lažnih računov, s katerih so dobili vso to aktivnost.

Ko so mesec dni pozneje preverili, ali so ti računi še aktivni, jih je 80 odstotkov še vedno obstajalo. Zato so vzorec teh računov in prijavili ter pričakovali, da jih bodo upravljavci hitro...

11 komentarjev

Trump zaradi nazorske neuravnoteženosti zagrozil tehnološkim velikanom

The Verge - Ameriški predsednik je v svojem stilu najprej že pred dnevi zagrozil Googlu, in sicer, da bo njegova administracija razmislila o zakonski regulaciji spletnega iskanja, potem, ko je ameriški konservativni medij PJ News objavil ne preveč znanstveno raziskavo o domnevnem prirejanju iskalnih rezultatov na pojem "Trump news". Pri tem je novinarka po lastnih besedah iskalni pojem uporabila večkrat, vpisana pod različnimi uporabniškimi imeni in na različnih napravah. K sreči novinarka ni odpotovala v Evropo in z iskanjem poskusila še od tam.

Donald Trump je pozneje med pogovorom z novinarje...

392 komentarjev

Oxford: manipulacije na družbenih omrežij rastejo

Slo-Tech - Oxford Internet Institute (OII) pri Univerzi Oxford je v raziskavi o verodostojnosti informacij na družbenih omrežij ugotovil, da se kljub nekaterim naporom za zajezitev propagande in širjenja lažnih novic te širijo hitreje in trdovratneje kot kdajkoli doslej. Število držav, v katerih so zaznali formalno organizirano manipulacijo javnega mnenja na družbenih omrežjih, se je povišalo z 28 na 48. Za večino manipulacij so odgovorne politične stranke, ki zlasti pred volitvami širijo dezinformacije, lažne informacije in neresnice. Drugi najpomembnejši vir so državne inštitucije, ki zaradi tujega vmešavanja in lažnih novic vprežejo lastne moči za širjenje svoje propagande.

V raziskavi so pregledali dogajanje tako v več razvitih...

21 komentarjev