»

Skok brez padala iz sedmih kilometrov

vir: BBC
BBC - Potem ko smo pred slabimi štirimi leti spremljali skok Felixa Baumgartnerja z roba vesolja je danes na tem področju padel nov mejnik.



Ameriški padalski inštruktor je namreč namerno skočil iz sedmih kilometrov brez padala. Da je kaj takega vsaj teoretično mogoče so do sedaj pričali redki preživeli nekaj letalskih nesreč v zadnjih petdesetih letih.

Tokrat pa je šlo za načrtovan skok v vnaprej pripravljeno lovilno mrežo na tleh. Skok se je končal po načrtih in brez poškodb.

32 komentarjev

Leteči nahrbtniki za reševalce v Dubaju

Wired News - V Dubaju, kjer denar ni problem, bodo svojim gasilcem in reševalcem kupili 20 letečih nahrbtnikov (jetpack), ki jih bo izdelalo podjetje Martin Aircraft Company. Podjetje izdelka za končne kupce še nima, bo pa nared do konca prihodnjega leta, obljubljajo. Martin Aircraft Company je letos izvedel javno prodajo delnic (IPO) in je vreden več kot 100 milijonov dolarjev. Nahrbtniki bodo namenjeni prav gasilcem in reševalcem, medtem ko lahko potem sredi leta 2017 pričakujemo še izvedbo za domače uporabnike. Naročil imajo že precej; recimo kitajsko podjetje Beijing Flying Man Science & Technology je naročilo 100 nahrbtnikov za ljudi in 50 avtonomnih. Posamezen primerek naj bi stal okrog 150.000 dolarjev, letno pa jih kanijo...

8 komentarjev

Študija o inteligenci uporabnikov različnih brskalnikov potegavščina

BBC - Prejšnji teden so se na internetu pojavili izsledki domnevne raziskave, ki naj bi bila ugotovila, da je povprečni inteligenčni kvocient uporabnikov Internet Explorerja nižji od uporabnikov ostalih brskalnikov. Boljše tematike za podžiganje vojn v obeh taborih si ni mogoče zamisliti, zato ni čudno, da je objava dvignila ogromno prahu. Povzeli so jo tudi ugledni časniki, kot je Telegraph. Izkazalo se je, da je vse skupaj velika potegavščina.

Rezultate naj bi bilo objavilo kanadsko podjetje AptiQuant. Izkazalo se je, da so bile spletne strani postavljene šele nedavno in da so bili posnetki zunanjosti in zaposlenih ter tudi dizajn prekopirani s strani francoskega podjetja Central Test....

17 komentarjev

Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Spiegel Online - Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu,...

18 komentarjev

Kiberpipa vabi na...

Cross/Hibrid

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu vas ljubljansko središče odprte kode Kiberpipa vabi kar na pet dogodkov. Na Pipinem odprtem terminu bo prikazan hekerski napad na izmišljeno podjetje. Matej Kovačič, asistent in raziskovalec na FDV in član strokovnega sveta Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij, in Gorazd Žagar, ki je diplomiral na FRI z diplomo "Metode in tehnike napadov na informacijsko komunikacijske sisteme", trenutno pa je zaposlen kot sistemski inženir v podjetju Pro Plus d.o.o., bosta prikazala, kako lahko napadalec prevzame nadzor nad tarčo, predstavljen pa bodo različne hekerske tehnike od popisovanja omrežja in uporabnikov, dumpster diving, phreaking, socialni inženiring, napad na...

9 komentarjev

eChallenges e-2005

RIS - Če vas zanima tehnologija, vas bo ta novica razveselila. V Grand hotelu Union v Ljubljani se bo prihodnji teden (od 19. do 21. oktobra) odvijala konferenca o informacijski ter komunikacijski tehnologiji eChallenges e-2005. Sodelovalo bo več kot 43 držav, veliko pozornosti pa bo namenjene Sloveniji, saj bomo prva država, ki omenjeno konferenco gosti, odkar smo se lani pridružili Evropski uniji. Dogodek uživa podporo Evropske komisije, njegov cilj pa je vzpodbuditi razvoj raziskovanja novih tehnologij. Več na domači strani.

2 komentarja

Česa smo se naučili od Blasterja

Slashdot - Avgusta bo minilo leto, odkar je internetni črv Blaster pričel svoj uničujoči pohod. Jim Morrison, ki je zaposlen pri Symantecu, je napisal izvrsten šeststranski članek, v katerem analizira Blasterjev napad, posledice in razloži, kaj smo se naučili oz. bi se morali naučiti od njega. Zelo zanimiv članek, v katerem ni suhoparnega podajanje dejstev, temveč ima zgodbo, tehnične podrobnosti pa razloži na širšemu občinstvu povsem razumljiv način. Priporočeno branje!

46 komentarjev

Sony PCG-U101

Sony PCG-U101

vir: Sony
Tech Seekers - Nov Sonyjev mini prenosnik bo na japonsko tržišče prišel 3. maja. Vanj bo vgrajen Intel Celeron 600 Mhz procesor in do 512 MB pomnilnika. Temeljil bo na čipovju Intel855PM ter na 16 MB Radeon grafiki. Njegov 7.1" zaslon bo zmožen prikazati največjo možno ločljivost 1024 x 768. Prenosnik tehta borih 880 gramov skupaj z baterijo, ki naj bi zdržala do pet ur dela na prenosniku. Če se ga boste odločili kupiti, boste zraven dobili tudi operacijski sistem Windows XP Home Edition. Znano je že, da se bo PCG-U101 prodajal za približno 160.000 japonskih jenov (okoli 290 tolarskih tisočakov). Več o tem.

1 komentar

Alcatel odpušča

The Register - Alcatel je danes oznanil, da bo do konca prihodnjega leta odpustil 23.000 delavcev, saj je podjetje v procesu prestrukturiranja. Tako bo ob koncu leta 2003 zaposlenih "le" še 60.000 delavcev, medtem ko jih je bilo ob koncu lanskega leta zaposenih še 99.000. Najava prihaja po opozorilu, da bo prihodek podjetja še naprej padal, po prestrukturiranju pa naj bi se vrnili v pozitivne vode nekje v naslednjem letu. Klik!

1 komentar

Ali se japonska verska sekta usmerja med programerje?

Slo-Tech - Aleš Rosina nam je poslal zanimivo novičko. Hvala, Aleš!

Zloglasna japonska verska sekta AUM, ki je kriva za serijo napadov s smrtonosnim plinom sarinom, se je začela ukvarjati z razvojem aplikacij. Člani sekte se že nekaj časa nahajajo v Rusiji, kjer v tajnosti razvijajo ilegalne programske aplikacije in vdirajo v različne informacijske sisteme. V začetku tega meseca je japonska policija prijela člana sekte, ki je od neke poslovne banke ukradel večje število precej zaupnih in kočljivih podatkov. Pri tem si je pomagal s svojimi "cyber terorističnimi" sposobnostmi. Sekta AUM se ukvarja tudi z legalnim poslovanjem preko tokijskega podjetja, ki ustvarjen prihodek namenja financiranju sekte. Obveščevalne službe imajo sekto pod drobnogledom že dalj časa, saj menijo, da je zmožna storiti različna kriminalna in teroristična dejanja, še posebej tista, ki jih je moč izvesti z uporabo interneta. AUM se je v zgodovino zapisal pred šestimi leti, ko je v tokijski podzemni železnici v seriji...

3 komentarji

Padalo, ki vam utegne rešiti življenje

Slo-Tech - Tole novico nam je poslal Primoz Princic:

Tole sem ravno prebral na SIOL-u:
Padalo za zaposlene v visokih stavbah

Izraelsko podjetje je izdelalo padalo za zaposlene v visokih stavbah - proizvod, ki ga je vzpodbudil napad na Svetovno trgovsko središče 11. septembra.

"Tri tedne po napadu je bil izdelan načrt za tako imenovani Executivechute, testiran in pripravljen za izdelavo," je povedal direktor Apco Aviation.

Padalo, ki daje videz nahrbtnika prodajajo na ameriškem in japonskem tržišču za 795 dolarjev, težko pa je manj kot dva kilograma. LOL.

7 komentarjev

AMD s 4.4 GHz na desktop računalnikih

100si - Tole novico nam je poslal Jaka Mele, ki se prav tako ukvarja s pisanjem novic, večkrat pa lahko beremo njegove članke tudi v raznih revijah. Thanx, Jack .

AMDjev agresivni napad na Intel se nadaljuje, saj je družba sporočila, da bodo prvi primerki procesorjev Hammer, ki jih bodo v 0.13 mikronski tehniki izdali ter na trg poslali v zadnjem četrtletju 2002, po trenutnem načinu označevanja primerljivi z 3.4Ghz Pentium čipom (Pentium rating - PR). Čip bo tudi nosil naziv 3400, sicer pa lahko v drugi polovici 2003 pričakujemo modela 4000, proti koncu istega leta pa po zaslugi zmanjšanega proizvodnega procesa na 0.9 mikronov že kar 4400.

1 komentar

Cyber-war

The Register - Na žalost so se sovražnosti na srednjem vzhodu spet razplamtele in Izraleci ter Palestinci so že nekaj tednov v vojni. Ampak, tokrat ne gre samo za konvencionalno vojno, temveč tudi vojno v cyber svetu, kjer so se spopadli hackerji obeh držav z raznimi DoS napadi, hackanjem in podobnimi zadevami. Zelo odmeven je bil vstop enega izmed najbolj znanih hackerjev na svetu, Ehuda Tenebauma ( The Analyzer... znan po največjem napadu na Pentagon do sedaj ), v vojno, seveda na izraelski strani. Svoje podjetje 2XS, ki se ukvarja z web zaščito ( kako ironično ) je povezal z izraelsko hackersko skupino IIU ( Israeli Internet Underground... ustanovil jo je sam leta 1996 ), skupaj pa so ponudili zastonj zaščito vsem izraelskim podjetjem, ki so se čutila ogrožena. Tudi v cyber svetu imajo torej Izraelci znatno prednost, toda na srečo so cyber zadeve precej bolj negotove. Če vas zanima več, si preberite to novico na The Registerju....

1 komentar