»

Ali je zadnja rast bitcoina posledica manipulacije?

Yahoo News - John Griffin z Univerze v Austinu, ki je z analizo trgovanja dokazoval, da je bila rast bitcoina leta 2017 posledica tržnih manipulacij, sumi, da je tudi letošnji odboj podobne provenience. Ob tem priznava, da je sedaj podatkov za analizo bistveno več, zato ne more z gotovostjo trditi, da se to res dogaja. Indici pa kažejo v to smer, dodaja.

Leta 2018 sta John Griffin in njegov doktorski študent Amin Shams analizirala 200 GB podatkov o trgovanju z bitcoinom, ki so se nanašali na meteorski vzpon v letu 2017. S precejšnjo verjetnostjo sta sklepala, da je nekdo umetno napihoval vrednost bitcoina. Našla sta drugo kriptovaluta, ki bi morala biti v celoti pokrita z dolarji, a so jo tedaj množično in nekrito sproščali v obtok. Vsakokrat ko se je pojavila nova količina v obtoku, je zrasla tudi cena bitcoina. Ugotovila sta, da za rastjo bitcoina stoji en posameznik ali povezana skupina.

Nenavadno obnašanje je Griffin opazil tudi lani, ko je bil bitcoin kot pribit med 16.000 in 17.000...

18 komentarjev

Tether se je poravnal v obtožbah, da nima kritja

Slo-Tech - Tether se je poravnal s Komisijo za trgovanje s terminski pogodbami (Commodity Futures Trading Commission) glede obtožb, da zavaja javnost z izjavami o kritju. Več let so namreč izpostavljali, da imajo za vsak kripto žeton tethra kritje v višini enega ameriškega dolarja. A to ni držalo, je ugotovila Komisija. Na primer med junijem in septembrom 2017 niso imeli več kot 61,5 milijona dolarjev kritja, čeprav je bilo v obtoku več kot 442 milijonov žetonov tethra.

V ekosistemu kriptovalut ima tether pomembno funkcijo, saj je zaradi kritja stabilen in odporen na nihanja, še vedno pa omogoča hitro poravnavanje transakcij in menjavo za druge kriptovalute. A številni trgovci so bili skeptični, da ima tether res toliko kritja, kot trdi. Trenutno je namreč v obtoku za 69 milijard dolarjev tethra, kar predstavlja sistemska tveganja, saj bi se lahko preko tethra pretresi s kriptotresa prelili v konvencionalni finančni sistem.

CFTC ugotavlja, da Tether investitorjem ni razkril, da so imeli...

63 komentarjev

Elon Musk poskrbel za skokovito rast bitcoina

Elon Musk

vir: Wikipedia
TechCrunch - Podjetje Tesla je prek sistema borznega obveščanja sporočilo, da so doslej pridobili za 1,5 milijarde ameriških dolarjev bitcoinov ter da bodo tudi v bodoče del sredstev, ki jih ne potrebujejo za tekoče poslovanje, skladno z načeli o razpršenosti in maksimizaciji naložb, vlagali v to kriptovaluto. Še več, v podjetju načrtujejo, da bi v bližnji prihodnosti bitcoin začeli sprejemati tudi kot plačilno sredstvo pri nakupu njihovih vozil. A za slednje, tako sporočilo, je za zdaj še preveč neznank s strani regulatorjev.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tudi največja podjetja, ki se načeloma izogibajo tveganim naložbam, začela posegati po bitcoinu. Ta je letos doživel renesanso svoje rasti in zato znova zbudil zanimanje naložbenikov. Med njimi seveda tudi Elona Muska, poznanega po tem, da rad po pionirsko stopa v neznano.

Da se nekaj dogaja, je dalo slutiti že njegovo nedavno tvitanje. Pred dnevi je tako svojemu profilu dodal ključnik #bitcoin, nato pa zbijal šale na račun...

109 komentarjev

Eksplozivno rast bitcoina povzročil en lastnik

Slo-Tech - Raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu sta lani pokazala, da je bila eksplozivna rast tečaja bitcoina leta 2017 posledica tržne manipulacije na borzi Bitfinex s sedežem na Karibih. Sedaj sta analizo še izpopolnila in ugotovila, da je bila manipulacija delo enega velikega lastnika bitcoinov, ki mu v žargonu pravijo tudi kit (whale). Raziskave kažejo, da ima veliki anonimni lastnik možnost dvigovanja cene, ko ta pade pod določene nivoje, pri čemer uporablja kriptovaluto tether, ki je priklenjena na dolar v protivrednosti ena proti ena.

Griffin je dejal, da je nova analiza pokazala, da ni šlo za usklajeno delovanje nekaj velikih lastnikov, temveč enega. Čez leta bodo ljudje začudeni, ko se bo izkazalo, kako so milijarde dolarjev tekle v roke ljudi, ki jih niso poznali in nad katerimi ni bilo nobenega nadzora, je še dodal. Stuart Hoegner iz pravne službe Tethra pa pravi, da so trditve v članku neresnične, ker da sta raziskovalca obravnavala premajhen nabor...

36 komentarjev

Bitcoin po dolgem času presegel 7000 dolarjev

Slo-Tech - Po dolgem času je na trgu kriptovalut zavladal optimizem, saj so bitcoin in večina drugih kriptovalut dosegle večmesečne vrhove. Potem ko se je bitcoin od decembra 2017 z 20.000 dolarjev v naslednjem letu razletel na 3000 dolarjev in s seboj potegnil tudi ostale kriptovalute, je sedaj njegov tečaj spet više. Včeraj je bitcoin prvikrat po lanskem septembru dosegel vrednost 7000 dolarjev. Minimum je dosegel letos pri 3200 dolarjih. Rast cene v zadnjih dneh spet spominja na najbolj nore čase, saj je bitcoin v manj kot dveh tednih pridelal 40-odstotno rast. Kvišku vleče tudi druge kriptovalute.

Razlogov za tako burno rast v zadnjem mesecev ne moremo enostavno ugotoviti. Zanimivo je, da so bile v zadnjih tednih novice o bitcoinu predvsem negativne, denimo napoved prepovedi rudarjenja...

148 komentarjev

Bitfinex in Tether pogrešata 850 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Newyorško tožilstvo od novembra 2018 izvaja preiskavo podjetja iFinex, ki upravlja eno večjih in bolj kontroverznih menjalnic kriptovalut Bitfinex. Sedaj so dobili sodno odredbo, ki iFinexu in povezanim podjetjem prepoveduje nadaljnje kršitve newyorške zakonodaje. Preiskava je namreč pokazala, da je izginilo 850 milijonov dolarjev združenih sredstev podjetja in vlagateljev.

Denar se je izgubil v poslu s panamskim podjetjem Crypto Capital, ki ga je iFinex izbral kot izvajalca plačilnega prometa, ker klasične banke v ZDA s podjetjem niso želele poslovati. Wells Fargo je Bitfinexu in Tetherju odpovedala gostoljubje marca 2017 in tedaj so se začele težave. Ko je Crypto Capital zadržal 850 milijonov dolarjev (menda naj bi...

73 komentarjev

Leto dni kasneje: bitcoin -84 odstotkov

Bloomberg - Pred natanko letom dni je bitcoin za hip presegel 20.000 dolarjev, kar se je optimističnim napovednim navkljub izkazalo kot prelomnica. Dasi smo slišali smele napovedi, kako je meja le nebo, vrednost 100.000 pa le vprašanje mesecev, je šlo v letu 2018 v nasprotno smer. Leto dni pozneje je situacija simetrično obrnjena; bitcoin vse od vrha še nikoli ni bil niže. Danes se plazi okrog 3200 dolarjev ali 84 odstotkov niže kot pred natanko letom dni.

Krvavi celoten trg kriptovalut. Njegova tržna kapitalizacija se je skrčila na 100 milijard dolarjev, pred letom dni pa je znašala zajetnih 590 milijard dolarjev. To seveda ne pomeni, da se je zgodba za vse končala...

87 komentarjev

Raziskava: lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Slo-Tech - Ko je bitcoin leta 2013 eksplozivno rasel in svojo vrednost posedmeril, je bila to posledica tržne manipulacije. Raziskovalci iz Tel Aviva in Tulse so namreč letos pokazali, da je šlo za manipulacijo, ki sta jo izvedla dva bota.

Naslednjo eksplozivno rast je bitcoin doživel konec minulega leta, ko je s 1000 dolarjev splezal na skoraj 20.000 dolarjev. Letos ima bitcoin za seboj težavno polletje, saj se negativni dnevi kar vrstijo in prav te dni je najnižje od decembrskega vrha, ko se komajda drži nad 6000 dolarji. Danes sta raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu

35 komentarjev

DURS vam večine dobičkov od bitcoinov ne bo obdavčil

vir: DURS
DURS - Ko se obrne leto, je običajno čas za različne preglede, med katere sodi tudi davčni. Za dolgo in srečno življenje je treba dati cesarju, kar je cesarjevega, in ker je letošnji hit bitcoin, povejmo, kaj si cesar misli o tem. Dobra novica: špekulacije z bitcoinom niso obdavčene, njegovo rudarjenje pa je.

Dohodki so v Sloveniji načeloma obdavčeni, razen redkih izjem (recimo štipendij, pokojnin, obresti na bančne depozite v EU v višini pod 1000 evrov, dobičkov iz valutnega trgovanja itn.). Kaj pa bitcoin? V Zakonu o dohodnini o bitcoinu ni napisanega nič, a DURS se je zganil in pripravil uradno pojasnilo, kako se njegove določbe smiselno uporabljajo pri obdavčitvi dohodkov, ki izvirajo iz...

176 komentarjev