»

Tudi Kitajska nad Google zaradi kršenja konkurence?

vir: Pixabay

Reuters - Kitajska se pripravlja, da bi že oktobra sprožila preiskavo o tem ali Google res ovira konkurenco s svojo dominacijo na področju mobilnih operacijskih sistemov. To sta Reutersu potrdila dva anonimna vira, dobro seznanjena z dogajanjem. Predlog za preiskavo je že lani podala družba Huawei, odločitev o njenem začetku pa naj bi bila povezana tudi s trenutnim stanjem ameriško-kitajskih odnosov.

Preiskava naj bi se osredotočila na to ali lahko Googlov tržni položaj zares povzroči veliko gmotno škodo in izgubo zaupanja uporabnikov kitajskim podjetjem kot je Huawei. Konkretno Huawei je lani višino napovedanih prihodkov zgrešil za dobrih deset milijard evrov, kar v družbi pripisujejo prav ameriškim sankcijam.

Google je sicer preteklega avgusta zaradi ukrepov ameriške vlade moral dokončno prenehati ponujati podporo novim modelom Huaweijevih naprav, te prav tako ne smejo uporabljati Googlovih storitev. Po drugi strani pa so nekatere Googlove storitve, kot sta denimo iskalnik in Gmail, na...

8 komentarjev

Huaweijevi paradni telefoni že brez ameriških čipov

Huawei Mate30

Slo-Tech - Pred skoraj natanko mesecem dni je ameriški državni sekretar za trgovino Wilbur Ross napovedal posebne licence, ki jih bodo prejela posamezna ameriška podjetja, ki želijo še naprej poslovati s kitajskimi družbami. Njegovo ministrstvo je doslej za tako dovoljenje prejelo že okoli 300 vlog. A zdi se, da so Kitajci v vmesnem času že uspešno vpeljali obvodne poti.

Analiza švicarske investicijske banke UBS in japonskega laboratorija Fomalhaut Techno Solutions je pokazala, da Huaweijeva telefona Y9 Prime in Mate 30 - slednji se lahko meri z najboljšimi izdelki konkurentov - ne vsebujeta več nobenih delov, izdelanih v ZDA. To potrjuje, da Huawei že vse od letošnjega maja, ko jih je ameriški predsednik Trump uvrstil na črno listo, skuša eliminirati čimveč izdelkov ameriških dobaviteljev. Pred uvedbo sankcij je Huawei vgrajeval pretežno ameriške omrežne čipe, denimo tiste od podjetja Qorvo, Broadcom ali Skyworks, po začetku trgovinske vojne pa je začel prej omenjene ameriške dobavitelje...

66 komentarjev

V kratkem licence za ameriška podjetja, ki želijo poslovati s Huaweijem?

vir: Publicdomainpictures

vir: Bloomberg
Bloomberg - Znano je, da je Huawei tisti kmet na šahovnici, ki jo je najbolj skupil zaradi posledic ameriško-kitajske trgovinske vojne. A potem, ko ga je Washington maja uvrstil med prepovedana podjetja, se zdi, da se mu vendarle obetajo nekoliko boljšo časi.

Avgusta so Američani sicer podaljšali začasno splošno licenco, ki je podjetjem v omejen obsegu še vedno dovoljevala poslovanje s Huaweijem, a ta se bo iztekla sredi tega meseca. Wilbur Ross, ameriški minister za trgovino pa je včeraj napovedal, da že v kratkem pripravljajo posebne licence, ki jih bodo izdajali posameznim ameriškim podjetjem. Njegovo ministrstvo je doslej za tako licenco prejelo že 260 vlog.

Eno od podjetij, ki je tovrstno prošnjo vložilo, je tudi Microsoft, je za CNN potrdil njihov predsednik Brad Smith. Smith je med drugim povedal, da razume strah pred Huaweijevo opremo v ameriških brezžičnih omrežjih, težje pa razume prepoved prodaje kitajskim družbam. In dodal: "Kitajski konkurent na področju operacijskih sistemov...

3 komentarji

Huaweijev tiskovni predstavnik: brez Googla smo v kaši

Slo-Tech - Potem, ko je kitajski tehnološki velikan zaradi ameriških sankcij izgubil številne dobavitelje programske in strojne opreme v ZDA, med njimi morda najpomembnejšega - Google, se je nekaj časa zdelo da bodo v podjetju uspeli najti drugo pot. Pa je kot kaže niso. Za Financial Times je namreč pred dnevi spregovoril (intervju je plačljiv) njihov piarovec Joy Tan, in med drugim povedal, da bodo v podjetju kljub intenzivnemu programu "deamerikanizacije" svojih izdelkov, najtežje našli prav nadomestilo za Googlovo programsko opremo. Sicer lahko uporabljajo sam operacijski sistem Android, ne pa tudi storitev, ki na njem omogočajo uporabo aplikacij. Nadomestila za kaj takega po njegovem mnenju ni na obzorju in ga tudi še dolgo ne bo.

Zatrjevanja predstavnikov podjetja ob nastopu ameriških sankcij so bile torej več ali manj PR stunt. Zlasti to velja za operacijski sistem Harmony OS, ki so ga tedaj povzdignili v skorajšnji nadomestek za Android. To se je pokazalo na septembrski predstavitvi...

41 komentarjev

Kdo je (bil) Lzplay.net

Slo-Tech - Najnovejši Huaweijev telefon Mate 30, ki je izšel minuli mesec, zaradi znanih peripetij z ameriško administracijo nima več Googlovih aplikacij. To je za nekatere potencialne kupce velik manko, zato so začeli iskati možnost, kako nanj namestiti aplikacije ročno. Na telefonih, ki imajo odklenjen zaganjalnik (bootloader), to ni težko, saj lahko na sistemsko particijo zapečemo nov ROM in tudi Googlove aplikacije (Open Gapps). Toda Mate 30 ima zaganjalnik zaklenjen. Pojavile so se zelo sumljive alternative.

Daleč najpopularnejša, dasi sedaj že zaklenjena, je bila stran Lzplay.net. Zadoščalo je, da smo stran obiskali, namestili tamkajšnjo aplikacijo, nekajkrat kliknili Next in I agree, pa so se na telefonu pojavile Google aplikacije. YouTube, Maps, vse je bilo. A pogled v drobovje Lzplay razkrije, da gre za izjemno nevarno prakso.

Lzplay uporablja Androidov Mobile Device Management (MDM), ki je namenjen poslovnim uporabnikom. Če je vaš Android del omrežja podjetja, storitve, kot je...

6 komentarjev

Huawei predstavil Mate 30 Pro - brez Googlovih aplikacij

AnandTech - Na tiskovni konferenci v Münchnu je Huawei predstavil svoja paradna telefona naslednje generacije, Mate 30 in Mate 30 Pro. Ob vseh tehničnih odlikah pa je bil najpomembnejši podatek programske narave: na teh telefonih ne bo Googlovega programskega ekosistema.

Huaweijeva predstavitev najnovejših članov družine pametnih telefonov Mate je bila težko pričakovan dogodek - pa ne toliko zaradi samih naprav, temveč vprašanja, kako se bo trenutno drugi največji proizvajalec telefonov na svetu soočil s serijo ameriških prepovedi, ki so ga pahnile v sredo trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Na hardverski ravni se je tokrat še izšlo, kajti procesorje Kirin 990, ki tiktakajo v notranjosti, so izgotovili, še preden je ARM odrekel zvestobo. Tudi glede operacijskega sistema še ni katastrofe, saj so uporabili vejo Androida 10, preoblečeno v lastno podobo EMUI 10. Toda zaradi prepovedi na teh telefonih ne bo Googlovih mobilnih storitev (Google Mobile Services - GMS).

To pomeni, Mate 30 (Pro) bo...

112 komentarjev

Huaweijevi prihajajoči telefoni brez Googlovih storitev in aplikacij?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Sredi septembra naj bi Huawei v Münchnu predstavil svoja nova paradna konja med pametnimi telefoni, modela Mate 30 in 30 Pro. A novinca utegneta naleteti na nepremostljivo oviro ob splovitvi, saj po zagotovilih predstavnikov Googla napravi ne bosta smeli uporabljati Googlovih storitev in aplikacij. Gre za posledice odločitve administracije v Washingtonu, po kateri ameriška podjetja ne smejo poslovati s kitajskimi telekomunikacijskimi podjetji.

Huawei je sicer maja dobil tri mesece trajajočo izjemo od prepovedi, da bi lahko zagotavljal podporo in nadgradnje za svoje obstoječe naprave, pred dobrim tednom dni pa so ta rok podaljšali še do 19. novembra. Toda to še vedno velja le za telefone, ki so že na trgu, ne pa tudi za...

72 komentarjev

Huawei domala ukinja razvojni oddelek v ZDA

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav se odnosi med ameriško administracijo in Huaweijem vendarle zlagoma ogrevajo, bodo zaradi omejitve poslovanja ameriških podjetij s Huaweijem Kitajci odpuščali v ZDA. V Huaweijevih raziskovalno-razvojnih oddelkih (formalno gre za podružnico Futurewei Technologies) v Teksasu, Kaliforniji in Washingtonu je zaposlenih 850 ljudi, ki bodo večidel pristali na cesti, piše The Wall Street Journal.

Časnik se sklicuje na vire blizu podjetja in pravi, da bo brez dela ostalo več sto ljudi. Nekatere so o tem že obvestili, drugi lahko vesti pričakujejo kmalu. Nekateri kitajski zaposleni bodo imeli možnost nadaljevati delo v podjetju, če se preselijo na Kitajsko, večina pa bo ostala brez zaposlitve.

Maja je Bela hiša izdala ukaz, s katerim je...

37 komentarjev

Ameriška podjetja našla luknje za nadaljnje poslovanje s Huaweijem

Slo-Tech - Čeprav v ZDA veljajo sankcije proti kitajskemu podjetju Huawei, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo kakršnikoli komponent, podjetja že iščejo in tudi uporabljajo obvoze. Po poročanju The New York Timesa ameriški proizvajalci čipov še vedno množično prodajajo Huaweiju. Med njimi so tudi velikani, kot sta Intel in Micron, ki so našli luknje, ki jim omogočajo nadaljevanje poslovanja s Huaweijem.

Viri blizu podjetij poročajo, da se je novi režim začel uporabljati pred tremi tedni. Brez kakršnikoli trikov lahko podjetja normalno nadaljujejo prodajo tehnologije za podporo obstoječih izdelkov do sredine avgusta, ko sankcije v celoti stopijo tudi v veljavo. Že sedaj pa velja prepoved prodaje novih izdelkov. Toda ena izmed...

8 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

FedEx preusmeril Huaweijeve pakete v ZDA

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Iz Huaweija so sporočili, da bodo preučili svoj poslovni odnos z ameriško kurirsko službo FedEx, potem ko je ta njihove pakete, namenjene v Azijske države, iz neznanega razloga preusmerila v ZDA. Tako sta tam končala paketa, poslana iz njihove japonske pisarne in namenjena v centralo na Kitajskem ter tudi podobne pošiljke, ki so potovale na relaciji Vietnam - Kitajska.

Predstavniki Huaweija so pojasnili, da so paketi vsebovali zgolj dokumente in ne kakih zanimivih tehnologij, niso pa želeli špekulirati o resničnem ozadju preusmeritve pošiljk. Z Reutersa so vprašanje, ali je dogodek kakorkoli povezan s prepovedjo sodelovanja ameriških podjetij s Huaweijem, naslovili tudi na ameriško Ministrstvo za trgovino, a odgovora niso...

69 komentarjev

Tudi ARM se odpoveduje sodelovanju s Huaweijem

Slo-Tech - Naslednje v vrsti podjetij, ki so (vsaj začasno) naredila križ čez Huawei, je ARM. Dogodek je pomemben predvsem zato, ker je ARM britansko podjetje, a se je vseeno odločili slediti ameriškemu zgledu. Po internih dokumentih, ki jih je pridobil BBC, so zaposleni že dobili okrožnico, naj ustavijo vse aktivne pogodbe, podporo in druge aktivnosti s Huaweijem. Podjetje je zapisalo, da dizajni vsebujejo tehnologijo, ki izvira iz ZDA, zato je ne smejo dobavljati Huaweiju.

Če bo ARM pri svoji odločitvi vztrajal dlje časa, je to za Huawei izjemno hud udarec. Medtem ko je Android še možno nadomestiti (navsezadnje je odprtokoden), je pri ARM-jevih čipih to skorajda nemogoče. Razvoj lastnih čipov je možen, a gre za drago in počasno početje. ARM-jevi čipi niso le sestavni...

198 komentarjev