»

Oculusovi računi se marca ukinjajo, obvezen prehod na Meto

Slo-Tech - Meta opozarja, da se bliža točka nepovratka za lastnike starih Oculusovih naprav in z njimi povezanih računov, ki še niso migrirali na račune Meta. Stari Oculusovi računi bodo nehali delovati 29. marca. Kdor dotlej ne bo migriral na Meto, bo izgubil podatke in dosežke, denimo nakupe v aplikacijah, dosežke, seznam prijateljev. S tem se končuje precej dolgo prehodno obdobje.

Časa je bilo sicer precej, saj se znamk Oculus poslavlja že od leta 2020. Tedaj je Facebook, kakor se je Meta imenovala, od uporabnikov že zahteval, da se prijavljajo s Facebookovimi računi in ne Oculusovimi. Kdor svojega računa za Quest ni želel povezati s Facebookom, pa je leta 2022 dobil možnost, da si ustvari račun Meta. S tem so odgovorili na kontroverzno združitev Facebookovega in Oculusovega računa leta 2020.

Prijave v Oculusove račune že od lanskega januarja niso več možne, torej bo ukinitev zares prizadela le tiste, ki so na račun malce pozabili in bi ga kasneje želeli spet uporabiti. Prehod je možno...

2 komentarja

Valve osvežuje Steam Deck

vir: Steam
Steam - Iz Valva so sporočili, da bo čez slab teden na voljo izboljšana različica ročnega PCja Steam Deck, katere osrednja novost je zaslon vste OLED.

Valvov ročni računalnik-poševnica-igralna konzola Steam Deck je bil ob lansiranju v začetku lanskega leta še poln nerodnosti in nedodelanosti, kot sta bila med drugim glasen ventilatorček in hitro praznjenje baterije. Toda v podjetju so ga nenehno pogumno izboljševali in danes gre za napravo, ki jo lahko človek mirno kupi brez bojazni, da bi ga motilo nešteto nadlog, čeprav še vedno ni tako elegantna kot Nintendov Switch in zahteva osebo, veščo ravnanja s PCji. Marca so v Valvu povedali, da na konkretno dvojko nekaj let še ne gre računati, zato je bilo pričakovati, da bodo morda izvedli manjšo pomladitev, kot je to pri igralnih konzolah v navadi med tekočo generacijo izdelkov. To se bo sedaj tudi zgodilo, in sicer 16. novembra.

Čeprav ima pomlajena različica vrsto manjših novosti, je na prvem mestu gotovo nov zaslon: 7,4-palčni HDR OLED...

11 komentarjev

Naočniki PSVR 2 prispejo konec februarja

Playstation - Pri Sonyju so naposled naznanili datum prihoda druge generacije VR naočnikov za Playstation. PSVR 2 bodo na voljo 22. februarja prihodnje leto, z nalepko 600 evrov.

PSVR 2, Sonyjevi naočniki za navidezno resničnost, namenjeni spregi s konzolo Playstation 5, prispejo skoraj natančno dve leti po tistem, ko so jih prvič najavili. Od tedaj so nam po kapljicah kazali njihovo podobo in raznorazne tehnične ter uporabniške bonbončke, zdaj pa je jasno tudi to, da naprava ne bo zasoljena. 600 evrov je sicer videti več kot 500, kolikor je na štartu stala prva generacija naprave, toda treba je upoštevati inflacijo in dejstvo, da pri prvih PSVR poleg nismo dobili še potrebne kamerice in paličic Move, pri dvojki pa bodo v škatli tudi kontrolerji Sense, medtem ko je orientacija v prostoru vgrajena. Ob robu so najavili še 11 novih iger, od katerih bo šesterica na voljo za prednaročilo že 15. novembra, tako kot tudi sami naočniki. Škatla, ki bo vsebovala tudi Horizon Call of the Mountain, bo...

10 komentarjev

Sony pokazal dizajn PSVR 2

Playstation - Po januarski najavi strojnih lastnosti naočnikov PSVR 2 so pri Sonyju zdaj napravo naposled pokazali v vsej plastični lepoti.

V začetku leta, ob sejmu CES, Sonyjevi oblikovalci menda še niso povsem dorekli dizajna druge generacije VR naočnikov za konzole Playstation, zato so v Las Vegasu govorili zgolj o strojnih podatkih prihajajočih PSVR 2. To, ali pa podjetje v sodobni maniri informacije pač dozira po kapljicah. Navsezadnje so kontrolerje prvič pokazali že lani. Le poldrugi mesec po Cesu namreč imamo tudi prve slike naprave, ki bo na Playstationu 5 skrbela za navidezno resničnost. Oblika predstavlja nekakšno mešanico prve inačice in pa Questa 2; snovalci so ohranili zamisel vizirja, ki "visi" na nastavljivem naglavnem obroču, kar se je pri prvem PSVR dobro obneslo. Hkrati so opazne štiri standardno razpostavljene infrardeče kamerice za zunanjo orientacijo in zaznavanje gibalnih ročnih kontrolerjev, s prav tako že precej domačo obročasto obliko.

Naočniki naj bi bili nekaj lažji...

0 komentarjev

Oculus je odklenil naočnike Go

vir: Oculus
Oculus - Trud Johna Carmacka, da bi po koncu aktualnosti odklenili Oculusove VR naočnike Go, je poplačan, kajti v podjetju so izdali inačico OSa s superuporabniškim dostopom.

Oculusova linija VR naočnikov Quest je uspešnica, zato je bilo logično, da bodo njihove predhodnike, Oculus Go, upokojili - to se je tudi zgodilo s koncem lanskega leta. A kar je za tržnike končana zgodba, je lahko za tehnološke zanesenjake šele začetek novega poglavja. John Carmack, ki v podjetju trenutno opravlja vlogo "svetovalnega CTOja" (ker se je sicer preusmeril v raziskovanje strojnega učenja), si je tako že dlje časa prizadeval, da bi ob koncu prodaje Go odprli in sleherniku omogočili superuporabniški dostop do strojnega drobovja. To je koristno v več ozirih; kot prvo omogoča posodabljanje programja tudi po koncu uradne podpore za napravo, seveda pa odpira vrata tudi raznoraznim modifikacijam, saj lahko z root dostopom spreminjamo delovanje čipov in drugih elementov.

V rabi naj bi bilo sicer nekaj čez 2...

4 komentarji

Facebook začenja testirati ciljane oglase znotraj VR okolij

Facebook - Iz Facebooka so sporočili, da pričenjajo s preizkušanjem predvajanja ciljanih oglasnih vsebin znotraj iger in drugih VR okolij svoje platforme z naočniki Oculus. Pri tem bodo uporabljali osebne podatke uporabnika, zbrane na družbenem omrežju Facebook.

Ko je lansko poletje prišla novica, da bo za rabo Oculusovih naočnikov kmalu obvezna povezava v Facebookov uporabniški račun, je bilo jasno, da skušajo Mark Zuckerberg in druščina oglaševalsko dejavnost, ki je njihov daleč največji vir prihodkov, dvigniti na novo raven. Po tem, ko so prejšnji mesec pričeli oglase najprej testno predvajati v Oculusovi aplikaciji, si reklame sedaj pot utirajo tudi v same VR igre. Pri čemer gre - pozor - za ciljano oglaševanje na podlagi podatkov, ki jih velikan o uporabniku zbere preko družbenega omrežja Facebook. Prva igra s takšno funkcionalnostjo je Blaston, v kratkem naj bi sledile še druge. Verjetno slej ko prej tudi Beat Saber, katerega razvojni studio je pod Facebookovim okriljem.

Podrobnejši...

19 komentarjev

Junija prispejo VR naočniki Vive Pro 2 in Focus 3

Vive Pro 2

vir: HTC Vive
HTC Vive - HTC je na virtualni konferenci ViveCon 2021 predstavil dva nova VR izdelka: naočnike Vive Pro 2 in neožičene Vive Focus 3. V obeh primerih gre za napravi, namenjeni prvenstveno profesionalnemu sektorju, ki sta tudi cenovno precej zasoljeni.

HTC je s svojo linijo očal za navidezno resničnost v zadnjih letih pričel zaostajati za Oculusom in tudi Valvom. Toda če so prisotni na letošnjem dogodku ViveCon povedali, da njihova uporabniška linija Cosmos res ne živi preveč dobro, pa očitno žanjejo zaznaven uspeh na profesionalnem koncu trga - se pravi v inženiringu, usposabljanju in poslovno-komunikacijskih okoljih. Zato napovedana izdelka, Vive Pro 2 in Vive Focus 3, poudarjeno sploh ne ciljata na domače uporabnike, temveč enterprise; če bi slučajno kakšen navaden smrtnik zataval tja navkljub visoki ceni. Poleg samih naprav je tako potrebno omeniti ekosistem Vive Business AppStore, v katerega bodo vpeti Focus 3, in Vive Business Device Management System, kar je okolje za sistemsko...

13 komentarjev

Za VR naočnike Vive Pro prihaja snemanje obraza

Vive Pro s Facial Trackerjem

vir: Road to VR
Road to VR - V HTCju so predstavili dve noviteti, ki prispeta konec marca: senzor gibanja obraza in pa tretjo generacijo Vive Trackerja, pritrdilnega tipala za pozicioniranje v prostoru. Toda prva bo na voljo zgolj za Vive Pro, obenem pa podjetje še vedno molči o morebitnih novih modelih naočnikov.

Medtem ko se večina uporabnikov navidezne resničnosti zadovolji že z osnovnimi kompleti, pa imajo power userji na voljo kar nekaj bistvenih nadgradenj. V prvi vrsti zaznavanje gibanja različnih delov telesa, kar dosežemo s pritrjevanjem dodatnih senzorjev, med katerimi standard predstavlja Vive Tracker. 24. tega meseca prispe verzija 3.0, ki je za tretjino manjša od predhodne različice in ima za 75% zmogljivejšo baterijo, kar v praksi pomeni sedem ur delovanja. Cena bo v ZDA 130 dolarjev brez davka. Druga novost, ki prispe na isti datum in za isto ceno, pa je Facial Tracker: snemalnik gibanja obraza, s pomočjo katerega je mogoče animirati uporabnikovega digitalnega avatarja.

Facial Tracker sicer v...

3 komentarji

Naslednja generacija PSVR prispe prihodnje leto

Playstation - Iz Sonyja so prišle sploh prve novice glede naslednika VR naočnikov za Playstation 4, PSVR. Podrobnosti velikan še ni razkril, naj pa bi bila naprava druge generacije že globoko v razvoju in se je lahko nadejamo prihodnje leto.

Naočnike za navidezno resničnost PSVR, ki so bili prvotno namenjeni Playstationu 4, je sicer mogoče uporabljati tudi z aktualno konzolo pete generacije, toda naprava kaže svojo starost in tudi sprega s PS5 ni najbolj posrečena - preko adapterja je treba priklopiti kamerico za PS4, saj PSVR novejše kamere ne podpira. Tudi VR igre na PS5 ne pridobijo kaj dosti in nasploh ob lansiranju petice pri Sonyju okoli navidezne resničnosti niso želeli črhniti nobene. Zato je najnovejša objava, pa čeprav precej kratka in skopa, za ljubitelje navidezne resničnosti kar pomembna. Ob robu je sicer Jim Ryan, CEO Sonyjevega igričarskega oddelka Sony Interactive Entertainment (SIE) podal še nekaj intervjujev z dodatnimi podrobnostmi, zato je dogajanje očitno vendarle prešlo v...

3 komentarji

Odstranitev Facebooka pobriše podatke povezanega Oculusovega računa

GamesIndustry.biz - Kdor je povezal svoja uporabniška računa na omrežju Facebook in v VR okolju Oculus, prvega ne sme pobrisati, ker tako izprazni tudi drugega.

Poleti so v Facebooku ljubitelje navidezne resničnosti razburili z zahtevo po obvezni rabi njihovega družbenega omrežja v spregi z Oculusovimi VR naočniki, kar naj bi poskrbelo za kvalitetnejšo rabo in naprednejšo vsebino, a je naletelo na praktično univerzalen odpor širom skupnosti. Čeprav bo združitev Facebookovega in Oculusovega uporabniškega računa za starejše izdelke obvezna šele z letom 2023, pa to že velja za najnovejše, kot je Oculus Quest 2. In nekateri uporabniki so sredi oktobra že poročali o posebni dodani vrednosti storitve, saj jim je podjetje iz nejasnih razlogov blokiralo račun na družbenem omrežju, s čimer je njihov Quest 2 postal drag "obtežilnik za papir". Problem je bil očitno zvečine vezan na uporabniške račune, ki so jih ljudje na Facebooku ustvarili na hitro, zgolj za rabo VR očal, in tako niso zadoščali muhastim...

26 komentarjev

PS5 prispe nekaj dni za novimi xboxi

Playstation - Včeraj smo dočakali še zadnje poglavje v letošnji sagi skrbnega doziranja podatkov o naslednji generaciji konzol, saj so pri Sonyju razkrili še ceno in datume prihoda Playstationa 5. K nam prispe 19. novembra, teden dni za Ameriko, in sicer v standardni različici za petsto evrov ter digitalni za stotaka manj.

Pred tednom dni so v Microsoftu japonskemu tekmecu pripravili precej grdo presenečenje, v obliki Xboxa Series S, ki nosi cenovno nalepko zgolj tristotih evrov, v zameno za nekaj slabše zmogljivosti od standardne inačice. Oči so bile zato uprte v Sonyjev zadnji napovedni dogodek pred izidom Playstationa 5, na katerem smo naposled izvedeli še zadnje poglavitne podrobnosti, medtem ko podatke o strojni notranjosti poznamo že od prej. PS5 bodo najprej videli v severni Ameriki, na Japonskem, v Avstraliji in Novi Zelandiji ter Južni Koreji, in sicer 12. novembra. Teden dni zatem dospe še drugam po svetu, tudi v Evropo. Osnovna inačica bo stala petsto evrov, digitalna - brez...

31 komentarjev

Facebook bo upokojil VR naočnike Oculus Go

Road to VR - Pri Facebooku bodo s koncem leta nehali prodajati naočnike za navidezno resničnost Oculus Go in se, ko gre za od PCjev neodvisne VR naprave, povsem osredotočili na Oculus Quest. Zanj bodo odprli tudi novo nalinijsko trgovino z vsebinami, ki bo imela bolj zrahljane kriterije glede na obstoječo Oculus Store.

Pred dvema letoma so pri Facebooku, v želji po nadgradnji vstopne VR naprave Gear VR, lansirali naočnike Oculus Go. Za pod dvesto evrov je z njimi mogoče dobiti od PCja samostojen navideznoresničnostni prikazovalnik s tremi prostostnimi stopnjami - to je, obračanjem po vseh treh oseh. Lansko pomlad so izkušnjo brez kablov nadgradili še enkrat in splovili Oculus Quest; ti naočniki imajo šest prostostnih stopenj zaznave gibanja, torej tudi premikanje po prostoru, in gibalne igratorje, kasneje so dobili celo zmožnost povezave s PCji. Sistem je postal velika uspešnica in vsebine zanj so v prvem letu napravile več kot sto milijonov dolarjev prometa.

Zato niti ni presenetljivo, da...

28 komentarjev

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

vir: Oculus
Oculus - Šesto konferenco Oculus Connect so pri Facebooku prvenstveno osrediščili okrog naočnikov Quest, ki bodo dobili možnost povezave s PCjem, gibalni nadzor z rokami in še nekaj drugih bonbončkov.

Ko je Mark Zuckerberg prišel na oder konference Oculus Connect 6 v San Joseju, se je pohvalil, da so uporabniki na tržnici Oculus Store doslej zapravili že prek sto milijonov ameriških dolarjev. Malce presenetljivo pa je, da naj bi kar petina tega zneska odpadla na vsebine za Quest, kar je ogromno ob dejstvu, da je na trgu šele štiri mesece. Zato je podjetje tem brezžičnim naočnikom namenilo precej pozornosti. Najprej z nenadejano najavo, da že novembra dobi programsko posodobitev, s katero bo moč napravo preko kabla USB-C povezati s PCjem in jo tako spremeniti iz samostojnih VR očal v klasične ožičene! Pozneje je John Carmack pojasnil še, da je njihov končni cilj takšno povezavo s PCjem spremeniti v brezžično. Zanimivo bo videti, koliko bo to vplivalo na prodajo Rifta S. Naslednje leto...

8 komentarjev

Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Road to VR - Po včerajšnjem izpustu informacij so pri Valvu potrdili, da bodo svoje VR naočnike Index uradno predstavili 1. maja, na voljo pa naj bi bili sredi junija.

Pretekli petek je med navdušenci nad navidezno resničnostjo završalo, saj jih je Valve podražil z mini najavico naočnikov Index: njihovo sliko in dvoumnim datumom "maj 2019". Po zaslugi sposobnih zaposlenih, ki so včeraj po nesreči na splet vrgli še nedokončano prodajno stran tega sistema, pa sedaj dejansko vemo, kaj lahko maja pričakujemo. Valvov Doug Lombardi je v odgovoru na leak pojasnil, da za 1. maj pripravljajo podrobno najavo Indexa in odprtje prednaročil, medtem ko naj bi prvi kupci izdelke prejeli 15. junija - če bo šlo vse po sreči. O ceni ni povedal še ničesar, je pa potrdil, da je večina...

15 komentarjev

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Road to VR - Facebook je na GDCju predstavil VR naočnike Oculus Rift S, spomladansko posodobitev izvirnega Rifta, ki ga bodo s tem umaknili iz prodaje.

Kdor mrzlično pričakuje Oculusove naočnike Rift 2, se bo očitno še načakal, kajti Facebook je na letošnjem Game Developers Conferencu najavil zgolj pomladitev, imenovano Rift S. Njena osrednja novost je notranji sistem za orientacijo v prostoru, zasnovan okoli petih vgrajenih kameric. Rift S tako ne potrebuje zunanjih satelitov kot izvirnik in se bo po zmogljivostih sobne navidezne resničnosti bolje kosal z Vivom. Območje igranja je večje kot prej in ga bomo enostavno zarisali s kontrolerjem, kamere pa omogočajo predvajanje realne slike (passthrough). Zaradi sprege z omenjenimi kamericami so morali preoblikovati...

8 komentarjev

Oculus Rift zamuja

Slo-Tech - Težko pričakovani Oculus Rift je bil januarja ur nekaj po predstavitvi že razprodan, pa čeprav so tedaj pobirali šele prednaročila in je bila dejanska dobava napovedana za 28. marec. Čeprav je le malo srečnežev moglo pričakovati Oculus Rift prvi teden, jih bo še manj od pričakovanj, saj se je zaradi težav z dobavo sestavnih delov časovnica nekoliko zamaknila. Večina ljudi po Oculus Rift dobila pozneje od obljub, jim bodo pa v zameno plačali dostavo tako v ZDA kakor v druge države. Do brezplačne dostave so upravičeni vsi, ki so prednaročili do 1. aprila.

Oculus, ki sedaj sodi pod Facebook, ni razkril, kateri sestavni del je pošel in je odgovoren za zamudo. Prav tako niso razkrili, kdaj bodo Oculus Rift dostavili. Dejali so le, da bo več znanega prihodnji teden, ko bomo dobili tudi nove napovedane datume dostave. Ne pozabimo,...

13 komentarjev

Oculus Rift predstavljen in že razprodan

Slo-Tech - V Las Vegasu se je začel letošnji Consumer Electronic Show (CES), na katerem se bo do sobote predstavilo več kot 3600 razstavljavcev. To pomeni, da bodo v tem tednu videli veliko novosti in še več napovedi, kaj lahko pričakujemo tekom leta. Težko pričakovan kos strojne opreme je Oculus Rift, za katerega je končno znano, da bo stal 600 dolarjev in bo na voljo od 28. marca, prednaročila pa se začnejo danes, a uradno ne pri nas. Kdor je Oculus Rift financiral na Kickstarterju, ga bo seveda dobil brezplačno - takih je bilo kar 9522, ki so zbrali 2,4 milijona dolarjev, potem pa je marca predlani Facebook kupil Oculus za dve milijardi dolarjev.

Poleg samega Oculus Rifta bomo ob nakupu prejeli še Lucky's Tale, kupci s prednaročili pa tudi igro EVE: Valkyrie. Še letos naj bi dobili vsaj 100 iger s polno podporo za Oculus Rift,...

72 komentarjev

E3: Oculus Rift in Microsoft Xbox One sta lepi par

Slo-Tech - Na novinarski konferenci pred začetkom E3 je Oculus, ki je od lani v Facebookovi lasti, pokazal prihajajoč končni izdelek Oculus Rift in napovedal sodelovanje z Microsoftom. Datum izida je prvo četrtletje prihodnjega leta.

Vsak kos Oculus Rift bo imel priložen krmilnik Xbox One, ki podpira tako konzolo Xbox One kakor tudi osebne računalnike s (prihajajočim) sistemom Windows 10. Xbox Wireless Adapter, ki so ga najavili minuli teden, bo omogočal brezžično igranje. Tako bo mogoče vse igre z Xbox One igrati ne le na Windows 10 temveč tudi na Oculus Riftu.

Končni izdelek Oculus Rift je precej drugačen od prvih prototipov. Naglavni na eni strani pokriva tkanina, sicer pa ima dva OLED...

9 komentarjev

Samsung razvija konkurenta Riftu in Morfeju

engadget - Samsung razvija naglavni komplet za navidezno resničnost, s katerim bo konkuriral Oculusovem Riftu in Sonyjevemu Morfeju, poročajo viri blizu podjetja.

Naprava naj bi bila že globoko v razvoju, tako da bomo predstavitev videli še letos, pravijo. Nekateri razvijalci že imajo dostop do delujočih prototipov, ki jih poganjajo Galaxyji (verjetno podobno kot Note 3, Galaxy S5). V končni verziji pa bomo verjetni videli naslednjo verzijo.

Znanih podrobnosti je sila malo. Samsungova naprava bo konkurirala Riftu, a bo nekoliko drugačna. Še najbolj podobna naj bi bila prototipu GameFace Labs, ki ga poganja Android. Tudi Samsung bo uporabljal Android in ne lastnega Tizena. Bržkone bo imel OLED-zaslon, ni pa še jasno, kako in ali...

9 komentarjev

Norveška vojska uporablja Oculus Rift za vožnjo tankov

Escapist Magazine - Norveška vojska že nekaj časa testira uporabo Oculosovih VR očal za vožnjo tankov. Naprava je koristna predvsem takrat, ko je loputa zaprta, saj se je moral voznik doslej zanašati na navigacijo s pomočjo videoposnetkov s kamer, nameščenih na vseh straneh vozila, ki jih je preklapljal na ne ravno velikem zaslonu v notranjosti vozila. S pomočjo Rifta in nekaj programske opreme, ki zna združiti posnetke s teh kamer, pa dobi 185-stopinjski neovirani pogled v izbrano smer, ob obračanju glave pa seveda tudi neovirani pogled na stran oz. za tankom.

Avtorji sistema pravijo, da lahko voznik na ta način pridobi dobi precej podobno izkušnjo, kot smo je vajeni iz priljubljenih vojaških računalniških iger. Še več, v sistem želijo dodati prikaz nekaterih dodatnih informacij, kot so že na...

58 komentarjev