»

SSD-ji in NAND flash se dražijo

Slo-Tech - Uresničujejo se pričakovanja z začetka leta, da se bodo letos SSD-ji podražili. Lani so bile cene nizke, zaradi polnih skladišč pa je prodaja marsikakšnega modela potekala celo pod proizvodno ceno. Do začetka tega leta so cene zrasle za približno četrtino, trend pa se je nadaljeval tudi v prvem kvartalu. Cene so se povišale še za 20-30 odstotkov, čemur je botrovala podražitev čipov NAND.

Analitiki v podjetju Trendforce ocenjujejo, da se bodo v drugem četrtletju čipi NAND flash podražili še za 13-18 odstotkov, SSD-ji pa še bolj. Čeprav se proizvodnja povečuje, povpraševanje še vedno presega ponudbo. Dražili se bodo tudi eMMC, ki se uporabljajo zlasti v kitajskih pametnih telefonih, ki so čedalje popularnejši. Prodaja pametnih telefon raste zaradi jugovzhodne Azije in Indije, SSD-jev pa zaradi povpraševanja na Kitajskem in Zahodu. SSD-ji bi se zato lahko podražili še za četrtino.

Višje cene na globalnih trgih se odražajo tudi pri nas.

15 komentarjev

Prodaja diskov še naprej pada, medtem SSD-ji čedalje cenejši

vir: Heise
Heise - Na trgu diskov in sorodnih naprav se dogajajo korenite spremembe, ki ne bodo prizanesle klasičnim diskom. Njihova prodaja se je v minulem letu skrčila za dobrih 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja največji padec doslej. Že leta 2020 se je prvikrat zgodilo, da je prodaja SSD-jev presegla diske, trend pa se je odtlej še okrepil.

Leta 2021 se je zdelo, da se je padanje prodaje diskov ustalilo, saj je bil upad manj kot odstoten. Lani pa je prodaja padla za 41-43 odstotkov. Najbolj je to občutil Seagate s 44-odstotnim zmanjšanjem prodaje. Lani so prodali dobrih 15 milijonov diskov, s čimer so sicer obdržali vodilno mesto s 43-odstotnim tržnim deležem. Drugo mesto je zasedel WDC z 12,5 milijona prodanimi izvodi, tretja pa je Toshiba z osmimi milijoni. Padla je tudi prodaja diskov za poslovne odjemalce, zanimivo pa so beležili 15-odstotno rast pri prodaji 2,5-palčnih diskov.

Situacijo še dodatno pospešujejo pocenitve SSD-jev, ki so se začele v zadnjem četrtletju...

67 komentarjev

Pomnilnika je preveč in se cení

Slo-Tech - Na začetku leta se je napovedovalo, da bo cena pomnilnika letos upadla, k čemur prispeva več dejavnikov. Ob polletju so zaradi znižanega povpraševanja pričakovali vsaj 10-odstotne pocenitve v tretjem kvartalu, a bo padec še večji. Cene so že za približno 20 odstotkov nižje kot maja, v tem četrtletje pa je pričakovati še padec za 13 do 18 odstotkov. Do konca leta bodo še 20 odstotkov nižje, ocenjujejo v TrendForceu.

Povpraševanje je namreč zelo šibko, zato morajo proizvajalci - zlasti južnokorejska Samsung in SK Hyni - nižati cene. Gre za cene pomnilniških čipov, ki se ne prevajajo neposredno v cene komponent, ki jih kupujejo končni uporabniki, nakazujejo pa trend. Trenutno je 32 GB pomnilnika DDR4 v Evropi že moč dobiti za manj kot sto evrov, DDR5 pa za okoli 135 evrov. Ceniti se je začel tudi DDR3, ki je lani dosegal rekordne cene. Lanske visoke cene pomnilnika so bile posledica splošnega pomanjkanja čipov, zaradi česar so proizvajalci kopičili velike zaloge. A povpraševanje je...

42 komentarjev

Pomanjkanje čipov se umirja, a čeri še niso mimo

Reuters - Pomanjkanje čipov, ki nas spremlja vse od začetka epidemije, vendarle počasi jenja. Hudo pomanjkanje čipov je nastopilo po silovitem odboju povpraševanja ob okrevanju gospodarstva, čemur proizvajalci niso mogli slediti. Razlilo se je tudi izven računalniškega sektorja, saj so morali na primer proizvajalci avtomobilov ali bele tehnike zmanjševati proizvodnjo, ker niso imeli čipov za vozila in aparate. Prav že opažajo sproščanje. Hyundai in Electrolux sta včeraj sporočila, da so obeti boljši.

Hyundai, ki je zabeležil najvišji dobiček v zadnjih osmih letih, za tekoče četrtletje napoveduje še boljše rezultate. Hyundai bi lahko že v drugi polovici tega leta zadovoljil povpraševanje, ki je v prvem polletju presegalo proizvodne kapacitete. Eden večjih dobaviteljev čipov za avtomobilsko industrijo ABB je ob tem dejal, da se ozka grla počasi sproščajo, proizvajalci čipov pa so bolj optimistični. ABB pričakuje dvomestno rast prodaje v prihodnjem četrtletju in umiritev inflacije. Podobno je...

50 komentarjev

AMD, Intel in Nvidia napovedujejo izvitje iz primeža za leto 2023

Slo-Tech - Že dlje časa pišemo o pomanjkanju čipov, ki hromi različne gospodarske panoge, ne le proizvodnje računalniške opreme, redkeje pa o napovedi, kdaj se bo to obdobje končalo. Napovedi so resda nehvaležne, a vsi trije velikani za prihodnje leto še niso optimistični. AMD, Intel in Nvidia nastavke za sprostitev krča vidijo v letu 2023, torej čez dobro leto dni.

AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster je v nedavnem intervjuju dejal, da bo polprevodniška industrija na nogah spet leta 2023, ko pričakujejo uravnoteženje povpraševanja in ponudbe, s tem pa tudi stabilizacijo cen. Že v drugi polovici prihodnjega leta torej pričakujemo grafične kartice po bolj dosegljivih cenah, kasneje pa še ostale komponente.

Ali se bo to res zgodilo, Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger sicer ne. Že pred meseci je ocenil, da bo pomanjkanje vztrajalo nekaj let. Medtem Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang dodaja, da bo prihodnje leto povpraševanje še vedno močno presegalo ponudbo, izboljšanje pa...

46 komentarjev

Zaradi pomanjkanja čipov TSMC odpovedal pocenitve, napovedal tovarne

Slo-Tech - Zaradi hudega pomanjkanja čipov na trgu se je eden največjih proizvajalcev TSMC odločil, da običajnega znižanja cen letos ne bo. Svoje stranke so pozvali, da sprejmejo višje cene, podjetje pa bo med tem bistveno povečalo investicije v razvoj in nove proizvodne kapacitete.

Izvršni direktor podjetja C. C. Wei je sporočil, da bodo v prihodnjih treh letih izvedli za 100 milijard dolarjev investicij. S temi investicijami bodo med drugim dokončali 5-nm tovarno v Arizoni (začetek proizvodnje 2024), 3-nm tovarno na Tajvanu (2022), 2-nm Gigafab tovarno na Tajvanu (morda dve) in še dve pakirnici na Tajvanu. Trenutne proizvodne kapacitete so 100-odstotno zasedene, povpraševanja pa je še več. Konkurenca, denimo GlobalFoundries in UMC, se ne ukvarja z najnovejšimi najmanjšimi litografijami, temveč se raje osredotoča na cenejše čipe (recimo 28-nm), ki se uporabljajo na primer v televizorjih, avtomobilski industriji ipd. TSMC proizvede skoraj polovico čipov za Apple, Qualcomm, Nvidio in druge...

42 komentarjev

Micron predstavil 176-slojni 3D NAND čip

krmilno vezje se nahaja pod skladom pomnilniških celic

vir: Micron
Micron - V Micronu skušajo v srditi tekmi proizvajalcev pomnilniških vezij NAND flash nase opozoriti s kosom silicija z rekordnim številom plasti, saj ga ima najnovejša, peta generacija njihovega 3D NANDa, kar 176. Predvsem pa gre za tehnologijo, s katero se podjetje namerava rešiti zapuščine sodelovanja z Intelom.

V preteklem desetletju sta se v zasnovi pomnilniških vezij vrste NAND flash, ki so jedro pogonov SSD in pomnilniških kartic, pripetila dva ključna premika. Najprej vertikalno nizanje plasti (3D NAND ali tudi V-NAND), nato pa prehod iz celic na osnovi plavajočih vratc (floating gate) na tiste s pastjo za naboj (charge trap). Obe spremembi sta bili v mnogočem povezani, saj je rast v višino s pristopom charged trap lažje izvedljiv, toda en igralec na trgu je 3D NAND vztrajno počel še s staro tehnologijo - partnerstvo Intela in Microna. Epilog slednjega poznamo: konec leta 2018 sta se firmi razšli in prejšnji mesec je Intel svoj oddelek prodal Hynixu. Micron se je tako podal na novo...

14 komentarjev

Intel proizvodnjo čipov NAND prodaja Hynixu

Slo-Tech - Intel bo svoj oddelek za proizvodnjo čipov NAND prodal južnokorejskemu Hynixu, so sporočili iz podjetja. Korejci bodo za nakup odšteli 10,3 bilijona vonov (7,6 milijarde evrov), izvedli pa ga bodo postopno v naslednjih petih letih. Intel bo prodal enoto, ki proizvaja polprevodniške pogone (SSD), čipe NAND in silicijeve rezine (wafers), prav tako pa tudi proizvodni obrat v kitajskem Dalianu. S tem se bo Intel lahko bolje osredotočil na svojo osnovno dejavnost, Hynix pa bo nenadoma postal resen konkurent Samsungu in Micronu. Delnice Hynixa so ob napovedi prevzema upadle za slaba dva odstotka.

Hynix bo s prevzemom postal drugi največji proizvajalec flasha na svetu, takoj za Samsungom, ki proizvede tretjino. Medtem ko nekateri analitiki svarijo, da utegne biti prevzem velik zalogaj za Hynix, ki bo moral približno tri četrtine plačati takoj, preostanek pa leta 2025 ob prevzemu intelektualne lastnine, drugi poudarjajo, da si je s tem zagotovil stabilen in visok denarni tok. Predvsem pa...

15 komentarjev

Čipi NAND naj bi se letos podražili za 40 %

Trendforce - Potem, ko je cena na debelo za NAND čipe zlagoma padala sedem zaporednih četrtletij od leta 2017 in se na najnižji točki že skoraj izenačila s običajnimi trdimi diski, je po napovedih Tajvanskih izdelovalcev letos pričakovati precejšen skok, napovedujejo kar 40 odstotnega.

Del razlogov tiči v težavah pri proizvodnji, zaradi česar je bila ta lansko leto nekoliko nižja, kar je cene že decembra potisnilo navzgor za desetino, enak skok pa je pričakovati tudi ob prehodu na novo poslovno četrtletje. Nadaljnji razlog je povečano povpraševanje po strežniških SSD s strani upravljavcev podatkovnih centrov, ki letos začenjajo številne nove projekte, pa tudi proizvodnja novih iPhonov v prvi polovici leta. Kot zadnji razlog pa navajajo 20 % podražitev polprevodniških rezin, potrebnih za izdelavo pomnilniških čipov.

Podražitev se bo seveda odrazila tudi na vseh izdelkih, ki vsebujejo NAND, od pomnilniških kartic, USB ključkov in SSD diskov, pa seveda naprav v katere so ti vgrajeni.

17 komentarjev

Zaradi presežne ponudbe NAND-a cene SSD-jev rekordno nizke

Ponudba prehiteva povpraševanje

EETimes - Medtem ko se v zadnjem času največkrat pridušamo zaradi visokih cen grafičnih kartic, ki po skokoviti rasti zaradi rudarjenja kriptovalut le počasi padajo, je bila pocenitev SSD-jev precej manj opazna. Lansko pomanjkanje čipov NAND je zamenjala presežna ponudba, kar je zbilo ceno. Analitiki iz TrendForce napovedujejo, da se bo v tretjem četrtletju cena NAND-a znižala še za 10 odstotkov, za prav toliko pa še v zadnjem kvartalu. Trend naj bi se nadaljeval tudi prihodnje leto..

V TrendForceu vidijo več razlogov, ki so se združili in povzročili previsoko ponudbe in neprodane zaloge čipov NAND. Prodaja pametnih telefonov se ne povečuje, kot so bili pričakovali, prodaja prenosnih računalnik stagnira, medtem pa se...

63 komentarjev

Cene SSD-jev še vedno strmo padajo

ComputerWorld - SSD-ji so brez dvoma najuporabnejša novost v računalništvu v zadnjih letih, saj se pospeškom, ki jih prinese zamenjava klasičnih diskov s SSD-ji, ne moremo z nobeno drugo nadgradnjo niti približati. Medtem ko je problem staranja zadovoljivo rešen in se nam ni treba več bati, da bomo z normalno uporabo SSD izrabili celice, jih od izuma pesti višja cena od klasičnih diskov. To dejstvo je ostalo z nami do danes, a so se kljub temu SSD-ji obilno pocenili. V zadnjem četrtletju so cene že četrtič zapovrstjo upadle za več kot desetino.

Pred tremi leti se je njihova cena vrtela okrog dolarja za gigabajta. Leto pozneje je padla na 68 centov, letos pa že na 39 centov za gigabajt, ugotavljajo na DRAMeXchange. Zaradi razvoja tehnologije in živahne konkurence pričakujejo, da se bo trend nadaljeval, tako da naj bi prihodnje leto cene dosegle 24 centov/GB, leta 2017 pa že zelo dostopnih 17 centov.

...

96 komentarjev

Samsung pripravlja 3D pomnilnik: V-NAND

Pot to V-NAND-a

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa že pod 20 nm je skupaj z zapisovanjem več bitov v eno celico omogočilo, da so SSD-ji v vsega nekaj letih postali izredno dostopni. A prav ta tehnologija, ki omogoča nižjo ceno, obenem zahteva daljše programabilne čase (to znižuje hitrost) in močno zniža vzdržljivost posamezne celice. V industriji se govori, da bomo pri klasičnih NAND pomnilnikih videli še eno manjšanje med 10 in 20 nm, morda dve, potem pa bomo tehnološko rezervo izkoristili. Proizvajalci seveda ne počivajo, saj razvijajo alternativne tehnologije, ki bodo omogočile nadaljevanje Moorovega zakona, tako z izboljšavami klasičnega NAND-a (preverjanje napak celice, pomnjenje le-teh in njihovo...

82 komentarjev

Cene SSD-jem še naprej padajo

ComputerWorld - Medtem ko so cene klasičnih trdih diskov zaradi lanskoletnih poplav še vedno višje, kot bi pričakovali in želeli, se SSD-ji cenijo. Leta 2010 so stali več kot tri dolarje na gigabajt in merili največ 128 GB (razen ekstremno dragih inačic), danes so se spustili precej pod mejo dolarja za gigabajt in se precej razširili. Nazadnje smo o cenah pisali oktobra in že tedaj je večina modela padla pod to mejo, situacija pa se je do danes le še izboljšala. V povprečju stanejo SSD-jev okoli 80-90 (evro)centov na gigabajt.

Številke analitikov se med seboj nekoliko razlikujejo, trendi pa ne. IHS iSupply ugotavlja, da so se v prvem polletju tega leta cene SSD-jev znižale za 20...

46 komentarjev

Presežek NAND-flasha na trgu se nadaljuje, cene strmoglavljajo

DigiTimes - Medtem ko je na trgu trdih diskov od lanske jeseni zaradi poplav v jugovzhodni Aziji vladalo hudo pomanjkanje, kar je njihove cene gnalo kvišku, je situacija na trgu pomnilnika NAND flash povsem drugačna. Povpraševanje ne dosega ponudbe, kar zbija cene in je Toshibo prisililo v zmanjšanje proizvodnje.

Že celo leto se proizvajalci soočajo z nizkimi cenami, ki vladajo na trgu. Elpida je težki situaciji in nekaterim zgrešenim odločitvam v preteklosti letos dokončno podlegla, tako da jo je prevzel Micron. Cene so od začetka leta upadle za skoraj polovico, dvig pa se pred četrtim kvartalom, ki bo božična nakupovalna sezona povpraševanje nekoliko povečala, ne pričakuje. Prodaja peša zaradi recesije, nasičenega trga, nižjega...

25 komentarjev

Bliskovni pomnilnik se ceni

ComputerWorld - Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung...

33 komentarjev