»

IEEE: Najpopularnejši jeziki ostajajo Python, C, C++ in C#

IEEE Spectrum - IEEE že devet let vsako poletje objavi lestvico najpopularnejših programskih jezikov, ki se v tem času zanemarljivo spreminja. Tudi letos je na prvem mestu priljubljenih jezikov Python, ki mu sledi družinica C, C++ in C#. Za njimi so se zvrstili še Java, SQL, JavaScript, R in HTML. Ta vrstni je enak že leta, jeziki le občasno medsebojno zamenjajo mesta.

Prav tako se vrstni red pošteno premeša, če se osredotočimo na specifične uporabe. Pri zaposlitvah, kar so ocenili zgolj iz portalov IEEE Jobs Site in CareerBuilder, so najuporabnejši SQL, Java in Python. Pri tem je SQL tako visoko zato, ker ga večina oglasov omeni poleg glavnega jezika, katerega znanje pričakujejo od kandidatov. V oglasih še vedno najdemo tudi znanje zbirnika, medtem ko so specializirani višji jeziki (R, Julia) zahtevani glede na konkretne potrebe.

Lestvico priljubljenosti jezikov IEEE oblikuje iz več indikatorjev: Google Search, Twitter, Stack Overflow, Reddit, IEEE Xplore Digital Library, IEEE Job Site,...

77 komentarjev

Losangeleška policija zbira podatke o profilih na družbenih omrežjih o vsakem, ki je v postopku

Slo-Tech - Losangeleška policija je v standardni postopek, ki ga izvede pri razgovorih z državljani (field interview), ne le pridržanih ali osumljenih kaznivih dejanj, dodala poizvedovanje o računih na družbenih omrežjih. Brennan Center for Justice pri pravni fakulteti newyorške univerze je pridobil obrazce (field interview cards), ki jih v tem primeru izpolni policist. Tam je po novem tudi polje, kamor policist vpiše podatke o vzdevkih oziroma imenih na družbenih omrežjih. Na to je direktor policije v Los Angelesu Michel Moore v okrožnici še posebej opozoril policiste in poudaril, da bodo preverjali, ali so izpolnjeni obrazci popolni. Druge policijske uprave tega še ne počnejo, so ugotovili v Brennan Centru.

Novost v Los Angelesu velja že od leta 2015, ko so na obrazec prvikrat dodali polje za družbena omrežja. Tedaj novost ni dvignila veliko prahu, ker jo je malokdo opazil. A policija se je že tedaj zavedala, da so ti podatki zelo koristni tudi pri spletnem nadzoru nad posamezniki, kjer...

9 komentarjev

Francoski davčni inšpektorji bodo skrivače iskali tudi po družbenih omrežjih

BBC - Francoska davčna uprava bo pri iskanju utajevalcev davkov lahko uporabljala tudi družbena omrežja. Konec leta je ustavno sodišče razsodilo, da to ne predstavlja pretiran poseg v zasebnost in da so spremembe zakonodaje, ki uvajajo tudi to možnost, v skladu z ustavo. Zagovorniki človekovih pravic so že izrazili pomisleke glede tega početja, a jih je sodišče zavrnilo. Odločilo je, da nevarnosti obstajajo, zato so v zakonu potrebne ustrezne varovalke, ki jih je zakonodajalec zagotovil.

Med drugim to pomeni, da davčni inšpektorji ne bodo mogli dostopati do vsebin, ki so zaščitene z geslom ali kako drugače. Javno dostopni podatki pa bodo povsem veljavno dokazno gradivo, pri čemer bo potreben jasen nadzor, kdo in pod kakšnimi pogoji do njih dostopa. Fotografije na družbenih omrežjih bodo uporabne, da bodo na primer dokazali, da nekdo kljub odjavljenemu davčnemu rezidentstvu sumljivo veliko časa preživlja v Franciji, ima dohodkom nesorazmerno premoženje itd. Finančni minister Gérald...

8 komentarjev

Pinterest z umetno inteligenco za duševno zdravje

Slo-Tech - Družbena omrežja so lahko močan katalizator, ki nagiba razpoloženja uporabnikov eno ali drugo smer, ter podpihuje obstoječa občutja. To se nanaša tudi na problem samopoškodovanja, ki se ga je Pinterest lotil odgovorno. Na današnji dan, ki je posvečen duševnemu zdravju, so pojasnili, kako se borijo proti širjenju vsebin, ki bi promovirale samopoškodovanje.

Za prepoznavanje vsebin, ki prikazujejo, opravičujejo ali vzpodbujajo samopoškodovanje, uporabljajo strojno učenje (machine learning). Umetno inteligenco so uspeli tako izuriti, da odstrani 88 odstotkov tovrstnih vsebin, pri čemer se to sedaj zgodi trikrat hitreje kot nekoč. Prav tako so s platforme odstranili 4600 ključnih besed in fraz, ki so povezane z negativnim vedenjem do sebe. Uporabnikom, ki te ključne besede iščejo, pa nudijo pomoč. V programu, ki so ga razvili z nevladnimi organizacijami National Suicide Prevention Lifeline, Vibrant Emotional Health in Samaritans, identificirajo uporabnike, ki izkazujejo vedenje ljudi v...

6 komentarjev

Uporaba spletnih družbenih omrežij povzroča depresijo

Slo-Tech - Veliko raziskav je že nakazalo na korelacijo med uporabo družbenih omrežij in slabim počutjem, nova raziskava pa to prepričanje še podkrepljuje. Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji v novi številki Journal of Social and Clinical Psychology poročajo o dokazih, da uporaba družbenih omrežij ne le korelira, temveč povzroča depresijo.

Opazovali so skupino 143 študentov z univerze, ki so bili uporabniki Facebooka, Instagrama in Snapchata. Po tednu spremljanja njihovega stanja so jih razdelili v dve skupini. Prva je morala omejiti uporabo družbenih omrežij na 10 minut dnevno, druga skupina pa je lahko nadaljevala po starem. V naslednjih treh tednih so opazili statistično pomembne razlike v osamljenosti in depresivnosti. Prva...

57 komentarjev

Amazon je moral ukiniti pristranski AI za pomoč pri zaposlovanju

vir: Reuters
Reuters - Amazon je bil v začetku lanskega leta primoran zapreti svoj oddelek, v katerem so razvijali umetno inteligenco za ocenjevanje kandidatov za zaposlitev, saj niso uspeli razviti algoritma, ki bi ne bil brezupno pristranski.

Strojna inteligenca zadnje čase leta visoko, zato je za prizemljitev koristno omeniti prigode, ki opozarjajo tudi na njene pomanjkljivosti. Eno takšnih so izbrskali pri Reutersu, kjer so odkrili, da je imel Amazon širokopotezne načrte z uporabo algoritmov pri zaposlovanju, ki pa so se večjidel sesuli v prah. V podjetju so od leta 2014 pospešeno razvijali AI, ki bi znala hitro sortirati med prijavami za zaposlitev, oziroma življenjepisi. Toda že v 2015 so pogruntali, da vrača hudo pristranske rezultate, saj je vse...

107 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti: delodajalci ne smejo preverjati kandidatov na družbenih omrežjih

Slo-Tech - Raziskava več kot 2000 delodajalcev, ki jo je izvedel CareerBuilder, je pokazala, da 60 odstotkov delodajalcev kandidate za zaposlitev preveri tudi na družbenih omrežjih. To se utegne v Evropi spremeniti, saj je Delovna skupina iz člena 29 (Article 29 Working Party), ki jo sestavljajo predstavniki vseh članic EU in je bila ustanovljena z namenom svetovati Evropski komisiji v vseh zadevah, povezanih z osebnimi podatki, mnenja, da to ni dopustno. Delovna skupina sicer ne predlaga ali sprejema zakonodaje, svetuje pa Evropski komisiji in nadzira uvedbo zakonodaje v državah članicah, zato je njeno mnenje zelo pomembno.

Skupina meni, da je preverjanje kandidatov na družbenih omrežjih pred zaposlitvijo v nasprotju z evropsko zakonodajo. Skupina je izdala nove...

92 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti še vedno nezadovoljni z Windows 10

engadget - Evropska unija še vedno ni zadovoljna z zagotavljanjem zasebnosti v Windows 10, čeprav je redmondski velikan že izvedel nekaj sprememb od prve, res vsiljive verzije. Evropski informacijski pooblaščenci, ki so združeni v Delovni skupini iz 29. člena, so včeraj sporočili, da so še vedno zaskrbljeni zaradi praks v Windows 10. Že konec minulega leta so pisali Microsoftu zaradi privzetih nastavitev, ki so po namestitvi Windows 10 brez dodatnega nastavljanja v Redmond pošiljale kopico podatkov o uporabniku. Skupina še vedno ni zadovoljna, so včeraj sporočili.

Preiskavo zoper Microsoft je zaradi suma kršitve zakonodaje o varstvu podatkov sprožil tudi švicarski informacijski...

23 komentarjev

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

ECJ - Ko smo pred štirinajstimi dnevi poročali o odločitvi generalnega pravobranilca sodišča EU, ki je v svojem mnenju predlagal, da sodišče sporazum med Komisijo in ZDA razveljavi, si nihče ni predstavljal, da bo sodišče reagiralo tako bliskovito.

Danes je sodišče objavilo mnenje, v katerem v celoti sledi mnenju pravobranilca in tako razveljavlja sporazum med Komisijo in ZDA na podlagi ugotovitve, da je Komisija s sklenitvijo prekoračila svoja pooblastila. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno skoraj poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi štirimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA...

15 komentarjev

Dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA pod vprašanjem

ECJ - V postopku pred Sodiščem EU je generalni pravobranilec pravkar podal priporočilo, da naj se krovni sporazum o dopustnosti iznosa osebnih podatkov v ZDA odpravi. Če bi sodišče sledilo temu mnenju, bi to lahko izsililo pomembne spremembe v režimu, kako ameriška podjetja ravnajo z osebnimi podatki nas Evropejcev. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno skoraj poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi štirimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA poslušal predavanja Facebookevega prvega pravnika za vprašanja zasebnosti (chief privacy officer) in bil zelo razočaran nad njegovim, "ameriškim"...

14 komentarjev

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti nad Google zaradi enotne politike zasebnosti

Reuters - Evropski varuhi zasebnosti pod vodstvom francoskega CNIL-a od Googla v roku štirih mesecev, ki so ga postavili 16. oktobra lani, niso prejeli zadovoljivega odgovora glede zlivanja uporabniških podatkov. Gre za novo Googlovo politiko upravljanja uporabniških podatkov, ki je začela veljati lanskega marca. V skladu z njo je Google združil zbrane uporabniške podatke na različnih platformah, recimo z YouTuba, iskanja, Gmaila itd. To je dvignilo veliko prahu v EU, saj ima Google že tako ali tako ogromno podatkov o svojih uporabnikih, konsolidacija teh podatkov pa predstavlja resno grožnjo zasebnosti.

Zato je Googlu 16. oktobra lani 24 informacijskih pooblaščencev iz držav EU poslalo skupno pismo, v katerem so...

6 komentarjev