» »

Evropski varuhi zasebnosti nad Google zaradi enotne politike zasebnosti

Evropski varuhi zasebnosti nad Google zaradi enotne politike zasebnosti

Reuters - Evropski varuhi zasebnosti pod vodstvom francoskega CNIL-a od Googla v roku štirih mesecev, ki so ga postavili 16. oktobra lani, niso prejeli zadovoljivega odgovora glede zlivanja uporabniških podatkov. Gre za novo Googlovo politiko upravljanja uporabniških podatkov, ki je začela veljati lanskega marca. V skladu z njo je Google združil zbrane uporabniške podatke na različnih platformah, recimo z YouTuba, iskanja, Gmaila itd. To je dvignilo veliko prahu v EU, saj ima Google že tako ali tako ogromno podatkov o svojih uporabnikih, konsolidacija teh podatkov pa predstavlja resno grožnjo zasebnosti.

Zato je Googlu 16. oktobra lani 24 informacijskih pooblaščencev iz držav EU poslalo skupno pismo, v katerem so zahtevali natančna pojasnila, kako se bodo podatki zbirali, uporabljali in hranili. Hkrati so od Googla zahtevali, da politiko predrugači v opt-in, torej uvede obvezno privoljenje uporabnika za konsolidacijo podatkov. Skupno so navedli 12 priporočil za spremembo politike, ki bi jo uskladili z evropsko zakonodajo. Rok za Googlov odgovor so postavili na štiri mesece.

Ta čas je minil in Google se ni primerno in zadovoljivo odzval. Zato je CNIL danes objavil izjavo za javnost, v kateri so izrazili razočaranje nad Googlovo ignoranco in napovedali pravne sankcije še pred poletjem. Svoje predloge bodo poslali Delovni skupini iz člena 29, ki bo o njih odločala na plenarnem zasedanju 26. februarja. Pričakovati je, da bo Skupina podprla predloge CNIL-a, ki načrtuje uvedbo Delovne skupine. Ta naj bi koordinirala nadaljnje postopke in pripravila podlago za pravni postopek, ki se kani pred Evropsko komisijo začeti še pred poletjem.

Iz Googla odvračajo, da so CNIL-u 8. januarja poslali seznam ukrepov, ki so jih uvedli. Dodajajo, da sodelujejo s CNIL-om in da bodo tudi v prihodnosti kooperativni. Ker njihova politika po njihovem mnenju spoštuje evropsko zakonodajo, ne vidijo razloga za tako oster odgovora CNIL-a. Ta se seveda ne strinja.

6 komentarjev

ninja4it ::

Dejstvo je, da Google želi o nas vedeti popolnoma vse kar je možno in zbira podatke na vse mogoče načine. Ko smo ravno pri teh novicah, bi z vami želel deliti tudi tole novico, ki jo je objavil novinar Guardiana, se je kar malo za zamislit!

http://www.guardian.co.uk/world/video/2...

JesusChrist ::

this is terrifying
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Deneb ::

Evropski politiki sanjajo o tem, kako bi cenzururali Google. Kdor se hoče psa znebiti, ga proglasi za steklega. Da bi se ohranila svoboda izražanja, osebno veliko bolj zaupam Googlu kot CNIL-u.
Google zbira profile zato, da bi predlagal reklame za tiste stvari, ki si jih ljudje res želijo. To je res podlo. Država pa zbira osebne podatke zato, da vas lahko v primeru, bog ne daj, vojne, pohopsa in vas pošlje na fronto za kanonfuter. To je pa plemenito in domoljubno.

WamPIRe- ::

ninja4it je izjavil:

Dejstvo je, da Google želi o nas vedeti popolnoma vse kar je možno in zbira podatke na vse mogoče načine. Ko smo ravno pri teh novicah, bi z vami želel deliti tudi tole novico, ki jo je objavil novinar Guardiana, se je kar malo za zamislit!

http://www.guardian.co.uk/world/video/2...

Mislim, da tak ni le Google ampak popolnoma vsa podjetja, ki se preživljajo z oglaševanjem, itd... je pa res, da ima Google verjetno največ prakse s tega področja (in pa FB).
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Furbo ::

Kako neznosno lahko je kopici birokratov poslati kazen podjetju, ker se po njihovem mnenju ne odzove dovolj hitro. Ko morajo pa taisti birokrati sami kaj narediti, je pa čakalni rok 10 let po tamalem.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Grumf ::

Očitno ste nekateri trdo padli na ledu danes... vsakogar, od oglaševalcev naprej, ki zbira osebne podatke bi bilo treba zapreti!
Ko boste pa čez 10 let službo iskali in bo delodajalec plačal 1 euro googlu in bo dobil da ste pred 2. letoma obiskali 4chan ter
vas zato ne bo zaposlil, boste pa jamrali... ;((
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Francija: pravica do pozabe mora zajemati cel svet

Oddelek: Novice / Zasebnost
125970 (4405) Glugy
»

Google dobil evropski seznam zahtev glede zasebnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
54857 (4139) PaX_MaN
»

Španija kot prva evropska država oglobila Google zaradi združevanja osebnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
268948 (7044) Lonsarg
»

Googlu grozijo sankcije vsaj šestih evropskih varuhov zasebnosti

Oddelek: Novice / Zasebnost
188052 (6516) nekikr
»

EU in ZDA preiskujeta Google zaradi piškotkov v Safariju

Oddelek: Novice / Zasebnost
64428 (3892) N4g4c3N

Več podobnih tem