»

Uber je pri svojem širjenju namerno kršil zakone

Travis Kalanick

vir: theguardian.com
theguardian.com - V odmevnem izpustu informacij je žvižgač Mark MacGann časopisu Guardian posredoval več kot sto tisoč dokumentov, ki kažejo, da je Uber v prvih, burnejših letih svojega delovanja, za širjenje po svetu premišljeno kršil zakone in agresivno lobiral v vrhovih svetovne politike; najbolj uspešno v Evropi, kjer so na svojo stran pridobili tudi Emmanuela Macrona.

Včeraj so v Guardianu udarili z reportažo The Uber Files, analizo gigantske zbirke kar 124.000 dokumentov - prezentacij, poslovnih poročil in epoštnih sporočil - iz podjetja Uber, ki kažejo, na kakšne načine je razvpiti velikan gig ekonomije med letoma 2013 in 2017 skušal zavladati področju taksi prevozov. Sklep: na nič kaj poštene, kar smo doslej sicer že vsi slutili, toda ti dokumenti kažejo, da je bilo početje načrtno in premišljeno, vpleteni pa so se nelegalnosti dobro zavedali. Guardian se je doslej osredotočil predvsem na Uberjevo ignoriranje lokalnih zakonov, običajno pod pretvezo, da po njihovem pač niso primerni za...

27 komentarjev

Tim Cook v Epic zadregi pred sodiščem

Tim Cook, CEO Appla

vir: Wikipedia
BBC - Pred zveznim sodiščem v San Franciscu se zaključuje tritedensko zaslišanje prič v zadevi Apple vs. Epic. Zadnji je bil zaslišan izvršni direktor Appla Tim Cook, sodnico Yvonne Gonzalez Rogers je zanimal predvsem poslovni model njihove tržnice App Store.

V središču sodnega postopka je namreč Applova 30 odstotna provizija, ki jo zaračunava za vse transakcije v App Storu, ob tem pa še Applova prepoved drugih tržnic programske opreme na svoji platformi. Spor je sprožila založba Epic, ki trži uspešnico Fortnite, potem, ko je najprej skušala prek nadgradnje nakupe v igri speljati mimo Appla, a so jim slednji gladko zaprli razvijalski račun. Podobno so tedaj ukrepali tudi pri Googlu, kjer se glede svoje tržnice oklepajo podobnih pravil, kot Apple in jih podoben proti konkurenčni postopek pred sodiščem še čaka.

Sodnico je tako zanimalo, zakaj Apple razvijalcem ne dovoli drugih oblik plačevanja v igrah oz. vsaj opozori uporabnike, da lahko nakup opravijo tudi drugje? Cook je odgovoril,...

36 komentarjev

Več kot 50 podpisnikov nad Androidov "bloatware"

vir: Needpix

Slo-Tech - Več kot 50 organizacij in podjetij, med njimi Amnesty International, Privacy International, Digital Rights Foundation, DuckDuckGo in Electronic Frontier Foundation je na vodstvo Alphabeta in izvršnega direktorja Googla Sundarja Pichaija naslovilo odprto pismo glede prednaloženega programja na napravah s platformo Android oz. t. i. "bloatwara".

Tovrstne aplikacije po njihovem mnenju ogrožajo zasebnost uporabnikov, saj jih ni mogoče odstraniti, zaradi svojega posebnega statusa v operacijskem sistemu pa tudi niso podvržene siceršnjemu režimu dodeljevanja dovoljenj za zbiranje podatkov ter za dostop do kamere, mikrofona, lokacije in drugih podatkov o uporabniku, brez da bi slednji mogel na to kakorkoli vplivati.

Zato podpisniki zahtevajo, da Google uporabnikom omogoči popolno odstranjevanje takih aplikacij, ne le njihov izklop, ki v resnici to ni, saj nekatere tudi potem še vedno zbirajo določene podatke. Dalje, prednaložene aplikacije naj gredo skozi enako mero preverjanja kot...

63 komentarjev

Tim Cook hvali EU in poziva k regulaciji tehnologije

vir: Wikipedia
Time - Na srečanju najpomembnejših osebnosti letošnjega leta, Time 100, ki ga organizira istoimenska ameriška revija, je izvršni direktor Appla med drugim omenil, da je vladni nadzor uporabe sodobnih tehnologij nujen, če želimo obvarovati zasebne podatke običajnih uporabnikov. "Če želimo ostati intelektualno pošteni, moramo priznati, da kar počnemo sedaj, preprosto ne deluje. Tehnologija mora postati regulirana. Preveč je primerov, ki kažejo, kako pomanjkanje zakonodaje povzroča velikansko družbeno škodo," je še dodal. Kot primere je navedel vse pogostejše informacijske vdore in poskuse vplivanja na volitve v...

21 komentarjev

Tim Cook pozval k obrzdanju podatkovnih trgovcev

Applov oglas v Las Vegasu

vir: Time
Time - Applov izvršni direktor Tim Cooke je v gostujočem komentarju v Time Magazinu pod drobnogled vzel, kot pravi sam, sivo ekonomijo trgovanja s podatki, o kateri se uporabnikom v veliki večini niti ne sanja. Za primer je navedel spletni nakup, nekaj, kar je večina od nas že kdaj napravila. Prodajalec namreč kupcu večinoma pozabi omeniti, da bo podatke, povezane z nakupom, pozneje prodal enemu od t. i. data brokerjev, podjetij, katerih edina dejavnost je zbiranje, razvrščanje in nadaljnja prodaja takih podatkov.

Cook je zato pozval vlado v ZDA, naj zakonodajno čimprej celostno uredi to področje, vzpostavi register podjetij s tako dejavnostjo, kar bi uporabnikom omogočilo spremljanje poti svojih podatkov, po želji pa tudi njihov umik iz prometa. "In sicer na...

33 komentarjev

Pametne aplikacije vedo, kje ste, in to delijo naokoli

The New York Times - Nobena skrivnost ni, da mobilni telefoni poznajo našo lokacijo izjemno natančno. Številne aplikacije zbirajo te podatke, pogosto pod pretvezo nudenja boljših storitev in informacij, kar nam tudi povedo. Precej manj odkrite pa so pri dejstvu, da pogosto lokacijske informacije uporabnikov prodajajo tretjim podjetjem. The New York Times je podrobneje raziskal to početje in ugotovil, da tudi anonimizacija podatkov ne pomeni, da ljudje ne moremo več prepoznati.

Aplikacija namreč zbirajo podatke o lokaciji zelo pogosto, nekatere celo več tisočkrat dnevno. The New York Times je pridobil vpogled v bazo enega izmed podjetij, ki se ukvarjajo s tem. Čeprav so podatki anonimizirani, lahko zelo preprosto ugotovimo, komu pripadajo, saj so natančni na nekaj metrov in minut. Aplikacije točno vedo, po kateri poti se...

71 komentarjev

Množica iOS aplikacij zbira in prodaja podatke o uporabnikih

TechCrunch - Ekipa raziskovalcev podjetja GuardianApp je odkrila, da številne iOS aplikacije skrivaj zbirajo lokacijske podatke svojih uporabnikov. Gre večinoma za storitve, ki bi slabo ali pa sploh ne delovale brez teh podatkov, denimo aplikacije za vreme ali rekreacijo. Zbiranje izvajajo s pomočjo podjetij za monetizacijo podatkov, kot so Reveal, Huq, AreaMetrics in drugi, ki razvijalcem tudi priskrbijo potrebno kodo, da jo vstavijo v svoje izdelke. Razkrilo se je, da aplikacije v nekaterih primerih neprestano pošiljajo podatke o uporabnikovi GPS lokaciji in še čem, ob tem pa običajno pozabijo obveščati, da bodo podatki deljeni s še tretjimi osebami.

Pri GuardianApp so razsiskavo izepljali s pmočjo nadzora omrežnega prometa na...

26 komentarjev

New York: prosti trg ne deluje, regulacija Uberja je potrebna

Slo-Tech - Uber in Lyft imata v ZDA zaradi manj regulacije manj težav kakor na Stari celini, a tudi v New Yorku ugotavljajo, da popolnoma dereguliran prosti trg ne deluje. Ker čedalje večje število voznikov za Uber in Lyft povzroča prometne zastoje in povzroča pritisk za znižanje plačila in poslabšanje delovnih pogojev, mestni svetniki v New Yorku obravnavajo zakon, ki bo omejil število vozil Uber in Lyft. Podobno so v New Yorku že regulirani običajni taksiji, ki morajo pridobiti posebno licenco (medaljon), katerih število je omejeno na približno 14.000. V preteklosti so se zato te licence drago prodajale, pred razmahom Uberja so dosegale tudi milijonske cene.

Mestni svet v New Yorku kot v prvem ameriškem mestu sedaj razpravlja o podobni omejitvi...

47 komentarjev

Uber dobil novega izvršnega direktorja, ne bo več sledil potnikom po koncu vožnje

Washington Post - Decembra je Uber uvedel kontroverzno nadgradnjo svoje aplikacije, ki je od uporabnikov zahtevala deljenje lokacije tudi, ko aplikacija ni tekla v ospredju. Sporne funkcije ni bilo mogoče izključiti drugače kakor v celoti, kar z drugimi besedami pomeni, da je bila alternativa zgolj ročni vnos mesta pobiranja in odlaganja potnika. Uber je to uvedel, ker je uradno lokacijo uporabnika spremljal še pet minut po zaključku vožnje, čemur so zagovorniki zasebniki ostro nasprotovali. To funkcijo bo sedaj ukinil, tako da bo aplikacija delovala kakor pred lanskim decembrom - lokacijo bo spremljala le, ko bo aplikacija dejansko aktivna.

Uber se je ob uvedbi branil, da novo funkcionalnost potrebujejo...

1 komentar

Uberjev izvršni direktor vsaj začasno odstopa

Travis Kalanick

Slo-Tech - Uberjev upravni odbor je včeraj zasedal na seji, o katerem uradno niso dajali izjav, neuradno pa je bilo mogoče prebrati, da bodo razpravljali tudi o, vsaj začasni, razrešitvi izvršnega direktorja Travisa Kalanicka. Ta naj bi bil začasen umik predlagal sam, potem ko je konec maja v nesreči umrla njegova mati, razmere v Uberju pa so bile že pred tem zelo stresne.

Upravni odbor je na maratonski seji sprejel vsa priporočila, ki jih je pripravil Eric H. Holder, nekdanji ameriški generalni tožilec. Uber je Holderjevo podjetje najel za pregled podjetja in pripravo priporočil, kako naj se Uber odzove na slabo javno mnenje, ki so si ga v preteklih mesecih zakuhali s pravnimi incidenti in spolnimi škandali. Na seji so potrdili...

2 komentarja

Dan, ko je Tim Cook osebno grozil Uberju z brco iz App Stora

The New York Times - Prvi mož Appla Tim Cook je zagrozil direktorju Uberja Travisu Kalanicku, da bo osebno poskrbel, da bo aplikacija taksi podjetja odstranjena iz jabolčne trgovine App Store. Cooka je zmotilo dejstvo, da Uber tudi potem, ko je uporabnik iPhona zbrisal vse podatke na napravi in ponovno naložil operacijski sistem, še vedno pridobival določene informacije tako o uporabniku kot o napravi.

Zgodba, čeprav jo je New York Times razkril šele včeraj, se je odvijala...

23 komentarjev

Uber zaradi nesreče prekinil preizkuse avtonomnih vozil

Slo-Tech - Včeraj zvečer je bilo v mestu Tempe v Arizoni Uberjevo avtonomno vozilo udeleženo v prometni nesreči, zaradi katere je podjetje začasno prekinilo vsa testiranja svojih samovozečih avtomobilov. Po za zdaj zbranih podatkih je bil povzročitelj prometne nesreče voznik drugega vozila, ki je odvzelo prednost Uberjevemu športnemu terencu Volvo, ko je ta vozil v avtonomnem načinu. Nastala je precejšnja gmotna škoda na samovozečem vozilu in še dveh običajnih avtomobilih, poškodovanih pa ni bilo.

Zaradi resnosti nesreče je Uber prenehal vse preizkuse samovozečih vozil, dokler se okoliščine ne razjasnijo. V Uberjevem vozilu je bil tudi voznik, ki pa ni uspel pravočasno prevzeti nadzora nad vozilom, da bi preprečil nesrečo. To je prva resna nesreča pri visokih hitrostih,...

212 komentarjev

Uber dobil 3,5 milijarde dolarjev iz Saudove Arabije

Slo-Tech - Uber je včeraj prejel visoko investicijo, saj je državni sklad iz Saudove Arabije vanj vložil 3,5 milijarde dolarjev svežega kapitala. To je ena izmed največjih investicij v katerokoli mlado podjetje. Gre za največjo v sklopu več investicij v Uber v zadnjem krogu zbiranja kapitala pri vrednotenju 62,5 milijarde dolarjev. Skupno je Uber od ustanovitve do danes zbral že 11 milijard dolarjev tveganega kapitala.

V Saudski Arabiji je Uber prisoten že od leta 2014 in se širi tudi v druge arabske države. V Saudovi Arabiji deluje Uber nekoliko drugače kot na Zahodu, saj tam ženske ne smejo same potovati naokoli in se prosto pogovarjati z neznanci. Okrog 80 odstotkov uporabnikov Uberja tam...

40 komentarjev

Uber bo voznike preverjal z GPS-om, žiroskopi in pospeškomeri na telefonu

Reuters - Praktično vsi moderni pametni telefoni imajo pospeškomere in žiroskope, ki jih lahko uporabimo v najrazličnejše namene. Google na primer tako ve, kdaj smo se nehali voziti in nas kasneje zna opomniti, kje smo parkirali avto. Raziskovalci so v preteklosti celo pokazali, da je mogoče iz nenatančnosti odčitkov pospeškomerov identificirati mobilni telefon. Uber pa je sporočil, da bo pospeškomere na telefonih uporabljal pri analizi recenzij, ki jih uporabniki pustijo svojim voznikom.

Po zaključku prevoza tako voznik kakor potnik v Uberjevi aplikaciji drug drugega ocenita, kar vpliva na povprečje ocen obeh. To omogoča uporabnikom v prihodnosti, da se izogibajo slabih strank. Razlogi za nizke ocene so različne, med njimi pa...

9 komentarjev

Uber sestavlja ekipo za razvoj avtonomnih vozil

Uber je v preteklosti povzročil proteste taksistov zaradi nelojalne konkurence, zaradi česar je v številnih državah prepovedan,

Reuters - V tujini je kar nekako običajno, da podjetja raziskovalcem, ki odkrijejo resne ranljivosti v njihovih ali konkurenčnih izdelkih in jih odgovorno razkrijejo, ponudijo zaposlitve. Tako je tudi Uber zaposlil Charlieja Millerja in Chrisa Valaska, ki sta minuli mesec pokazala, kako je mogoče na daljavo prevzeti nadzor nad Jeepom Cherokee. Miller je bil doslej zaposlen v Twitterju, Valasek pa v IOActive.

Pridružila se bosta oddelku Advanced Technologies Center, ki ga je Uber februarja odprl v Pittsburghu. V njem že dela precej ljudi, ki jih je Uber z boljšimi plačami speljal Carneige Mellon University (CMU). Uber namreč tako kot ostali tehnološki, IT in avtomobilski velikani razvija samovozeče avtomobile. V podjetju se zavedajo, da je...

14 komentarjev