»

Zasebnost stane 50 milijonov dolarjev letno

Slo-Tech - Staro krilatico, da brezplačne storitve plačujemo z osebnimi podatki oziroma da smo v takih primeri izdelek uporabniki, poznamo. Ilustracijo, koliko to zares stane, je ponudila vodja platforme za anonimno komuniciranje Signal. V objavi na svojem blogu je Meredith Whittaker razkrila, da Signal že sedaj stane okrog 40 milijonov dolarjev letno, leta 2025 pa bo ta znesek bliže 50 milijonom dolarjev. Toliko stane neodvisnost od tehnoloških gigantov, ki zbrane podatke uporabljajo za oglaševanje in podobno.

Signal je konkurent Facebook Messengerju, WhatsAppu, Viberju in podobnim storitvam. Uporablja algoritem (Signal Protocol), ki omogoča šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end to end), ki so ga kasneje posvojili tudi števili drugi ponudniki, denimo WhatsApp. Hkrati se Signal ukvarja tudi z razvojem, denimo odpornosti v algoritmih na prihajajoče kvantne računalnike. Čeprav mora Signal kot neprofitna ustanova razkrivati nekatere poslovne podatke, so to pot povedali bistveno več, kot...

16 komentarjev

EU in Velika Britanija uvedli preiskavo Facebooka

Evropska komisija - Po vesteh, da je Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka, se je to tudi zgodilo. Evropska komisija je včeraj sporočila, da je formalno začela preiskavo, ali Facebook krši evropsko zakonodajo o zagotavljanju konkurenčnosti. Komisija bo preučila, ali Facebook uporablja podatke, ki jih zbere od zakupnikov oglasov na svoji platformi, da potem tekmuje z njimi na drugih trgih. Preverili bodo tudi, ali storitev Facebook Marketplace krši pravila o pošteni konkurenci.

Podpredsednika Komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da Facebook uporabljajo več kot tri milijarde ljudi, ki vidijo oglase sedmih milijonov podjetij. Facebook tako zbira ogromne količine podatkov o aktivnosti uporabnikov na družbenem omrežju in drugod, kar omogoča ciljano oglaševanje. Komisija bo preverila, ali ti podatki Facebooku dajejo nepošteno prednost. Facebook namreč tekmuje tudi z nekaterimi podjetji, od katerih zbira podatke pri oglaševanju.

Kamen spotike je storitev Facebook Marketplace, na...

0 komentarjev

Ameriške zvezne države zaradi kršitev konkurence nad Facebook

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Potem, ko sta zvezno tožilstvo in Zvezna komisija za trgovino (FTC) lani začela preiskavo zoper Amazon, Apple, Google in Facebook zaradi domnevnih kršitev pravil konkurenčnosti, se bosta prva dva kot kaže sodnemu postopku izognila. Zoper Google, kot je znano, je bila obtožnica že vložena konec oktobra, prihodnji teden pa naj bi končno doletela še Facebook.

Tožbi newyorškega državne tožilke Letitie James se bo po navajanju medijev pridružilo še več kot 40 ameriških zveznih držav, svojo tožbo pa naj bi vložili tudi komisarji FTC, ki so se na to temo sestali včeraj.

Natančna vsebina tožb še ni znana, doslej se je v zvezi s tem najpogosteje pojavljal očitek, da je Facebook potencialne konkurente odstranjeval s prevzemi, za katere je običajno plačeval visoke prevzemne premije. Najbolj znana sta prevzema Instagrama leta 2012 in WhatsAppa dve leti pozneje.

Facebook je te obtožbe že nekajkrat zavrnil, med drugim tudi med kongresnim zaslišanjem, rekoč, da ima njegovo podjetje veliko...

5 komentarjev

Facebook v indijskega operaterja vložil 5,7 milijarde dolarjev

Facebook - Facebook je bil svoj čas v Indiji brez konkurence, v zadnjem času pa mu ByteDance (TokTok) predstavlja čedalje resnejšo konkurenco. Da bi si utrdili svoje mesto na indijskem tržišču, so za 5,7 milijarde dolarjev kupili 10-odstotni delež v Reliance Jio Platforms, kar je drugi največji Facebookov nakup v zgodovini. To je največji operater v državi s 370 milijoni strank in hčerinsko podjetje Reliance Industries, ki je indijsko največje podjetje po tržni valutaciji. Zakaj je Facebook kupil ta delež in kaj je s tem dobil? To sicer ni Facebookov prvi nakup v Indiji, saj so lani na primer vložili v podjetje Meesho, letos pa Unacademy. A šlo je zgolj za 15 milijonov dolarjev.

Reliance Jio je začel svoj pohod v drugi polovici leta 2016 in povzročil pretres na trgu, saj je strankam ponujal mobilni prenos podatkov prek 4G in glasovne storitve šest mesecev brezplačno. Sledila je cenovna vojna, ki je ostale operaterje, na primer velikana Vodafone in Airtel, prisilila v spremembe in pocenitve...

9 komentarjev

Facebook bo združil sporočanje WhatsAppa, Messengerja in Instagrama

vir: Pixabay

vir: The New York Times
The New York Times - Kot so razkrili pri NYT, gre za zamisel samega Marka Zuckerberga, po kateri naj bi trojico med seboj konkurenčnih aplikacij povezali z enotnim sistemom za neposredno sporočanje. Povedano drugače, uporabnik Facebooka bo lahko komuniciral z nekom, ki uporablja samo WhatsApp.

Dela na združevanju so se že začela, a ker gre po besedah neimenovanih predstavnikov Facebooka za zahteven proces, naj bi končno rešitev predstavili šele konec tega oz. v začetku prihodnjega leta.Taka združitev bo po pričakovanjih v bodoče precej poenostavila delo njihovih programerjev, saj bodo iz skupnega jedra vsem trem aplikacijam lažje dodajali nov funkcionalnosti. Drugi tak verjeten plus bo deljenje uporabniških podatkov čez vse tri platforme,...

26 komentarjev

Evropska komisarka ostro nad Facebook

Vera Jourova

vir: BBC
BBC - Komisarka Vera Jourova, pod katere delokrog sodita tudi pravo in varstvo potrošnikov, je Facebooku postavila rok do 31. decembra, v katerem se mora odzvati na zahteve Evropske komisije (EK), sicer ga bodo doletele sankcije.

EK je namreč že februarja pozvala Facebook (in Airbnb), da naj podrobneje pojasnita, kaj počneta s podatki uporabnikov in ali so njuni uporabniški pogoji skladni z evropskimi predpisi. Podjetjema je bilo še naloženo, naj izboljšata komunikacijo z uporabniki, ki morajo biti popolnoma seznanjeni, kaj natanko se dogaja z zbranimi podatki, ki se nanašajo na njih.

V mesecu juliju je Jourova morala obe družbi znova opomniti, nakar se je zganil Airbnb in zahteve izpolnil. Facebook pa ne. Zato je komisarka včeraj napovedala, da se njena...

5 komentarjev

Facebook Dating premierno v Kolumbiji

Slo-Tech - Facebook je danes uradno začel nuditi svojo novo storitev Facebook Dating, ki kani početi točno to, kar trdi ime. Storitev bo za zdaj storitev preizkusno ponudil le v Kolumbiji, kjer bo dostopna vsem. Facebook je nekaj podobnega prvikrat napovedal maja, ko podrobnosti še niso bile jasne. Sedaj vemo več.

Da je Facebook ponudil storitev za iskanje partnerjev, ni tako nenavadno. Navsezadnje ve Facebook o nas več od ostalih aplikacij ali družbenih omrežij, ljudje pa ga - na bolj ali manj vsiljiv način - tudi za iskanje partnerjev že uporabljajo. So pa pri Facebooku ubrali nekoliko drugačen pristop kot na primer Tinder....

23 komentarjev

Prevzem WhatsAppa: Facebook bo zaradi laganja EU plačal 110 milijonov evrov kazni

uk.businessinsider.com - Facebook bo moral plačati kazen v višini 110 milijonov evrov zaradi zavajanja Evropske unije leta 2014, ko je modri velikan prevzemal WhatsApp. Facebook je pred prevzemom, ko je še potreboval blagoslov evropskih regulatorjev, trdil, da ne bo avtomatično povezoval lastnih baz uporabnikov z bazami WhatsAppa. Vendar je le dve leti kasneje modri velikan naredil točno to: povezal je telefonske številke uporabnikov WhatsAppa s profili uporabnikov Facebooka. Uporabnike o tem podjetje ni predhodno obvestilo, ampak je na isti dan le nagradilo pravila uporabe. Evropska komisija tudi trdi, da je bilo to tehnično izvedljivo že pred samim prevzemom WhatsAppa. Prav pomanjkanje tehničnih rešitev za...

10 komentarjev

Nemško sodišče: Facebook ne sme uvažati podatkov iz WhatsAppa

Slo-Tech - Nemško upravno sodišče v Hamburgu je odločilo, da Facebook ne sme brez privoljenja uporabnikov prenašati njihovih osebnih podatkov iz aplikacije WhatsApp v bazo v Facebooku. S tem je deloma potrdilo odredbo informacijskega pooblaščenca Johannesa Casparja. Hkrati je odpravilo del odredbe, ki se je nanašal na obvezno brisanje že prenesenih podatkov. Prepovedana pa je njihova uporaba in nadaljnje prenašanje.

Ko je Facebook kupil WhatsApp, je regulatorjem zatrdil, da baz podatkov niti tehnično ni mogoče povezati. Zato smo bili negativno presenečeni, ko je lani avgusta Facebook najavil, da bo to storil in podatke iz WhatsAppa poslal v Facebook. Evropska komisija je tedaj izjavila, da je Facebook z izjavami ob prevzemu očitno zavajal in mu poslala izjavo o nasprotovanju. Nemški...

3 komentarji

EU: Facebook je glede prevzema WhatsAppa zavajal

Europa.eu - Evropska komisija je sporočila, da je Facebook v postopku pridobivanja dovoljenja za prevzem WhatsAppa morda "posredoval napačne ali zavajajoče podatke", na podlagi katerih so mu odobrili nakup. Zaradi tega je Komisija danes Facebooku poslala uradno izjavo o nasprotovanju, na katero mora Facebook odgovoriti. Če Komisija s pojasnili ne bo zadovoljna, Facebooku grozi globa v višini do enega odstotka letnih prihodkov podjetja. Ti so lani znašali 12,5 milijarde dolarjev, torej se pogovarjamo o zneskih do približno 175 milijonov dolarjev, saj bo letošnji rezultat še boljši.

Kamen spotike leži v osebnih podatkih, katerih veliki bazi sta imela tako Facebook kakor WhatsApp. Facebook je Evropski komisiji leta 2014 izrecno zatrdil, da ju zaradi velikosti tehnično ni mogoče povezati in...

22 komentarjev

WhatsApp bo delil uporabniške podatke s Facebookom in pripeljal oglaševalce

Slo-Tech - WhatsApp je dobil prenovljene pogoje uporabe, ki med vrsticami dovoljujejo, da v določeni meri začnejo združevati podatke z WhatsAppa in Facebooka, ki je podjetje pred dvema letoma kupil. Prav tako novi pogoji uporabe tlakujejo pot za večjo komercializacijo storitve prek oglaševanja.

Facebook je za WhatsApp plačal veliko denarja. Za 19 milijard dolarjev so dobili podjetje s storitvijo, ki Facebooku še vedno dela izgubo. Če naj ostane storitev brezplačna, a je treba iz nje iztisniti kak dolar, bo treba tržiti pač osebne podatke.

V novih pogojih uporabe piše, da bo WhatsApp odslej delil telefonsko številko uporabnika s Facebooom. To ne pomeni, da jo bodo drugi uporabniki Facebooka videli, pomeni pa, da bo Facebook dobil povezavo med dvema bazama podatkov (uporabniki WhatsAppa in Facebooka). WhatsApp...

27 komentarjev

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp, ki ga poznamo po priljubljeni aplikaciji za pošiljanje sporočil po mobilnih telefonih prek podatkovne povezave, sicer pa ga je letos kupil Facebook, je napovedal partnerstvo z WhisperSystems. Sporočila bodo šifrirana od pošiljatelja do prejemnika, tako da jih ne bo mogel prestreči in prebrati nihče, niti WhatsApp sam. To pomeni, da tudi organi pregona ne bodo mogli dobiti sporočil, ker WhatsApp šifrirnega ključa ne bo imel. To pomeni, da 600 milijonom uporabnikov WhatsAppa ne bo treba storiti ničesar, pa se bodo pomenkovali šifrirano.

WhisperSystems je partner pri projektu, ki je razvil protokol TextSecure, katerega bo WhatsApp uporabljal za dostavo sporočil. Odjemalec za Android že podpira šifrirano izmenjavo besedilnih sporočil, medtem ko...

9 komentarjev

EU prižgala zeleno luč Facebookovem privzemu WhatsAppa

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila Facebookov prevzem podjetja WhatsApp. Največji prevzem v Facebookovi zgodovini bo vreden 19 milijard dolarjev in bo Facebooku prinesel 600 milijonov "novih" uporabnikov. Marsikateri uporabnik WhatsAppa verjetno že uporablja Facebook, ki ima 1,3 milijarde uporabnikov, pa vseeno.

Evropska komisija je ugotovila, da prevzem ne bo krnil konkurence in ne bo predstavljal nevarnost za nastanek monopolnega položaja. Takšna odločitev je bila tudi pričakovana, saj tekstovne in glasovne storitve prek mobilnega interneta (npr. WhatsApp, Viber, Skype) predstavljajo konkurenco klasičnim storitvam operaterjev. Slednji so najbolj nasprotovali združitvi. Združena WhatsApp in Facebook, ki je svojčas eksperimentiral tudi z videoklici, pa se zadeva...

1 komentar

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp...

4 komentarji

Facebook za 19 milijard dolarjev kupil WhatsApp

Slo-Tech - Facebook kupuje podjetje WhatsApp, ki skrbi za istoimensko aplikacijo za mobilno sporočanje. Zanjo bodo odšteli rekordnih 19 milijard dolarjev, od tega 12 milijard dolarjev v delnicah Facebooka, štiri milijarde dolarjev v denarju in tri milijarde dolarjev v delnicah z omejitvijo odtujitve (RSU). Če kupčija propade, recimo zaradi nesoglasja varuhov konkurence, bo Facebook plačal dve milijardi (pol v delnicah, pol v denarju) penalov.

WhatsApp je sila priljubljena aplikacija za hipno sporočanje na mobilnih telefonih, ki deluje praktično na vseh platformah (Apple, Android, Windows Phone, BlackBerry, Symbian,...

44 komentarjev