»

Moderni traktorji in kombajni so računalniki na kolesih

vir: Forbes
Forbes - Moderni traktorji in podobna kmetijska mehanizacija so v zadnjih letih postali računalniki na kolesih, ki ne opravljajo le osnovnih nalog, temveč med svojim obratovanjem zbirajo kopico podatkov. V Forbesu so pogledali, kam ti podatki potujejo, kdo jih ima v lasti in kako so proizvajalci, kot sta John Deere in AGCO, postali pravi podatkovni velikani.

Kombajni imajo sprejemnike GPS, ki natančno usmerjajo stroje po poljih. Pametni senzorji sproti merijo, koliko požanjejo na katerih delih polj. Spomladi, ko se seje, na podlagi teh informacij avtomatično dozirajo količino semen na posameznih delih polj. Ko se škropi, se z algoritmi preverja, koliko plevela je zraslo, da se odmerki prilagodijo. Podobnih primerov je še več, vsem pa je skupna informatizacija in digitalizacija kmetijstva. Vse te podatke, ki so brez dvoma koristni pri poljedelstvu, vidijo upravljavci oziroma lastniki naprav - a pogosto jih dobivajo tudi proizvajalci. Pametna mehanizacija namreč pogosto "kliče domov".

...

354 komentarjev

Apple pričel z obsežnimi zdravstvenimi raziskavami

vir: STAT
STAT - Apple je z lansiranjem aplikacije Research pognal tri znanstvene raziskave raznih dejavnikov javnega zdravja, h katerim želi pritegniti čimveč uporabnikov svojih naprav. Ker bo na ta način zajemal ogromno osebnih podatkov, pa se že pojavljajo bojazni, za kaj vse bodo ti v resnici uporabljeni.

V Applu si želijo čim hitreje utrditi ugled svojih naprav in programja za nadzor parametrov zdravja, kot sta ura Apple Watch ter aplikacija Health, ki so jo septembra dodobra posodobili. Da bi njihovo verodostojnost dvignili na novo raven, so se v partnerstvu z uglednimi medicinskimi ustanovami lotili ambicioznega večletnega opazovanja zdravstvenih znakov strank, ki bodo naložile in uporabljale tonamensko ravnokar lansirano aplikacijo Research. Apple je tu edini financer, medtem ko med partnerji najdemo tudi WHO in Harvard School of Public Health.

Podvig ima tri sklope. V študiji o gibanju in zdravju srca želijo v petih letih pridobiti podatke 500.000 uporabnikov ure Apple Watch, pri čemer...

61 komentarjev

Google kupil Fitbit

Slo-Tech - Google je za 2,1 milijarde dolarjev kupil Fitbit, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih naprav, kot so ure, trakovi in pasovi. Fitbit bo, podobno kot Nest, postal del Googla in ne bo obstajal kot samostojno podjetje znotraj holdinške družbe Alphabet.

Da je Google kupil Fitbit, je po svoje zelo logično. Google si že dlje časa prizadeva tudi na področju pametnih naprav za nošenje narediti takšen preboj, kot mu je pri pametnih telefonih uspel z Androidom. Trudi se s svojim sistemom Wear OS, a mu manjka prava strojna oprema. Tu mu lahko pomaga Fitbit, ki izdeluje dobre izdelke, ki lahko še pridobijo z vključitvijo v velikanski Googlov ekosistem. Googlove aplikacije iz družine Fit ponujajo dobro alternativo Applovemu sistemu Watch, ki je trenutno Googlov največji konkurent. Fitbit je trenutno edini smiselni nakup.

Google je s tem seveda dobil tudi nekaj prtljage. Fitbit svojim strankam že nudi precej storitev, ki jih bo Google moral še naprej vzdrževati, da se ne bo ponovil Revolv....

54 komentarjev

Apple Watch prehitel vso konkurenco

Slo-Tech - Applov izvršni direktor Tim Cook se je minuli teden pohvalil, da se je prodaja pametne ure Apple Watch v predhodnem letu skorajda podvojila. Med drugim to pomeni, da so teh ur prodali več kot katerekoli druge elektronike, ki jo nosimo na sebi (wearables).

V prvem letošnjem četrtletju so prodali 3,7 milijona ur Apple Watch, medtem ko so jih v enakem obdobju lani 2,2 milijona. Na drugo mesto se je presenetljivo zavihtel kitajski Xiaomi s 3,4 milijona prodanih naprav, a to je tudi razumljivo, ker je njihov paradni konj Mi Band 2 v resnici precej cenejši od Apple Watch (22 dolarjev proti 270 dolarjev ali več). Fitbit je zdrsnil na tretje mesto z 2,9 milijona prodanih enot. Zabeležil je največji padec, saj se je njegov tržni delež z lanskih 25 odstotkov prepolovil...

26 komentarjev

Prodaja pametnih ur naglo peša

IDC - Prodaja pametnih ur upada v vseh segmentih, kažejo raziskave trga, ki jih je opravil IDC. V tretjem letošnjem četrtletju so po svetu prodali 52 odstotkov manj pametnih ur kot v enakem obdobju lani. Apple je še vedno vodilni, saj njegov tržni delež med pametnimi urami obsega 41 odstotkov, čeprav mu je prodaja padla za 72 odstotkov. Apple je v zadnjih treh mesecih prodal 1,1 milijona svojih pametnih ur, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 3,9 milijona.

Ko je Apple pred poldrugim letom izdal Apple Watch, so jo ljudje razgrabili in kljub konkurenci je ves čas ostajala najbolj priljubljena. Luksuzni model, ki je stal 10.000 dolarjev, se je izkazal za veliko polomijo, običajne pametne...

113 komentarjev

Microsoft ukinil pametne trakove Band

ZDNet - Pred dvema letoma so v Microsoftu predstavili pametni trak Band za spremljanje informacij o vadbi, lani so Nokiino pametno uro ukinili prav zaradi traku Band, ker dveh podobnih izdelkov nima smisla imeti. Sedaj ne bodo imeli niti enega, ker se Band poslavlja, naslednika pa ne bo. Microsoft je uradno potrdil, da ukinjajo Band 2, zelo verjetno pa je tudi, da Banda 3 ne bo. Umaknili so tudi razvijalski komplet (SDK) za Band. To ni tako presenetljivo, saj so ekipo za razvoj programske opreme za povezavo Banda z Windows 10 ukinili že pred meseci.

Skratka, znamke Band je za dlje časa nepreklicno konec. To pa naj ne bi pomenilo, da je Microsoft obupal nad pametnimi napravami, ki jih nosimo (wearables). Kot pravijo, še vedno ostaja storitev Microsoft Health, s katero...

21 komentarjev

Tag Heuer predstavil luksuzno pametno uro

Bloomberg - Pametne ure so hit tega leta in zabavi se je treba pridružiti, dokler je glasba najglasnejša. Čeprav trg za zdaj prepričljivo obvladuje Apple, se bodo prava razmerja pokazala po vstopu proizvajalcev klasičnih ur. Tag Heuer je pokazal, kako je videti 1500 dolarjev vredna pametna ura, ki ima klasični dizajn, in so jo izdelali v sodelovanju z Googlom in Intelom. Na prvi pogled je podobna klasičnemu modelu Carrera.

A v resnici v notranjosti tiktaka dvojedrni Intel Atom Z34XX z 1,6 GHz, ki mu družbo delajo 1 GB pomnilnika, 4 GB prostora za shranjevanje podatkov, Bluetooth, Wi-Fi in 410 mAh baterija. Sliko prikazuje 1,5-palčni LCD-zaslon z ločljivostjo 360x360. Z izjemo procesorja torej nič posebnega. Ohišje je iz titana,...

24 komentarjev

Applova pametna ura daleč najbolj priljubljena

Forbes - Tudi s pametnim urami se ponavlja zgodba s pametnimi telefoni, a v še bolj ekstremni obliki. Na trgu je že precej pametnih ur, a nobena se po priljubljenosti ne more niti približati Applovi. V svojih poslovnih izkazih sicer Apple skriva podatke o prodaji in zaslužku s svojo Applo Watch, a neuradni podatki kažejo, da se mu ni treba ničesar sramovati. Od uradnega izida 24. aprila do sedaj so v prodajo poslali že sedem milijonov pametni ur Apple Watch. To je več kot vseh ostalih pametnih ur v zadnjih petih četrtletjih! Močno prodajo pričakujejo tudi v zadnjem četrtletju, ko prodaja zaradi tradicionalne predbožične nakupovalne sezone poraste.

Ostali proizvajalci pametnih ur capljajo zadaj. Pebble je na drugem mestu s prodanimi 200.000 pametnimi urami. Pri tem je...

118 komentarjev

Prodaja Applove pametne ure upadla, a še vedno melje konkurenco

Slate - Ob izidu so kupcu Applovo pametno uro dobesedno razgrabili, saj so jih v enem samem dnevu prodali milijon. Po norem prvem dnevu je bilo povprečje za tisti dan 200.000 ur na dan, kar je še vedno lepa številka. Danes je zanimanje precej splahnelo, kažejo neuradne statistike.

Analitiki pri MarketWatchu ocenjujejo, da Apple dnevno proda manj kot 20.000 ur dnevno, neredko pa številka pade pod 10.000. Večina prodanih ur je iz najnižjega cenovnega razreda Sport, ki stanejo 350 dolarjev, medtem ko jih je iz srednjega razreda, ki se začne pri 550 dolarjih, bistveno manj. Ni presenetljivo, da so prodali vsega dva tisoč luksuznih modelov, ki stanejo 10.000 dolarjev.

Če pa postavimo te številko v...

60 komentarjev

Apple prodal milijon ur v enem dnevu

MacRumors.com - Ko je Apple predstavil ne ravno poceni pametno uro, so številni zmajevali z glavo, kdo neki bi želel imeti elektronsko uro, ki potrebuje dnevno polnjene energije in se ne more kosati z eleganco vrhunskih mehanskih ročnih ur. Kot kaže, je interesentov veliko, saj je Apple prodal že milijonov svojih pametnih ur, pa je sploh še ni mogoče prijeti v roke.

Predprodaja v ZDA se je pričela v petek in v 24 urah so zabeležili 957.000 prednaročil. Približno dve tretjini kupcev sta se odločili za cenejšo inačico Appple Watch Sport, in sicer s sivim ohišjem (space grey). V povprečju je vsak kupec naročil 1,3 ure in za eno plačal 503 dolarje (povprečje za Watch Sport je 382 dolarjev, za Watch pa 707 dolarjev).

Milijon prodanih ur je sicer zavidanja vreden dosežek, ob...

219 komentarjev

Applove patentne težave v Švici v medijih bistveno prenapihnjene

Slo-Tech - Številni mediji, med njimi tudi Yahoo News in Reuters, so zadnje dni poročali, da Apple v Švici svoje pametne ure Watch ne bo smel prodajati do 5. decembra zaradi patentnih težav. Resnica je precej drugačna in manj spektakularna. V Švici je že 30 let registrirana blagovna znamka ur Apple, zaradi katere bi v zelo redkih okoliščinah Apple lahko imel manjše nevšečnosti.

Patenti načeloma veljajo 20 let, zato je bilo prvotno poročanje o registriranem patentu sumljivo. Kmalu je postalo jasno, da gre za blagovno znamko, kjer časovnih omejitev ni, dokler jo imetnik aktivno izkorišča in obnavlja registracijo. Podjetje Leonard Timepieces SA je 5. decembra 1985 registriralo blagovno znamko Apple z vizualno podobo v obliki...

6 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev