» »

Evropska komisija si bo prizadevala za enoten evropski digitalni trg

Evropska komisija si bo prizadevala za enoten evropski digitalni trg

Europa.eu - V Evropski uniji imamo enotni trg, ki omogoča neovirano gibanje ljudi, blaga, storitev in kapitala prek državnih mej, izjem pa je sorazmerno malo (zlasti regulirani in trošarinski izdelki). Paradoksalno je digitalni trg, ki ima najmanj fizičnih omejitev, eden izmed najbolj fragmentiranih. Založniki in drugi imetniki intelektualne lastnine so pač ugotovili, da je donosneje, da vsebine prodajajo ločeno v 28 državah pod različnimi pogoji, namesto da bi jih po enotni ceni pod enotnimi pogoji ponudili na enotnem trgu. Evropska komisija je zavzela javno stališče in predstavila prioritete v tem mandatu, s katerimi želijo odpraviti fragmentacijo trga digitalnih vsebin.

Komisija je opredelila tri glavna področja, na katera se bo osredotočila in jih z ukrepi poskusila urediti. V okviru boljšega dostopa potrošnikov in podjetij do digitalnih proizvodov in storitev želijo olajšati čezmejno elektronsko poslovanje, odpraviti geografske blokade, modernizirati avtorsko pravo ter poenostaviti ureditev DDV, ki je pri čezmejnem poslovanju še vedno pogosto velika cokla. Na področju oblikovanje okolja za razcvet digitalnih omrežij in storitev bodo spodbujali naložbe v telekomunikacijsko infrastrukturo, posodobili pravila za telekomunikacije in medije, preučili načine za okrepitev zaupanja v spletne storitve, olajšali načine za odstranjevanje nezakonitih vsebin ter okrepili zakonodajo za varovanje osebnih podatkov. Za oblikovanje evropskega digitalnega gospodarstva in družbe z dolgoročnim potencialom za rast želijo industriji pomagati pri vključevanju novih pametnih tehnologij, poskrbeti za oblikovanje standardov, izkoristiti potencial masovnih podatkov ob upoštevanju zasebnosti, zaščite in lastništva ter podpreti razvoj računalništva v oblaku.

Kot je razvidno iz dokumenta, gre za veliko visokoletečih besed, a pomembno je, kaj se bo v resnici zgodilo. Evropske inštitucije se včasih resda zdijo anemične in delujejo počasi, a brezzobi tiger Evropska komisija ni. Na področju mobilne telefonije so uspeli najprej več let zapored zniževati najvišjo dovoljeno ceno gostovanja, na koncu pa je Evropski parlament sprejel ukinitev gostovanja nasploh. Dosežek je potem pokvaril Svet EU, ki bo očitno uspel doseči svoje in zamakniti ukinitev gostovanja na leto 2018.

Podobno je bila EU gonilna sila pri standardizaciji polnilnikov za mobilne telefone, ki danes z redkimi izjemami vsi spoštujejo isti standard in so medsebojno združljivi. Naslednji korak je poenotenje tudi za prenosne računalnike. Tudi na področju zasebnosti je Evropska komisija med najbolj strogimi, saj je sodba sodišča dosegla, da so svetovni iskalniki kljub negodovanju uveljavili svetovno pravico do pozabe za evropske državljane.

Objavljeni dokument o poenotenju digitalnega trga je tako šele prvi korak, kar je razvidno tako iz ohlapne definicije kot iz odsotnosti kakršnihkoli datumskih zavez (razen "v tem mandatu"). A vseeno je vzpodbudno dejstvo, da gre za začetek pritiska na založnike k harmonizaciji trga. In upajmo, da bo čez nekaj let geo-blockingu vsaj v EU odklenkalo.

11 komentarjev

zee ::

Koncno!
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Glugy ::

Jz tole vidm v 90% negativno z eno pozitivno izjemo: "Založniki in drugi imetniki intelektualne lastnine so pač ugotovili, da je donosneje, da vsebine prodajajo ločeno v 28 državah pod različnimi pogoji, namesto da bi jih po enotni ceni pod enotnimi pogoji ponudili na enotnem trgu. Evropska komisija je zavzela javno stališče in predstavila prioritete v tem mandatu, s katerimi želijo odpraviti fragmentacijo trga digitalnih vsebin."

Ostalo je pa ob pomanjkanju detajlov bolj kot ne odvisno od tega kako si vsak razlaga:
"olajšali načine za odstranjevanje nezakonitih vsebin"
Tle se lahko skriva večji pregon torrentov in uporabnikov le teh, prav tako pa tudi kakšnih nepristranskih strani katere se odstrani zarad kvazi-nezakonitih stvari. (podobno kot v Franciji ko so nedavno neko muslimansko stran zaprl čeprav ni imela blage veze z terorizmom)

"želijo industriji pomagati pri vključevanju novih pametnih tehnologij,"
Tle se lahko skriva tudi manj zakonov glede zasebnosti....

"Tudi na področju zasebnosti je Evropska komisija med najbolj strogimi, saj je sodba sodišča dosegla, da so svetovni iskalniki kljub negodovanju uveljavili svetovno pravico do pozabe za evropske državljane."
To ni ravno dosežek zasebnosti v pravem pomenu besede ampak tistih posameznikov, ki imajo slabe namere. Dosežek bi bil če bi imel večjo zasebnost in manj sledenja na internetu in pri raznih aplikacijah ter programih.

Jupito ::

"olajšali načine za odstranjevanje nezakonitih vsebin"

PIPCU vas gleda! :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

carota ::

Kaj če bi EU komisija najprej ukrepala proti vsesplošnemu vohunjenju s strani prijateljske države iz druge strani luže?

3p ::

"Založniki in drugi imetniki intelektualne lastnine so pač ugotovili, da je donosneje, da vsebine prodajajo ločeno v 28 državah pod različnimi pogoji..."

Lahko kdo razloži, zakaj je to donosneje?

hunter01 ::

Upam, da bo s tem končno konec raznim zatemnitvam športnih dogodkov na TV-jih.

Tezaab ::

3p je izjavil:

"Založniki in drugi imetniki intelektualne lastnine so pač ugotovili, da je donosneje, da vsebine prodajajo ločeno v 28 državah pod različnimi pogoji..."

Lahko kdo razloži, zakaj je to donosneje?

Ker lahko v drzavah, kjer je visji standard, prodajajo drazje. Ceprav je ponavadi obratno, npr. Dragon Age: Inquisition je bil v Nemciji cca 50€, za nas in Madzare pa 60.
sisemen: "Inženirstvo je v nenehni tekmi z vesoljem. Trudi se izdelati
tehnologijo, ki je odporna na idiote, vesolje pa se trudi izdelati vedno
hujše idiote. In vesolje zmaguje."

ales85 ::

Hkrati pa so posamezni trgi manjsi in tezje dosegajo kolicinske rabate.

SimplyMiha ::

carota je izjavil:

Kaj če bi EU komisija najprej ukrepala proti vsesplošnemu vohunjenju s strani prijateljske države iz druge strani luže?

Bolj me boli za 50% do 100% višja cena večine blesavih špilov kot pa rektalna sonda NSA.

zmaugy ::

Skrajni čas za tole.

opeter ::

Torej bodo izginile regionalne cene (oz. vsaj znotraj EU)? To bi bilo kul.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisija s predlogom za varstvo zasebnosti nad Facebook, Google, WhatsApp

Oddelek: Novice / Zasebnost
206592 (4468) cegu
»

Evropska komisija umaknila sporni predlog glede omejitve odprave gostovanja na 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7727970 (25644) bbbbbb2015
»

Evropska komisija želi ukiniti geoblokiranje

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
187121 (5866) MrStein
»

Nove pobude Evropske komisije za enotni digitalni trg

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4423381 (19200) bbbbbb2015
»

Evropska komisija si bo prizadevala za enoten evropski digitalni trg

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
118116 (5739) opeter

Več podobnih tem