»

Cruise prekinil preizkuse vozil brez voznika

Slo-Tech - Dva tedna po bizarni nesreči, v kateri je avtonomni taksi brez voznika podse ukleščil pešca, je podjetje Cruise sporočilo, da ukinjajo vožnjo svojih avtonomnih vozil brez voznika povsod po ZDA. Nazadnje so dovoljenje v San Franciscu dobili avgusta letos, nato pa jim je kalifornijsko prometno ministrstvo ta teden dovoljenje preklicalo. Prav tako zoper Cruise poteka preiskava, ki jo vodi Nacionalna uprava varnost na avtocestah (NHTSA), ali so s svojimi ravnanji ogrožali pešce in druge potnike. Zato ni presenetljivo, da se je Cruise odločil za prekinitev vseh preizkusov brez voznika. Še vedno pa ostajajo aktivna njihova vozila, v katerih sedi varnostni voznik.

Ob tem so poudarili, da prekinitev preizkusov ni povezana s kakršnimikoli novimi incidenti ali nesrečami. Zatrjujejo, da gre za preventivni ukrep, s katerim si želijo vzeti nekaj časa za pregled postopkov, sistemov, orodij in razmislek, kako bolje delovati. Odločitev je močno vplivala na General Motors, ki so od Cruisa veliko...

0 komentarjev

Tudi Apple ne bo več razvijal lastnega samovozečega avtomobila

Slo-Tech - Apple gre po poti Wayma, ki je letos ugotovil, da nima smisla razvijati samovozečega avtomobila od začetka, temveč je bolj smiselno pripravljati tehnologijo za obstoječa vozila in avtomobilsko industrijo. Applov projekt Titan se je začel z velikimi pričakovanji, saj si je Apple sprva prizadeval za razvoj lastnega pametnega avtomobila, ki bi razburkal trg in prestrašil avtomobilsko industrijo. Sedaj je obrnil ploščo in bo razvijal programsko in strojno opremo, ki jo bodo potrebovali samovozeči avtomobili kot nadgradnja klasičnih avtomobilov, poroča The New York Times. Navsezadnje je Applov izvršni direktor Tim Cook že junija dejal, da Apple razvija avtonomne sisteme, niso pa avtomobilska industrija.

Eden izmed prvih primerov bo prevoz za uslužbence (shuttle...

16 komentarjev

Prvi so avtonomne taksije dobili v Singapurju

Slo-Tech - Prvega avtonomnega taksija niso dobili v ZDA, čeprav sta Uber in Volvo to že na glas napovedala za prihodnji mesec, temveč v Singapurju. Novo zagonsko podjetje nuTonomy je namreč začelo preizkušati storitev, kjer lahko stranke prek telefona z aplikacijo pokličejo avtonomni taksi, ki jih odpelje na želeno destinacijo.

Drobnega tiska je precej, a načeloma gre za prava avtonomna vozila. Predelana Renault Zoe in Mitsubishi i-MiEV imata kljub temu voznika, ki nadzoruje vožnjo in v kritičnih situacijah lahko prevzame nadzor nad vozilom. V poizkusni vožnji, ki je je bil deležen novinar Associated Pressa, se je to zgodilo enkrat, ko je moral pritisniti na zavoro.

Za zdaj vozni park sestavlja šest vozil, ki vozijo po štiri kvadratne kilometre velikem...

16 komentarjev

Apple išče lokacijo za testiranje svojega samovozečega avtomobila

Guardian - Pozimi smo se spraševali, ali tudi Apple razvija pametni samovozeči avtomobil ali morda električni avtomobil. Kaže, da navedbe držijo in da je Applov projekt precej dlje, kot smo lahko predvidevali. The Guardian je pridobil korespondenco, ki to dokazuje.

Projekt se imenuje Titan in je že v fazi preizkušanja, saj Apple v okolici San Francisca išče lokacijo za terenske preizkuse. Apple se že zelo resno pogovarja z GoMentum Station, ki je bil svoj čas vojaška baza in še danes ni odprt za vsakogar. Na 30 kilometrov dolgi serpentinasti cesti po opuščenih mostovih, tunelih, nadvozih in opuščenem mestu bi lahko Apple učinkovito preizkušal svoja vozila. Za zdaj se je za testiranje na tem področju odločila tudi Honda. V...

10 komentarjev

Fiat Chrysler v hitrem odzivu vpoklical 1,4 milijona vozil

Bloomberg - Iz Fiat Chryslerja so le nekaj dni po objavi Wiredove reportaže, kako je mogoče oddaljeno vdreti v njihove avtomobile s pametnim razvedrilnim sistemom UConnect in praktično popolnoma prevzeti nadzor nad njimi, sporočili, da začenjajo vpoklic 1,4 milijona ranljivih vozil. Modeli MY Dodge Viper, Ram 1500, 2500, 3500, 4500 in 5500, Jeep Grand Cherokee, Dodge Durango, MY Chrysler 200, 3000 in Dodge Charger ter Dodge Challenger iz let 2013-2015, ki imajo 8,4-palčni na dotik občutljiv zaslon, bodo prejeli varnostne popravke. Točen seznam po številki šasije je na voljo pri proizvajalcu.

Nadgradnja je sestavljena iz dveh delov. Na nivoju omrežja so včeraj izvedli nadgradnjo, ki preprečuje oddaljen dostop do vozil. Vsi kupci pa...

32 komentarjev

Prva nesreča Googlovih avtonomnih avtomobilov s poškodovanci, krivda drugje

Slo-Tech - Google je sporočil, da se je zgodilo, kar se je slej ali prej moralo. Njihovo avtonomno vozilo je bilo prvič udeleženo v prometni nesreči, kjer so bili poškodovani ljudje. Hitrost je bil nizka, zato ni nihče utrpel hujših poškodb. Kot še vsakokrat doslej je bil tudi to pot krivec za nesrečo neprevidni voznik in ne Googlov avtonomni avtomobil.

Če beremo Googlova poročila o napredku in nezgodah njegovih avtonomnih vozil, se hitro začnemo dolgočasiti. Čeprav so prevozili skoraj poldrugi milijon kilometrov v načinu brez voznika, so bili krivci za vse dosedanje nesreče drugi vozniki. Največ, kar 11 nesreč, je bilo zaradi neprilagojene hitrosti voznika za avtonomnim vozilom, ki ni uspel ustaviti, ko je Googlov avto obstal...

60 komentarjev

Google: naši avtomobili v 11 nesrečah, nikdar krivi

Slo-Tech - Google se je odzval na poročanje Associated Press, da so bili njihovi avtonomni avtomobili brez voznika od septembra udeleženi v štirih prometnih nesrečah. V daljšem pregledu svojega udejstvovanja na področju avtomobilov brez voznikov so zapisali, da so v šestih letih zabeležili 11 nesreč, vse pri nizkih hitrostih in le z zvito pločevino, a Googlov avtomobil ni bil nikdar povzročitelj.

Poudarjajo, da je po statistiki za 94 odstotkov nesreč odgovoren človeški faktor, hkrati pa se večina nesreč zgodi v mestih pri nizkih hitrostih, ko razen zvite ali celo samo popraskane pločevine drugih posledic ni. Problem je, da se vse tovrstne nesreče ne prijavijo policiji, zato so statistični podatki pomanjkljivi. Google in tudi...

74 komentarjev

Prihaja avtomobil, ki sam spoštuje omejitve hitrosti

Slo-Tech - Zdi se, da so prihodnost vozila brez voznika, h katerim konvergirajo tako IT-podjetja kot avtomobilski giganti. Elon Musk celo pravi, da bodo nekoč klasični avtomobili z voznikom prepovedani, ker so prenevarni. Taksisti, po drugi strani, se razumljivo bojijo takšne prihodnosti in protestirajo proti njej.

Razvoj pa je dvotiren. Na eni strani imamo vozila, ki so od samega začetka načrtovana za avtonomno delovanje, kjer je zelo aktiven Google, na drugi strani so klasični avtomobili, ki za zdaj dobivajo cel kup elektronskih pripomočkov in pomagal, kjer so aktivni uveljavljeni proizvajalci avtomobilov. Ford bo poleti začel prodajati prvo vozilo, ki bo s kamero samo zaznavalo prometne znake in vozniku pomagalo spoštovati hitrostne omejitve tako, da bo avtomatično upočasnilo...

180 komentarjev

Apple razvija električni avtomobil?

The Wall Street Journal - Špekulacije o Applovem skorajšnjem vstopu na avtomobilski trg, ki so se razširile minuli teden ob pogledu na nenavadno Applovo vozilo s številnimi kamerami, so še podžgale govorice, da Appla že nekaj mesecev zelo resno z ekipo tisoč inženirjev razvija električni avtomobilov.

Apple dejansko ima dovolj denarja in znanja, da se razvoja električnega avtomobila loti. Projekt z imenom Titan naj bi vodil Steve Zadesky, ki je bil nekdaj zaposlen pri Fordu, sedaj pa je že nekaj let Applovec in je vodil tudi razvoj iPhona. Financial Times ugotavlja , da Apple novači strokovnjake z avtomobilističnega področja, recimo nekdanjega vodja razvoja v Mercedes-Benzu Johanna Jungwirtha in oblikovalca v Fordu Marca Newsona. Reuters pravi, da želi Appli razviti samovozeči električni avtomobil,...

89 komentarjev

Razvija Apple avtomobil brez voznika ali ulični pogled?

Slo-Tech - V mestu Concord približno 50 kilometrov iz San Francisca so opazili avtomobil znamke Dodge Caravan, ki ima na strehi 12 kamer in vzbuja precej pozornosti. Po podatkih urada za motorna vozila je avtomobil registriran na ime Apple, kar je tako dvignilo precej prahu, češ da Apple pripravlja ulični pogled za svoje zemljevide ali pa da razvija avtomobil brez voznika. Uradnih komentarjev iz Cupertina ni.

Mnenja so deljena, a za zdaj se bolj nagibajo k razlagi, da Apple razvija avtonomni avtomobil brez voznika. Razlog je v številu kamer, ki pokrivajo vse štiri kote okrog vozila, ter v njihovi usmerjenosti. Tudi 12 kamer je malo veliko za ulični pogled, čeprav ni nemogoče. Avtomobil je tudi precej...

17 komentarjev

Uberjev nepričakovani konkurent bo Google

Slo-Tech - Uberju sicer ne manjka ne konkurentov ne sovražnikov, a če se bo potrdilo ekskluzivno poročanje Bloomberga, ki ima običajno kar zanesljive vire, se Uberju obeta najresnejši konkurent do sedaj. Posla bi se namreč rad lotil sam Google.

Situacija je precej zanimiva, ker je Google eden izmed investitorjev v Uberju. Njegov sklad tveganega kapitala Google Ventures je avgusta 2013 v Uber vložil 258 milijonov dolarjev, kar je bila do tedaj najvišja investicija tega sklada. Toda to ne pomeni, da ne more Google razviti konkurenčne storitve, zlasti s svojim izkušnjami na področju samovozečih avtomobilov. Do tega, da bi nas po mestu pobirali črni avtomatični taksiji brez voznikov, je še daleč, a Google ima vizijo.

Ima pa Google še nekaj, in sicer trojanskega konja....

8 komentarjev

Googlov pametni avtomobil brez voznika

Google - Google je predstavil lastni samovozeči avtomobil brez voznika, ki je trenutno še v fazi prototipa, a naj bi okrog 200 delujočih primerkov izdelali že prihodnje leto. Google je na novinarski konferenci potrdil, da ne bodo predelovali modelov drugih proizvajalcev, ampak so pametni avtomobil razvijali sami od začetka. S tem je Google jasno potrdil, da so bili prvi poizkusi, ko so mehanizem za avtomatično vožnjo vgrajevali v avtomobile drugih proizvajalcev, zgolj to - poizkusi.

Vozilo nima pedalov za plin in zavoro niti volana, saj te funkcije opravlja sam. Prav tako nima ogledal, ker sistem za krmiljenje uporablja informacije, ki mu jih posreduje laserski sistem s 360-stopinjskim vidnim poljem. Avtomobil je videti podobno kot gondola na kolesih. Google pojasnjuje, da so želeli pripraviti dizajn, ki bo deloval čim manj agresivno in bo vzpodbudil lažji...

133 komentarjev

Nokia vlaga 100 milijonov dolarjev v pametne avtomobile

Nokia - Iz finske Nokie, kolikor je od nje ostalo po prodaji dizajn in proizvodnje mobilnih telefonov Microsoftov, so sporočili, da se podajajo v panogo pametnih avtomobilov. V ta namen so oblikovali 100 milijonov dolarjev vreden sklad Connected Car, ki ga bo upravljala Nokiina enota za tvegan kapital Nokia Growth Partners (NGP) in bo namenjen vlaganjem v podjetja, ki proizvajajo koristno tehnologijo za uporabo v pametnih avtomobilih. S tem bo Nokia dopolnila svoj HERE, ki trenutno omogoča uporabo lokacijskih podatkov in zemljevidov za pametno avtomobilsko navigacijo. HERE bo sodeloval z novimi podjetji.

Pametni avtomobili in avtomobili brez voznika so prihodnost, česar se zaveda čedalje več podjetij. Apple, Google in Microsoft so na tem področju že zelo aktivni. Apple je pred kratkim razkril svoj...

26 komentarjev

Izzivi pred avtomobili brez voznika

Business Insider - Google že dlje časa razvija avtomobil brez voznika. Z njimi so doslej v sklopu testiranj prevozili že pol milijona kilometrov in pri tem niso imeli niti ene nesreče, če ne štejemo primera, ko je bila tehnika izključena in je Googlov avtomobil zaletel človek. Rezultat je celo registracija avtomobila brez voznika v Nevadi v ZDA. Kljub temu to še ne pomeni širokega razmaha teh vozil, saj morajo inženirji rešiti še tri večje probleme. In kot vsakokrat je tudi tokrat pot od zelo dobro delujoče ideje do izpiljenega izdelka najtežji kos razvoja.

Eden izmed izzivov je vožnja v snegu, ko se talne označbe in mnogokrat tudi obcestna signalizacija ne vidijo. Googlovi avtomobili imajo kopico kamer, ki snemajo okolico iz vseh mogočih zornih kotov, a...

89 komentarjev

Google registriral prvi avtomobil brez voznika

Ars Technica - Prihodnost avtomobilov ne vključuje voznikov, meni Google. Njihovi testi vozil brez voznika potekajo že nekaj časa, a na javnih ulicah v avtomobilu venomer potrebujejo človeka, ki bi prevzel nadzor, če bi šlo kaj narobe. Nevada je bila prva država v ZDA, ki je spremenila zakonodajo in dovolila registracijo vozil brez voznika za vožnjo po javnih cestah, če proizvajalec dokaže zadostno mero varnosti. Te dni je Googlova Toyota Prius postala prvi avtomobil brez voznika z registracijo za vožnjo po javnih cestah.

Nevadski DMV je po več testih na avtocestah v Carson Cityju in na polnih ulicah v...

206 komentarjev