»

Kod hodi Amazonova umetna inteligenca

Bloomberg - Amazon je kmalu po izidu ChatGPT, Bing Chata in Barda sporočil, da prihaja tudi njegov odgovor, ki se imenuje Amazon Bedrock. Poldrugi mesec pozneje, ko bi izdelek že pričakovali, ne zaradi enostavnosti podviga ampak zaradi nujnosti, če se želi kosati s konkurenti, še vedno čakamo. Posebej neučakane so stranke, ki plačujejo za dostop do storitev v oblaku, saj Amazon vztrajno premika roke.

Že Amazonova napoved ni razkrivala nobenih podrobnosti, kar je nenavadno. Kadar predstavljajo nove storitev Amazon Web Services, nikoli ne pozabijo vključiti bahavih komentarjev starih novih strank. Pri Bedrocku pa so bili nenavadno molčeči. Pojavljala so se namigovanja, ki so sedaj čedalje glasnejša, da Amazonov izdelek v resnici ni niti blizu komercialno uporabne ravni, a so ga morali napovedati zaradi pritiska uspešne konkurence.

A Amazon trdi, da razlogov za preplah ni. Matt Wood, podpredsednik za AWS, je dejal, da gre za povsem nov izdelek. Želeli so ga javno napovedati in nekaterim...

1 komentar

Amazon Drive se bo poslovil

Slo-Tech - Amazon je svoje stranke obvestil, da bodo shrambo podatkov v oblaku Amazon Drive dokončno upokojili. Aplikacija Amazon Drive za pametne telefone Android in iOS bo izginila že 31. oktobra letos, nato pa storitev bo prenehala sprejemati nove datoteke 31. januarja prihodnje leto. Popoln izklop se bo zgodil 31. decembra 2023. Dotlej bodo morali uporabniki poiskati alternative in nanje prenesti svoje podatke.

Amazon Drive je zaživel marca 2011, ko je podjetje uporabnikom ponudilo 5 GB brezplačnega prostora za hranjenje podatkov. Sedaj se storitev poslavlja, nadomestile pa jo bodo druge plačljive Amazone ponudbe. Amazon Photos bo na primer omogočal hranjenje slik in videoposnetkov, ki bo ostal konkurenca Apple in Google Photos. Amazon je namreč jasno poudaril, da se želi še bolj posvetiti tej niši, kjer tekmuje z Googlom in Applom, medtem ko ga nudenje splošne shrambe podatkov ne zanima. Slike se bodo na Amazon Photos prenesle same, zato uporabnikom ni treba skrbeti, da bi kaj...

21 komentarjev

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

TechCrunch - Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih...

11 komentarjev

Amazon postavlja talne postaje za komunikacijo s sateliti

vir: CNBC
CNBC - Amazon Web Services (AWS), Amazonova družba za storitve v oblaku, postavlja mrežo zemeljskih postaj za komunikacijo s sateliti v orbiti, ki jih bo moč fleksibilno najeti po potrebi in bodo vpete v njihov oblak.

S poenostavljanjem pošiljanja satelitov v orbito njihovo število v zadnjem času skokovito raste. Miniaturnih satelitov je že okoli dva tisoč in samo tistih sorte CubeSat je bilo lansiranih že prek osemsto. Toda izstrelitev v vesolje je zgolj ena etapa v delovanju takšne naprave, saj je treba z njo tudi komunicirati z Zemlje. Temu so namenjene talne postaje, ki jih običajno gradijo in upravljajo večji operaterji satelitov, medtem ko morajo manjši lastniki satelitov z njimi sklepati pogodbe o najemu kapacitet, ki so ponavadi zasoljene.

Ravno v to...

6 komentarjev

Google želi v dnevne sobe s Chirpom

Slo-Tech - Ko je Amazon postavil samostoječo verzijo asistenta, ki opravlja podobno funkcijo kot Applova Siri, in ga poimenoval Echo, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo želel v naše dnevne sobi priti tudi Google. Echo je medtem razpadel na Dot in Tap, zato pa je v povojih Googlov Chirp.

Za zdaj je vse skupaj še neuradno in skrivnostno, a viri blizu podjetja so za Recode povedali, da bo naprava z zdaj še kodnim imenom Chirp podobna Googlovemu usmerjevalniku OnHub. Chirp bo nared še letos, a ne dovolj zgodaj, da bi ga predstavili že na letošnji konferenci Google I/O, ki bo potekala prihodnji teden. Bodo pa verjetno pokazali, kaj vse je z ustrezno strojno in programsko opremo moč storiti - torej nekakšen neuradni demo Chirpa.

...

35 komentarjev

Amazon izdal lasten pogon za igre Lumberyard

Gamasutra - Amazon je izdal nov pogon za igre Lumberyard, ki prinaša integracijo z Amazon Web Services za spletno igranje tudi na šibkejših računalnikih ter integracijo s Twitchem za snemanje igranja. Pogon je v celoti, torej z izvorno kodo, prosto dostopen za vse namene, Amazon pa za uporabo ne bo zaračunaval ničesar.

Lumberyard je trenutno še v beta fazi in prinaša vse tisto, kar imajo običajni pogoni (zgledovali so se po CryEngineu). Sklenili so dogovora z Microsoftom in Sonyjem, tako da so na voljo orodja za neposredno izdelavo iger za XboX One in Play Station 4 novem pogonu. Obstaja tudi SDK za Oculus, ki pa še ni dokončan in v javno dostopni verziji še ni na voljo. Dodana vrednost pa je očitno integracija z AWS in Twitchem. Amazon želi čimbolje...

15 komentarjev

Amazon predstavil novo verzijo letalnikov za dostavo paketov

Amazon - Mineva drugo leto od Amazonove futuristične napovedi, da bodo v prihodnosti pakete dostavljali kar z letalniki (drones). Tedaj so številni menili, da gre za potegavščino ali reklamno akcijo, a se je izkazalo, da mislijo povsem resno. Hkrati Amazon še zdaleč ni osameli jezdec na tem področju, saj je podoben projekt zagnal tudi Google, nemški DHL in švicarska pošta pa sta tudi v praksi že dostavila nekaj paketov na ta način.

Sedaj Amazon kaže, kako daleč so prispeli v dveh letih. Kot se spodobi, je Amazon za oglaševalske namene angažiral Jeremyja Clarksona, ki so ga po njegovem odpustu z BBC-ja hitro zaposlili. V dveh letih je dizajn letalnika precej napredoval, njegov domet pa se je povzpel do 25 kilometrov. Amazon pojasnjuje, da leti na višini okrog 120 metrov in da so...

19 komentarjev

Amazon predstavil WorkMail

Amazon - Amazon je v sklopu svojih Amazon Web Services danes predstavil WorkMail, ki podjetjem ponuja enostavne storitve za elektronsko pošto in koledar. Gre za neposredno konkurenco Gmailu in Google Calendarju oziroma Microsoftovemu Exchangeu.

Ena izmed pomembnih odlik WorkMaila je šifriranje, saj so vsi podatki med prenosom šifrirani. Storitev omogoča elektronsko pošto, urejanje in sinhronizacijo koledarjev med sodelujočimi, pripenjanje opravil, urejanje seznamov in imenikov ter še nekaj malenkosti.

WorkMail bo podjetja stal štiri dolarje na uporabnika (ali šest dolarjev v kompletu z WorkMail in WorkDocs ter 200 GB prostora) in vsakemu ponuja 50 GB prostora za elektronsko pošto. Hkrati se WorkMail globoko integrira v ostale Amazonove storitve, denimo v podatkovno shrambo Zocalo (WorkDocs, torej konkurenca Dropboxu...

14 komentarjev

Amazon predstavil še telefon - Fire Phone

Bezos z novim telefonom.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Jeff Bezos je včeraj predstavil Amazonov prvi mobilni telefon. T.i. "Fire Phone" bo imel dokaj povprečne specifikacije: 4.7-palčni, zelo svetel IPS LCD zaslon (1280x720px, 315ppi, 570cd/m2), prekrit z GorillaGlass 3 steklom, štirijedrni 2.2GHz Qualcomm Snapdragon 800 SoC (isti kot iz sveže različice Fire tablice) z Adreno 330 GPU-jem, 2GB RAMA, 32 ali 64GB prostora, 13Mp kamero (bi naj bi bila seveda boljša kot na S5/iPhonu 6), stereo zvočnike, "tangle-free" slušalke in 2400mAh baterijo. Gor bo tekla njihova modificirana različica Androida (Fire OS 3.5), kot smo je že vajeni z Fire tablic - temu primerno z Amazonovo lastno aplikacijsko trgovino in zato brez nekaterih ključnih Googlovih aplikacij.

Aduti naj bi namreč bili...

28 komentarjev

Gmail, Google Drive, Google+ skupno s 15 GB prostora

Google - Google je napovedal spremembo politike dodeljevanja prostora uporabnikom, ki so morali doslej žonglirati med prostorom na Gmailu, Googlu Drive in slikami na Googlu+. Če so že združili osebne podatke v vseh storitvah, zakaj ne bi imeli še skupnega prostora za shranjevanje? Točno to se bo zgodilo. Odslej naprej bo imel vsak uporabnik na voljo 15 GB prostora, ki se bo delil med vse tri omenjene storitve. To bo zastonj, mogoče pa bo dobiti 100 GB prostora za pet dolarjev mesečno ali 200 GB prostora za deset dolarjev mesečno.

S tem se je Google povzpel na prvo mesto med ponudniki prostora za spletno shranjevanje podatkov (če predpostavimo, da pridno brišemo veliko pošto iz Gmaila, imamo za podatke in slike kar 15 GB prostora). Dropox v osnovni različici ponuja 2 GB...

20 komentarjev

Amazon predstavil nove kindle

TechCrunch - Amazon je na današnji novinarski konferenci predstavil novi bralnik e-knjig iz družine Kindle, ki se imenuje Kindle Fire HD. Poganja ga čip OMAP 4470 iz Texas Instruments in je po Amazonovih navedbah 41 odstotkov hitrejši od Tegre 3. Opremili so ga z 8,9-palčnim HD-zaslonom (dobi se tudi šibkejša verzija s 7-palčnim), ki zmore ločljivost 1920 x 1200 (254 ppi) in se za 25 odstotkov manj blešči. Shrani lahko do 16 GB podatkov in seveda podpira Wi-Fi. Od stare različice se razlikuje po dveh novih funkcionalnostih - stereo zvočnikih Dolby Digital Plus in WhisperSync Voiceu, ki omogoča sinhronizacijo med tekstovnimi in avdio e-knjigami. To pomeni, da knjigo poslušate v avto, potem pa doma nadaljujete branje tam, kjer ste...

48 komentarjev

Amazon predstavil spletno trgovino z aplikacijami za OS X

CNet - Čeprav se Amazon ravno toži z Applom o upravičenosti uporabe imena App store za svojo spletno trgovino z aplikacijami za androidne telefone, ga to ni oviralo, da ne bi zagnali svoje konkurenčne spletne trgovine še z aplikacijami za mace. Včeraj so tako predstavili sekciji Mac Software Downloads in Mac Games Downloads, koder lahko uporabniki Macov kupijo aplikacije ali igre za svoje računalnike in jih prenesejo s spleta. Z njima želi Amazon konkurirati pet mesecev stari Mac App Store, pri čemer kakršnekoli sumljive in pravno neprimerne podobnosti med njima ni.

Med storitvama je nekaj razlik. Amazonova podpira tak Mac OS X 10.5 kot tudi 10.6, medtem ko Applova le najnovejšo verzijo. Ima pa Apple večjo bero, saj...

2 komentarja