»

Kolovodja botnetov Zeus in IcedID priznal krivdo, grozi mu 40 let zapora

Slo-Tech - Znani ukrajinski internetni kolovodja Vjačeslav Igorjevič Penčukov se je ta teden na ameriškem sodišču izrekel za krivega v obtožbah delovanja v dveh internetnih kriminalnih združbah. Penčukov je vodil dve kampanji zlonamerne programske opreme, in sicer Zeus in IcedID. Sedaj mu grozi do 40 let zaporne kazni.

Penčukov je v skupini Zeus začel delovati že leta 2009. Vzpostavljeni botnet je skupini omogočal napade, v katerih so kradli prijavne podatke za spletne banke in druge podatke za izvedbo spletnih finančnih prevar. Z nepooblaščenimi prenosi sredstev so žrtve oškodovali za več milijonov dolarjev. Pri tem so uporabljali mule, ki so prejemale denar na svoje račune, od koder so ga potem dvigovale. Zeus je padel leta 2014, ko je FBI uspel prevzeti nadzor nad krmilnimi strežniki. Ti so tedaj obvladovali več kot milijon okuženih naprav, s katerimi so povzročili več kot sto milijonov dolarjev škode.

Drugi botnet, ki ga je pomagal obvladovati Penčukov, je bil IceID. Opazili so ga leta...

17 komentarjev

Vojna v Ukrajini ogroža proizvodnjo neona, kar lahko ohromi proizvajalce čipov

Slo-Tech - Zaradi pomanjkanja čipov številni segmenti industrij že več mesecev ječijo, po začetku spopadov v Ukrajini pa se utegne situacija še zaostriti. Ukrajina in Rusija sta vodilni dobaviteljici neona in paladija, ki se uporabljata pri proizvodnji polprevodniških čipov. V Beli hiši so že v začetku meseca posvarili pred možnimi prekinitvami dobavnih verig, če bi izbruhnila vojna. Za zdaj težav še ni, a se lahko to hitro spremeni.

ZDA praktično ves neon uvozijo iz Ukrajine in Rusije. Dobava iz prve bi se lahko ustavila zaradi vojne in zapiranja tovarn, Rusija pa bi lahko v odgovoru na sankcije omejila izvoz. Neon nastaja kot stranski produkt pri proizvodnji jekla, tehnični neon pa potem Rusija izvaža v Ukrajino, kjer ga prečistijo za uporabo v polprevodniški industriji. Ko je Rusija leta 2014 anektirala Krim, je cena neona poskočila za 600 odstotkov. Neon je potreben v laserjih (ArF), ki se uporabljajo pri proizvodnji čipov.

Druga težava je paladij, kjer sta glavni proizvajalki Rusija in...

49 komentarjev

Biden bo Putina v Ženevi izzval tudi glede ransomwara

Slo-Tech -
16. junija se bosta v Ženevi prvič v živo srečala predsednika Rusije in ZDA, Vladimir Putin in Joe Biden. Zadnji je že napovedal, da namerava sogovornika soočiti s problemom ransomwara, torej napadov s pomočjo izsiljevalske kode, za katere Bela hiša precej neposredno obtožuje Rusijo. ZDA so bile letos žrtve nekaj odmevnih tovrstnih napadov, v začetku maja je bil napaden naftovod Colonial Pipeline, minuli teden se je to primerilo največjemu svetovnemu dobavitelju mesa, brazilski družbi JBS, ki ima v ZDA velike predelovalne obrate.

Prvi napad ZDA pripisujejo ruski hekerski skupini DarkSide, ki naj ne bi bila povezana z ruskimi državnimi strukturami, vodstvo naftovoda pa je problem rešilo s plačilom 4,4 milijona ameriških dolarjev odkupnine. JBS je bil minuli teden prisiljen zaustaviti proizvodnjo v nekaterih svojih obratih v ZDA, Kanadi in Avstraliji, potem ko so si vdiralci pridobili dostop do sistema in so zagrozili z izbrisom podatkov. Za tem napadom naj bi stala skupina REvil,...

15 komentarjev

V mednarodni raciji onesposobili botnet Emotet

Slo-Tech - Ena večjih nevarnosti preteklih let je bil trojanec Emotet, ki je obstal vse od leta 2014. Kos škodljive programske opreme, ki je sprva služil zgolj za krajo bančnih podatkov, se je razvil v dovršen botnet, ki so ga lahko drugi zlikovci najemali za različne namene. Europol in Eurojust sta ta teden koordinirala policijske racije na Nizozemskem, v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Litvi, Kanadi in Ukrajini, v katerih so zasegli več strežnikov, gotovine in zlatih palic ter pridržali več ljudi.

Emotet se je širil z elektronsko pošto, običajno kot okužena priponka doc. Ob odprtju in aktivaciji se je zagnal makro, ki je okužil sistem. Lotem Finkelstein iz Check Point Software je povedal, je bil Emotet z naskokom najuspešnejši malware leta 2020. Nenehno se je tudi prilagajal, tako da je poslal elektronska sporočila z več kot 150.000 različnimi zadevami in 100.000 različnimi imeni priponke. Sproti se je namreč prilagajal tarčam, da je povečal verjetnost, da bodo odprle dokument....

10 komentarjev

Osem let zapora za upravljanje botnetov

Slo-Tech - Ameriško sodišče je v petek na osemletno zaporno kazen obsodilo 36-letnega Aleksandra Brovka, na Češkem rojenega ruskega državljana, ki je več let (2007-2019) sodeloval pri upravljanju botnetov, iskanju osebnih informacij in njihovi zlorabi, s čimer je s sostorilci povzročil za okrog 100 milijonov dolarjev škode. Brovko je bil aktiven na forumih za rusko govoreče hekerje, kjer si so izmenjevali kontakte, orodja in posle. Brovko je deloval kot programer orodij za zbiranje podatkov, ki so jih nabrali botneti, in njihovo obdelavo.

V ogromnih količinah zbranih podatkov je iskal osebne podatke, ki bi jih bilo možno zlorabiti, zlasti prijavne podatke v različne storitve. Potem jih je preveril in ustrezno prečiščene sezname poslal naprej drugim sodelavcem. Brovko je imel dostop do okrog 200.000 naprav, torej toliko je bilo okuženih računalnikov v botnetih, ki jih je upravljal. Pri tem je natančno vedel, kaj počnejo z njegovimi orodji in podatki, saj ga je znani kriminalec Alexander...

4 komentarji

BlueLeaks: največja objava dokumentov ameriške policije doslej?

Krebs On Security -
Spletna stran DDOSecrets (Distributed Denial of Secrets) je objavila milijone dokumentov, povezanih z ameriškimi organi pregona in njihovim delom. Do objave 270 GB težkega paketa je simbolično prišlo prejšnji petek, torej na praznik Juneteenth, ko se Američani spominjajo osvoboditve sužnjev na svojem ozemlju. Dokumenti obsegajo obdobje zadnjih desetih let, najmlajši med njimi pa so stari komaj tri tedne.

Med dokumenti so tudi občutljivi podatki, denimo fotografije osumljencev, bančni računi in podatki FBI. Predstavniki DDOSecrets so sicer v izjavi za javnost zatrdili, da so podatke pred objavo pregledali in umaknili za 50 GB spornih listin, ki so se nanašale na otroke, žrtve kaznivih dejanj, podjetja in druge podobne zasebne subjekte.

Kot domnevajo pri varnostnem podjetju KrebsOnSecurity, kjer so objavo zaznali med prvimi, ukradeni podatki izvirajo iz vdora v teksaško podjetje Netsential, katerega stranke so številne državne agencije in organi pregona. Dostop do dokumentov je še...

8 komentarjev

Petya prizadela vsaj 65 držav

Slo-Tech - Virus Petrwrap/Petya, ki se je včeraj začel širiti po Ukrajini, je prizadel računalniške sisteme v vsaj 65 državah, ugotavlja Microsoft. Iz telemetrije, ki jo računalniki z Windows pošiljajo Microsoftu, je razvidno, da je v Ukrajini okuženih več kot 12.500 računalnikov, precej pa tudi v ostalih državah. Poleg Ukrajine sta najbolj prizadeti Rusija in Poljska. Med prizadetimi je tudi Slovenija, kjer se je na SI-CERT obrnilo vsaj eno podjetje.

Virus se širi prek priponk RTF v elektronski pošti in za napad izkorišča ranljivosti EternalBlue in EternalRomance, ki ju je Microsoft v svojih sistemih zakrpal že marca. Virus se širi v lokalnem omrežju, če ima okužen uporabnik zadostne pravice, se pa izven lokalnega omrežja...

19 komentarjev

Britanske bolnišnice poklenile pod izsiljevalsko programsko opremo

Napis v angleških bolnišnicah

Slo-Tech - Veliki napad z izsiljevalsko programsko opremo je prizadel več kot deset britanskih zdravstvenih ustanov, poročajo z Otoka. Po zadnjih podatkih britanske NHS (National Health Service) je prizadetih vsaj 16 ustanov. Napad ni usmerjen izključno na bolnišnice in je prizadel tudi druge računalnike, dodajajo. Gre za izrabo ranljivosti EternalBlue, ki jo je prva odkrila NSA in uporabljala za lastne potrebe, vdor vanjo s strani Shadow Brokers pa jo je obelodanil celemu svetu. Najverjetneje gre za napad z Wanna Decryptor. O sorodnem napadu z virusom WannaCry pozročajo tudi iz Španije, kjer je velika žrtev operater Telefonica.

The Blackpool Gazette poroča, da je napad povzročil posledice na nacionalni ravni in da so nekatere...

96 komentarjev

Velik porast števila izsiljevalskih virusov

CSO Online - Čedalje več opozarjanja na izsiljevalske viruse (ransomware) niso prazne marnje, saj nova statistika kaže, da kar 93 odstotkov zlonamerne elektronske pošte prejemnike poizkuša okužiti z izsiljevalskimi virusi. Podatki veljajo za marec in kažejo na skokovit porast v primerjavi z decembrom, ko je bil njihov delež 56-odstoten, medtem ko je bil pred letom dni zgolj 10-odstoten. Rast kažejo tudi absolutne številke. V prvem letošnjem četrtletju je bilo poslanih 6,3 milijona zlonamernih elektronskih sporočil, kar je osemkrat več kot četrtletje pred tem.

Razlog za tako hud porast števila tovrstnih napadov je preprost. Izsiljevalski virusi so postali lahko dostopni in napadalcem ponujajo hiter in obilen izkupiček. Od posameznika namreč zahtevajo ravno toliko, da ta še...

29 komentarjev

Izsiljevalski virusi napadajo tudi spletne strežnike na Linuxu

Slo-Tech - Izsiljevalski virusi, ki ob okužbi sistema zašifrirajo podatke na diskih in za predajo ključa za odklep zahtevajo plačilo odkupnine v bitcoinih, so preskočili med vrstami. Niso ranljivi le nezaščiteni Windows, temveč tudi sistemi z Linuxom. Novoodkriti izsiljevalski virus Linux.Encoder.1 napada strežnike, na katerih teče Linux, in ga številni protivirusni programi še ne prepoznavajo. Za odklep zahteva plačilo enega bitcoina, kar je trenutno okrog 380 dolarjev.

Pristop ni posebej inovativen, saj so izsiljevalski virusi že znana nadloga, ki po ocenah FBI-ja povzroča več deset milijonov dolarjev škode letno - samo en virus je v letu zbral 18 milijonov dolarjev. Linux.Encoder.1 za svoje malopridnosti potrebuje dostop do sistema, ki ga navadno dobi z izrabo kakšne nezakrpane ranljivosti, ki jih na...

20 komentarjev

Izsiljevalska virusa Coinvault in Bitcryptor zlomljena, na pohodu že novi

Secure List - Izsiljevalski virusi (ransomware), ki zašifrirajo uporabniške podatke na disku in za predajo ključa za odklep terjajo plačilo odkupnine v bitcoinih, postajajo čedalje večji problem. Kadar so napisani dobro, do podatkov sami ne moremo, priznava tudi FBI, a jih je mnogo še vedno površno napisanih. In te raziskovalci slej ko prej razbijejo, odkrijejo ključe ali algoritem za njihovo tvorbo, ter tako žrtvam omogočijo dostop do podatkov. Rusko podjetje Kaspersky Lab je v sodelovanju z nizozemskim tožilstvom in nizozemsko specializirano policijsko enoto razvozlalo vseh 14.000 ključev, ki sta jih Coinvault in Bitcryptor uporabljala za zaklep uporabniških podatkov. Brezplačno orodje za rešitev podatkov je na voljo že od aprila, a doslej ni vsebovalo vseh...

5 komentarjev

FBI: izsiljevalskim virusom kar plačajte

Business Insider - Na internetu so čedalje bolj razširjeni izsiljevalski virusi, ki datoteke na okuženem računalniku zašifrirajo, potem pa od uporabnika zahtevajo plačilo odkupnine v bitcoinih v zameno za odklep. Nekateri virusi so pri šifriranju primitivni in so jih raziskovalci kmalu razbili, denimo Simplocker za Android, drugi pa so trši oreh. BitCrypt je bil tako površno napisan, da so ga prav tako zlomili. Upravljavci CryptoLockerja so od žrtev uspeli izsiliti tri milijone dolarjev, preden je bil botnet razbit, algoritem za tvorjenje ključev za šifriranje pa razvozlan in javno objavljen.

A vse to so srečne izjeme. Če je izsiljevalski virus (ransomware) napisan pravilno in šifrira z močnim algoritmom ter dovolj unikatnim ključem, do podatkov ne boste mogli. Tega se zaveda...

52 komentarjev

Europol in zasebni partnerji onesposobili botnet Ramnit

Europol - Europolova enota EC3 (European Cybercrime Centre) je v sodelovanju z Microsoftom, Symantecom in Anubis Networkom onesposobila botnet Ramnit, v katerem je sodelovalo več kot 3,2 milijona računalnikov. Policijske enote v Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem so zasegle strežnike, ki so opravljali funkcijo nadzorno-krmilnih strežnikov, poleg tega pa so preusmerili več kot 300 domen, ki jih je botnet uporabljal za komunikacijo z okuženimi računalniki.

Kriminalna združba je računalnike v botnetu uporabljala za krajo osebnih in bančnih podatkov. Okuženi računalniki so nepridipravom pošiljali informacije o dogajanju na računalniku in podatke o uporabniku, ki so jih uspeli prestreči. Hkrati so okuženi računalniki z interneta prenašali dodatno škodljivo programsko...

0 komentarjev

V Evropi aretirali 15 uporabnikov trojancev

Europol - Europol je v sodelovanju z nacionalnimi policijami aretiral petnajst oseb v več evropskih državah zaradi suma uporabe računalniških trojanskih konjev (RAT) v nezakonite namene, so sporočili. Operacijo je vodila Francija, aretirani posamezniki pa so tudi iz Estonije, Romunije, Latvije, Italije, Norveške in Velike Britanije.

V sklopu okvirnega programa EMPACT je Europolov EC3 (European Cybercrime Center) nacionalnim policijam pomagal pri identifikaciji osumljencev z zbiranjem podatkov in njihovo analizo ter s koordinacijo. Britanska NCA (National Crime Agency) je v izjavi za javnost sporočila, da so v Veliki Britaniji pridržali pet osumljencev, starih od 20 do 40 let. Troels Oerting,...

4 komentarji

CryptoLocker premagan

Slo-Tech - Po uničenju botneta, ki je skrbel za širjenje izsiljevalskega virusa CryptoLocker, so raziskovalci v njegovo krsto zabili še zadnji žebelj. Z vzvratnim inženiringom so uspeli sestaviti orodje, ki dešifrira šifrirane datoteke in tako žrtvam omogoči obnovitev podatkov.

CryptoLocker se je po spletu začel širiti septembra lani in kmalu je prispel tudi v Slovenijo. Uporabnika je ob okužbi obvestil, da so njegove datoteke šifrirane in da mora za njihovo obnovitev plačati odkupnino v bitcoinih protivrednosti približno 300 dolarjev. Omrežje CryptoLockerja so v okviru operacije Tovar policijske enote iz več držav s sodelovanjem IT-podjetij uspele razbiti, a to je bilo obstoječim žrtvam bolj...

21 komentarjev

Botnet Zeus vrača udarec

Domnevni kolovodja je še vedno na prostosti.

Krebs On Security - Eden izmed najbolj razširjenih botnetov, ki je kriminalcem prinesel več kot sto milijonov dolarjev koristi, vedno znova najde način, kako se vrniti. Microsoft mu je hud udarec zadal leta 2012, letos pa so razbili še eno njegovo izpeljanko. Toda po nekaj mesecih zatišja se koda iz Zeusa vrača.

Približno pet tednov po demontaži botneta Gameover Zeus nepridipravi vračajo udarec. Po elektronski pošti so se začela širiti sporočila - največkrat v obliki lažnih bančnih izpiskov - ki vključujejo zlobno kodo, ki poskuša okužiti prejemnikov...

1 komentar

Razbili prvi izsiljevalski virus za Android

Slo-Tech - V začetku meseca odkriti izsiljevalski virus za Android, ki zašifrira datoteke na pametnih telefonih s tem operacijskim sistemom in je prvi odkriti primerek za Android, je dobil protistrup. Program, ki odklene šifrirane datoteke, je napisal dodiplomski študent na Univerzi v Sussexu Simon Bell.

Da Simplocker, kot se virus imenuje, ni dodelan in predstavlja bolj dokaz koncepta kot resnično nadlogo, je bilo znano že takoj ob odkritju. Čeprav virus prek interneta prek Tora komunicira s krmilno-nadzornimi strežniki, za šifriranje uporablja algoritem in ključ, ki sta zapisana v njegovi kodi in se ne spreminjata.

Zato se je Bell lotil analize kode, kar ga je pripeljalo do programa, ki omogoča obnovitev zaklenjenih datotek....

2 komentarja

Prvi izsiljevalski virus za Android

Sophos - Windows še dolgo časa ni več edino gojišče računalniških virusov, saj so ti uspešno osvojili vse platforme. Izjema ni niti Android, na katerega se je sedaj prvikrat razširil tudi izsiljevalski virus, ki zašifrira uporabniške datoteke in zahteva plačilo odkupnine za dostop do njih.

Izsiljevalski virusi so na osebnih računalnikih stalnica in predstavljajo veliko nadlogo. Nekatere, ki so napisani površno, so sicer uspeli zlomiti, medtem ko drugih niso in jih bržkone nikoli ne bodo. Android sedaj napada Android/Simplocker, ki so ga napisali v vzhodni Evropi. Ob okužbi sistema izpiše...

22 komentarjev

Razbili botnet Gameover Zeus in CryptoLocker

Domnevni kolovodja je še vedno na prostosti.

Krebs On Security - Minuli konec tedna je potekala operacija Tovar, pri kateri je sodelovalo več organov pregona, podjetij in univerz, s katero so pošteno pristrigli peruti botnetu Gameover Zeus in omrežju izsiljevalskega virusa CryptoLocker.

V akciji so sodelovali FBI, Europol in britanska National Crime Agency, podjetja CrowdStrike, Dell SecureWorks, Symantec, Trend Micro in McAfee ter univerzi v Amsterdamu in Posarju. Botnet Gameover Zeus je nastal iz sedaj že dobro poznane kode trojanca Zeus, le da je bil povsem decentraliziran v smislu P2P, zato ga je...

4 komentarji

Raziskovalci razbili izsiljevalski BitCrypt

Slo-Tech - Lanski hit med virusi je bil CryptoLocker, ki je ob okužbi zašifriral podatkovne datoteke in zahteval plačilo določene količine bitcoinov v zameno za ključ, ki bi odšifriral datoteke. CryptoLocker je uporabljal 2048-bitni ključ in vse do danes ga raziskovalcem ni uspelo zlomiti. Nekateri so zato dejansko plačali zahtevano odkupnino in nekateri med njimi so datoteke dobili nazaj, drugi pa bojda ne. ZDNet je raziskal dobičkonosnost tega...

13 komentarjev

Microsoft, Europol in FBI oslabili botnet ZeroAccess

Krebs On Security - Microsoft je v sodelovanju z Europolom, policijski enotami za boj proti računalniškemu kriminalu iz Nemčije, Latvije, Luksemburga, Švice in Nizozemske in ameriškim FBI-jem pomembno oslabil botnet ZeroAccess, ki je v različnih oblikah prisoten že od leta 2009. V moderni obliki naj bi mesečno povzročil vsak 2,7 milijona dolarjev škode, okužil pa je več kot dva milijona računalnikov.

Microsoftova enota za boj proti kriminalu (Digital Crime Unit ali DCU) že dlje časa uspešno sodeluje z organi pregona, ki jim nudi strokovno podporo pri identificiranju in zasegu strežnikov ter njihovi izsleditvi. V preteklosti so tako že uspešno demontirali botnete Rustock, Nitol in delno Zeus, če omenimo le največje. Ta teden je Microsoft na sodišče vložil civilno tožbo zoper neznane storilce upravljavce botneta ZeroAccess,...

0 komentarjev

Microsoft udaril po botnetu Citadel

Microsoft - Microsoft v sodelovanju z ostalimi podjetji in organi pregona redno uničuje botnete na internetu. To pot so uničili že sedmega, in sicer so razbili široko omrežje okuženih računalnikov, ki jih je napadel Citadel. Kot sporočajo iz Redmonda, so prekinili povezave med več kot 1600 podomrežji okuženih računalnikov in razbili sistem, ki je ukradel več kot pol milijarde dolarjev.

Zlobna koda z imenom Citadel se je po internetu širila že od leta 2011. Gre za potomca zloglasnega botneta Zeus, katerega izvorna koda je na internet pricurljala leta 2011. To so hitro izkoristile hudodelske družbe, ki so si jo prilagodile in ustvarile svoje verzije. Gre za precej specializiran kos programske...

5 komentarjev

Ruski internetni črni trg najbolj razvit in konkurenčen

Wired News - Če bi radi najeli botnet za pošiljanje gore spama, DDoS-napad na kakšno stran, komu podtaknili trojanca ali imate še kakšno bolj eksotično željo, bo Rusija tisti pravi trg, ugotavlja Trend Micro v svojem poročilu o internetni varnosti v Rusiji. Preiskali so črni trg nezakonitih storitev na internetu in ugotovili dvoje: trg je zelo razvit in živahen, cene pa so zaskrbljujoče nizke.

Kot pojasnjuje Rik Ferguson, je trg že zelo razvit, saj deluje že več let, na njem pa je mogoče kupiti ali najeti vse, kar si zaželimo. Rusija je zaradi pomanjkljive zakonodaje, slabega nadzora in velikega bazena sposobnih ljudi prvi tovrstni center na internetu, nedaleč pa sledita Brazilija in Kitajska.

Nakup srednje velikega botneta stane 700 dolarjev, najem pa le okoli dva dolarja na uro. Nakup trojanca,...

8 komentarjev

Prijeti še kolovodje botneta Zeus

Z Zeusom okuženi računalniki

vir: ComputerWorld
The Register - Po usklajeni akciji britanske in ameriške policije, ki sta pretekli torek na obeh straneh Atlantika aretirali več deset vpletenih v spletno kriminaliteto prek botneta Zeus, a za celotno operacijo nepomembnih oseb, je ukrajinska policija konec tedna na prste stopila vodjem. V policijski operaciji Trident Beach sta namreč sodelovali tudi nizozemska in ukrajinska policija, in slednja je aretirala pet oseb, ki so po predvidevanjih odigrali glavne vloge pri širjenju, upravljanju in izkoriščanju botneta Zeus. S tem so si pridobili protipravno korist v višini 70 milijonov dolarjev, medtem ko so neuspešno poizkušali ukrasti trikrat toliko.

Operacija se je začel maja lani, ko so agentje FBI v Nebraski izvedeli za avtomatsko...

6 komentarjev