Slo-Tech

» »

Europol in zasebni partnerji onesposobili botnet Ramnit

Europol in zasebni partnerji onesposobili botnet Ramnit

Europol - Europolova enota EC3 (European Cybercrime Centre) je v sodelovanju z Microsoftom, Symantecom in Anubis Networkom onesposobila botnet Ramnit, v katerem je sodelovalo več kot 3,2 milijona računalnikov. Policijske enote v Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem so zasegle strežnike, ki so opravljali funkcijo nadzorno-krmilnih strežnikov, poleg tega pa so preusmerili več kot 300 domen, ki jih je botnet uporabljal za komunikacijo z okuženimi računalniki.

Kriminalna združba je računalnike v botnetu uporabljala za krajo osebnih in bančnih podatkov. Okuženi računalniki so nepridipravom pošiljali informacije o dogajanju na računalniku in podatke o uporabniku, ki so jih uspeli prestreči. Hkrati so okuženi računalniki z interneta prenašali dodatno škodljivo programsko opremo, saj so se povezovali na FTP-strežnik, in jo širili po omrežju. Botnet je deloval kar pet let, zaradi številnih mehanizmov za skrivanje pa je uspel pritajen ostati vse do sedaj. Sprva je šlo za tipičnega črva, ki pa so mu kasneje dodali kodo iz trojanca Zeus in s tem pošteno razširili njegove zmožnosti. Najbolj prizadete države so bile Indija, Indonezija in Vietnam.

Wil van Gemert, namestnik operativnega direktorja v Europolu, poudarja pomen sodelovanja organov pregona iz različnih držav z zasebnimi partnerji. Microsoft je na tem področju najbolj dejaven, saj so odigrali ključno vlogo pri odstranitvi botnetov ZeroAccess, Zeus, Nitol, Rustock in Citadel. Tudi pri lovu na Ramnit so bili v zadnjih letih zelo aktivni. Medtem strokovnjaki ugotavljajo, da količina programske opreme, ki krade bančne podatke, raste.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ruski rootkit Uroburos

Oddelek: Novice / Varnost
134774 (2564) Hayabusa
»

Avtor Maripose v Mariboru obsojen na skoraj pet let zapora

Oddelek: Novice / Tožbe
289088 (3657) Bakunin
»

Microsoft uničil botnet Nitol in odkril njegove zasevke na svežih kitajskih računalni

Oddelek: Novice / Varnost
52811 (1726) Jst
»

Anonymousova orodja vsebujejo trojanskega konja

Oddelek: Novice / Varnost
4510823 (7523) Roadkill
»

Odkrit botnet Zeus 2

Oddelek: Novice / Varnost
114034 (2993) RejZoR

Več podobnih tem