»

Prodaja robotov rekordno raste

The Wall Street Journal - V prvem letošnjem četrtletju se je prodalo 40 odstotkov več robotov kot leto pred tem, kar predstavlja največjo prodajo doslej. Že lani je trg robotov zrasel za 21 odstotkov, trend pa se še nadaljuje. Podjetja se na robote zanašajo, da bi ublažila posledice pomanjkanja delavcev, tako da je trg robotov vreden že 1,6 milijarde dolarjev.

V ZDA je bilo marca 11,5 milijona prostih delovnih mest, kar je rekordna vrednost. Strokovnjak opozarjajo, da bi se zaradi kopice okoliščin pomanjkanje delavcev lahko vleklo še več let, podjetja pa pomanjkanje občutijo že sedaj. Zaradi tega se obračajo na robote, ki so napredovali že do te mere, da lahko številna opravila v proizvodnji avtomatizirajo. Če so bili v preteklosti roboti predragi in prekompleksni za uvedbo, se to spreminja, pojasnjuje direktor podjetja Fanuc America Michael Cicco.

Do leta 2021 je trg robotov stagniral, lani pa se je začela hitra rast. Razlogov je več, med njimi pa so pritisk na plače, odsotnosti z dela zaradi covida,...

29 komentarjev

Boston Dynamics od Googla k Toyoti

Slo-Tech - Google in Toyota sta se po neuradnih podatkih že praktično dogovorila, da Toyota prevzame Googlovo enoto Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013. Google je marca letos namignil, da bodo podjetje, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo humanoidnih robotov, prodali.

Boston Dynamics poznamo po najrazličnejših robotih, denimo po robotskem psu Pikiju in robotih ATLAS, ki imajo podobne dimenzije kot ljudje. Vsem robotom je skupno, da se premikajo po nogah - dveh ali štirih - in se lahko zato gibljejo po raznovrstnem terenu. Toda kljub izjemno zanimivim izdelkom, ki jim preboj v vojsko ni uspel zaradi hrupa, se bo Boston Dynamics moral posloviti iz Googla. Razlogov je več, prvo luknjico pa je v jez navrtal odhod Andyja...

3 komentarji

Google prodaja robotski Boston Dynamics

Bloomberg - Googlovo holdinško podjetje Alphabet želi prodati izdelovalca in razvijalca robotov Boston Dynamics, ki so ga kupili leta 2013. Čeprav je Boston Dynamics prikazal številne zanimive izdelke, denimo robotskega psa Pikija in humanoidne robote, bo podjetje dobilo novega lastnika. Pod vprašajem pa je sedaj celotna robotska divizija Replicant.

Oddelek za robotiko Replicant je poleg Boston Dynamicsa sestavljalo še nekaj drugih prevzetih podjetij, saj so leta 2013 po ustanovitvi Replicanta kupili osem podjetij, ki se je združevalo v tej enoti pod vodstvom Andy Rubina. Ta je po enem letu zapustil Google, kar je negativno vplivalo na celotno divizijo. Že pred tem so bile namreč glasne kritike, da gre za zbirko podjetij, ki delajo vsako na svojem podjetju...

7 komentarjev

Boston Dynamics pokazal, kaj zmorejo novi humanoidni roboti

Novi ATLAS

Slo-Tech - V Googlovem podjetju Boston Dynamics, ki so ga kupili pred poltremi leti, z velikimi koraki napredujejo pri razvoju humanoidnih robotov. Njihove robotske pse smo že predstavljali, pa čeprav so kasneje morali priznati, da so zaradi hrupa v vojski neuporabni. Sedaj so predstavili novo generacijo humanoidnega robota ATLAS, ki je v primerjavi s tri leta starim modelom lažji, manjši, zmogljivejši in pametnejši.

Novi ATLAS tehta 80 kilogramov in meri 175 centimetrov, torej je že zelo podobnih dimenzij kot ljudje. V novem videoposnetku lahko vidimo, kako ATLAS odpira vrata, hodi po snegu, prelaga petkilogramsko škatlo s police na polico itd. Ko ga pahnemo po tleh, se ATLAS pobere in nadaljuje svojo nalogo. Če mu škatlo brcnemo iz rok, jo bo pobral in nadaljeval,...

360 komentarjev

Robotski psi za vojsko neuporabni zaradi - hrupa

Slo-Tech - Googlova podružnica Boston Dynamics, ki jo je Google kupil leta 2013, je znana po izdelavi robotov, ki so namenjeni za vojaško in civilno rabo. Lani smo pisali o njihovem robotskem psu Pikiju, ki tehta dobrih 70 kilogramov in lahko nese 18 kilogramov, upravljati pa ga moramo s posebnim krmilnikom, saj ni avtonomen. Bistveno večja mrcina je LS3 (Legged Squad Support System), ki lahko nese približno desetkrat toliko.

Glavna prednost robotov v primerjavi s klasičnimi vozili je prilagodljivost, saj se lahko gibljejo po najrazličnejšem terenu, ki ga vozila ne morejo premagati. Zaradi tega bi bili zelo uporabni tudi za vojsko, zato je ameriška DARPA izdatno sofinancirala projekt (DARPA je znana po financiranju najrazličnejših projektov,...

35 komentarjev

Še Švicarji preizkušajo dostavo paketov z letalniki

Phys.org - Švicarska pošta je sporočila, da so začeli preizkušati dostavo paketov z brezpilotnimi letalniki (dron), ki imajo domet 10 kilometrov (in seveda še nazaj) in lahko nesejo en kilogram težak paket. Proizvajalec Matternet pojasnjuje, da letalniki letijo brez aktivnega krmiljenja človeka po vnaprej definiranih, varnih poteh, kjer ne predstavljajo nevarnosti za okolico. Pri projektu sodeluje tudi Swiss WorldCargo (podružnica nacionalnega letalskega prevoznika za prevoz tovora). Testiranje bo v prvi fazi trajalo do konca julija, prve napovedi za začetek komercialne uporabe pa se nanašajo na leto 2020. Poudarjajo, da bo tudi kasneje glavni namen uporabe v izrednih situacijah, ko bo dostop do prizadetih območij z letalnikom...

41 komentarjev

Foxconn se želi do leta 2018 70-odstotno robotizirati

Slo-Tech - Približuje se čas, ko bodo roboti izdelovali vse naše elektronske naprave. Dober lakmus za potek robotizacije je največji pogodbeni proizvajalec elektronski naprav na svetu Foxconn, ki na Kitajskem zaposluje več kot 1,2 milijona ljudi. V bližnji prihodnosti želijo 70 odstotkov zaposlenih nadomestiti z roboti.

Pred tremi leti so napovedali ambiciozen načrt robotizacije, ki se je nekoliko zavlekel. Roboti stanejo 20.000-25.000 dolarjev in lahko nadomestijo delavca, ki Foxconn stane 300-400 dolarjev mesečno brez nadur. Ker lahko obratujejo 24 ur dnevno in v manj prijaznih razmerah kot ljudje, je ekonomska računica preprosta. Roboti se splačajo.

Žal imajo tehnološke omejitve. Foxconn je decembra ugotovil, da niti najnovejši roboti niso primerni za sestavljanje novih...

330 komentarjev

Boston Dynamics pod Googlovim okriljem predstavlja robotskega psa Pikija

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Google kupil podjetje Boston Dynamics, ki sestavlja hodeče robote. V podjetju so bili zelo zaposleni in štirinajst mesecev pozneje so pokazali napredek, ki sliši na ime Spot (slov. Piki). Robotski pes je izredno gibčen in okreten.

Spot se premika podobno kot pes, torej po štirih nogah. Lahko hodi po ravnem, v breg in po stopnicah, zmore pa tudi teči. Če ga brcnemo, da izgubi ravnotežje, se hitro ujame in ne pade. Pomaga mu tudi drugačen dizajn nog, ki so za razliko od predhodnikov upognjene nazaj, podobno kot pri kozi. Okolico zaznava z LIDAR-jem.

Gre za pomanjšano verzijo štirinožnih robotov, ki so jih imeli že ob prevzemu. Spot tehta dobrih 70 kilogramov in dejansko meri približno toliko kot pes. Zaradi novega pogonskega mehanizma je tudi znatno tišji od...

68 komentarjev

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki

The Wall Street Journal - Google se resno podaja v robotiko, kažejo njegovi nedavni nakupi in partnerske povezave. Lani smo pisali o nakupu podjetja Boston Dynamics, a to ni bil edini primer, le najbolj odmeven. Sicer pa je Google lani kupil kar osem podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem robotov in robotiko.

Idealni poligon za preizkus robotov je proizvodnja računalniške opreme in nihče ni večji proizvajalec kot kitajski Foxconn. Wall Street Journal je izvedel, da se je Googlov Andy Rubin sestal z direktorjem Foxconna Terryjem Gouom, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju podjetij na področju robotike. Povejmo, da je Rubin do lani vodil projekt Android v Googlu, odslej pa vodi enoto za robotiko.

Na sestanku je Gou izrazil...

177 komentarjev

Google kupil Boston Dynamics

The New York Times - Google je kupil podjetje Boston Dynamics, ki je poznano zaradi svojih robotov, ki jih sestavlja. Med njimi so v zadnjih letih največ pozornosti poželi BigDog, Cheetah in Petman. Roboti upravičujejo svoja imena, saj je BigDog resnično podoben psu, Cheetah hitro teče, Petman pa je humanoidni robot, ki posnema človeško gibanje z namenom testirati zaščitne obleke. Njihov prvi velik uspeh je bil BigDog, ki so ga razvili s financiranjem ameriškega obrambnega ministrstva prek programa DARPA (kot večino ostalih robotov). Niso pa vsi njihovi projekti namenjeni vojaški uporabi - letos so, denimo, predstavili robota Atlas, ki je sicer imel isti vir financiranja (DARPA), a je namenjen zaščiti in reševanju.

Sedaj je podjetje, ki je leta 1992...

25 komentarjev

Foxconn spet o širitvi v ZDA

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec elektronike, tajvanski Foxconn, ki glavnino izmed milijonske armade zaposluje na Kitajskem, vnovič glasno premišlja o selitvi v ZDA. Že pred letom dni so o tem govorili, a se potem iz vsega skupaj razen študijskih obiskov ni izcimilo nič. Sedaj naj bi v ZDA začeli proizvajati panele za LCD-televizorje.

Foxconnov izvršni direktor Terry Gou je ta konec tedna v Tajpeju na pogovoru z guvernerko Arizone Janice K. Brewer, da so zainteresirani za postavitev tovarne v zvezni državi Arizoni v ZDA. Pogovori s tamkajšnjo vlado trajajo že vsaj dve leti, Foxconn pa si seveda za širitev obeta tudi vladno pomoč v obliki subvencij in posojil.

Plača delavcev na Kitajskem v Foxconnovih znaša 300-400 evrov, medtem ko je v ZDA...

23 komentarjev

Foxconn bo vitkejši

Reuters - Kitajski Foxconn, pravzaprav gre za znamko tajvanskega konglomerata Hon Hai Precision Industry, bo izgubil del podjetja, ki mu je dal ime. Zloglasni proizvajalec strojne opreme za zahodne naročnike, med katerimi je največji Apple, bo namreč s 1. julijem izločil eno izmed 13 enot v lastno podjetje. Network Interconnection Business Group (NWinG) bo moral na svoje.

Ko je bil Foxconn ustanovljen leta 1974, je bila proizvodnja konektorjev, priključkov in kablov, kar je počel NWinG, tako pomembna, da je dala podjetju del imena (-conn). Toda sčasoma je pomembnost in zlasti dobičkonosnost tega oddelka kopnela. Proizvaja namreč poceni dele, ki se uporabljajo v PC-jih, ki so tako ali tako zrel trg. NWing ustvari 2,5 odstotka...

0 komentarjev

Foxconn se robotizira

CNet - Čeprav v Foxconnu sestavljajo najbolj zapletene in dovršene elektronske naprave za široko potrošnjo, delo v kitajskih obratih še vedno večinoma sloni na ljudeh. Robotizacije je zanemarljivo malo, kar se je na Kitajskem zaradi nizkih plač dolgo časa izplačalo. A časi se spreminjajo, v Foxconn pa prihajajo roboti.

Ko je izvršni direktor Terry Gou lani napovedal, da bodo v prihodnjih treh letih milijon zaposlenih v veliki meri nadomestili roboti, mu nihče ni verjel. Leto pozneje Foxconn dobiva prve večje pošiljke robotov. V Foxconn je prispela pošiljka 10.000 robotov, ki se jim jih bo do konca leta pridružilo še dodatnih 20.000.

Do konca leta 2014 Foxconn seveda ne bo v celoti robotiziran, a robotizacija vendarle poteka. Podrobnosti je...

44 komentarjev

Foxconn še ne gre v ZDA, gredo pa ameriški študentje tja

CNet - Foxconn se je odzval na navedbe, da naj bi se širili v ZDA, kar so ta teden poročali vsi večji mediji. Tiskovna predstavnica podjetja je v elektronskem sporočilu za Cnet zanikala, da bi se Foxconn zanimal za širitev svojih operacij v ZDA (kjer so že prisotni). Toda precej resnice v zgodbi vseeno ostaja.

Program izobraževanja za ameriške študente inženirskih ved, ki bodo na Kitajskem dobili možnosti sodelovanja pri dizajniranju in proizvodnji ter se bodo hkrati lahko učili tudi kitajščine, je resničen. Terry Guo ga je napovedal pretekli teden, podjetje pa se trenutno pogaja z MIT.

Prav tako je zelo realen zaključek, da Kitajska počasi postaja predraga. Stroški dela tam rastejo (povprečen delavec zasluži 300-400...

19 komentarjev