»

Ruska centralna banka želi prepovedati uporabo kriptovalut

Slo-Tech - Ruska centralna banka je najodločneje doslej izrazila svoje nasprotovanje kriptovalutam. Direktorica oddelka za finančno stabilnost Elizaveta Danilova je na tiskovni konferenci ob predstavitvi poročila o kriptovalutah dejala, da centralna banka zagovarja prepoved uporabe kriptovalut. Prepovedali bi rudarjenje, trgovanje in uporabo, samo lastništvo (ki ga je praktično nemogoče dokazovati) pa bi ostalo legalno.

V poročilu so ugotovili, da so kriptovalute izjemno volatilne in se pogosto uporabljajo za nezakonite posle. Hkrati otežujejo izvajanje monetarne politike, ker ljudem omogočajo iznos denarja iz uradnega sistema in nacionalnega gospodarstva. Rusi so v enem samem mesecu (novembra) po uradnih podatkih izvedli za pet milijard dolarjev transakcij s kriptovalutami, kar ni zaskrbljujoče. V Rusiji je sicer že trenutno prepovedano plačevati s kriptovalutami, centralna banka pa si prizadeva še za širitev omejitev, vključno z investiranjem vanje. Tudi rudarjenje je po mnenju regulatorja...

97 komentarjev

Rusija namerava prepovedati kriptovalute

Slo-Tech - Vodja pravne službe v ruski centralni banki Aleksej Guznov je prestrašil trgovce s kriptovalutami, ko je javno izrazil nasprotovanje ruske centralne banke. Za rusko tiskovno agencijo je dejal, da verjamejo, da bi legalizacija poslovanja s kriptovalutami prinesla velika tveganja na področju finančne stabilnosti, preprečevanja pranja denarja in zaščite potrošnikov. Centralna banka nasprotuje podjetjem, ki organizirajo izdajanje kriptovalut in sodelujejo v prometu z njimi.

Zaradi tega je v pripravi zakonski osnutek, ki bo uvedel prepoved organiziranega trgovanja s kriptovalutami ali njihovega izdajanja in bo uvedel tudi kazenske sankcije. To ni presenetljivo, saj je Rusija že dlje časa nenaklonjena kriptovalutam. Država se je dolgo časa upirala razglasitvi, da imajo kriptovalute status digitalni finančnih sredstev, ker so upali, da bo navdušenje nad njimi vmes splahnelo, je pojasnil Aleksander Kupcikevič iz FxPro.

Vprašanje pa je, ali lahko Rusija tudi v praksi izvaja prepoved. To...

7 komentarjev

Raziskava: lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Slo-Tech - Ko je bitcoin leta 2013 eksplozivno rasel in svojo vrednost posedmeril, je bila to posledica tržne manipulacije. Raziskovalci iz Tel Aviva in Tulse so namreč letos pokazali, da je šlo za manipulacijo, ki sta jo izvedla dva bota.

Naslednjo eksplozivno rast je bitcoin doživel konec minulega leta, ko je s 1000 dolarjev splezal na skoraj 20.000 dolarjev. Letos ima bitcoin za seboj težavno polletje, saj se negativni dnevi kar vrstijo in prav te dni je najnižje od decembrskega vrha, ko se komajda drži nad 6000 dolarji. Danes sta raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu

35 komentarjev

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

Evropski parlament - Svet EU je ta teden sprejel direktivo o okrepitvi pravil EU glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. S tem se spreminja direktiva 2015/849, kar so evropski poslanci potrdili že na aprilskem zasedanju, zato so bile spremembe sprejete brez razprave. Nova pravila urejajo poleg dostopa do informacij o dejanskem lastništvu, sodelovanja enot za finančni nadzor in preverjanja poslov s tretjimi državami z viskom tveganjem tudi nova pravila o predplačniških karticah in virtualnih (kripto)valutah.

Odslej morajo vse virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple, svoje stranke natančno identificirati in z ustrezno skrbnostjo preveriti. Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo...

83 komentarjev

Kako je dvojica leta 2013 manipulirala s tečajem bitcoina

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu in ameriške Univerze v Tulsi so objavili zanimiv članek, v katerem so analizirali dogajanje leta 2013 na tedaj največji borzi za prodajo bitcoinov Mt.Gox. Ugotovili so, da se je 10 mesecev dogajala manipulacija cen, ki jo je zagrešil en ali največ dva velika lastnika bitcoinov. Največ dva človeka sta odgovorna, da je cena tedaj poletela s 150 na 1000 dolarjev.

Manipulacije so se izvajale prek botov Markus in Willy. V dnevih, ko so se dogajale sumljive transakcije, je v približno 80 odstotkih cena bitcoina zrasla, medtem ko cena rasla le 55 odstotkov dni, ko ni bilo sumljivih transakcij. Na dneve s sumljivimi transakcijami je cena povprečno zrasla 4-5 odstotke dnevno, medtem ko se na ostale dni cena ni bistveno spreminjala. Podobno so sumljive...

50 komentarjev

Rusija namerava blokirati spletne strani za nakupe kriptovalut

Slo-Tech - Viceguverner ruske centralne banke Sergej Švecov je dejal, da so kriptovalute "dvomljive" in da je treba vlagatelje zaščititi, ker gre za nerazumno visoko tveganje. Dodal je, da ne morejo stati križem rok in dovoliti neposrednega in preprostega dostopa do tako dvomljivih finančnih instrumentov. Zaradi tega ruska centralna banka napoveduje ukrepe, s katerimi bodo blokirali spletne strani, kjer je mogoče kupiti bitcoin in druge kriptovalute. Podobnega mnenja je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v Sočiju dejal, da se kriptovalute lahko uporabljajo za pranje denarja, utajo davkov in financiranje terorizma. Zato njihova uporaba prinaša velika tveganja, kar sovpada z mnenjem ruske centralne banke, je dodal.

Ruski pogled na kriptovalute se precej hitro...

41 komentarjev

Zakaj Putin na široko odpira vrata kriptovalutam

Business Insider - Še leta 2016 je bilo v Rusiji govora o uvedbi strogih kazni za posameznike, ki so ali rudarili ali pa bili posredniki pri transakcijah kripovalut. Zato je napoved Kremlja iz preteklega tedna, da bo najverjetneje do konca 2017 predstavil zakonski okvir za trgovanje s kripovalutami, požela veliko odobravanja. Prvi resni koraki režima Vladimirja Putina v svet kripovaut so se zgodili decembra lani, ko je ljubljeni vodja napovedal ustanovitev posebne delovne skupine, ki naj bi pripravila omenjen zakonski okvir. Več je postalo jasno pretekli mesec, ko sta v Rusiji potekala dva velika dogodka iz tega področja. Poleg komercialne konference Blockchain & Bitcoin Conference Russia se je odvil tudi...

8 komentarjev

Podajanje krivde za vdor v bangladeško centralno banko se nadaljuje

Slo-Tech - Še vedno ni popolnoma jasno, kako in predvsem zakaj so hekerji uspeli vdreti v bangladeško centralno banko in ukrasti 81 milijonov dolarjev, se je pa že začela igra podajanje žogice, kdo je kriv za na stežaj odprta vrata v sistem. Bangladeška centralna banka obtožuje SWIFT, slednji pa vsakršno krivdo zavrača.

Dejstvo je, da so napadalci pridobili dostop do sistema SWIFT in pri newyorški podružnici ameriške centralne banke FED naročili prenos skoraj milijarde dolarjev, kar predstavlja približno petino tam deponiranih rezerv bangladeške centralne banke. Po prenosu 81 milijonov dolarja denarja je posredniška banka Deutsche Bank našla tipkarsko napako pri imenu upravičenca (Fandation namesto Foundation), zato so nakazila...

6 komentarjev

Švicarska banka UBS odpira laboratorij za raziskave tehnologije za bitcoinom

The Wall Street Journal - Švicarska investicijska banka UBS bo v Canary Wharfu v Londonu odprla raziskovalni laboratorij, v katerem bodo preučevali infrastrukturo, ki poganja bitcoin. Raziskovali bodo, kako je mogoče tehnologijo javne kriptografsko varne knjige transakcij (blockchain) uporabiti pri nudenju klasičnih komercialnih finančnih storitev.

Očitno je, da prinaša bitcoin nekatere pomembne tehnološke rešitve, ki utegnejo v prihodnosti postati široko uporabne. Blockchain je zlasti pomemben, saj se v njem shranjuje zgodovina vseh transakcij, ki je javno dostopna vsem zainteresiranim strankam, hkrati pa matematika poskrbi, da je ni mogoče potvoriti. Reuters je že minuli mesec objavil, da IBM razvija blockchain za dolarski sistem, angleška centralna banka pa se...

11 komentarjev

IBM naj bi razvijal dolarski ekvivalent bitcoina

Reuters - IBM razvija svoj digitalni denar in plačilni sistem, ki bi omogočal hipni prenos sredstev po svetu ob minimalnih stroških, poroča Reuters, sklicujoč se na podatke neimenovanega vira blizu podjetja. Zgodovina vseh transakcij bi se vodila v odprti glavni knjigi, ki bi bila zaščitena kriptografsko in bi bila dostopna vsem deležnikom brez skrivanja. IBM želi torej uporabiti glavno bitcoinovo inovacijo, ki se je do danes prijela v več deset virtualnih valutah - blockchain. Za pristnost in zaščito transakcij skrbi robusten sistem javnih in zasebnih ključev (asimetrično šifriranje). Razlika je ta, da bi jo IBM uporabil za beleženje transakcij v uradnih valutah (evro, dolar itd.) in ne bitcoinih.

IBM naj bi že dlje časa intenzivno spremljal dogajanje z bitcoinom in...

22 komentarjev

Okradli prvo bitcoinsko banko Flexcoin

Slo-Tech - V luči izginotja več kot pol milijarde dolarjev vrednih bitcoinov s propadle japonskega borze Mt.Gox se zdi vdor v Flexcoin in kraja dobrega pol milijona dolarjev vrednih bitcoinov zanemarljiva, a jo omenjamo zaradi oznake, ki si jo je bil Flexcoin pripel. Flexcoin je bil najboljši približek banki za bitcoine.

Na spletu je (bilo) precej elektronskih denarnic, kamor so lahko lastniki parkirali svoje bitcoine, čeprav je to precej tvegano početje, ko se izkazuje vsak dan. Vdori so pogosti in v tem primeru bitcoinov ne moremo dobiti nazaj, zato je najvarnejše mesto zanje še vedno zunanji disk ali CD, ki nista povezana z računalnikom in še posebej ne v internet. A Flexcoin je bil banka in hranilnica obenem.

Flecoin je priznal, da jim manjka 896...

35 komentarjev

Bitcoin: Mt.Gox nepojasnjeno ugasnil, špekulacije o več stomilijonski prevari

Slo-Tech - Spletne strani borze za trgovanje z bitcoini Mt.Gox so že skoraj 24 ur prazne in nedosegljive, pobrisali so vsa sporočila na svojem računi na Twitterju, uporabniki borze pa se sprašujejo, kaj je z njihovim denarjem (dolarji in bitcoini), ki so ga imeli deponiranega na Mt.Goxu. Konkretnih informacij z Japonske še ni, po internetu pa se že širijo govorice o več milijonski škodi zaradi tatvine. Mt.Gox naj bi bil pripravljen na začetek stečajnega postopka.

Danes malo po polnoči po našem času so ugasnile spletne strani Mt.Gox. Na internetu je takoj završalo, saj gre kljub težavam za eno najbolj prepoznavnih spletnih strani v svetu bitcoinov in svoj čas največjo borzo. Izvršni direktor Mark Karpeles se je zavil molk, prav...

84 komentarjev

Borze ponovno omogočile izplačila bitcoinov, implozija na Mt.Goxu

Mt. Gox - Spletne borze za trgovanje z bitcoini so ponovno omogočila izplačila bitcoinov na zunanje račune (torej dvige bitcoinov z borze v varnejše denarnice), ki so jih ustavile pretekli teden zaradi ranljivosti in DDoS-napada, ki jo je pričel izkoriščati. A bitcoin si še ni opomogel.

Tako Bitstamp kot Mt.Gox sta se uporabnikom zahvalila za razumevanja in poudarila, da so težave odpravljene, dvigi pa so normalno mogoči. Nihče v vmesnem času ni izgubil nobenega bitcoina, tako da večje škode ni, razen kolikor je trpelo zaupanje.

Na Bitstampu večjih pretresov ni, saj se tečaj bitcoina še vedno drži okrog 600 dolarjev, kjer je zadnji teden. To je sicer približno 20 odstotkov nižje od njegove vrednosti celoten december in januar (če odmislimo kratkotrajno luknjo 18. decembra). Povsem drugače pa je na Mt.Goxu, kjer se je tečaj sesul pod...

22 komentarjev

Tehnične podrobnosti težav v Mt.Goxu

Slo-Tech - Ta teden se ne nadaljuje nič bolje od zaključka prejšnjega, če vprašate imetnike bitcoinov. Zaradi ruskega opozorila, da je bitcoin nereguliran in kot tak nezaželen v Rusiji, je že prejšnji teden izgubil dobro četrtino vrednosti. Padanje tečaja se nadaljuje zaradi težav na priljubljeni borzi Mt.Gox, ki je v petek začasno onemogočila nakazila bitcoinov s spletne denarnice v druge naslove. Poenostavljeno: onemogočili so dvige bitcoinov.

Da je bitcoin pričel izgubljati vrednosti, je logična posledica, četudi ne upoštevamo padca zaupanja v valuto. Edini način, da udeleženci na borzi Mt.Gox pridejo do svojih sredstev, je prodaja bitcoinov in dvig denarja, saj bitcoinov ne morejo nakazati na eksterne denarnice. To ustvarja prodajni pritisk. Poudarimo, da nakazila bitcoinov na druge račune znotraj borze Mt.Gox delujejo,...

34 komentarjev

Rusija prepovedala bitcoin, Mt.Gox začasno ustavil dvige

Slo-Tech - Po približno mesecu dni nižje volatilnosti, ko je tečaj bitcoina nihal med 900 in 1000 dolarji na Mt.Goxu in približno sto dolarjev nižje na Bitstampu (razlika je posledica bistveno lažjega izplačila s slednjega), je včeraj bitcoin doživel večji pretres, saj je izgubil dobro četrtino vrednosti. Razlog je zunanji šok, saj ga je najprej Rusija v celoti prepovedala, potem pa je borza Mt.Gox zaradi tehničnih težav prekinila izplačila. Kapital pa je plaha ptica.

V Rusiji je uradna valuta rubelj, so sporočili iz centralne banke, uporaba nadomestnih valut pa je prepovedana. Bitcoin po tolmačenju notranjega ministrstva, centralne banke in tožilstva sodi med denarne nadomestke, ki niso dovoljeni. To ni nov zakon, ampak je ruska centralna banka zgolj ponovila trenutne omejitve in jih prilagodila bitcoinu. Pri tem...

15 komentarjev

CES 2014: naprave za rudarjenje bitcoinov

Bloomberg - Tudi letošnjem CES-u so ena izmed tem, dasi ne glavna, bitcoini in z njimi povezane naprave. Rudarjenje bitcoinov je postalo pretežavno, da se ga bilo gospodarno iti z navadnimi računalniki niti z najzmogljivejšimi grafičnimi karticami (razen če imate veliko prostih računalnikov in zastonj elektriko). Danes se to večidel počne z namenskimi napravami, ki so v resnici zgolj izračunavanju ustrezne zgoščevalne funkcije prilagojeni kosi silicija, ki ne znajo početi popolnoma nič drugega.

Te namenske škatle so bile že lani velik hit, in sicer si je levji delež trga odkrhnil Butterfly Labs. Združili so svoje moči s procesnim centrom BitPay in elektronsko denarnico BlockChain, da lahko ponudijo celotno zaokroženo storitev. Na...

18 komentarjev

Kitajska domačim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom

Slo-Tech - Po noriji v novembru je zadnji teden na trgu bitcoinov sorazmerno mirno. Tečaj se giblje okrog 1000 dolarjev za bitcoin, pri čemer dnevni nihljaji za več kot deset odstotkov niso presenetljivi. Danes pa je novo bombo spustila Kitajska, ki je svojim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom.

Kitajska centralna banka je namreč danes vse banke v državi obvestila, da ne smejo trgovati z bitcoinom, s čimer želi Kitajska vsaj malo omejiti in regulirati valuto, ki je v zadnjih dveh mesecih skoraj podeseterila svojo vrednost. Velik del rasti izvira prav iz Kitajske, kjer je dostopnost tujih valut omejena. Vlada namreč umetno drži tečaj juana nizko v primerjavi z dolarjem, kar pomaga kitajskim izvoznikom, a predstavlja težavo za prebivalstvo, ki bi želelo kupiti...

43 komentarjev

Mt.Gox prenehal izplačevati dolarje

vir: Mt. Gox
Mt. Gox - Največja svetovna borza bitcoinov Mt.Gox je prenehala izplačevati dolarje, so sporočili iz Japonske. Uradno je razlog povečano število dvigov in pologov dolarjev na trgovalne račune, ki jih izvajajo stranke v zadnjih dneh. Težave imajo zlasti ameriške stranke, ki zahtevajo elektronska nakazila (wire transfer) v ameriške banke. Dokler postopka ne izboljšajo, bodo plačila onemogočena. Še vedno je možno dolarje polagati in dvigovati druge valute.

Toda jasno postaja, da se pritisk na bitcoin krepi. Pred mesecem dni je Oddelek za domovinsko varnost (DHS) zaprl račun pri Wells Fargo, ki ga je Mt.Gox uporabljal za poslovanje prek Dwolle, ker Mt.Gox ni pridobil dovoljenj za opravljanje plačilnega prometa v ZDA. Od tedaj se ameriške banke bitcoina oziroma Mt.Gox...

15 komentarjev

Ameriška DHS blokirala račun Mt.Gox pri Dwolli

Business Insider - Oblasti so se počasi zganile, saj bitcoin postaja že precej razvpita valuta. Medtem ko v Kanadi razmišljajo, kako bi ga obdavčili, so prijemi v njihovi južni sosedi precej radikalnejši. Medtem ko so četrto največjo borzo za nakup in prodajo bitcoina Bitfloor zaprli, tako da uporabniki že četrti teden ne morejo do svojega denarja, so se...

27 komentarjev

Novice iz sveta Bitcoina

vir: Heise
Heise - V četrtek smo pisali o virtualni valuti bitcoin, ki temelji na kriptografskih načelih, tako da je ni mogoče ponarejati. Valuta je pseudo-anonimna, tako da ni mogoče določiti lastnika posameznih enot, medtem ko so vse transakcije (med številkami računov, h katerim pa načeloma ne poznamo imen) javno znane. Valuta je pretekli teden doživela vrsto pretresov.

Najprej se je razpočil balon, tako da je precenjeni valuti odneslo polovico vrednosti v primerjavi z dolarjem, kar je nekoliko streznilo naraščajoče število špekulantov. Hkrati smo videli prvi primer kraje večje količine digitalnih kovancev,...

50 komentarjev