»

Google predlani prek nizozemske podružnice skril 20 milijard evrov

Reuters - Leta 2017 je Google prek podružnice na Nizozemskem uspel na Bermude pospraviti 19,9 milijarde evrov, s čimer si je za toliko znižal davčno osnovo od poslovanja izven ZDA. To razkrivajo dokumenti, ki jih je predložil nizozemski gospodarski zbornici in jih je uspel dobiti Reuters. Leto pred tem je na enak način zaščitil 16 milijard evrov dobička. V minulem letu je bil znesek verjetno še višji kakor lani.

Google ob tem venomer poudarja, da poslujejo v skladu z zakoni in da plačujejo vse davke, ki so jih obvezani plačati. Dodajajo, da kot ostale multinacionalke večino davka na dobiček plačajo v matični državi. Konkretno naj...

77 komentarjev

Apple bo Italiji po dogovoru plačal 318 milijonov evrov zaostalih davkov

Slo-Tech - Applova italijanska podružnica bo morala v Italiji plačati 318 milijonov evrov davka, so se sporazumeli s tožilstvom, ki bo v zameno odstopilo od sodnega pregona. Italija je že od leta 2013 preiskovala Applovo izmikanje plačila davkov. Davčna uprava je ocenila, da so v letih 2008-2013 plačali 880 milijonov evrov davkov premalo; plačali so vsega 30 milijonov evrov. Spomnimo, da ima Italija 27,5-odstotno stopnjo obdavčitve dobičkov podjetij, Irska pa 12,5-odstotno, zato je Applova glavna evropska podružnica za prodajo registrirana tam (mimogrede, v Sloveniji je ta davek 17-odstoten, v ZDA pa 35-odstoten). Italija je Applu očitala, da so dobičke neupravičeno s transfernimi cenami premikali na Irsko.

Nadaljnjemu pregonu so se izognili s podpisom dogovora, ki poleg...

155 komentarjev

Irci bodo pojedli vse dvojne sendviče

Slo-Tech - Na Irskem se bo spremenila davčna zakonodaja, ki je bila doslej deležna številnih kritik iz ostalih držav EU, saj je tujim multinacionalkam omogočala legalno izmikanje plačilu davkov, kar računalniški velikani s pridom izkoriščajo. Irski finančni minister Michael Noonan je spremembe napovedal skupaj s predstavitvijo proračuna za prihodnje leto, ki bo prvi proračun po sedmih letih, ki ne bo obremenjen s hudimi varčevalnimi pogoji zaradi evropskega paketa pomoči (non-austerity budget).

Evropska komisija je letos začela preiskavo Irske, ker naj bi s svojo davčno ureditvijo podjetjem, kot je Apple, nudila nedovoljeno državno pomoč. Pred ameriškim senatom so bila številna podjetja že na zagovoru zaradi te iste prakse. Gre za (za zdaj še legalno) strukturo, ki se...

35 komentarjev

Komisija preiskuje Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu

Slo-Tech - Evropska komisija je začela preiskavo zoper Irsko, Nizozemsko in Luksemburg zaradi suma nedovoljene državne pomoči podjetjem Apple, Starbucks in Fiat. Komisija bo preverila, ali imajo podjetja neupravičeno ugodno davčno obravnavo, ki se šteje med nedovoljeno državno pomoč.

Za našo stran najzanimivejši primer je seveda Apple, ki se že dlje časa sooča z očitki, da uporabljajo davčno zakonodajo na način, da plačujejo prenizke davke. Applu pri tem uporablja tako imenovan irski sendvič, kakor se imenuje taktika izogibanja plačilu davkov. Podjetje ima na irskem registrirani dve podružnici, izmed katerih ena ni irski davčni rezident. Prek obvoda na Nizozemskem si podružnice Appla izstavljajo račune (večinoma za uporabo...

17 komentarjev

Apple se je samo v Avstraliji v desetletju izognil davku na devet milijard dobička

Slo-Tech - Avstralski časnik Financial Review je raziskal, koliko dobička je Apple v zadnjem desetletju prekanaliziral iz Avstralije na Irsko in si zaradi ugodnega davčnega režima znižal davčno obveznost. Apple je tako na Irsko v zadnjem desetletju prelil 8,9 milijarde dolarjev, ki bi bili sicer obdavčeni v Avstraliji.

O izogibanju plačila davkov - ki je popolnoma zakonito, čeprav nezaželeno - smo že večkrat obširno pisali. S premeteno strukturo povezanih in odvisnih družb, lahko podjetja prikažejo dobičke v podružnicah, ki poslujejo v davčno zelo ugodnem okolju in tako znižajo efektivno obdavčitev na vsega kakšen odstotek. Tega ne počne le Apple, ampak praktično vse multinacionalke.

Apple je na primer lani v Avstraliji prikazal...

62 komentarjev

Italija sprejela problematičen "Googlov zakon" v boju zoper izmikanje plačilu davkov

vir: Forbes
Forbes - Italija je sprejela nov zakon, s katerim bo poizkusila preprečiti izmikanje plačilu davkov, ki ga izvajajo IT-velikani. Po novi zakonodaji, ki jo mediji v žargonu imenujejo kar Googlov zakon, bodo morala italijanska podjetja oglasni prostor na internetu kupovati od italijanskih podjetij. Zakon pa ima samo dve težavi: je v nasprotju z evropskim pravom in je popolnoma neučinkovit.

O izogibanju davkom multinacionalk v EU smo že obširno pisali. Poenostavljeno povedano podjetja ustanovijo svoje podružnice na Irskem, kjer je obdavčitev dobička zelo nizka (12,5 odstotka), a niti tam ne pridelajo omembe vrednega dobička. Irska podružnica prodaja po celotni EU, sama pa plačuje visoka nadomestila za rabo intelektualne lastnine drugim podružnicam v davčnih oazah (Bermudsko otočje, Britanski Deviški otoki itd.) in...

21 komentarjev

Italija spet preiskuje Apple zaradi davkov

The New York Times - Že nekaj časa se ni nobena država javno pridušala nad multinacionalkami in njihovem izmikanju plačila davka. Apple, Google, Microsoft in ostala druščina so pravi mojstri v zniževanju te obveznosti, pri čemer jim v EU izdatno pomagata Irska in Nizozemska, medtem ko je v ZDA pač treba plačati nekaj lobistov. Državo zato redno preiskujejo multinacionalke in poizkušajo v davčni reviziji odkriti kakšno nepravilnost; naslednja je na vrsti Italija.

Italijanom in ostalim državam gre pošteno v nos genialna rešitev, ki jo omogoča irsko pravo. Podjetje je mogoče registrirati na Irskem, a zaradi poslovodstva v drugi državi ni irski davčni zavezanec. Z dodatno irsko podružnico, ki prodaja izdelke po celi EU, in nizozemsko podružnico...

28 komentarjev

Applov izvršni direktor pred Senatom: davke plačujemo

Forbes - Applov izvršni direktor Tim Cook je danes pred Senatom pojasnjeval, kako je z Applovim plačilom davkov. Podjetje namreč svoje tuje prihodke prek dveh irskih in ene nizozemske podružnice spravi v davčne oaze, kjer davkov na dobiček ni. Senatni odbor je tako ocenil, da se je Apple izognil plačilu davka na 44 milijard dolarjev dobička. Odbor je lani zaradi enakih očitkov že preiskoval Microsoft in Hewlett-Packard, ki uporabljata podobne trike.

Že včeraj je bila na Applovih straneh dostopna izjava, ki jo je danes predstavljal Cook. V njej je poudaril, da je Apple največji plačnik davkov v ZDA. Lani so plačali šest milijard dolarjev davkov in kar 2,5 odstotka celotne mase davkov na dobiček v ZDA. Dodaja, da Apple zaposluje...

34 komentarjev

Facebook lani plačal davek na dobiček po 0,3-odstotni stopnji

Slo-Tech - Večkrat takole pišemo o davkih, ki jih plačujejo največji računalniški velikani in se obenem hudujemo, kako nizke davčne osnove si z dovršenim lastništvom podjetij zagotovijo. Apple je lani plačal dva odstotka davka, Google okoli 1,8 odstotka, Amazon pa 0,4 odstotka, če seveda štejemo davek na dobiček, ustvarjen izven ZDA. Absolutni rekorder pa je postal Facebook, ki je od 1,34 milijarde dolarjev dobička (ustvarjenega izven ZDA) lani plačal 4,6 milijona dolarjev davka. To pomeni, da je bil njihov dobiček obdavčen po 0,3-odstotni stopnji.

Številke veljajo za Irsko, ki je glavna postojanka za evropske operacije, a tudi...

72 komentarjev

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

The New York Times - V zadnjem času se je povečalo zanimanje davčnih organov po vsem svetu za početje velikih multinacionalk, kot so Google, Microsoft in Apple, ki se z izkoriščanjem zakonodaje v davčno prijaznejših državah izogibajo plačevanju davkov. Prvikrat smo o tem pisali predlani, problem pa se je do danes le še stopnjeval. Francija in Avstralija sta zato najavili, da bosta podrobno preučili Googlovo poslovanje v teh državah in ukrepali, če bosta našli podlago za to. Ameriška davčna uprava ga je pod drobnogled vzela že lani.

Francoze jezi Googlovo izkoriščanje irske zakonodaje in obvozov prek Nizozemske. S taktiko dvojnega irskega...

18 komentarjev

Apple, Microsoft in davki

Applov Braeburn capital.

vir: The New York Times
The New York Times - V soboto je New York times objavil precej odmevno zgodbo o Applovi strategiji za izogibanje davkom, kjer so s prerazporeditvijo prihodkov v svojo hčerinsko družbo v Nevadi (za ameriške prihodke) oz. na Irskem (za tuje prihodke) prihranili vsaj 2.4 milijarde dolarjev samo lani. Hitro so se oglasili še drugi mediji s trditvami, da povsem isto že leta počne tudi Microsoft, ki je sicer prihranil nekoliko manj (4.3 milijarde, a v obdobju zadnjih 15 let), vendar bi ta denar zvezna država Washington še kako krvavo potrebovala za investicije v šolstvo in druge javne storitve. Splošno je problem precej endemičen v tehnološki industriji, ki v povprečju plačuje davek na prihodke pravnih oseb v višini ~10%, vsaj za tretjino manj od podobno situiranih...

104 komentarji

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Bloomberg - Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za...

28 komentarjev