»

Svoboda na internetu v zatonu

Freedom House - Poročilo think tanka Freedom House o stanju svobode na spletu za letošnje leto ni preveč spodbudno. Internetne svoboščine globalno upadajo že osmo leto zapovrstjo, še zlasti potem, ko so nekatere vlade pogrom nad lažnimi novicami in naraščajoče zbiranje osebnih podatkov izkoristile še za utišanje političnih nasprotnikov. Poročilo navaja, kako je širjenje govoric, lažne propagande in sovražnega govora pomagalo razplamtevati nasilje v Mjanmaru, Šri Lanki in Indiji. Za nazadovanje ima, tako poročilo, precejšnje zasluge Kitajska, ki drugim vladam uspešno izvaža svoje standarde ter tudi strojno in programsko opremo za izvajanje nadzora nad državljani. Kitajska je tudi sicer v poročilu označena kot najhujša kršiteljica spletnih svoboščin.
...

8 komentarjev

Turizem kruši veliki kitajski internetni zid

vir: Wikipedia
The Verge - Obiskovalcem kitajskega južnega otoka Hainan bo v bodoče omogočen dostop do Facebooka, Twitterja, Youtuba in drugih spletnih storitev, da bi spodbudili tamkajšnji turizem. Spletne strani, ki se nam zdijo običajne, so drugod na Kitajskem namreč prepovedane. Prepovedan je tudi dostop do iskalnika Google ter do nekaterih globalnih medijev, med njimi sta tudi New York Times in Wall Street Journal.

Še donedavna nepredstavljiva izjema od tamkajšnje cenzure spleta je sicer zapisana v triletnem gospodarskem načrtu, ki med drugim omenja tudi najem 50.000 tujcev za turistično osebje, ter zakup 2000 minut oglasnega prostora na tujih televizijskih postajah, vse da bi na Kitajske Havaje, kot otok še imenujejo, privabili turiste. Hainan bo obenem leta 2020 razglašen za območje proste...

4 komentarji

Kitajska financira razvoj kolesa, ki med vožnjo čisti zrak

architecturaldigest.com - Več kot tri milijone ljudi po vsem svetu odide v prerani grob zaradi onesnaženega zraka. Slovenija pri tem ni izjema, saj samo Ljubljančani živijo 1,5 leta manj zaradi različnih škodljivih delcev v zraku. Vendar je stanje še veliko huje na Kitajskem, kjer so nekatera velemesta že desetletja bolj ali manj neprestanoma zavita v smog. Vendar, za razliko od Slovenije, ima Kitajska aktivno politiko proti onesnaževanju in v različne tehnologije že leta investira milijarde – tudi zato bo (po predvidevanjih) naslednje leto Kitajska postala vodilna država na svetu iz vidika finančnih investicij v obnovljive vire energije.

Posledično tudi ni presenečenje, da je kitajski državni sklad finančno podprl idejo...

17 komentarjev

Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Slo-Tech - Kitajska se je odločila zaostriti cenzuro na internetu, ki jo izvaja z velikim požarnim zidom, ki preprečuje dostop do po mnenju oblasti vsebin neprimernih ali nezaželenih vsebin. Tehnično bolj vešči uporabniki so lahko te prepreke obšli z uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), čemur je sedaj odklenkalo. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je sporočilo, da bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN dobiti posebna dovoljenja. Zapisalo je, da kitajski trg storitev dostopa do interneta kaže znake neurejenega razvoja, ki zahteva nujno regulacijo in nadzor. Nadzor nad nezakonitimi povezavami, kakor kitajsko ministrstvo imenuje VPN-je, je nujen za okrepitev zaščite informacijske varnosti, so še dodali.

Na Kitajskem je...

30 komentarjev

ZDA prvikrat priznale uporabo internetnih napadov v vojni

theguardian.com - Vsaj od Stuxneta pišemo o hekerskih napadih, ki so preprosto preveč dovršeni, da bi verjeli, da vojska in obveščevalne agencije z njimi nimajo nič opraviti. A doslej so države striktno zanikale kakršnokoli internetno vojskovanje in ponavljale, da imajo vse zmogljivosti le za lastno obrambo, obenem pa so velesile druga drugo obtoževale napadov. Sedaj pa so ZDA prvikrat priznale, da njihovi vojskovanje in napadi potekajo tudi v kibernetnem prostoru. Tarča je kakopak teroristična skupina Islamska država.

Ameriški obrambni minister Ash Carter je na novinarski konferenci dejal, da si prizadevajo okrepiti uporabo digitalnih orožij z namenom onemogočiti mrežno infrastrukturo Islamske države. General Joseph Dunford je na isti konferenci potrdil, da...

12 komentarjev

Internetni napadi na pisce poročila o sestreljenem letalu nad Ukrajino

Slo-Tech - Nizozemski odbor za varnost v letalskem prometu, ki je ta mesec izdal končno poročilo o nesreči potniškega letala MH17 nad Ukrajino 17. julija 2014, je bil tarča ponavljajočih internetnih napadov skupine Pawn Storm, so ugotovili v Trend Micru. V poročilu so zapisali, da je letalo strmoglavilo zaradi sestrelitve z raketo zemlja-zrak Buk ruske proizvodnje, ki so jo izstrelili s 320 kvadratnih kilometrov velikega področja v vzhodni Ukrajini. Poročilo ni odgovorilo na vprašanje, kdo je raketo izstrelil, se je pa ukvarjalo z vprašanjem, zakaj zračni prostor ni bil zaprt; ugotovili so, da zaprtje visokega zračnega prostora nad področji z oboroženimi konflikti nikjer po svetu ni običajno.

Je pa nekatere silno...

4 komentarji

Za hekerski napad na ameriško zvezno kadrovsko službo sumijo Kitajce

The New York Times - Ameriške oblasti so danes ponoči razkrile, da je bila zvezna kadrovska agencija (OPM, Office of Personnel Management) žrtev hekerskega napada, ki bi lahko ogrozil osebne podatke štirih milijonov ljudi. Aprila so neznani napadalci vdrli v računalniški sistem OPM in dobili dostop do podatkov o tako sedanjih kot bivših zaposlenih v ameriškem javnem sektorju. Med podatki, ki so jih hekerji lahko prenesli, so informacije o zaposlitvi, oceni in usposabljanju, številke zdravstvenega zavarovanja, osebni podatki ipd., medtem ko do bančnih podatkov niso prišli.

Napad se je zgodil že aprila, odkrili pa so ga v začetku maja, so sporočili iz OPM. Incident že preiskuje FBI, neuradno pa viri blizu obeh organizacij s prstom kažejo na...

0 komentarjev

Naslednja kitajska vojaška hekerska enoto: Putter Panda

Slo-Tech - Strokovnjaki iz podjetja Crowdstrike, ki se ukvarja s forenzičnimi preiskavami varnostnih incidentov na internet, so v svojem 62-stranskem poročilu identificirali novo kitajsko vojaško hekersko enoto, ki so ji nadeli ime Putter Panda. Povezana je z Enoto 61486 kitajske ljudske armade (PLA), ugotavljajo v poročilu, kar je potrdil tudi The New York Times.

Prva kitajska vojaška hekerska enota, za katero je izvedel svet, je APT1 oziroma Enota 61398. Za njo smo izvedeli lani, ko jo je razkrilo podjetje Mandiant, letos pa so ZDA proti petim članom te enote vložile uradno obtožnico.

Putter Panda deluje iz Šanghaja in je aktivna že vsaj od leta 2007, na sledi pa so ji bili vse od leta 2012. Putter Panda napada zlasti ameriške...

51 komentarjev

ZDA in Kitajska se zapletata v internetno vojno

Reuters - Odnosi med ZDA in Kitajsko se na tehnološkem področju zaostrujejo, saj oboji drugi državi očitajo industrijsko vohunjenje, prisluškovanje, hekerske vdore in internetni terorizem. ZDA grozijo s spremenjeno vizumsko politiko in ekonomskimi prijemi, Kitajska pa uvaja preverjanje vse opreme.

ZDA razmišljajo o zaostritvi vizumske politike in zavračanju zahtevkov iz izdajo vizumov za kitajske državljane, ki se želijo udeležiti hekerski konferenc in tekmovanj DefCon in Black Hat, ki vsako leto avgusta potekata v Las Vegasu. Jeff Moss, ustanovitelj konferenc, pravi, da je lahko odločitev zgolj simbolične narave, saj se predavanja na konferencah snemajo in so dostopna vsakomur. Ker na DefConu...

44 komentarjev

ZDA uradno obtožile pet članov kitajske hekerske enote

Eden izmed obtoženih

Ars Technica - ZDA so se odločile, da so časi kazanja s prstom na kitajske hekerje, ki delujejo po naročilu vlade, minili. Zato so vložile uradno obtožnico zoper pet kitajskih hekerjev, ki jih bremenijo kraje poslovnih skrivnosti in industrijskega vohunjenja.

To predstavlja stopnjevanje lanskega pristopa, ko so marca prvikrat javno dejali, da je za napade na ZDA odgovorna Kitajska, kar smo slutili že pred tem. Oster ton ameriških opominov Kitajski se je stopnjeval in dosegel v obtožnici pred pensilvanskem...

25 komentarjev

Hekerski napadi lažnih sistemov razkrivajo razširjenost tega početja

Tarče APT1

Technology Review - Kyle Wilhoit iz podjetja Trend Micro je na konferenci Black Hat v Las Vegasu predstavil rezultate zanimivega eksperimenta, ki ga je izvajal lani in letos. Postavil je dvanajst navideznih sistemov, ki se obnašajo kakor računalniški sistemi za krmiljenje industrijskih procesov in podobnih operacij, v resnici pa so zgolj vabe. Zanimalo ga je, kako privlačni bodo za hekerje. Od marca do junija letos so beležili 74 napadov, od katerih je bilo deset tako resnih, da so pridobili popoln nadzor nad sistemov. Prihajali so iz 16 različnih držav, večinoma iz Rusije (nekritični napadi) in iz Kitajske (kritični napadi). Nekaj jih je bilo tudi iz ZDA, Nemčije, Velike Britanije, palestinskih ozemelj in Japonske.

Zanimiva je tudi vloga...

4 komentarji

Snowden razkriva ameriške hekerske napade na Kitajsko

Guardian - Pri poročanju o hekerskih napadih so bile doslej ZDA večinoma prikazane kot žrtev, kitajski vladni hekerji pa kot napadalci, čeprav so trdili nasprotno. Čeprav je vsem jasno, da ZDA niso nedolžne, kar dokazuje tudi Stuxnet, so bili Kitajci videti slabi fantje. Dokumenti, ki jih je Edward Snowden razkril, kažejo drugačno sliko. NSA je redno napadala kitajske univerze, interneta vozlišča in druge kritične sisteme, hkrati pa so prestrezali kratka sporočila na kitajskih mobilnih omrežjih.

Kot je Snowden razkril za South China Morning Post, je bila elitna pekinška univerza Tsinghua tarča organiziranih in dlje časa trajajočih napadov. V enem samem dnevu januarja so napadalci pridobili...

28 komentarjev

Kitajska in ZDA iščeta rešitve za internetno vojno

The New York Times - Hladne vojne je že zdavnaj konec, aktualni vir napetosti pa so postali internetni napadi. Nenehno poročamo o ameriškem obtoževanju Kitajcev, da so odgovorni za napade na praktično vse sfere ameriškega življenja (vojska, tehnološka podjetja, banke, novinarske hiše ...), s katerimi na Daljni vzhod odtekajo gigabajti informacij. Kitajci med tem kot pokvarjena plošča ponavljajo, da tega ne počno in da so v resnici sami žrtve ameriških napadov. Neposrednih dokazov za to nimajo, a redno navajajo primer Stuxneta kot dokaz, da Američanom internetno vojskovanje ni tuje.

Američani želijo temu narediti konec, zato se bodo julija pričeli redni pogovori med Kitajsko in ZDA o pravilih obnašanja na...

17 komentarjev

ZDA doslej najodločneje kritizirale kitajske internetne napade

Slo-Tech - Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek Kongresu poslalo poročilo o vojaških in varnostnih vidikih Ljudske republike Kitajske v letu 2013, v katerem so temeljilo analizirali vso kitajsko vojaško udejstvovanje. Poročilo je na tem mestu zanimivo zlasti zato, ker so v njem ZDA odločneje kot doslej obtožile Kitajsko, da izvaja obsežne hekerske napade proti ZDA. Ploščo so namreč ZDA obrnile šele marca letos, ko so prvikrat javno izpostavile Kitajsko kot vir državno sponzoriranih internetnih napadov. Kmalu so na internet pricurljale informacije o kitajski vojaški enoti za elektronsko vojskovanje, medtem ko so Kitajci vztrajno ponavljali, da se le branijo in da v resnici ZDA redno napadajo...

37 komentarjev

ZDA uradno s prstom pokazale na računalniške vdore kitajske vojske

The New York Times - Čeprav smo doslej mnogokrat špekulirali, da so napadi na zahodna podjetja (tudi) delo kitajskih hekerjev, kar so navsezadnje podpirale tudi neodvisne raziskave, ameriška administracija Kitajske nikoli ni neposredno obtožila internetnega terorizma. To se je spremenilo. Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost je v uradni izjavi včeraj zahteval, da Kitajska preneha napade in začne spoštovati norme za obnašanje na internetu.

To je precejšen zasuk v primerjavi z dosedanjim dogajanjem. Mandiant je v svojem poročilu, ki so ga pripravili na prošnjo New York Timesa, ki je bil skupaj z ostalimi časniki žrtev internetnih napadov, jasno okrcal Kitajsko in predstavil dokaze, da...

18 komentarjev

Kitajska: mi ne napadamo ZDA, one napadajo nas

ZDNet - Kitajska se je nekoliko resneje in močneje odzvala na čedalje pogostejše obtožbe, da njeni vojaški hekerji napadajo ameriške novinarske hiše, podjetja in kritično infrastrukturo. Večkrat so jih že zanikali, sedaj pa so zatrdili, da je situacija v resnici obrnjena - ZDA redno napadajo Kitajsko.

Dvoje kitajskih vojaških internetni strani je lani v povprečju doživelo 144.000 napadov mesečno, pri čemer sta jih dve tretjini izvirali iz ZDA. Gre za strani ministrstva za obrambo in kitajske vojske, ki sta očitno zelo zanimivi za nepovabljene goste. Da so bili viri napadov v 63 odstotkih ZDA, Kitajci ocenjujejo na podlagi IP-naslovov (katere pa je seveda mogoče ponarediti). V letu 2012 naj bi...

30 komentarjev

Kitajski hekerji napadajo ameriške časnike in iščejo kitajske vire

The New York Times - Kitajski hekerji v vladni službi ne napadajo le ameriških vojaških sistemov, strateško pomembnih obratov in multinacionalk, temveč tudi časnike. V zadnjem času sta bila prizadeta The New York Times in The Washington Street Journal, v preteklih letih pa tudi številni drugi.

Kot ugotavlja The New York Times, so kitajski hekerji v zadnjih štirih mesecih intenzivno napadali njihove sisteme. Napadi so se začeli 25. oktobra, ko so pisali o sumljivem bogastvu novega kitajskega premierja Vena Džjabaoja in njegovih sorodnikov, ki obsega več milijard dolarjev. Analiza napadov je pokazala, da so uporabljali metode, ki so bile že v preteklosti podpis kitajskih vladnih hekerjev. Napadi naj bi izvirali z iste univerze, kjer so se...

9 komentarjev

Japonska razvija dobri virus

Daily Yomiuri - Japonski časnik Yomiuri Shimbun poroča o zanimivem načinu boja proti računalniškim napadom, ki ga je ubrala japonska vlada. Odločili so se, da bodo uporabili dobri virus, ki bo odkril okužbe oziroma vektorje napada in jih onesposobil brez posredovanja uporabnika računalnika.

Projekt se je začel leta 2008, ko so Fujitsu izbrali za pogodbenega partnerja. Inštitut za tehnološke raziskave in razvoj pri japonskem Ministrstvu za obrambo je Fujitsuju kot podizvajalcu predal 178 milijonov jenov (1,8 milijona evrov) vreden...

8 komentarjev

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

The Wall Street Journal - Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj prvikrat javno povedalo, da internetni napadi na ZDA, sabotiranje računalniške infrastrukture in druge kibergrožnje štejejo kot vojno dejanje, zato lahko države pričakujejo vojaški odgovor ZDA tudi s klasično vojsko. Gre za izvleček prve strategije za internetno varnost, ki jo bo Pentagon predstavil ta mesec. V njej je eksplicitno določeno, da so omrežni napadi na kritično infrastrukturo (vojska, podzemne železnice, elektrarne, plino- in naftovodi ipd.) vojno dejanje. Na ta način želi Pentagon odvrniti napadalce, ki so doslej lahko špekulirali, da se ZDA ne bodo odzvale.

Vsem skupaj postaja jasno, da je internetno vojskovanje tu. Kitajska je prejšnji mesec najavila svojo Modro armado,...

39 komentarjev