» »

Za hekerski napad na ameriško zvezno kadrovsko službo sumijo Kitajce

Za hekerski napad na ameriško zvezno kadrovsko službo sumijo Kitajce

The New York Times - Ameriške oblasti so danes ponoči razkrile, da je bila zvezna kadrovska agencija (OPM, Office of Personnel Management) žrtev hekerskega napada, ki bi lahko ogrozil osebne podatke štirih milijonov ljudi. Aprila so neznani napadalci vdrli v računalniški sistem OPM in dobili dostop do podatkov o tako sedanjih kot bivših zaposlenih v ameriškem javnem sektorju. Med podatki, ki so jih hekerji lahko prenesli, so informacije o zaposlitvi, oceni in usposabljanju, številke zdravstvenega zavarovanja, osebni podatki ipd., medtem ko do bančnih podatkov niso prišli.

Napad se je zgodil že aprila, odkrili pa so ga v začetku maja, so sporočili iz OPM. Incident že preiskuje FBI, neuradno pa viri blizu obeh organizacij s prstom kažejo na Kitajsko. Po neuradnih podatkih naj bi način in izvedba napada sovpadala s podobnimi napadi v preteklosti, kjer je prste vmes imela Kitajska. Že lani marca se je zgodil podoben napad na isto organizacijo, torej OPM, in tedaj so omrežje bolje zaščitili. Prav to naj bi bil razlog, da so nov napad hitro odkrili, so sporočili. A vseeno je program EINSTEIN, ki je namenjen odkrivanju napadov, reagiral prepozno, saj so podatke že prekopirali. Je bil pa napad lani bolj natančno usmerjen, saj so iskali podatke o tajnih sodelavcih pod krinko, medtem ko so tokrat dostopali kar do vsega.

Kitajska državna tiskovna agencije je že posredovala izjavo Kitajske, da naj se ZDA vzdržijo pavšalnih obtožb, za katere nimajo dokazov. Dodali so, da je bila prav Kitajska v zadnjem času pogosto žrtev hekerskih napadov. Tudi kitajski veleposlanik v ZDA je obtožbe označil za kontraproduktivne. A kakorkoli obračamo, se zdi, da se tovrstno vdiranje gredo pač vse države, javno mnenje pa je na strani države z boljšim PR. Spomnimo, da so v zadnjem letu v ZDA odkrili tudi napada na zunanje ministrstvo in Belo hišo, ki pa naj bi bila rusko maslo.

OPM je že ponudila zaščito pred zlorabo identitete 2,1 milijona trenutnih zaposlenih v zveznem javnem sektorju in še dvema milijonoma nekdanjih.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vdor v OnePlus odnesel številke kreditnih kartic in povzročil zlorabe

Oddelek: Novice / Varnost
3912400 (8823) Unknown_001
»

NSA: Več kot 600 napadov kitajskih vladnih hekerjev v zadnjih petih letih

Oddelek: Novice / Varnost
229974 (7833) 7982884e
»

Hekerski napad Target bistveno obsežnejši

Oddelek: Novice / Varnost
147856 (6188) Val202
»

Kitajska po premoru nadaljuje hekerske napade na ZDA

Oddelek: Novice / Varnost
124909 (3827) Mr.B
»

Twitter napaden, ukradenih 250.000 gesel

Oddelek: Novice / Varnost
105926 (4299) stb

Več podobnih tem