» »

Japonska razvija dobri virus

Japonska razvija dobri virus

Daily Yomiuri - Japonski časnik Yomiuri Shimbun poroča o zanimivem načinu boja proti računalniškim napadom, ki ga je ubrala japonska vlada. Odločili so se, da bodo uporabili dobri virus, ki bo odkril okužbe oziroma vektorje napada in jih onesposobil brez posredovanja uporabnika računalnika.

Projekt se je začel leta 2008, ko so Fujitsu izbrali za pogodbenega partnerja. Inštitut za tehnološke raziskave in razvoj pri japonskem Ministrstvu za obrambo je Fujitsuju kot podizvajalcu predal 178 milijonov jenov (1,8 milijona evrov) vreden projekt, v sklopu katerega so razvili dobronamerni virus ter sistem za opazovanje in analizo internetnih napadov.

Razviti virus namreč zazna internetne napade in sledi viru napada. Pri tem se vsakokrat samodejno ugnezdi na računalnik, od koder napad prihaja, in tako počasi pripleza do prvotnega izvora napada. Na vseh računalnikih zlobno programsko opremo, ki izvaja napad, onemogoči. Namenjen je predvsem odkrivanju in onemogočanju napadov DDoS, uporaben pa je tudi pri nekaterih drugih, so pokazali testi v zaprtih omrežjih. Fujitsu razvoja uradno ne komentira, saj gre za poslovno skrivnost.

Pri tem pa mora Japonska naprej posodobiti svojo zakonodajo. Da obstojijo programska orodja za internetne računalniške napade, ni nobena skrivnost. Prav tako je znano, da jih uporabljata vsaj Kitajska v svojih napadih in ZDA, hekerske oddelke pa gradijo tudi druge evropske države (npr. Nemčija). Stuxnet pa naj bi bil delo izraelsko-ameriške naveze, če naštejemo le nekaj primerov, ki kažejo na vsesplošno razširjenost internetnega vojskovanja. Japonska v svoji zakonodaji ne predvideva uporabe računalniških orožij proti tretjim stranem, zaradi česar naj bi obrambno in zunanje ministrstvo že začeli iskati rešitve. Uradno stališče japonskega zunanjega ministrstva ostaja, da razviti virus ne bo namenjen napadom, ampak zgolj interni uporabi pri diagnostiki vstopnega mesta za napad na vladne in vojaške računalnike. Kljub temu so strokovnjaki zelo skeptični, saj je povsem isto funkcionalnost mogoče doseči brez virusne narave protistrupa, virulentnost sicer dobronamernega programa pa utegne povzročiti obilico nevšečnosti.

8 komentarjev

RejZoR ::

To so razvili že script kiddiji nekje v obdobju Sasserja. Ko je konkurenčni črv brisal druge črve iz sistema. Se pa ne spomnim za kateri string virusa je šlo...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gendale ::

in spet smo pri vprasanju ali cilj opravičuje sredstva
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

antonija ::

Ce prav razumem tukaj ni poanta da samo onemogoci/pobrise obstojece slabonamerne kose kode, ampak da pogrunta od kod so prisli in se razsiri po verigi nazaj proti izvoru.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

fosil ::

To je samo predstava za javnost, da se spremeni zakonodaja. Ki jo bodo seveda spremenili tako, da bodo policija in razne druge organizacije lahko uporabljali viruse v boju z "zlobneži".
Tako je!

antonija ::

Japonci precej navduseni nad castjo in takimi zadevami... Kolikor vem tam ni tako fino lagat, pa tudi ce si politik ali pa gospodarstvenik (se ti zacnejo dogajat slabe stvari ce si baraba).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

fosil ::

Tukaj ne gre za laganje ampak za drobni tisk ;)
Tako je!

Jst ::

>Kolikor vem tam ni tako fino lagat, pa tudi ce si politik ali pa
>gospodarstvenik (se ti zacnejo dogajat slabe stvari ce si baraba).

Japonska je itak čisto specifična kultura. Po eni strani v kakšnem podjetju, ki se mu ne izidejo načrti, šefe odstopi in je v zelo težkem položaju za naslednjo službo. Drug ekstrem so pa razne jakuze oz. mafija.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

antonija ::

Drug ekstrem so pa razne jakuze oz. mafija.
Ampak tud tam so precej podobno organizirani kar se vrednot tice, samo zakonov (za katere vemo da so bolj redko pisani za dobro ljudstva) se ne drzijo. Vsaj v filmih je tako :D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vohunijo in prisluškujejo - vsi in povsod

Oddelek: Novice / NWO
3211547 (9278) poweroff
»

ZDA doslej najodločneje kritizirale kitajske internetne napade

Oddelek: Novice / Varnost
3718095 (15770) 3furious
»

ZDA uradno s prstom pokazale na računalniške vdore kitajske vojske

Oddelek: Novice / Varnost
185710 (3884) cryptozaver
»

Kitajska: mi ne napadamo ZDA, one napadajo nas

Oddelek: Novice / Varnost
3010540 (8221) Hayabusa
»

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3912382 (10469) St235

Več podobnih tem