»

LG napovedal telefon z zaslonom, ki se spodvije

Slo-Tech - Sprva so bili podobni opekam, kasneje so dobili mehke robove. Prepogljivi mobilni telefoni so imeli ogromno porodnih krčev, a nekaj so jih proizvajalci uspeli narediti. Sedaj pa je LG napovedal telefon, ki se zvije. Na konferenci CES 2021, ki letos poteka virtualno, so pokazali delujoč prototip.

Kaj dosti podrobnosti niso razkrili. Telefon se bo imenoval LG Rollable in bo imel zaslon, ki mu bo možno spremeniti velikost, tako da bo naprava bodisi telefon bodisi tablica. Potrdili so, da bo LG Rollable na voljo še letos, kar ni zelo presenetljivo, saj so ga prvikrat omenjali že lani. To je potrdil tudi tiskovni predstavnika Ken Hong. Kot je razvidno s posnetka, se del zaslona z električnim mehanizmom pomakne v telefon. Telefon se torej ne zvije v dobesednem pomenu, temveč se podobno kot stransko steklo v avtomobilu premika gor in dol, le da v tem primeru govorimo o zaslonu.

Novinec je del Explorer Projecta, kamor LG zapakira novosti, za katere sprva še ni jasno, ali bodo ugledale...

11 komentarjev

Upogljivi samsungi se ... zvijajo

Slo-Tech - Ne sliši se zelo presenetljivo, temveč so to številni potihoma pričakovali. Ko je Samsung izdal Galaxy Fold, telefon z upogljivim zaslonom, ki se prepogne, je zatrjeval, da bo telefon dovolj trpežen, da bo preživel vsakodnevno prepogibanje. Toda kot kaže, to ne drži. Na internetu mrgoli poročil in fotografij najrazličnejših poškodb, ki so jih telefoni doživeli že nekaj dni po začetku uporabe.

Težave so najrazličnejše. Na mnogo telefonih se na pregibu kmalu trajno pozna šiv, po katerem se vsakokrat prepogne. Najverjetneje v zgibu je urednika The Vergea nekako uspel v telefon dobiti kos prahu ali druge umazanije, ki se je...

69 komentarjev

S telefonom smo neumnejši

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Texas v Austinu so ugotovili, da so naše kognitivne sposobnosti pomembno zmanjšane, kadar imamo mobilni telefon na dosegu. Četudi ga sploh ne uporabljamo ali ga imamo v žepu, se pri reševanju nalog, ki zahtevajo stoodstotno zbranost, odrežemo slabše, kot če bi telefon pustili v sosednji sobi. Rezultate so objavili v recenziranem članku.

Ker povprečen uporabnik mobilnega telefona v enem dnevu 85-krat pogleda nanj in ker kar 91 odstotkov ljudi nikoli ne gre od doma namenoma brez telefona, polovica pa jih celo meni, da brez telefona ne bi mogli preživeti, je raziskave vredno vprašanje, kako telefoni vplivajo na naše umske sposobnosti. Raziskovalci so predpostavili, da bližina telefona izčrpava naša sposobnosti (brain drain), ker del pozornosti...

60 komentarjev

Kaj smo videli na CES-u

Slo-Tech - V Las Vegasu se je končal letošnji Consumer Electronics Show, s katerim se vsako leto na področju elektronike in tehnologije zelo hitro in zelo konkretno stopi v novo leto. V zadnjih štirih dneh smo na sejmu videli sedanjost in prihodnost tehnologije. Nekaj najodmevnejših napovedi smo že predstavili, denimo Intelove procesorje Kaby Lake, AMD-jevo družino Ryzen, njihove grafične čipe Vega ali Qualcommov Snapdragon 835, druge pa bomo omenili v retrospektivi.

Dober vtis je nekoliko pokvaril incident, saj je neznanemu storilcu uspelo odtujiti dva prototipa prenosnikov za igranje iger Razer, ki imajo tri zaslone z ločljivostjo 4K. Zadeva je tako resna, da Razer ponuja 25.000 dolarjev za informacije, ki bi pripeljale do tatu. Krajo obravnavajo kot primer...

52 komentarjev

Ultrazvočno sledenje med napravami

Ars Technica - Ameriški neprofitni Center za demokracijo in tehnologijo (CDT) je na ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FCC) naslovil pismo, v katerem izražajo zaskrbljenost zaradi novih tehnologij, ki bodo omogočale sledenje uporabnikom med različnimi pametnimi napravami. Gre za visoke, človeškemu ušesu neslišne frekvence, ki se lahko uporabljajo za sledenje uporabnikom, četudi ti uporabljajo povsem nepovezane naprave. O tehnologiji se je prvikrat poročalo že lani.

Pametni telefon in računalnik sta dandanes do neke mere povezana, saj navadno uporabljamo isti profil na obeh in je v teoriji možno povezati podatke o uporabnikih z obeh naprav. Podobno velja tudi za tablice, pametne zapestnice so že manj integrirane, medtem ko je (nepametni) televizor načeloma nepovezan z oblakom. A vseh teh podatkov navadni oglaševalci nimajo. Sledenje prek naprav zato razvijajo...

17 komentarjev

Samsung pokazal "prosojen" tovornjak

Samsung - Samsung je izdelal delujoč prototip sistema za varnejše prehitevanje priklopnikov, ki izkorišča šest let staro zamisel. Glavni problem pri vožnji za počasnimi tovornjaki je zožano vidno polje, saj zaradi velikosti priklopnika skorajda ne vidimo ceste pred tovornjakom. Tovornjaka sicer ne moremo narediti prozornega, lahko pa se temu približamo s kamero in zasloni.

V Samsungu pravijo, da so jih je k razvoju vzpodbudile dolge enopasovne ceste v Argentini, na katerih vsako uro ugasne eno življenje. Zato so v sprednji del tovornjaka vgradili brezžično kamero, na zadnji vrata priklopnika pa štiri velike zaslone. Ti prikazujejo sliko, kot jo zajema kamera, tako da imajo vozniki za tovornjakom informacijo o dogajanju pred vozilom.

Prototip so neizvirno poimenovali...

40 komentarjev

Galaxy S6 pride naslednji mesec z ukrivljenim zaslonom

Bloomberg - Nov Samsungov pametni telefon iz serije Galaxy bo izšel prihodnji mesec, in to v dveh verzijah. Po poročanju Bloomberga, ki je običajno precej dobro in pravilno obveščen, bo ena verzija S6 imela zaslon, ki se bo raztezal čez tri stranice. Torej, zaslon bo s sprednje strani napet še čez levi in desni rob. Drugi model bo imel klasičen 5,1-palčni zaslon.

Uradna predstavitev obeh modelov bo prihodnji mesec na sejmu Mobile World Congress v Španiji. Vemo tudi to, da bosta imela nov procesor, ki bo bržkone osemjedrni (ne Qualcomm Snapdragon 810), ter kovinsko ohišje, kaj več pa ni znanega. To ne bo prvi Samsungov telefon, ki ima neraven zaslon. Lani so izdali Galaxy Note Edge, ki ima zaslon napet čez en rob. Korak dlje bodo storili, ker so v to pravzaprav prisiljeni.

Apple namreč s svojimi...

19 komentarjev

Prihajajo Kodakovi pametni telefoni

Novi telefoni ne bodo videti tako.

engadget - Kodak je resda žalostno zaključil svojo pot, ki se je raztezala prek treh stoletij, a njegova blagovna znamka živi naprej. Leta 1888 ustanovljeno podjetje bo dalo svoje ime seriji dveh pametnih telefonov, fotoaparata in kamere, ki bodo na prodajne police prispeli prihodnje leto. Prvi primerek bomo videli že januarja na sejmu CES, ki se 6. januarja začne v Las Vegasu.

Pametnega telefona ne bo proizvajal Kodak. Zanj bo to počelo britansko podjetje Bullitt Group, ki je znano kot proizvajalec utrjenih pametnih telefonov za Caterpillar. Lani septembra je Bullitt Group od Kodaka odkupil licenčne pravice za znamko Kodak, s čimer se mu je pomagal izogniti bankrotu. Pri tem je moral Kodak prodati tudi proizvodnjo filmov in skenerjev, že pred tem pa so ukinili...

32 komentarjev

HP-jeva nova ogromna pametna telefona

TechCrunch - Čeprav se je Hewlett-Packardov nakup Palma končal klavrno s praktično ukinitvijo tablic in mobilnih telefonov z njihovim sistemom webOS (ki so mu potem odprli kodo), to ne pomeni, da HP ne bo vnovič poizkusil s križanci med tablicami in pametnimi telefoni. Tukaj sta Slate 6 in 7.

Kot je razbrati iz imena, imata napravi 6- oziroma 7-palčna zaslona. Poleg tega imata še štirijedrni procesor (ni znano ali Intelovega, Qualcommovega ali kakšnega tretjega), 16 GB vgrajenega spomina, zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 ali 1280 x 800 (večji model) ter dve kameri (s petimi in dvema milijonoma točk). Vgrajeni zvočniki so usmerjeni proti uporabniku. V debelino merita vsega 10 milimetrov. Vse skupaj krmili Android 4.2.

Zanimivo je, da bo HP prodajo začel najprej v Indiji. Po...

8 komentarjev

LG-jev G Flex naslednji upognjen pametni telefon

engadget - Novo fronto je odprl Samsung, ki je v začetku meseca pokazal prvi ukrivljeni pametni telefon. Koliko je takšna oblika smiselna, je stvar neskončnih debat, a dejstvo je, da konkurenca noče zaostajati. Zato je LG izpolnil obljubo in še pred koncem meseca pokazal svoj ukrivljeni pametni telefon. Imenuje se G Flex.

Tehnične specifikacije niso nič presenetljivega. Poganja ga 2,26-gigaherčni štirijedrni procesor Snapdragon 800 z operacijskim sistemom Android 4.2.2, ki mu pomagata dva gigabajta pomnilnika. Prostora je 32 GB. Vse skupaj napaja baterija s kapaciteto 3500 mAh. Vgrajena kmera ima 13 milijonov točk. Najzanimivejši del je kakopak zaslon, ki po diagonali meri šest palcev, kar zadostuje za ličen prikaz slike z ločljivostjo 720p. Sicer pa je zaslon napet po...

28 komentarjev

LG: prihodnost je ukrivljena

Tole je vse, kar je LG uspel poslati v javnost.

CNet - Pravzaprav je smešno, kako se zgodovina ponavlja ali pa vsaj zelo rima, če parafraziramo Twaina. V časih zaslonov s katodno cevjo so proizvajalci kar tekmovali, kdo bo uspel izdelati čim bolj raven zaslon. Desetletje ali dve pozneje imamo ravne zaslone, ki nam jih je prinesla tehnologija tekočih kristalov, proizvajalci pa sedaj tekmujejo, kdo ga bo bolj ukrivil. Naslednji v vrsti je LG, ki bo prihodnji mesec pričel prodajo pametnih telefonov z upognjenim zaslonom.

Konec septembra je Samsung za oktober napovedal pametni telefon s ukrivljenim zaslonom. Njegov domači rival LG noče zaostajati niti za ped, zato so danes predstavili svoj izdelek, ki bo na prodajnih policah novembra. Imenoval se bo G Flex....

24 komentarjev

Samsung prihodnji mesec izdaja telefon z upognjenim zaslonom

TechRadar UK - Samsung je držal obljubo in bo prihodnji mesec na trg poslal telefon, ki ima ukrivljen zaslon. Že januarja letos je na CES-u predstavil prototip pametnega telefona, ki je imel upogljiv zaslon. Tega so izkoristili tako, da so zaslon napeli prek robov. To pomeni, da vidimo spremembo barve na zaslonu, četudi je telefon postavljen z zaslonom navzdol. Hkrati s tem odpadejo nadležni in grdi (to je sicer relativno) robovi na telefonu.

Z upogljivimi zasloni je sicer kot z vsemi novotarijami. Videvamo vrsto predstavitev in prototipov, končni izdelki pa na trg prihajajo silno sramežljivo. Še tisto, kar vendarle pride na tržišče, pa stane veliko. Ta teden je LG, recimo, predstavil...

27 komentarjev

Samsung in LG: kdo komu krade?

Slo-Tech - Južnokorejska policija je včeraj z odredbo za preiskavo vkorakala na sedež Samsunga v mestu Asan in preiskala prostore. Točnih informacij, kaj so iskali, ni, je pa znano, da je preiskava povezana z obtožbami o kraji znanja in tehnologije. Samsung je namreč osumljen, da je eden izmed prejemnikov zaupnih informacij o tehnologiji OLED, ki so nepooblaščeno odtekle iz konkurenčnega podjetja LG. Komentarji podjetij so skopi. Samsungov tiskovni predstavnik je povedal, da nimajo nobenega razloga, da bi kradli, saj imajo najboljšo OLED-tehnologijo na svetu. LG je le suho dejal, da v tem primeru niso klicali policije ali predlagali preiskave.

Zgodba pa ima daljšo zgodovino. Podjetji sta v očitke o odtekanju informacij zapleteni že skoraj celo...

4 komentarji

Pametni telefoni lahko analizirajo urin, kri, dihanje

BBC - Pametni telefoni postajajo vse pametnejši in se spogledujejo celo z delom laboratorijev. Njihova glavna odlika je zelo zmogljiva kamera, ki jo lahko s pametnimi aplikacijami uporabimo za najrazličnejše namene. Na konferenci TED je Myshkin Ingawale, ustanovitelj podjetja Biosense Technologies, predstavil aplikacijo za mobilni telefon, ki omogoča analizo urina.

Aplikacija Uchek se za zdaj še prebija skozi Applov postopek odobritve za prodajo, tako da je še ne morete kupiti. Tudi po tem pa kar brez strahu, saj njena uporaba ne bo zahtevala pomakanja telefona. Aplikacija stane en dolar, poleg tega pa moramo za njeno uporabo kupiti še barvno podlago in pet testnih lističev...

30 komentarjev

Telefoni s Firefox OS čedalje bliže

Mozilla.org - Mozilla je na novinarski konferenci pred začetkom Mobile World Congressa pokazala, da so pametni telefoni z operacijskim sistemom Firefox OS čedalje bliže. Pred mesecem dni so predstavili prva telefona, ki ju bo poganjal Firefox OS, sedaj pa so postregli z nekaj več podrobnostmi.

Pametna telefona bosta stala med 80 in 100 dolarjev brez subvencije operaterja, tako da bosta primerna za plitvejše trge. Zato tudi ni presenetljivo, da bosta naprej...

18 komentarjev

Prototip prozornega telefona

The Verge - Prozorni ali vsaj prosojni zasloni obstajajo že nekaj časa, a so njihove izvedbe precej prepuščale željam. Videli smo tudi že primerke, ki so bili vgrajeni v mobilne telefone, a so vsi razočarali. Premierno je to preizkusil Sony Ericsson s svojim Xperia Pureness, a za tisoč dolarjev se kupcev ni trlo. Niti Lenovo niti Explay nista bila uspešnejša, a to se utegne spremeniti. Tajvansko podjetje Polytron Technologies je pokazalo prototip pametnega telefona, ki je praktično v celoti prozoren in precej prepričljivejši od starejših okornejših bratov.

Kot vidite na posnetku spodaj, je praktično cel telefon prozoren. Izjema so le sestavni deli, ki to v bližnji prihodnosti ne bodo - SIM, microSD, mikrofon, zvočniki in baterije. Ta del bodo v...

27 komentarjev

Na CES-u problem tatvine razstavljene opreme

Varovanje zgoščenk pred tatvino.

Slo-Tech - Kjer je množica in po možnosti še ogromno drage tehnične opreme, so tudi tatovi. Vsakoletni lasvegaški sejem CES ni izjema. Vsako leto se tam srečujejo s tatvinami, razkrivajo razstavljavci manj prijetno in izpostavljeno plat CES-a. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Največkrat se razstavljavci soočajo z majhnimi tatvinami, čeprav so bili tudi letos primeri nasilnih vlomov in odtujitev. Razstavišče ima sicer svojo varnostno službo, zaradi česar vse tatvine niti niso prijavljene policiji in se po uradnih statistikah torej sploh niso zgodile. Razstavljavci seveda razkrivajo drugačne zgodbe.

Kot recimo pojasnjujejo v Unirexu, vsak večer vso svojo opremo in eksponate zaklenejo v posebno pisarno na svoji stojnici, a niti to ni...

17 komentarjev

CES: Sejemsko pohištvo 2013

Zasloni z visokim kontrastom, še živa ženska telesa in nestandardni vijaki so sestavni deli zabavne elektronike. (Vir: The Atlantic)

vir: BBC
BBC - BBC s sejma zabavne elektronike CES poroča o ne le nadaljevanju, temveč celo poglabljanju prakse s katero se tehnološki napredek na tem področju demonstrira na izrazito spolno polariziran način. Zaradi masovne uporabe deklet, ki naj bi moške obiskovalce pritegnile k ogledu izdelkov razstavljalcev, se nekatere na sejmu prisotne medijske organizacije različnih velikosti in oblik zaman sprašujejo, kako naj dekleta pridobijo zaupanje v industrijo, kjer jih kronično primanjkuje, če so v takih osrednjih prireditvah objektificirana daleč prek meja seksizma in mizoginije.

Na vprašanja, povezana z uporabo žensk kot izložbenih lutk z namenom pospeševanja prodaje, se organizator ni želel odzvati, mnenja obiskovalcev, razstavljalcev in osebja pa so bila deljena. Od toženja o neprijetnih občutkih, ker je način predstavitve...

181 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

Microsoft razvija svoj pametni telefon?

HTC z Windows Phone 8

The Wall Street Journal - V tednu izida novega Microsoftovega operacijskega sistema za mobilne telefone Windows Phone 8 so znova oživele govorice, da v Redmondu skupaj z azijskimi partnerji pripravljajo lasten pametni telefon. Pretekli mesec so bile glasne govorice, da sodelujejo s podjetjema Huawei in MediaTek; podobno je pisal tudi China Times. Ko pa te vesti povzame The Wall Street Journal, kot se je zgodilo sedaj, pa vse skupaj postane precej bolj verjetno.

Če gre torej verjeti virom blizu podjetja, Microsoft z azijskimi partnerji preizkuša dizajn svojega pametnega telefona. Trenutno še niso sprejeli odločitve, ali bo naprava naposled izdana in dočakala masovno proizvodnjo, tako...

22 komentarjev

Prototip upogljivega telefona

Slo-Tech - Raziskovalna skupina iz Human Media Laba na kanadski Queen's University pod vodstvom Roela Vertegaala je predstavila prototip novega upogljivega telefona, ki kot zaslon uporablja tehnologijo E-Ink. Poimenovali so PaperPhone in zmore vse, kar počnejo klasični pametni telefoni - kliče, predvaja glasbo, shranjuje podatke itn. Od njih ga ločita upogljivost in zaslon.

Naprava ima zaslon z E-Inkom s 3,74-palčno diagonalo, pod katerim je tiskano vezje z uporovnimi senzorji upogiba. Ti omogočajo krmiljenje naprave z zvijanjem, saj jo lahko naučimo, kako se odzive na različne vzorce upogibanja in zvijanja, medtem ko vgrajena Wacomova tablica omogoča tudi risanje. Ko z napravo ne rokujemo, zaslon ne porablja energije, kar je ena od odlik E-Inka....

26 komentarjev

Sony pokazal ultratanke OLED-zaslone

Gizmodo - O OLED-zaslonih poročamo že celo desetletje, pa še vedno nekako ne najdejo poti iz raziskovalnih laboratorijev. Vsakih nekaj mesecev Japonci predstavijo nov, še tanjši in vzdržljivejši model, zato se tudi to pot tradiciji ne bomo izneverili. Sony je predstavil najtanjše OLED-zaslone doslej.

Leta 2007 so osupnili z 0,3-milimetrskim prototipom, sedaj pa so šli še korak dlje in izdelali prototip debeline 80 µm. To je približno desetkrat debelejše od rdeče krvničke in za spoznanje tanjše od navadnega lasa. Celoten zaslon meri 4,1 palca in zmore prikazati ločljivost 432 x 240 točk s kontrastom 1000:1. Prototip je tako tanek in upogljiv, da ga lahko navijete okrog svinčnika. PC World poroča, da jim je to uspelo z uporabo novih organskih tankih tranzistorjev, ki so neposredno vgrajeni v zaslon in ne potrebujejo okornih čipov. ...

27 komentarjev

CES: Prozorni OLED

Slashdot - Na CES-u je Samsung pokazal zanimiv koncept prenosnika, ki ima prosojen OLED-zaslon. Ko je 14-palčni zaslon izključen, je 40-odstotno prosojen. Samsung pravi, da gre za prvi in največji prosojni OLED-zaslon, kar je pravzaprav edina konkretna informacija, ki so jo posredovali. Tehnične podrobnosti, cena, dobavljivost in podobno so zaaenkrat zavite v tančico skrivnosti. Zato si raje poglejte več slik in videoposnetek.

23 komentarjev