»

Za trgovska in proizvodna podjetja so roboti že cenejši od suženjske delovne sile

vir: 100si
Slo-Tech - Avtomatizacija in robotizacija spreminjata že skoraj vsak aspekt našega življenja, čeprav to le redkokdaj opazimo. In trend se bo v naslednjih desetletjih le nadaljeval, tudi na račun izgube mnogih delovnih mest. Vendar pustimo besedičenje, poglejmo, kaj kažejo številke.

Stroškovna učinkovitost kot sveti gral

Danes živimo v svetu, ko sta avtomatizacija in robotizacija že razviti do stopnje, da so trgovska in proizvodna podjetja z uporabo tehnologije stroškovno učinkovitejša, kot če bi uporabljala celo suženjsko delovno silo. Že z začetkom 3. tisočletja so roboti postali cenejši kot ameriški delavci. Vendar je pred desetletjem nakup, postavitev in vzdrževanje recimo zelo enostavnega robota za varjenje bilo še vedno veliko držaje, kot pa...

168 komentarjev

Amazonu roboti skrčili stroške za 20 odstotkov

Slo-Tech - Amazon je že leta 2012 kupil podjetje Kiva System, predlani pa začel v določena svoja skladišča uvajat njihove robote, ki lahko nekatere naloge naloge opravijo hitreje in bolje od ljudi. Po dveh letih je jasno, da so prihranki iz tega naslova lahko očitni. Roboti so hitrejši, manjši, zmogljivejši in v končni fazi cenejši od ljudi, ugotavlja v svoji študiji Deutsche Bank.

Trenutno ima Amazon robote Kiva v 13 skladiščih, po katerih se podi 30.000 teh robotov. Ugotovili so, da se je čas obdelave naročila (click to ship) skrajšal s 60-75 minut na vsega četrt ure. Po drugi strani so robotizirana skladišča lahko bolj nabita z izdelki, ker roboti za delovanje...

225 komentarjev

Foxconn v eni tovarni več kot polovico zaposlenih zamenjal z roboti

The Verge - Največji svetovni proizvajalec elektronskih komponent in izdelkov Foxconn je že lani napovedal, da se želi zelo kmalu močno robotizirati. Vseh človeških rok roboti sicer ne bodo mogli nadomestiti, veliko pač. V eni svojih tovarn so sedaj 60.000 zaposlenih nadomestili z roboti.

Foxconn ima 1,2 milijona zaposlenih, a številko je treba pogledati relativno. V omenjeni tovarni je bilo 110.000 zaposlenih, sedaj pa jih bo zaradi obsežne robotizacije le še 50.000. V izjavi za javnost so zapisali, da z roboti in drugimi inovativnimi proizvodnimi postopki zamenjujejo zaposlene pri ponavljajočih se postopkih, tako da se zaposleni lahko preusmerijo k procesom z višjo dodano vrednostjo, kot so raziskave in razvoj, kontrola kakovosti in nadzor procesov. To se sliši lepo in prav,...

70 komentarjev

Niti v Foxconnu roboti še ne morejo nadomestiti vseh delavcev

Slo-Tech - Čeprav v ne tako daljni prihodnosti grozi robotizacija skorajda vseh poklicev in so proizvodne linije na vrsti med prvimi, niti proizvodnje in sestavljanja visoko standardiziranih elektronskih naprav ni mogoče v celoti prepustiti robotom, ugotavlja Foxconn. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki sestavlja izdelke za vse velikane od Appla do Microsofta, se že več let postopno robotizira. Do leta 2018 želijo kar 70 odstotkov proizvodnje opraviti z roboti, a v celoti ljudi še lep čas ne bodo nadomestili. Letos junija je tako izvršni direktor Terry Gou nekoliko bolj spravljivo dejal, da želijo z roboti nadomestiti 30 odstotkov zaposlenih za tekočim trakom.

Foxconn sodi med največje razvijalce in uporabnike...

76 komentarjev

Foxconn se želi do leta 2018 70-odstotno robotizirati

Slo-Tech - Približuje se čas, ko bodo roboti izdelovali vse naše elektronske naprave. Dober lakmus za potek robotizacije je največji pogodbeni proizvajalec elektronski naprav na svetu Foxconn, ki na Kitajskem zaposluje več kot 1,2 milijona ljudi. V bližnji prihodnosti želijo 70 odstotkov zaposlenih nadomestiti z roboti.

Pred tremi leti so napovedali ambiciozen načrt robotizacije, ki se je nekoliko zavlekel. Roboti stanejo 20.000-25.000 dolarjev in lahko nadomestijo delavca, ki Foxconn stane 300-400 dolarjev mesečno brez nadur. Ker lahko obratujejo 24 ur dnevno in v manj prijaznih razmerah kot ljudje, je ekonomska računica preprosta. Roboti se splačajo.

Žal imajo tehnološke omejitve. Foxconn je decembra ugotovil, da niti najnovejši roboti niso primerni za sestavljanje novih...

330 komentarjev

Amazon uporablja že 15.000 robotov

Amazon - Prek spleta se je lani prodalo za 4500 milijard dolarjev blaga. Največji spletni trgovec Amazon je zabeležil 37 milijonov naročil oziroma dobrih štiristo vsako sekundo. Pravkar smo vstopili v najbolj obremenjen čas leta, ki traja od črnega petka do novega leta, zato je Amazon pokazal, kako izpolnijo čedalje več naročil - z roboti!

Robotizacija proizvodnih procesov ni nič novega. Eden odmevnejših primerov je pogodbeni proizvajalec strojne opreme Foxconn, kjer so natančni roboti že cenejši od parov pridnih kitajskih rok. Ne gre le za proizvodnjo in logistiko - roboti resnično prevzemajo čedalje več opravil.

V Amazonu jih je danes kar 15.000, je razkril spletni gigant. Pred dvema letoma so za 775 milijonov dolarjev kupili...

117 komentarjev

Foxconn pripravljen na uvedbo robotov

Business Insider - Napovedi, da bo Foxconn začel uporabljati robote v svojem proizvodnem postopku, se bodo začele uresničevati. Preizkusna faza se bliža koncu, zatem pa bodo namestili približno 10.000 robotov.

Foxconn je največji delodajalec na Kitajskem, ki daje kruh več kot milijonu zaposlenih, in največji proizvajalec elektronike na svetu, ki ga uporabljajo vsi največji, začenši z Applom. V preteklosti je bil tarča očitkov o nehumanih razmerah v proizvodnih halah, zato bo večja uporaba robotov dobrodošla sprememba.

Kot poroča kitajska stran IT Home, bodo kmalu vpeljali 10.000 robotov, ki bodo najprej uporabni v proizvodnji izdelkov za Apple. Vsak izmed robotov bo stal 20.000-25.000 dolarjev. Pri vpeljali tehnologije robotov Foxconn sodeluje tako z Googlom kakor tudi z...

224 komentarjev

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki

The Wall Street Journal - Google se resno podaja v robotiko, kažejo njegovi nedavni nakupi in partnerske povezave. Lani smo pisali o nakupu podjetja Boston Dynamics, a to ni bil edini primer, le najbolj odmeven. Sicer pa je Google lani kupil kar osem podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem robotov in robotiko.

Idealni poligon za preizkus robotov je proizvodnja računalniške opreme in nihče ni večji proizvajalec kot kitajski Foxconn. Wall Street Journal je izvedel, da se je Googlov Andy Rubin sestal z direktorjem Foxconna Terryjem Gouom, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju podjetij na področju robotike. Povejmo, da je Rubin do lani vodil projekt Android v Googlu, odslej pa vodi enoto za robotiko.

Na sestanku je Gou izrazil...

177 komentarjev

Robotizacija Foxconna počasneje kot sprva načrtovano

ITworld.com - Foxconn je lani jeseni najavil ambiciozen načrt zamenjave 1 milijona delavcev (od 1.23 mio skupno zaposlenih) z roboti v naslednjih treh letih, s čimer naj bi se izognili tečnemu trendu dvigovanja plač na Kitajskem (trenutno 212€ za polni delovni čas + obilico nadur). Prehod naj bi bil postopen, z do 30.000 roboti še lani in več sto tisoči letos. Ker se je potem izvedba malo zavlekla, je izvršni direktor Terry Gou na nedavni skupščini delničarjev predstavil načrte za prihodnost.

Na milijon robotov še vedno ciljajo, vendar bo to bolj "srednjeročni" oz. "dolgoročni cilj". Njihov razvojni oddelek, ki na tem dela že tri leta, robotov namreč še ni uspel spraviti do te stopnje, da bi...

9 komentarjev

Outsourcanje lastne službe

TheNextWeb - Varnostna ekipa pri ameriškem internetnem ponudniku Verizon je objavila zanimivo študijo varnostne analize (case study), ki so jo opravili za eno od svojih strank. Ta stranka - razvijalska hiša - je v svojem omrežju zaznala občasno prisotno VPN povezavo iz Kitajske. Za to ni bilo nobenega pojasnila, vsaj ne, dokler niso ugotovili, da je eden od njihovih ključnih zaposlenih preprosto najel kitajsko freelancersko firmo, da opravlja njegovo delo za 1/5 plače, ter potem cel dan visel na redditu in facebooku, oz. šušmaril še za druge firme.

Vse skupaj so odkrili bolj ko ne po naključju. Sistemski administrator pri razvijalski hiši je v VPN dnevnikih našel zapise o prijavah s Kitajske, kar se mu je zdelo izjemno neverjetno, saj so za VPN uporabljali dvofaktorsko prijavo (up. ime in geslo, ter potem še RSA ključek). Misleč, da gre verjetno za katero od tistih 0-day okužb na računalniku od enega od zaposlenih, je kontaktiral Verizon, s katerim so imeli sklenjeno svetovalno pogodbo, ter...

96 komentarjev

Foxconn se robotizira

CNet - Čeprav v Foxconnu sestavljajo najbolj zapletene in dovršene elektronske naprave za široko potrošnjo, delo v kitajskih obratih še vedno večinoma sloni na ljudeh. Robotizacije je zanemarljivo malo, kar se je na Kitajskem zaradi nizkih plač dolgo časa izplačalo. A časi se spreminjajo, v Foxconn pa prihajajo roboti.

Ko je izvršni direktor Terry Gou lani napovedal, da bodo v prihodnjih treh letih milijon zaposlenih v veliki meri nadomestili roboti, mu nihče ni verjel. Leto pozneje Foxconn dobiva prve večje pošiljke robotov. V Foxconn je prispela pošiljka 10.000 robotov, ki se jim jih bo do konca leta pridružilo še dodatnih 20.000.

Do konca leta 2014 Foxconn seveda ne bo v celoti robotiziran, a robotizacija vendarle poteka. Podrobnosti je...

44 komentarjev

Foxconn še ne gre v ZDA, gredo pa ameriški študentje tja

CNet - Foxconn se je odzval na navedbe, da naj bi se širili v ZDA, kar so ta teden poročali vsi večji mediji. Tiskovna predstavnica podjetja je v elektronskem sporočilu za Cnet zanikala, da bi se Foxconn zanimal za širitev svojih operacij v ZDA (kjer so že prisotni). Toda precej resnice v zgodbi vseeno ostaja.

Program izobraževanja za ameriške študente inženirskih ved, ki bodo na Kitajskem dobili možnosti sodelovanja pri dizajniranju in proizvodnji ter se bodo hkrati lahko učili tudi kitajščine, je resničen. Terry Guo ga je napovedal pretekli teden, podjetje pa se trenutno pogaja z MIT.

Prav tako je zelo realen zaključek, da Kitajska počasi postaja predraga. Stroški dela tam rastejo (povprečen delavec zasluži 300-400...

19 komentarjev

Foxconn bi se širil v ZDA

Foxconnov šef Terry Guo

Forbes - Kitajski Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki zaposluje blizu milijona ljudi. V njegovih obratih se sestavljajo iphoni, galaxyji in vrsta drugih naprav, katerih proizvodnjo zahodne multinacionalke oddajo Foxconnu. V zadnjem času je Foxconn deležen precejšnje publicitete, saj so delovni pogoji v podjetju zelo slabi, pojavljajo se očitki o izkoriščanju, delavci pa so že večkrat stavkali. Kljub temu se v Foxconnu počasi dvigujejo plače in izboljšujejo pogoji za delo, kar počasi načenja glavno prednost, ki jo ima Foxconn na Kitajskem - armado poceni delavcev, ki za nizko plačilo sestavljajo elektroniko.

Zato je precej presenetljiva novica, da Foxconn resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje iz...

76 komentarjev

V Foxconnovi tovarni zaradi nemirov ustavljena proizvodnja

The New York Times - V Foxconnovi tovarni v Taiyuanu so med delavci izbruhnili nemiri in protesti, v kateri je po neuradnih podatkih udeleženi 2000 zaposlenih, zaradi česar je tovarna začasno zaprta zaradi preiskave incidenta. Foxconn je nemire tudi uradno priznal, a suho zatrjuje, da za proizvodno linijo posledic ni.

V Taiyuanu stoji ena največjih Foxconnovih tovarn, ki proizvaja izdelke iz magnezijeve zlitine za zabavno elektroniko in avtomobilske dele. Po neuradnih informacijah proizvajajo tudi zadnji del ohišja za novi iPhone 5, zaradi česar so delavci izredno obremenjeni. Novi iPhone 5 se namreč prodaja kot vroče žemljice, nadurno delo v slabih pogojih pa je v Foxconnu tako ali tako stalnica, medtem ko naj bi bilo stanje v Taiyuanu še slabše kot v povprečju.

Nemiri...

86 komentarjev

Foxconn izboljšal delovne pogoje

Slo-Tech - Februarska preiskava največjega pogodbenega proizvajalca strojne opreme na svetu, kitajskega Foxconna, ki jo je izvedel FLA, je obrodila dolgotrajnejše sadove. Ker so v podjetju odkrili hude kršitve delovne zakonodaje in izkoriščanje delavcev, je Foxconn hitro sprejel najnujnejše ukrepe in napovedal trajnejše izboljšanje razmer. Stvari se resnično premikajo na bolje, saj je FLA danes objavil, da sta Foxconn in njegov velik naročnik Apple sprejela pomembne ukrepe za izboljšanje razmer (poročilo).

Ugotovili so, da se je Foxconn zelo potrudil in sprejel ter izvedel 195 ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev, kar so naredili še pred potekom roka, ki jim je bil naložen. Dodatno so izvedli še 89 ukrepov, za katere rok še ni potekel, prihodnje leto pa jih...

17 komentarjev

Foxconn in Apple skupaj izboljšujeta delovne razmere

Reuters - Ko je ameriška neodvisna organizacija FLA začela preiskavo Foxconna na Kitajskem, ki je največji proizvajalec strojne opreme na svetu in dela podjemne posle za vse večje znamke, smo pričakovali poročilo o katastrofalnih razmerah. Čeprav je šef FLA na začetku še dejal, da so razmere solidne, so v končnem poročilu Foxconn silovito okrcali zaradi nespoštovanja delovne zakonodaje. Foxconn je tako napovedal dvig plač za 16 do 25 odstotkov in omejitev nadurnega dela z novim zaposlovanjem. Za zdaj sicer ostaja pri obljubah, ki se vedno bolj kopičijo.

Kot piše Reuters, sta se Apple in Foxconn sporazumela, da si bosta stroške za izboljšanje razmer v tovarnah delila (ni sicer jasno, v kakšen razmerju). Foxconnov vodja Terry Gou je v polikani izjavi za...

8 komentarjev