»

Google pirate potiska v ozadje

Vir: Pixabay

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Google je že leta pod pritiski avtorskih organizacij, da bi njegov iskalnik prenehal prikazovati zadetke spletnih strani, ki kršijo avtorske pravice. Podjetje je nato delno popustilo leta 2014, ko so svoje algoritme predelali tako, da so zmanjšali prikazovanje piratskih strani. Pri tem so se oprli na število zahtevkov, ki so jih za posamezno stran prejeli po ameriškem zakonu, znanem pod imenom DMCA oz. Digital Millennium Copyright Act. Več kot je bilo zahtevkov, nižje je bila taka domena rangirana v iskalnih zadetkih.

Zdaj so pri Torrentfreak zbrali nekaj rezultatov tega početja. Doslej je bilo na ta način degradiranih kakih 65.000 spletnih strani, zahtevki, ki so jih prejeli pri Googlu, pa so se...

53 komentarjev

Google bo pokazal, ali so rezultati iskanja 'pozabljeni'

vir: Google
Guardian - Google se še naprej pripravlja na uvedbo pravice do pozabe, ki jo je minuli mesec zahtevalo Evropsko sodišče. Kot smo že poročali, bo lahko vsakdo izpolnil spletni obrazec, na katerem se bo moral identificirati in navesti natančne naslove strani, ki jih želij izbrisati iz iskalnih zadetkov, če te vsebujejo neprijetne informacije o njem.

Google je samo prvi dan prejel več kot 12.000 zahtevkov, do danes pa se jih je nabralo več kot 40.000. Vse obravnavajo ročno, ker je treba presojati, ali gre za relevantno informacijo, ki ne bo pozabljena (recimo obsodba), ali ne. Nasprotniki sicer terjajo, da bi to pravico odločanja imela nevtralna institucija, najraje kar kakšno sodišče, a za zdaj ostaja v Googlovih rokah.

Glavno neznanka pa je bila, ali bodo drugi uporabniki pri iskanju imeli informacijo, da so rezultati...

1 komentar

Število zahtevkov za odstranitev vsebin z Googla še vedno raste

Google - Google je objavil sveže poročilo o preglednosti, kjer pokažejo število in naravo zahtevkov, ki so jih v zadnjem polletju dobili za odstranitev vsebin iz svojih iskalnih rezultatov. Najnovejši podatki zajemajo obdobje od julija do decembra 2012 in kažejo, da se trend naraščanja števila zahtevkov povečuje. V tem času so prejeli 2.285 zahtevkov različnih vlad za odstranitev 24.179 kosov vsebine, kar je za približno tretjino več kot v obdobju pred tem. Ob tem Google ugotavlja, da se širi področje, ki ga želijo vlade in policije obvladovati, saj dobivajo čedalje več zahtevkov tudi za odstranitev politično nezaželenih vsebin.

Izpostavljajo tri pomembne točke. V zadnjem času se je več kot potrojilo število sodnih zahtevkov iz Brazilije, za kar so bile odgovorne oktobrske lokalne volitve. Kar polovica zahtevkov se je...

10 komentarjev

Poravnava Googla z EU: spremembe v iskanju, brez globe

The New York Times - Google se je sporazumel z EU glede očitkov, ki je Evropska komisija predstavila v preiskavi, ki se je začela leta 2010. EU je namreč Googlu očitala, da pri prikazovanju zadetkov pri iskanju svoje storitve prikazuje više, kakor bi si to zaslužile, medtem ko je konkurenca odrinjena niže. Google in EU sta se sporazumela, kako zaplet rešiti brez glob.

Googlu ne bo treba spremeniti iskalnega algoritma, je ključna točka v dogovoru. Bodo pa morali jasno označiti zadetke, ki kažejo na lastne storitve (recimo Google Plus Local ali Google News), ne glede na njihov rang. To bo veljalo za storitve, kjer Google ne služi (recimo vreme). Kjer ima Google plačljive oglase, bo moral poleg tega prikazal še vsaj tri konkurenčne strani. Recimo pri iskanju v posebnih...

0 komentarjev

Kaj so pirati iskali v letu 2012

TorrentFreak - Konec leta je idealen čas za različne statistike in preglede, saj zaradi prazničnega premora ostalih novic nekako začne primanjkovati. Zato si bomo danes pogledali, kaj so spletni pirati v letu 2012 najraje snemali z interneta.

Med filmi je zmagovalec Projekt X, precej bolna srednješolska komedija, kjer je glavni motiv nori žur. Z interneta jo je preneslo okoli 8.720.000 uporabnikov. Na drugem mestu najdemo Misijo: nemogoče - Protokol duh (8.500.000), sledijo pa Vzpon viteza teme, Maščevalci in Sherlock Holmes: Igra senc. Zanimivo je, da je korelacija med zaslužkom in številom prenosov za prvih deset filmov po prenosnih zanemarljiva...

27 komentarjev

Google degradira strani z veliko "take-down" zahtevki

Google - Nekaj najhujšega, kar lahko zadene spletno mesto, je spust v Googlov pekel. S tem se imenuje degradiranje strani daleč na dno iskalnih rezultatov, s čimer Google kaznuje strani, ki se ne držijo poštenih smernic za rangiranje, poizkušajo goljufati ali se zgolj pretvarjajo, da ponujajo koristno vsebino. Ko stran v rezultatih enkrat potone, mora preteči precej časa, da se spet vrne na površje; v vmesnem času seveda izgubi precej obiskovalcev. Google s tem misli tako resno, da so v preteklosti kaznovali že sami sebe. Sedaj so, tudi na pritisk organizacij RIAA in MPAA, dodali nov kriterij, kdaj bodo strani kaznovane.

Strani, ki so prejele veliko zahtevkov za odstranitev vsebine (take-down...

31 komentarjev

Največ zahtevkov za odstranitev političnih vsebin z Googla iz - ZDA

Google - Google je objavil sveže polletno poročilo o transparentnosti na internetu, v katerem lahko najdemo podatke o zahtevkih po odstranitvi vsebin. Te pošiljajo vladne agencije iz različnih držav in v njih terjajo odstranitev politično ali pravno oporečnih vsebin, nič pa ne zaostajajo lastnikih avtorskih pravic, ki se s podobnimi zahtevki borijo proti piratstvu svojih stvaritev. Trendi so skrb vzbujajoči, sproti pa si jih lahko ogledate kar na Googlovih straneh.

Dogajanje v zadnjih šestih mesecih bi lahko povzeli z besedo rast. Objavljeni podatki sicer zajemajo obdobje od julija do decembra lani, a trendi v letošnjem letu so bržkone ostali enaki. Iz vladnih agencij največkrat prihajajo zahtevki po odstranitvi vsebin (kadar te gostujejo na Googlovih strežnikih) oziroma...

47 komentarjev

Google opozarja na vladne napade v elektronske predale

Google - Ravno včeraj smo pisali o praksi izraelskih oblasti na mejni kontroli, kjer morajo sumljivi potniki za vstop v državo razkriti svoje geslo za vstop v elektronski predal Gmail. To je taka zelo očitna in neprikrita metoda vdiranja v elektronske predale, a še zdaleč ne edina. Znano je, da imajo vse pomembnejše države (na prvem mestu so tu ZDA, Kitajska in Izrael) obsežne oddelke v svojih obveščevalnih agencijah ali vojski, ki se ukvarjajo z internetnim vojskovanjem. Vdiranje v komercialne storitve je le manj zahteven del njihovega posla. Googlu to ni všeč, zato so začeli v skladu s svojo politiko odprtosti uporabnike obveščati, kadar se tuje oblasti začnejo truditi za vdor v njihove račune.

Kako pomembna je Googlu odprtost, skušajo pokazati na več načinov. Zaradi cenzure na Kitajskem so šli na nož s kitajsko vlado in koncu preselili strežnike v Hongkong in se odpovedali cenzuri, uporabnike pa začeli opozarjati na cenzuro...

33 komentarjev

Megaupload izgubil prvi krog na sodišču

Techdirt - Perfect 10 je pornografski založnik, ki je bolj kot po svojih materialih znan po svojih tožbah. V preteklosti so tožili že skoraj vse ponudnike gostovanja datotek (takoimenovane lockerje, recimo Rapidshare) zaradi kršenja avtorskih pravic. Tožbe so po pravilu izgubljali, saj niso mogli dokazati, da ponudniki ob opozorilu o prisotnosti avtorsko zaščitenih vsebin teh takoj ne izbrišejo. Znana taktika Perfecta 10 je bila pošiljati pomanjkljive in neustrezne zahtevke po odstranitvi vsebin (take down notice), ki so jih ponudniki seveda zavrnili, nakar je Perfect 10 veselo tožil.

Preobrat pa se...

12 komentarjev

Katere države želijo Googlove podatke

Ars Technica - Google je na svojih straneh predstavil izjemno zanimivo statistiko, kjer so navedene države in število zahtevkov za izbris določenih vsebin ali posredovanje podatkov o uporabniku, ki so jih poslale. Google priznava, da so rezultati za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2009 še zelo grobi, saj kažejo zgolj število zahtevkov. Ob tem je povsem možno, da posamezen zahtevek vsebuje navodila za odstranitev več vsebin in obratno, da se različni zahtevki nanašajo na isto vsebino. Prav tako najdemo tudi informacije, na koliko odstotkov zahtevkov za odstranitev vsebine so pozitivno odgovorili.

Prvi pri zahtevkih po odstranitvi vsebin so Brazilci, visoko pa so še Iidijci, kar gre pripisati razširjenosti storitve orkut v teh državah. Večina...

9 komentarjev