»

Razlog za kaos na newyorški borzi je človeška napaka na sistemu za varnostno kopijo

Slo-Tech - V torek je trgovce na newyorški borzi NYSE zjutraj pričakal nenavaden prizor, saj so bili otvoritveni tečaji delnic daleč od zaključnih tečajev prejšnjega dne. Sledilo je divje nihanje za več deset odstotkov, zaradi česar so se sprožali varovalni mehanizmi, ki ob izjemnih nihanjih ustavijo trgovanje. Ko se je trgovanje s posameznimi delnicami nadaljevalo, večinoma pet do deset minut po odprtju trga, so bile cene že precej bliže ponedeljkovim. Borza pa je preklicala na tisoče naročil, ki so bila izvedena v prvih minutah po nerealnih cenah. Sedaj smo izvedeli, da je bil razlog za kaos človeška napaka.

Ob odprtju borze, ki se zgodi ob 9.30 po lokalnem času, se mora oblikovati otvoritveni tečaj, kar ni trivialno opravilo. Vsa nakupna in prodajna naročila se zberejo na kup, nato pa se oblikuje tečaj, po katerem se izvede največ poslov. Tako imenovano iskanje cene (price discovery) se izvede avkcijsko in zagotavlja, da so tečaji stabilni. Če se ponoči ni zgodilo nič pretresljivega, je...

7 komentarjev

FTX gre v prisilno poravnavo

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Implozija FTX-a se odvija z veliko naglico, saj je podjetje manj kot teden dni po začetku težav, o katerih smo pisali včeraj, že vložilo zahtevek za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). V zahtevku je poleg FTX-a še 130 povezanih podjetij, ki so del konglomerata, denimo Alameda Research in FTX.us. Sam Bankman-Fried je odstopil z mesta izvršnega direktorja, da ga je nadomestil John J. Ray III. V zahtevku lahko preberemo, da ima FTX aktivo in pasivo v velikostnem razredu 10-50 milijard dolarjev, kar je primerljivo z Enronom (60 milijard dolarjev), ki ga je prav tako reševal isti človek.

FTX Group je insolventna, zato druge izbire ni imela. Nadaljnje poslovanje bi namreč škodovalo strankam in investitorjem, zato mora v prisilno poravnavo. FTX ima tudi zamrznjeno premoženje na Bahamih, kjer je posredoval tamkajšnji regulator. Poleg tega sta podjetje začela preiskovati Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC). Preiskavo...

42 komentarjev

Večina menjalnic kriptovalut zavaja o obsegu prometa

Sumljiv vzorec

Slo-Tech - Pogost nasvet uporabnikom pri izbiri menjalnice ali borze za kriptovalute je izbrati takšno čim višjim prometom, ker je tam manj možnosti, da gre kaj zelo narobe. Toda to je v resnici zelo težko ugotoviti, kaže nova raziskava, ki jo je za ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) pripravil Bitwise Asset Management. Medtem ko CoinMarketCap kaže, da se dnevno z bitcoinom ustvari več milijard dolarjev borznih transkacij, so resnične številke približno 20-krat nižje. Ko je CoinMarketCap izmeril šest milijard dolarjev transakcij (na podlagi številk, ki jih borze same posredujejo), jih je bilo v resnici za 273 milijonov dolarjev.

Bitwise je zbral podatke z 81 menjalnic, ki imajo več kot milijon dolarjev dnevnega prometa. Potem so analizirali promet in ugotovili, da ga je okrog...

54 komentarjev

Microsoft in Facebook pod Atlantikom položila podmorski kabel

Slo-Tech - Med vzhodno obalo ZDA in Španijo so položili najzmogljivejši podmorski internetni kabel doslej, ki ima prepustnost kar 160 terabitov na sekundo. Približno 6600 kilometrov dolg kabel Marea, ki teče od Virgina Beach do Bilbaa, tehta 4650 ton in je v lasti podjetij Microsoft, Facebook ter Telxius. Gre za tehnološko najbolj dovršen podmorski kabel, ki predstavlja odgovor na čedalje večji internetni promet. V prihodnosti se bo ta še krepil, saj do leta 2025 pričakujejo, da se bo zaradi razmaha digitalnih vsebin povečal za osemkrat.

Kabel so izdelali v letu dni, redno obratovanje pa pričakujejo za prihodnje leto. Trenutno je po svetu položenih več kot 420 podmorskih internetnih kablov, ki predstavljajo hrbtenico modernega interneta in brez...

33 komentarjev

Aretirali vohuna zaradi suma priprave hekerskega napada na borzo

Slo-Tech - V ZDA so vložili obtožnico proti trem Rusom in enega agenta ruske obveščevalne agencije aretirali, ker so se sumljivo zanimali za delovanje algoritmov za visokofrekvenčno trgovanje na borzah. Sumijo, da so pripravljali algoritemski napad na borzo, s čimer bi lahko povzročili finančni zlom.

O visokofrekvenčnem trgovanju (HFT) smo na naših straneh že obširno pisali. Dandanes večino prometa na borzah opravijo računalniki pod nadzorom algoritmov. Trgovanje se odvija s takšno vrtoglavo hitrostjo (zaradi denarja) da ljudje v realnem času ne moremo slediti in lahko le za nazaj analiziramo dogodke. Kako krhki so algoritmi, smo videli tudi že v praksi, ko je hroščat algoritem skoraj bankrotiral podjetje in povzročil za pol milijarde dolarjev škode. Če lahko sistem...

10 komentarjev

Temni bazeni likvidnosti

The New York Times - Veliki igralci na finančnih trgih imajo vedno v rokavu kakšno inovativno zamisel, kako dobro zaslužiti in pretentati konkurenco. O visokofrekvenčnem trgovanju (HFT) smo že obširno pisali in ker tehnologija počasi prihaja v zrelo fazo, kjer so dobički manjši, se vedno najde kakšna nova možnost. Takšna možnost so s HFT povezani temni bazeni likvidnosti (dark pool), ki so sami po sebi sicer zakoniti, njihova zloraba pa seveda ne. Britanska banka Barclays se je znašla pred tožbo zaradi zlorabe tega instituta.

Zgodba gre poenostavljeno povedano takole. Če želi nek veliki institucionalni lastnik delnic ali obveznic prodati večjo količino, je to treba izvesti preudarno. Na malih borzah brez likvidnosti, kot je ljubljanska, to...

14 komentarjev

Kaj je šlo narobe v Knight Capitalu

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - Eden izmed najbolj spektakularnih primerov uporabe zanič programske kode je lanska katastrofa na newyorški borzi, ki podjetje Capital Knight skorajda pahnila v bankrot. Tedaj je njihov program oddal na borzo ogromno količino naročil, ki so povzročila divje nihanje tečajev delni, Knight Capital pa izpostavile trgu za skoraj osem milijard - v najslabšem trenutku so imeli za približno štiri milijarde dolgih (lastniških) pozicij v delnicah in prav toliko kartkih pozicij (dolžniških) pozicij v drugih delnicah. Ko se je katastrofa končala, so posledice postale jasne. Knight Capital je v manj kot uri ustvaril 460 milijonov dolarjev izgube.

Vsem je bilo jasno, da je za katastrofo kriva programska koda, a ni bilo jasno, kaj...

6 komentarjev

Nerazumljena objava na Twitterju spet povzročila borzno paniko

Slo-Tech - Ta teden smo spet lahko opazovali, kako vesti ne glede na njihovo resničnost na internetu vplivajo na terminske borze. Izraelska vojska je na Twitterju objavila sporočilo o bombardiranju sirskih letališč, da bi sovjetski vojski preprečili dostavo orožja. Cena nafte je takoj zrasla za odstotek.

Vse skupaj je precej nenavadno, saj sovjetske vojske že dvajset let ni več. Kdor je sporočilo prebral v celoti in o njem dve sekundi premislil, je hitro ugotovil, da gre za obeležitev štiridesetletnice jomkipurske vojne. Zato je imelo sporočilo tudi oznako #YomKippur73.

Toda računalniški algoritmi tega ne znajo prav dobro. O algoritemskem trgovanju smo že obširno pisali; v modernem svetu pač večino poslov na borzah izvedejo računalniki na podlagi algoritmov, ki ves čas spremljajo dogajanje na internetu in reagirajo na...

44 komentarjev

Si.mobil spreminja cenik in obračunski interval

vir: 24 ur
Slo-Tech - Začenši s 1. avgustom bo naš drugi največji operater prešel z obračunskega intervala 60/1 na 60/60 (ali kar "60"), kar pomeni, da se bo vsaka začeta minuta pogovora zaračunala v celoti. Sprememba ne bo zadela vseh uporabnikov, saj jih ima večina že tako zakupljeno določeno količino pogovorov znotraj svojega paketa, vsaj za klice v svoje omrežje. Tisti, ki pa tega nimajo oz. bodo uspeli pokuriti vso svojo kvoto, bodo odslej plačevali polne minute, pa še to dražje. Cene pogovorov se namreč "zakrožajo navzgor", v povprečju od 12 do 15 %. Podrobnosti lahko vidite na ceniku.

Si.mobilov interval je s tem le še bleda senca

47 komentarjev

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

BuisnessWeek Online - Visokofrekvenčno trgovanje (HFT) na borzah, ki smo mu na našeh straneh namenili obilico pozornosti, tudi zaradi panik, škode in prekupčevanja z napol javnimi informacijami, počasi izgublja zagon, ugotavlja Business Week. Vrhunec je HFT, ki je v resnici le drugo ime za premetavanje delnic z avtomatiziranimi algoritmi, ki v povprečju poizkušajo uganiti smer naslednjega premika in tako nekaj malega zaslužiti, dosegel med leti 2009-2010. Sedaj pa se trg počasi izravnava.

V letih 2006-2008 je HFT doživljal pravi...

23 komentarjev

Dell ima več snubcev

Ars Technica - Kot strela z jasnega je priletela novica, da bo Dell bržkone že zelo kmalu prodan. Vesti so sicer še neuradne, a zgodbo je lansiral Bloomberg, ki ima zelo zanesljive vire. Ni presenetljivo, da je tečaj Dellovih delnic že poletel v nebo.

Za podjetje naj bi se zanimala sklada TPG Capital in Silver Lake, ki sta že stara znanca prevzemov. TPG se je leta 2010 zelo zanimal za nakup Seagata, a so ga naposled zavrnili. Silver Lake pa je bil do nedavnega lastnik Skypa, ki so ga potem prodali Microsoftu, med njegovimi večjimi IT-naložbami pa je še Facebook. Snubitev Yahooja jim ni uspela. TPG Capital in Silver Lake sta portfeljska vlagatelja, kar pomeni, da ju zanima predvsem dobiček, ki ga prevzeto podjetje izplača...

7 komentarjev

Zaradi računalniških težav švedska borza ustavila trgovanje

klocwork.com - Švedska borza je morala danes za več ustaviti trgovanje s terminskimi pogodbami (futures), ker je nakupno naročilo za več milijard pogodb povzročilo sesutje sistema. Večkrat smo že pisali o slabo napisani programski opremi, ki poganja svet in občasno na rob prepada pripelje borzne sisteme ali cela podjetja, včasih pa težave povzroči kar nadgradnja sistema. Današnji incident ponovno kaže, da sprememb ne gre pričakovati in da bodo borze še naprej ostale tehnično ranljive.

Danes dopoldne se je na švedski borzi pojavilo nakupno naročilo za 4,2 milijarde terminskih pogodb (4.294.967.290) po tečaju 107.000 kron oziroma skupno 460 bilijonov kron (53.000 milijard evrov). Jasno je, da gre za napako, a vse kaže, da ne gre za...

6 komentarjev

Incident Knight Capital in slaba programska oprema, ki poganja svet

Slo-Tech - Od polmilijardne katastrofe, ki jo je podjetju Knight Capital povzročil hroščat algoritem za visokofrekvenčno trgovanje, je minil že dober teden. O incidentu je znanih več podrobnosti, hkrati pa se vsiljuje cel kup vprašanj, ki presegajo borzni parket. Knight Capital je programsko opremo razvijal v časovnem primežu. Newyorška borza (NYSE) je 1. avgusta začela uporabljati nov informacijski sistem Retail Liquidity Program za velike stranke, kar je terjalo prilagoditev programske opreme tudi na strani borznih hiš. Knight Capital je očitno zaostajal z razvojem, zato so bili pred sredinim (1. 8. 2012) začetkom trgovanja pred preizkušnjo bodisi zamakniti zagon lastnega sistema in tvegati osip...

47 komentarjev

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma...

44 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Facebook bo povečal petkov IPO

ZDNet - Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili...

30 komentarjev

Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel

Ladja za polaganje podmorskih kablov

Slo-Tech - V začetku tega leta smo nekaj besed namenili visokofrekvenčnemu trgovanju (HFT), kakor se imenuje posebna vrsta algoritmičnega trgovanja, ki ga avtomatično izvajajo računalniki v milisekundnih časih. Pri tem trgovanju sta ključnega pomena hitrost in kakovost algoritma (v tem vrstnem redu). Ocenjujejo, da milisekunda zakasnitve letno velik hedge sklad stane okoli 100 milijonov dolarjev, zato poizkušajo investicijske banke in skladi pridobiti kolokacijo strežnikov čim bliže trgovalnim platformam.

Da gre z vsako milisekundo za velike denarja, priča tudi napoved položitve novega podmorskega podatkovnega kabla med Evropo in ZDA. Zadnji kabli so bili na tej trasi položeni ob koncu tisočletja, ko so jih financirala podjetja iz balončka...

64 komentarjev

Bomo na borzah trgovali v pikosekundah?

The Wall Street Journal - Pred dvema mesecema smo nekoliko obširneje pisali o algoritmičnem trgovanju na svetovnih borzah (ljubljanska mednje ne sodi, saj je po prometu bliže večji tržnici z zelenjavo kot borzi vrednostnih papirjev). Tu je absolutno najpomembnejši čas, saj sekunda zakasnitve lahko pomeni milijonske izgube v poziciji. Dobre posle že nekaj časa sklepajo računalniki v milisekundah ali celo mikrosekundah (kolokacija na NYSE prinese 35-mikrosekundni odzivni čas), trendi pa gredo v smer še zmanjševanja latenc in trgovalnih časov. Logika je zelo enostavna; kdor odda svojo ponudbo prej, dobi boljšo ceno in ustvari dobiček z nadaljnjo prodajo.

The Wall Street Journal poroča, da se špekulira že o...

48 komentarjev

Nekaj milisekund v borznem omrežju pomeni milijone

'Flash crash' 6. maja 2010

Slo-Tech - Romantični prizori glasnega vrveža na trgovalnem parketu na Wall Streetu, kot jih poznamo iz filmov, so že nekaj časa zgodovina. Ogromno večino transakcij izvedejo računalniki, kjer tekmujejo v milisekundah in centih. Za odločitve o prodaji in nakupu se odločajo na podlagi algoritmov, ki jih programirajo najboljši matematiki na svetu, in s tem skrbijo za dve plati. Ustvarjajo globino in likvidnost trga ter hkrati pobirajo provizije za svoja podjetja. Tu cent in tam cent se sicer ne sliši veliko, a teh transakcij je vsako sekundo milijarde in Goldman Sachs, največja investicijska banka, letno napravi več sto milijonov dolarjev dobička iz trgovanja.

Izvrsten članek o elektronskem trgovanju so na novega leta dan objavili v The New York Times. V njem lahko preberete, da je uspeh...

97 komentarjev