» »

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma miniavkcije vsako polno sekundo), a pojavljajo se ideje za prav nasprotni razvoj z drobljenjem intervala na pikosekunde. Kako zelo je odzivni čas pomemben, priča polaganje številnih novih podmorskih internetnih kablov, ki jih financirajo finančne inštitucije izključen s temi nameni. Po eni strani visokofrekvenčno trgovanje male navadne vlagatelje odganja, ker so popolnoma nekonkurenčni, a to ni edina past. Programerski hrošči v algoritmih imajo lahko hude posledice. Lani so odkrili napako, ki jo bilo podjetje Axa Group spoznalo že prej, a so jo svojim strankam prikrili, zaradi česar so napravili 217 milijonov dolarjev škode. Pretekli teden se je v ZDA zgodil še bolj bizaren incident, ki je podjetju Knight Capital v eni uri povzročil skoraj pol milijarde dolarjev škode in ga pognal na rob bankrota. Razlog je hroščata programska oprema in njen malomaren test kar v resničnem okolju.

V sredo takoj po odprtju borze v New Yorku (NYSE) so številne delnice začele divjati navzgor, promet pa je nezadržno rasel. Preden so ugotovili, kaj je narobe in začeli zavračati naročila, je na primer CO zrasel za več kot 100 odstotkov, WZE.A pa je pridobil več kot štirikratnik vrednosti. Podobnih primerov je bilo še več, vsem pa je bilo skupno divje nihanje tako navzgor kakor navzdol. Skupno je bilo prizadetih več kot 150 delnic, Forbes pa je incident označil kot mini flash crash po incidentu iz leta 2010, ko je Dow Jones 6. maja za nekaj minut izgubil več kot devet odstotkov, začasno anihiliral več kot 1000 milijard dolarjev premoženja in jih še bolj skrivnostno pridobil nazaj v naslednjih minutah.

V sredo se je dogajalo nekaj podobnega. Krivca za nestabilnost na trgu so kmalu našli, in sicer je šlo za podjetje Knight Capital, ki ima funkcijo zagotavljanja likvidnosti na trgu (market maker). To pomeni, da podjetje kupuje delnice po ceni povpraševanja in jih prodaja po ceni ponudbe, s čimer vnaša dodatno likvidnost. Analiza dogodkov s 1. avgusta pa kaže, da je šlo v sredo nekaj hudo narobe. Knight Capital je delnice kupoval po ceni ponudbe in prodajal po ceni povpraševanja - efektivno je vnašal sama tržna naročila namesto limitiranih. Z drugimi besedami to pomeni, da so ustvarjali negativno arbitražo (namesto da bi izkoriščali pozitivno arbitražo) in pri vsakem poslu izgubili okrog 15 centov, hkrati pa so rezali likvidnost. To se ne sliši veliko, a algoritmsko trgovanje vsako sekundo izvede na tisoče poslov, na tovrstne napake pa prežijo algoritmi konkurence.

Razlog za tako hudo napako je malomarno testiranje površne kode. Tistega dne je Knight Capital začel testirati nov program za algoritemsko trgovanje. To so storili kar v realnem okolju, rezultat pa je bila katastrofa. Vsega je bilo konec 45 minut po odprtju borze, ko jim je uspelo izključiti program in borzi umiriti delnice, ki so vmes zaletavale v 10-odstotno omejitev nihanja tečaja in se divje premetavale gor in dol. Po tri četrt ure je Knight Capital izgubil 440 milijonov dolarjev. Kapital celotnega podjetja znaša 600 milijonov dolarjev, zato so se že pojavile govorice, da bo podjetje zaprosilo za prisilno poravnavo ali celo stečajni postopek. NYSE je sicer dejal, da bodo razveljavili posle, ki so od zaključnega tečaja prejšnjega dne odstopali za več kot 30 odstotkov, a to še vedno pusti ogromno izgubaških poslov, ki jih bo moral Knight Capital požreti.

Ogromna izguba, ki jo je v 45 minutah ustvaril Knight Capital, daje misliti. To pot ni šlo za klasičen sindrom debelih prstov ali enkratno napako v poslu, ampak konstantno polzenje denarja z vsakim poslom zaradi trivialne napake v algoritmu. Nekdo je namreč napačno obrnil en stavek IF. Z visokofrekvenčnim trgovanjem in nerazumnim drobljenjem intervala v trgovalnem času borza postaja igrišče bogatih investicijskih bank, ki na njej merijo sposobnost svojih programerjev, moč računalnikov in hitrost svojih internetnih povezav. Regulatorji za zdaj ne kažejo nobenih namenov tovrstno špekuliranje omejiti, čeprav bi že samo uvedba sekundnega koraka precej izničila prednosti algoritemskega trgovanja. Hkrati to ni prva tovrstna katastrofa - poleg flash crasha iz leta 2010 je tu še letošnji začetek kotacije Facebooka, ki je povzročil cel kup tožb zaradi težav z vnosom naročil na prvi dan.

44 komentarjev

raufnk ::

kaj naj bi pomenil stavek: "Po eni strani visokofrekvenčno trgovanje male navadne vlagatelje, a to ni edina past."? 8-O
lp raufnk

Kenpachi ::

I accidentally my stock market.
Zaraki Kenpachi.

BALAST ::

Temu se reče robotski kapitalizem! Algoritem oz. program pa takole v eni uri razbije celotno borzo in posledično tudi lokalno gospodarstvo.

Jap borza je že dolgo monopoly za miljarderje, ampak noben strokovnjak ne bo šel pričat proti njim. ;((
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

moj_nick ::

Nič groznega.
110111001001010001010000

Mipe ::

Nekdo je pozabil klicaj v if(profit){...} stavku.

LuiIII ::

S tem, ko se AI omogoča prednost pred človeškim trgovanjem, se daje preveč moči v roke tistim, ki pišejo algoritme. To kaže tudi ta napaka. Ker se kljub takim failom in trendom pomen borz ne znižuje, se sprašujem kam bo to nas pripeljalo? Ali v sistem kjer bo AI postoril vse in bo tako postala borza pravzaprav nezanimiva ali morda v kakšen drug sistem trgovanja, ki si ga pa še ne predstavljamo.

noraguta ::

če je res if??? bolj al manj se imperativen pristop opušča pri finančnem programiranju. je pa res da knight capital na svoji strani navaja precej preživele tehnologije.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Blinder ::

asm če tisti zgubijo 200 mld $ pol v bistvu ostali pridobijo tolko denarja + neki škodice nastane zaradi zmešnjave !?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

flbroker ::

Skrajni čas za spremembo zakonov, saj trgovanje vedno bolj postaja igra velikih (HFT). KCG spuši $400mil in kivdo vali na program, plen si razdelijo med bodočimi kupci in trenutnimi lastniki, delnice KCG padejo za 75% po govoricah o bankrotu, nato General Atlantic, Blackstone, TD Ameritrade in Stifel Nicolas kupijo delnico v višini 70% deleža KCG po ceni $1.50 (dogovorjena off-market cena), danes v ponedeljek pa je vrednost delnice KCG že $4.05. Hahahahaha.

PaX_MaN ::

Če bi bla pa cena "danes v ponedeljek" $0.01 bi se jim pa privoščljivo režal, češ kar prav jim je, pofukanim kapitalistom nemarnim, pa še kdaj!, kejnede?

win64 ::

@Pax_MaN: oni so zgubili, druge velike firme pa so profitirale . Če gledamo celotni trg, se stanje ni izboljšalo zaradi te napake.

flbroker ::

Ne, ker sem tudi sam kapitalist ampak moraš ločit med kapitalizmom in korporatizmom. Kapitalizem je že zdavnaj umrl, korporatizem pa ubija vsak poskus svobodnega trga. Kje tukaj vidiš fair play mi ni jasno.

win64 ::

A to je pripomba na moj komentar? Ker jaz nikjer nisem govoril o fair-play.
Jaz sem samo rekel, da se sistem teh "zlobnih" korporacij ni niti malo zamajal. Eden padel, druge so ga pohrustale.

PaX_MaN ::

flbroker je izjavil:

[...]korporatizem pa ubija vsak poskus svobodnega trga. Kje tukaj vidiš fair play mi ni jasno.

Če pod korporatizem misliš "vladavino korporacij", je to mnogo bolj svoboden sistem kot kapitalizem - uničuje konkurenco, se dogovarja za cene, podkupuje kogarkoli hoče, izsiljuje s patenti, pere denar v davčnih oazah, itn, itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

bbf ::

eden padel, drugi pobasal njegov denar - that's all. kaj vlagal naprej ali kaj podobnega, kapitalistično nesmiselnega? catche je other's people money.

flbroker ::

PaX_MaN je izjavil:

flbroker je izjavil:

[...]korporatizem pa ubija vsak poskus svobodnega trga. Kje tukaj vidiš fair play mi ni jasno.

Če pod korporatizem misliš "vladavino korporacij", je to mnogo bolj svoboden sistem kot kapitalizem - uničuje konkurenco, se dogovarja za cene, podkupuje kogarkoli hoče, izsiljuje s patenti, pere denar v davčnih oazah, itn, itd.


To je za tebe zdrav, svoboden trg? Ali se delaš norca ali pa nimaš vseh pojmom razčiščenih.

PaX_MaN ::

Kdor ob bok besede "trg" zmeša skupaj besedi "zdrav" in "svoboden", res nima vseh pojmov razčiščenih.

BBB ::

Povsem svoboden sistem daje človeku na voljo, da počne, kar ga je volja, da krade, vsepopvprek pobija iz dolgočasja, opravlja prostovoljna dela - karkoli. Ali je svoboda zdrava, pa je zgolj subjektivno mnenje. Naprimer komunizem zaradi prevelike svobode, ki jo daje ljudem, ni funkcionalen v večjih skupinah ljudi. Tudi v tržni ekonomiji svoboden trg dolgoročno uničuje gospodarstvo. Svoboda je cilj večini človeštva in je precenjena.

flbroker ::

Haha, vedno znova se ujamem v past. :D Korporatizem je prihodnost tržnega gospodarstva in komunizem je dal svobodo ljudem. Over&Out.

nekikr ::

No, saj ima malo tudi prav. Na vsakem vogalu pubertetniki vpijejo parole o svobodi (predvsem tisti na internetu, ki legalizira krajo). Ampak če se gremo svobodo, potem naj velja za vse? Ampak če velja za vse, potem se kaj hitro lahko zgodi kakšen črn scenarij. Nekako tako kot tista bajka o svobodi govora. Vse lepo in prav, dokler ne začneš govoriti nekaj, kar gre komu preveč na jetra ;)

win64 ::

Sistem in popolna svoboda v istem stavku tudi ne gre.
Kaj pa ta parola: Svoboda posameznika ne sme omejevati svobode ostalih.

jype ::

BBB> Naprimer komunizem zaradi prevelike svobode, ki jo daje ljudem,

Kakšno svobodo pa daje ljudem komunizem?

Aljaz1980 ::

Saj ne da zagovarjam komunizem, ampak:
Kakšno svobodo pa daje ljudem kapitalizem?

nekikr ::

Popolno svobodo. Dokler tvoja svoboda ne začne omejevati svobode drugih, kot je lepo povedal win64. To omejevanje je pa vsako leto drugače definirano.

Daedalus ::

Tole je pa kr konkreten BS...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Aljaz1980 ::

Zato danes zahodne države izvajajo čedalje večji nadzor nad prebivalstvom?
Zato se danes izvaja čedalje večja cenzura ?

Problem ni v sistemu, ampak v onih za krmilom.

poweroff ::

To o popolni svobodi je mit. Daje ti popolno svobodo ob določenih predpostavkah (enakost moči/dostopa do virov), ki pa v praksi ne obstajajo.
sudo poweroff

donfilipo ::

Tudi free market je mit, pa capitalism je mit in tako naprej:)

Komunizem pa, ponavljam, nikoli nikjer ni bil vpeljan. Tisto, kar je bila nekaka prehodna faza, a že krepko izven zastarelih smernic Marxa, je bil socializem. In to čemur freemarketarji pravijo socializem, je pa socialna država.

V utopičnem komunizmu ni klasičnega žandarja, ker nikomur ni treba dniniti niti krasti. Preživetje mu zagotavlja avtomatizirana hiperprodukcija.
To je prvi korak od prislovničnega sužnja so svobode. Seveda pa delo iz veselja ostane.

Mali eksperimenti ponekod dejansko kažejo čudež, v katerega sam ne verjamem:) Avtomatizirano hiperprodukcijo nadomesti, kar je zanimivo, egalitarna in skrajno solidarna morala. Ne morš da belivaš:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

BBB ::

Kakšno svobodo pa daje ljudem komunizem?
V komunizmu je vsak lastnik vseh dobrin - skupno lastništvo vseh dobrin (mimogrede, to izključuje menjavo dobrin ter posledično obstoj denarja kot menjalnega sredstva). Lastniku dobrin daje svobodo pri gospodarjenju z vsemi temi dobrinami, enako kot v sistemu z zasebno lastnino. Dokler je dobrina zrak, ni večjih težav, zaplete pa se pri dobrinah, ki so razpoložljive v zelo omejenih količinah. V komunizmu bi imel jaz pravico obleči tvoje gate, ker bi te bile prav toliko tudi moje. Kar bi nekdo ustvaril v svojem potu, bi jaz imel pravico uporabljati, čeprav za stvaritev te dobrine nisem niti pomignil s prstom - morda pa sem tačas ustvarjal druge dobrine ali zgolj lenaril. Če bi žena možu in otrokom v komunizmu skuhala kosilo, ti ne bi bili primorani kakorkoli neposredno plačati te "storitve" - storitvi brez zahtevanja neposrednega protiplačila v sistemu s privatno lastnino navadno rečemo usluga - ljudem, ki delajo usluge, pa bi lahko rekli kar komunisti, saj delajo v dobrobit skupnosti, naprimer družine oz. gospodinjstva.
Sistem in popolna svoboda v istem stavku tudi ne gre. Kaj pa ta parola: Svoboda posameznika ne sme omejevati svobode ostalih.
Imaš prav. Popolna svoboda v sistemu lahko obstaja, samo če v njem ne obstaja kakršnakoli konkurenca - popolna svoboda torej obstaja lahko le v mislih posameznika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BBB ()

donfilipo ::

Aja pa seveda še od komunizma na topic.

Komunizem imam tako namesto maše:), me pa tudi zjezi, če kdo govori, da je bil Jezus mornar in do so ga obesili zaradi nečistvovanja8-) In podobne o komunistih:)


Torej topic. Tole high speed trading, sumim da ne dodaja nobene vrednosti, saj koliko sem bežno (za kaj več je zmanjkalo motivacije:) gledal sisteme in načine AI avtomatizacije trgovanja, pred cca 5 leti, ko se je šele zares dobro razpaslo. So bili pa takrat modeli, ki NISO verjeli, da to že takrat počno mašine. IN tudi niso vedeli, da je bilo že kar nekaj katasttrof zaradi nadebudnih štrikačev-programerjev, ki v greedu:) pozabijo kakšno škodo lahko povzročijo. No odvzema pa v kolikor ni ščurkov pa seveda vrednosti tudi ne.

Načeloma bi bila vrednost dodana, če bi mašina kopičila dosegljivo in tudi špekulativno dato posameznih akcij in papirjev, jo širila in kot neko obširno celoto dodatno precenila v svoji projekciji gibanja na trgih. In tako maljon njih. Že res, da je to morje date...ampak računalniški strežniki tudi niso več hec. Pa ne. Trik je v enostavnih špekulativnih fintah, ki jih borza pozna že 100 let in v ničemer ne dodajajo vrednost. Če kdo pravilno vidi vrdnost neke investicije v prihosnost in jo še utrdi, je pa seveda čudežnik. Pravi. Dosedaj je to šlo le preko vizije bistrih in vztrajnih posameznikov in ekip, ki jih je kapital s poglobljeno intuicijo podprl!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

BigWhale ::

donfilipo je izjavil:

Komunizem pa, ponavljam, nikoli nikjer ni bil vpeljan.


Zato, ker ne more biti.

donfilipo je izjavil:

Tisto, kar je bila nekaka prehodna faza, a že krepko izven zastarelih smernic Marxa, je bil socializem. In to čemur freemarketarji pravijo socializem, je pa socialna država.

V utopičnem komunizmu ni klasičnega žandarja, ker nikomur ni treba dniniti niti krasti. Preživetje mu zagotavlja avtomatizirana hiperprodukcija.
To je prvi korak od prislovničnega sužnja so svobode. Seveda pa delo iz veselja ostane.

Mali eksperimenti ponekod dejansko kažejo čudež, v katerega sam ne verjamem:) Avtomatizirano hiperprodukcijo nadomesti, kar je zanimivo, egalitarna in skrajno solidarna morala. Ne morš da belivaš:)


Prehodnega obdobja ne mores imeti. Ali imas popolni komunizem (ki, ga itak ne mores imeti, tudi s 100% avtomatizirano proizvodnjo) ali pa nimas nic pametnega.

Zakaj ni popolnega komunizma. Zato ker je moje delo vec vredno kot tvoje, ker _jaz_ tako pravim in _jaz_ imam prav. Aja pa zato, ker, ce je vse zastonj, potem imam lahko jaz doma 5000 televizij in jih povezem v en tak super-duper big screen. Zato ker so zastonj! :)

donfilipo ::

Prehodnega obdobja ne mores imeti. Ali imas popolni komunizem (ki, ga itak ne mores imeti, tudi s 100% avtomatizirano proizvodnjo) ali pa nimas nic pametnega.



Če je vsa proizvodnja in z AI tudi storitve avtomatizirana, ne more biti kapitalizma! Razen če se greš sofizem in rečeš, da so vsi ljudje kapitalisti ki jim ni treba delati:) Sofizem zato, ker je point uspešnega kapitalista in kapitalizma, večja nagrada za boljše delo in idejo, ali organizacijo dela. In ne starejše fevdalno uživanje od rente in dela dninarjev za rento. Ima jasno tudi kapitalizem te sindrome, a še bolj izražene in transformirane je pa dejansko imel socializem. Realni. Stalinov. Poslušnost velikemu vodji in ideji, je dejansko bila v jedru popolna povperizacija in zasužnjenje tlačanov. Zato se res lahko vprašamo, ali je mogoča vmesna faza, kjer še vedno obstaja dnina in plačilo...ali pač ne.

No če so vsi ljudje lastniki sredstev za proizvodnjo, ki jo vrši avtomatika in AI v pretežni meri, ni več razredov (ajde samo en kapitalistov:), ker je preobilje vsega, ni več kriminala, torej je precej razbremenjen leviathan in prisila, gradi pa se vseeno na nekakšni etiki in logiki razuma, kjer se mimogrede oščije (a ne ubije:) nekoga, ki hoče nagrmaditi 5000 tv-jev....in verjetno tudi tistega, ki bi pojedel 100kg čokolade, ali horsa. Razum v zdravi družbi brez pomanjkanja dela čuda! Se vidi že danes na določenih odsekih, da je večina zla iz revščine, neurejenih celic družbe (od družine, šole, do države) in šele potem bolezenskih znakov, ki jih bo nemara sodobnejša medicina tudi uspešneje predvidela in ozdravila.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Dva ugovora in to resna sta izven te utopije.

a)Zmanjkati zna resoursov...dovolj enega....da se družba sesuje v bedo in bo treba z pištolo ljudi držati na minimumu in v skromnosti, kolikor jih preživi. Pomeni mutacijo fašizma.

b)Ljudje v jedru podležejo alfam, ki nočejo nobenega komunizma, ampak status quo in vsaj simbolično oblast. Če ne drugje pa v vasi:) Namesto da bi jih postavili pred zid in soočili z masami par milijard trpinov, ki bi jim raj ob recimo nadomestnih surovinah, ki znajo zmanjkovati in AI avtomatizirani proizvodnji, pomenil raj na zemlji!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

donfilipo je izjavil:

Če je vsa proizvodnja in z AI tudi storitve avtomatizirana


Saj to je problem, 100% avtomatizacije verjetno ne bomo nikoli dosegli. Poleg avtomatizacije bi potrebovali se replikatorje. Z obojim skupaj imamo moznost, da uvedemo komunizem. :)

nekikr ::

Pa z dovolj velikimi zapori in dobro policijo. Brez tega ne bo šlo.

PaX_MaN ::

Verjetn si mislu UDBO, ne policijo?

Utk ::

Kako točno je nastalo pol milijarde škode? Je algoritem skuril za pol milijarde bankovcev? Je katero podjetje proizvedlo za pol milijarde manj robe? Ali pa se je samo par bitov na serverjih spremenilo in prerazporedilo za pol milijarde dolarjev iz enih računov na neke druge račune?

nekikr ::

A bi bila razlika, če bi delali s kovčki denarja, in bi se sedaj 10 kovčkov od enega podjetja premaknilo k trem drugim?

PaX_MaN ::

Seveda bi bila.
Prenašalci kovčkov bi vsaj zaslužili za pošteno, delavno delo!

nekikr ::

To ni pošteno, delavno delo, ker ni za tekočim trakom. Bodi Slovenec!

Timurlenk ::

jype je izjavil:

BBB> Naprimer komunizem zaradi prevelike svobode, ki jo daje ljudem,

Kakšno svobodo pa daje ljudem komunizem?

vse inkarnacije do sedaj - nobene

kar pa ne pomeni, da so bile true to the source material
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

PaX_MaN ::

nekikr je izjavil:

To ni pošteno, delavno delo, ker ni za tekočim trakom. Bodi Slovenec!

Pardon, moja napaka, se posipljem s pepelom.

moj_nick ::

Utk je izjavil:

Kako točno je nastalo pol milijarde škode? Je algoritem skuril za pol milijarde bankovcev? Je katero podjetje proizvedlo za pol milijarde manj robe? Ali pa se je samo par bitov na serverjih spremenilo in prerazporedilo za pol milijarde dolarjev iz enih računov na neke druge račune?


while (true) {
     order.action = "BUY";
     order.limit_price = ask_price;
     order.transmit();
     while (true)
          if(order.limit_price > bid_price) {
               order.action = "SELL";
               order.limit_price = bid_price;
               order.transmit();
          } else { continue; }
}


Bug je v tem, da so zamenjali bid_price in ask_price, kajti ask>bid. To je tako, kot da bi šel na banko menjati evre v dolarje in nazaj - v endless loop. Denar kuriš v razliki med nakupnim in prodajnim tečajem.
110111001001010001010000

McHusch ::

Saj to je napisano. Mislim da se je utk obregnil ob besedo škoda. Tehnično je te pol milijarde dolarjev spolzelo v sistem k ostalim trgovalcem. V praksi pa je to nekako tako, kot če bi dejali, da pri ogrevanju hiše nismo uničili nič energije. Res je, a smo jo neskončno razredčeno spustili v okolje. Tu je isto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7412544 (10236) Timurlenk
»

Kaj je šlo narobe v Knight Capitalu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
65392 (4038) ender
»

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
237698 (5342) BaToCarx
»

Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Oddelek: Novice / Ostale najave
225369 (3933) nekikr
»

Incident Knight Capital in slaba programska oprema, ki poganja svet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4714579 (11486) Poldi112

Več podobnih tem