»

V ZDA zaradi letal še dva tedna odloga pri vzpostavitvi 5G v pasu C

Slo-Tech - V ZDA so še za 14 dni prestavili začetek uporabe pasu C za mobilna omrežja 5G, ker se letalske družbe bojijo, da utegne povzročiti interferenco z radarskimi višinomeri v letalih. Uprava za letalstvo (FAA) je z AT&T in Verizonom podpisala dogovor o dvotedenskem odlogu, ki je po zagotovilih vseh vpletenih zadnji. To piše tudi v dogovoru.

AT&T in Verizon bosta v skladu z dogovorom vzpostavila izključitvena območja okrog letališč, kjer se pas C omrežij 5G naslednjih šest mesecev ne bo uporabljal. Pripravili bodo seznam največ 50 prioritetnih letališč, okrog katerih bodo morali vzpostaviti omenjene cone. AT&T in Verizon bosta FAA posredovala podatke o baznih postajah, vključno z načrtom postavitve novih in njihovimi tehničnimi karakteristikami. FAA pa se zavezuje, da bo pospešila pridobivanja odobritev za AMOC (Alternate Means of Compliance) za višinomere, ki bodo certificirani za sobivanje z omrežji 5G v pasu C.

Medtem ko v skoraj 40 državah že uporabljajo pas C omrežja 5G brez...

4 komentarji

AKOS razdelil frekvence za 5G

Slo-Tech - Minuli teden se je zaključila dražba več frekvenc, ki bodo med drugim uporabne tudi za mobilna omrežja pete generacije (5G). Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je dražila frekvence 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz, za katere so se lahko potegovali operaterji. Ti so pokupili vse razpoložljivi frekvenčni prostor, za kar so odšteli 164 milijonov evrov, kar je 2,4-krat več od izklicnih cen.

Frekvence so pričakovano kupili A1 Slovenija, Telekom Slovenije, Telemach in T-2. Zakupna doba znaša 15 let, frekvence pa bodo uradno dobili junija ob izdaji odločb. Nekatere bo možno začeti uporabljati takoj (700 MHz, 700 MHz, 1500 MHz, 3600 MHz, 26 GHz), na 2100 MHz pa bo treba počakati do 22. septembra, na 2300 MHz pa do 1. januarja. Frekvence so podeljene tehnološko nevtralne, kar pomeni, da lahko operaterji na njih ponujajo katerekoli tehnologije, storitve katerih pa morajo biti na voljo končnim uporabnikom. V enem letu morajo v vsakem pasu pokriti...

42 komentarjev

Avstralija z avtorskimi nadomestili nad Google in Facebook

vir: Pixabay

Slo-Tech - Kot je pojasnil avstralski finančni minister Josh Frydenberg, podjetji Alphabet in Facebook doslej nista želeli prostovoljno ugoditi pritožbam tamkajšnjih medijev po pravičnejši razdelitvi oglaševalskega denarja, zato je slikovito napovedal, da bo vlada to rešila z zakonodajo: "Jasno nam je, da gre za velik izziv, saj imamo opravka z velikimi podjetji, a po drugi strani gre za nadvse pomembne zadeve, zato smo se pripravljeni spustiti v ta boj."

Avstralski kolač spletnega oglaševanja je na leto vreden 5,3 milijarde evrov, v zadnjih petnajstih letih pa je zrasel za osemkrat. Lansko poročilo ACCC še kaže, da Google in Facebook pospravita približno tretjino denarja, namenjenega za spletno oglaševanje v Avstraliji, zaradi česar so se oblasti odločile, da je potrebno na tem področju vzpostaviti nova pravila. Obe strani so tedaj pozvali k pogajanjem in iskanju sporazumne rešitve, kar pa doslej ni rodilo rezultatov.

Nalogo pripraviti ustrezne predpise je zdaj dobil avstralski varuh...

4 komentarji

Japonci testirajo 5G

SonyEricsson - Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato...

37 komentarjev

Za mobilne frekvence 150 milijonov evrov za 15 let

Slo-Tech - Znani so rezultati prve slovenske javne dražbe frekvenc za zagotavljanje javnih mobilnih komunikacijskih storitev, ki je trajala od 3. do 28. aprila. Na dražbi so sodelovali Simobil, Mobitel in Tušmobil, ki so za 150 milijonov evrov v uporabo dobili frekvenčne pasove 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz in 2600 MHz za obdobje 15 let. Prodali so skoraj vse razpoložljive pasove, izkupiček pa je za 42 odstotkov višjih od izklicne cene. T-2 na dražbi ni sodeloval zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, prav tako se dražbe ni udeležil Telemach.

Simobil je za 64 milijonov evrov kupil dva 10 MHz-bloka v 800 MHz pasu, ki prinaša posebne obveznosti pokrivanja. V zameno za nižjo ceno mora v roku treh let zagotoviti pokritost vsaj 95...

20 komentarjev

Samsung preizkuša mobilno tehnologijo 5G

Slo-Tech - Medtem ko se pri nas mobilno omrežje četrte generacije (4G LTE) šele dobro uveljavlja, Samsung že preizkuša njegovega naslednika. Tehnologijo, ki še nima uradnega imena niti podpore telesa za standardizacijo, so kakopak poimenovali 5G. Prvi testi so več kot vzpodbudni.

Da bi povečali hitrost prenosa podatkov, so uporabili spodnji del pasu Ka z valovi frekvence 28 GHz (valovna dolžina 10,7 mm). Znano je, da valovi visokih frekvenc omogočajo prenos večje količine podatkov, a imajo slabši doseg in odpornost na ovire. Samsung je uspel zagotoviti delovanje v omenjenem pasu v razdalji dveh kilometrov od bazne postaje (uporabili so 64 elementov v AAT - adaptive array transceiver), kar je sicer slabše manj od trenutnih omrežij, a...

12 komentarjev

Apple iPad 3 podpira 4G le v Severni Ameriki, v Avstraliji že vložena tožba

Slo-Tech - Tedne po izidu Applov novi tablični računalnik iPad 3 še vedno polni časopisne vrstice. Pisali smo o težavah s prikazom realnega časa polnjenja in požrešnih aplikacijah, sedaj pa je Apple na tapeti zaradi zavajajočega oglaševanja podpore za 4G. Najbolj se je zapletlo v Avstraliji.

Težava tiči v verziji, ki po Applovih besedah podpira povezljivost Wi-Fi in 4G LTE, medtem ko verzija le z Wi-Fi ni problematična. Prenos podatkov prek mobilnega omrežja četrte generacije (4G) je mogoč le v ZDA (operaterja AT&T in Verizon) in Kanadi (operaterji Bell, Rogers in Telus), medtem ko drugod po svetu iPad deluje le prek omrežja 3G, kakor je bil to slučaj že pri njegovem predhodniku. Razlog je frekvenčna džungla, saj v Severni Ameriki za 4G...

30 komentarjev

Polnjenje iPada 3 traja dlje od pričakovanj

ZDNet - Applov novi tablični računalnik iPad 3 je naokoli že teden dni, kar je dovolj časa, da so ga ljudje dodobra preizkusili in poiskali vse morebitne napake. Za zdaj večjih napak v iPadu 3 niso našli (za razliko od eskapade z anteno v iPhonu 4), se pa na spletu čudijo nad vedenjem polnilca. Ko indikator na napravi pokaže, da je baterija napolnjena 100-odstotno, se ta polni še debeli dve uri. Običajno je, da polnjenje traja še nekaj časa, a dve uri sta preveč.

Težavo je odkril Raymond Soneira, ko je spremljal porabo električne energije pri polnjenju iPada. Ugotovil je, da še 130 minut po izpisu 100-odstotna napolnjenost polnilec polni baterije. Če napravo pred tem izključimo iz napajanja, je tudi njena avtonomija krajša, kar potrjuje dejstvo, da baterije dejansko niso do konca...

109 komentarjev

V petek izšel iPad 3, jailbreak že nared

ZDNet - Po dolgem pričakovanju je v petek končno izšla nova generacija Applovega tabličnega računalnika iPada, ki jo imenujemo kar iPad 3 in jo je Apple predstavil 7. marca. O njem smo izvedeli že skoraj vse, a ponovimo glavne novosti. Čeprav se fizično po videzu skorajda ne razlikuje od prejšnjega modela, je v notranjosti precej izpopolnjen. Novi retina zaslon ima štirikrat večjo ločljivost od dvojke, in sicer 2048 × 1536 točk pri 264 točkami na palec. Ima vgrajen...

17 komentarjev

Novi iPad

Tim Cook je prevzel uvodne besede, nato pa vajeti prepustil drugim.

vir: Delo
Delo - Kot gotovo že veste, so jabolčni včeraj predstavili naslednjo različico priljubljenega tableta iPad, imenovano kar "novi iPad" (the new iPad), ne iPad 3.

Ključna novost je po pričakovanjih visokoresolucijski 2048x1536px "retina" zaslon; po Applovih besedah trenutni rekorder med mobilnimi napravami. Gostota pikslov (264px/palec) je sicer nekoliko nižja kot pri zadnjih iPhone 4S in iPad Touch (326px/palec), a pri običajni razdalji 30-40 cm od obraza vseeno zadostuje, da oči ne bodo mogle razločiti dveh pik. Proizvaja ga Samsung, zato analitiki že špekulirajo o Galaxy tabu z isto resolucijo (bojda v drugi polovici leta).

Številni razvijalci so v pričakovanju vse te zaslonske dobrote že začeli posodabljati svoje aplikacije...

129 komentarjev

Malomarnost ali spodletela zvijača pomeni težave za Apple v Evropi

ComputerWorld - Apple je pretekli teden uspel doseči sodno prepoved prodaje in oglaševanja Galaxy Taba 10.1 v EU razen na Nizozemskem, še pred tem so bili enako dosegli v Avstraliji, ker naj bi bil preveč podoben iPadu 2. Nizozemski portal Webwereld.nl pa je medtem odkril, da je Apple v resnih težavah, saj so sodišču predložili neresnične dokaze, na podlagi katerih je bila sprejeta začasna odredba.

Problem tiči v fotografiji na strani 28 v dokaznem gradivu,...

54 komentarjev

CES 2011: Motorola pokazala vrsto mobilnih naprav

Slo-Tech - Motorola se je pred kratkim razdelila na Motorola Solutions in Motorola Mobility. Slednji del že deluje s polno paro, saj so na CES-u pokazali kar nekaj mobilnih naprav.

Prvi je novi tablični računalnik Xoom, ki je neposredna konkurenca Applovemu iPadu. Motorola pravi, da gre za v vseh ozirih boljši izdelek, ki bo kmalu nadomestil iPad. Res ni slab, saj ima dve kameri (ena ima celo podporo za HD), večji zaslon, večjo ločljivost in podporo za Flash. Poganjal ga bo Android, in sicer čisto sveža verzija Honeycomb. Na voljo bo še v tem četrtletju s podporo 3G in Wi-Fi, bo pa v drugem kvartalu nadgradljiv na 4G LTE. Cene niso razkrili.

Poleg tega so predstavili...

16 komentarjev