»

S tiskalniki v Windows odslej drugače

Slo-Tech - Microsoft je najavil prihajajoče spremembe v obravnavi gonilnikov za tiskalnike. Te smo doslej lahko dobivali tudi prek Windows Update, ki je nudil gonilnike, ki so jih bili proizvajalci certificirali (WHQL). V prihodnosti želi Microsoft te gonilnike posameznih proizvajalcev nadomestiti z enotnim Microsoft IPP Class Driver. Začelo se bo z ukinitvijo dodajanja novih gonilnikov v Windows Update.

Sedaj je Microsoft napovedal, da stari (legacy) gonilniki za tiskalnike v Windows Update ne bodo več podprti. Leta 2025 bodo prenehali sprejemati nove gonilnike, še leto dni pozneje pa bo Windows Update vedno najprej ponudil Microsoft IPP Class Driver. Leta 2027 bodo ukinili vsakršno posodabljanje gonilnikov posameznih proizvajalcev. Uporabniki jih bodo še vedno lahko namestili, a bodo morali za nove verzije uporabiti samostojno namestitev. Microsoft bo v Windows Update nudil le Microsoft IPP Class Driver.

Ta podpira vse tiskalnike, ki razumejo koncept Mopria. Tega je Microsoft prvikrat...

18 komentarjev

Za Activison Blizzard računalniki pomembnejši od konzol

Slo-Tech - Activision Blizzard, ki je zadnje mesece polnil novice zaradi neuspele poroke z Microsoftom, je v poslovnih rezultatih razkril pomemben obrat. Spet se je zgodilo, da so z igrami za osebne računalnike zaslužili več kot z igrami za konzole. V prvem letošnjem kvartalu so osebni računalniki prinesli 666 milijonov evrov, konzole pa 639 milijonov dolarjev. Vse od vrha v prvih letih tega tisočletja so konzole prednjačile, v drugi polovici minulega leta pa se je trend obrnil.

V celotnem letu 2022 so bile konzole še zmagovalke, a leto 2023 bo očitno drugačno. Ob tem velja poudariti, da so posamezna četrtletja že kazala obrnjeno sliko tudi v preteklosti, a to pot gre za prvo daljše obdobje, ko se trend ne spreminja. Glavni prispevek odpade na Blizzard, ki na primer prinese manj kot polovico toliko kot Call of Duty, a več kot 72 odstotkov na osebnih računalnikih in le 8 odstotkov na konzolah. Call of Duty je bolj uravnotežen, z 59 odstotki na konzolah in 26 odstotkih na osebnih računalnikih,...

2 komentarja

Windows 10 ukinja torek za popravke, krepi zaščito

Slo-Tech - Microsoft že od oktobra 2003 izdaja popravke za svoj operacijski sistem Windows in drugo priljubljeno programsko opremo zlasti drugi torek v mesec, ki se ga je zato prijel vzdevek Patch Tuesday. S tem želijo olajšati postopek nadgrajevanja, ki lahko zlasti pri poslovnih uporabnikih povzroči veliko nevšečnosti in dodatnega dela, saj popravki (če niso res izjemno kritični) izidejo na predvidljiv datum. V Windows 10 se ta praksa poslavlja.

Terry Myerson, ki vodi oddelek za Windows, je povedal, da bodo domači uporabniki prejemali popravke takoj, ko bodo ti nared. Myerson je v govoru na konferenci Ignite 2015 mimogrede okrcal Google z besedami, da Google izda kup kode, potem pa se ne ukvarja z vprašanjem, ali to koda dejanska pristane...

15 komentarjev

Druga generacija Kinecta za osebne računalnike prihaja

Praktično enak, kot za Xbox One

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Zmogljivosti Kinecta ter njihovo izkoriščanje v zanimivih projektih so precej dobro znane, za kar je odgovoren predvsem uradni strojni paket s programsko podporo, ki je omogočil priklop na osebne računalnike z Windows. Z Xbox One je Microsoft predstavil še zmogljivejši Kinect, ki ima višjo ločljivost tako običajne (namesto 640 x 480 pik tokrat kar 1920 x 1080) kot IR kamere, skupaj s širšim kotom zajema, za kar poskrbi optični sistem kamere. Posledično je sposoben zaznati osebe, ki so bližje (oddaljenost mora biti vsaj en meter v primerjavi z dvema metroma predhodnika), zmogljivejši procesor pa lahko sledi premikanju do šestim osebam hkrati, sledi do 25 sklepom posamezne osebe, prepoznava obrazno mimiko, zaznava utrip, bistveno boljše je zaznavanje govora,...

9 komentarjev

Microsoft razvil oskubljen kinect - SoundWave

Microsoft - Medtem ko je Disney Research razvil sistem za naprednejše prepoznavanje dotikov, so bili raziskovalci aktivni tudi v Redmondu, kjer so pripravili okleščeno verzijo Kinecta, ki jo podpira pravzaprav vsak računalnik z zvočniki in mikrofonom. Klasični Kinect za sledenje kretnjam uporablja kamero (torej svetlobo), novi sistem SoundWave pa zvok, torej deluje kot nekakšen mini radar ali sonar. Takoj tudi opazimo glavno prednost - za delovanje ne potrebujemo nobene dodatne opreme.

Sistem izkorišča Dopplerjev efekt. Z vgrajenimi zvočniki oddaja neslišen zvok frekvence 18-22 kHz (otroci ga običajno sicer lahko slišijo). Če ta zvok trči v gibajoč predmet v okolici, se odbije z nekoliko spremenjeno frekvenco - podobno se z radarjem meri hitrost v prometu. Odbiti zvok se...

11 komentarjev

Microsoft izdal Kinect za Windows

Microsoft - Microsoft je po pričakovanjih izdal verzijo svojega univerzalnega krmilnika Kinect za Windows. Čeprav je bil Kinect sprva razvit za uporabo v Microsofti konzoli Xbox in so ga kasneje zanesenjaki uspeli priključiti tudi na osebne računalnike ter z odprtokodnimi gonilniki tudi usposobiti, Microsoft vseeno cilja na kupce čistokrvne PC-verzije. Ta je od srede na voljo v ZDA, Evropi in Oceaniji za 250 dolarjev (evrov), obeta pa se tudi verzija za izobraževalne ustanove, ki bo 100 dolarjev (evrov) cenejša.

Glavno vprašanje seveda ostaja, kaj je v novi verziji drugače od xboxovske. To je še zlasti pomembno, ker slednja stane precej manj, saj jo subvencionirajo prodane igre, Microsoft pa je obljubil brezplačno dostopnost vse programske opreme za...

16 komentarjev

Microsoft zakrpal osem lukenj in napovedal Kinect za PC

Microsoft - Včeraj je bil spet drugi torek v mesecu, kar pomeni, da je Microsoft izdal redni paket popravkov za svoje izdelke. To pot je paket nekoliko lažji kot običajno, saj so v sedmih obližih zakrpali osem lukenj. Vse razen ene se nahajajo v sistemu Windows, osma pa je Microsoft ASP.NET.

Samo eden izmed popravkov ima stopnjo kritično. Gre za obliž MS12-004, ki popravi ranljivost v Windows Media Playerju, ki bi lahko povzročila zagon napadalčeve kode v računalniku. Preostali popravki imajo oznako pomembno, tako da je njihova namestitev kljub temu priporočljiva. Kot običajno jih najdete na storitvi Windows Update.

Druga, pomembnejša vest iz Redmonda pa prinaša Kinect na PC-je. Kinect je sicer mogoče že sedaj priključiti na osebne računalnike, a Microsoft bo pripravil tudi posebno namensko verzijo, ki bo dostopna že...

12 komentarjev

Microsoft izdal uradni SDK Beta za Kinect

Slashdot - Microsoft je že skoraj uresničil obljubo, da bodo pripravili razvojni paket SDK za Kinect, ki ga je napovedal februarja. Čeprav so kmalu po izidu Kinecta na internet pot našli odprtokodni gonilniki, ki jim Microsoft ni nasprotoval, in so entuziasti uspeli Kinect prepričati v delovanje s PlayStationom, smo vsi skupaj nestrpno čakali SDK. Pred nami je prva beta.

SDK ali programskorazvojni komplet (software development kit) namreč omogoča enostavno in predvidljivo pisanje aplikacij, ki zmorejo uporabiti Kinect v najrazličnejše, tudi s konzolo nepovezane namene, saj vsebuje gonilnike, API-knjižice in primere kode. Kinect SDK je napisan za platformo .NET, tako da je mogoče njegove knjižice uporabiti v poljubnem jeziku .NET (C#, VB.NET ali C++.NET). Na voljo je v...

10 komentarjev

Prihaja Kinect SDK za Windows

Bo Kinect tudi na osebnih računalnikih zaživel z igrami?

vir: engadget
engadget - O razvojnem paketu, ki bi omogočil uporabo Microsoftovega Kinecta tudi na osebnih računalnikih, se je govorilo že od sredine januarja, in čeprav Steve Ballmer ni popolnoma potrdil izida, je že pred časom povedal, da lahko v prihodnosti pričakujemo uradno podporo. Takrat seveda ni izdal niti okvirnih datumov, a so pri Microsoftu zdaj sporočili, da bo brezplačen razvojni paket na voljo že to pomlad. Z razvojnim paketom bi Microsoft tudi uradno omogočil razvijalcem in akademikov uporabo Kinecta v namene, ki niso nujno povezani z upravljanje likov v igrah.

Tudi to bo seveda prišlo na vrsto, a nekoliko kasneje po izidu. SDK bo vsem hekanja Kinecta željnim uporabnikom prinesel enostavnejši dostop do strojne opreme, npr. infrardečega senzorja, zaznavanja govora ter drugih delov Kinecta.

5 komentarjev

Bo Kinect zaznaval prste?

Neizkoriščen potencial

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Microsoft je ob predstavitvi Kinecta povedal, da infrardeča kamera, ki skrbi za zajem slike igralca in s tem zaznavo premikov, sliko zajema pri ločljivosti 320 x 240 pik. Ta je žal premajhna, da bi Kinect lahko med seboj ločil prste na rokah, a je jasno dovolj za razpoznavanje kretenj s celotnimi rokami in nogami. Z začetkom ustvarjanja gonilnikov in nadaljno uporabo Kinecta v druge namene so mnogi odkrili, da ima Kinect pravzaprav IR senzor z ločljivostjo 640 x 480 pik, kar je omogočeno tudi v gonilnikih na namiznih računalnikih, ne pa na Xboxu.

Razlog za omejitev naj bi se skrival v pasovni širini priključka USB, ki ga poleg Kinecta uporabljajo še druge naprave, npr. USB ključki. V primeru uporabe polne ločljivosti bi Kinect popolnoma zasedel pasovno širino USB-ja,...

10 komentarjev

Kinect ruši rekorde

Slo-Tech - Kmalu bo minil mesec dni od izida Kinecta (zanimivo, kako hitro smo pozabili na simpatično in predvsem laže izgovorljivo kodno ime Natal), a navdušenje nad novo igračko iz Microsofta ne jenja. Tako poročamo o rekordni prodaji in novih načinih uporabe, še zlasti po objavi odprtokodnih gonilnikov.

V prvih treh tednih prodaje je Microsoft prodal poltretji milijon Kinectov, pa se božična nakupovalna sezona šele začenja. Do konca leta naj bi, tako upajo v Redmondu, prodali pet milijonov enot. K temu bo gotovo pripomoglo dejstvo, da je Kinect na voljo v 60.000 trgovinah v 38 državah sveta.

Nekateri med temi kupci so s Kinectom počeli zanimive stvari. Že nekaj dni po izidu je Oliver Kreylos pokazal, da je moč Kinect uporabiti za izdelavo...

17 komentarjev

Nadgradnja Xbox 360 prinaša podporo Kinectu

Nov vmesnik na Xbox 360

vir: TG Daily
TG Daily - V pričakovanju izida Kinecta, ki se bo v Evropi začel prodajati 10. novembra, so pri Microsoftu že izdali novo programsko opremo za svojo konzolo Xbox 360, ki s seboj prinese prav podporo temu upravljalniku. Poleg podpore Kinectu bodo uporabniki Xboxov dobili še nekatere druge novosti, med katerimi bo najbolj očitna prenova samega uporabniškega vmesnika in avatarjev, možicljev, ki predstavljajo uporabnika. Ti so zdaj bolj podobni dejanskim osebam, torej si jih lahko naredite še bolj podobne sebi, kot prej. Druge novosti so za Evropo oz. za Slovenijo relativno nepomembne, razen izboljšane tipkovnice na zaslonu, saj vključujejo izboljšave za Netflix, aplikacijo ESPN ter povezljivost s trgovino Zune. Vseeno je popravek obvezen za uporabo Kinecta in za povezovanje na...

20 komentarjev