» »

Disney Research razvil sistem za napredno prepoznavanje dotikov Touché

Disney Research razvil sistem za napredno prepoznavanje dotikov Touché

Extremetech - Raziskovalni oddelek Walt Disneyja, Disney Research, je predstavil novo tehnologijo Touché (znanstveni članek), ki razširja uporabnost klasičnih na dotik občutljivih zaslonov. Osnovni kapacitivni na dotik občutljivi zasloni lahko zaznajo dotik, ker se z dotikom spremeni njihova kapacitivnost. To detektorsko vezje zazna, saj se spremeni odziv na izmenični tok pri dani frekvenci. Ker se uporablja le ena frekvenca, imajo ti zasloni le dve možnosti - signal (dotik) je ali pa ga ni. Disney Research pa je razvil tehnologijo, ki zazna tudi vrsto dotika ali po domače, kako močno in na kakšen načni predmet zgrabimo.

Delovanje sistema najlepše opiše kar njihov videoposnetek (glej spodaj), a vseeno povzemimo. Namesto ene frekvence sedaj uporabimo spekter frekvenc in merimo odziv (posredno spremembo kapacitivnosti, neposredno pa tok in napetost ter njuno fazo), s čimer pridobimo podatek o odzivu na celotnem frekvenčnem območju, kar imenujemo profil. Izkaže se, da je profil vsakokrat drugačen, odvisno ali predmet primemo z enim prstom, dvema, ali ga zgrabimo z dlanjo, se nanj naslonimo s komolcem itd. S strojnim učenjem in nekaj poizkusi lahko sistem naučimo, kaj kateri profil pomeni, tako da sam prepoznava vrsto dotika.

Prevodni predmeti (npr. kljuke za vrata, človeško telo) služijo kot elektroda kar sami, medtem ko je treba v neprevodne predmete vgraditi majhno elektrodo. Celoten sistem je z računalnikom povezan prek bluetootha, tako da je resnično prenosen. Možnosti uporabe so mnogotere, od boljših mobilnih telefonov do bolj eksotičnih možnosti, kot so učenje otrok pravilnega obedovanja (resnično, poglejte posnetek). Mimogrede, prvi avtor članka Munehiko Sato je doktorski študent strojništva, smer kibernetika na Univerzi v Tokiju, projekt pa je nastal v okviru enoletnega pripravništva v Disney Researchu.




3 komentarji

FlyingBee ::

in potem po Čopovi polno mladine, ki mahaja z rokami, da bi Play pa Stop pritiskali po lastni dlani ... zelo dobra zadeva, zelo širok spekter uporabe

nekako bo že najdlo pot med nami
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Jst ::

Zanimivo! In to v enem letu! Kar predstavljam si tega Japonca, kako je noč in dan delal na projektu.

Glede uporabe na mobilnem telefonu: Kolikokrat sem na telefonu pritisnil kaj, česar nisem hotel!! Med pogovorom End Call ali Mute, potem kakšne stvari, ko sem ga vzel iz žepa ali dal v žep,... Ko sem kupil prvi touchscreen telefon, sem se kar moral navaditi na takšne "malenkosti." (Ki te ujezijo v sekundi!)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

ivanuscha ::

Noro!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HP napovedal revolucionaren 3D-tiskalnik za leto 2016

Oddelek: Novice / Ostale najave
3012398 (9984) roli
»

Amazon je osvežil svoje Kindle

Oddelek: Novice / Android
228617 (6974) kuglvinkl
»

Microsoft predstavil prototipa OmniTouch in PocketTouch

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
176893 (5596) hotlips
»

Skrite zmogljivosti rezistivnih zaslonov

Oddelek: Novice / Windows Mobile
85018 (3618) gzibret
»

NanoTouch - touchscreen z razliko

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
117248 (5708) stuff

Več podobnih tem