»

NFC prihodnosti bo zmogljivejši

Slo-Tech - Forum NFC, ki so ga pred dvema desetletjema ustanovili Sony, NXP Semiconductors in Nokia, da bi izboljšali standard NFC (near-field communications), je predstavil načrt za naslednjo petletko. Do leta 2028 naj bi se razvoj NFC osredotočil na pet ključnih področij.

Trenutno je prek NFC možen prenos energije z močjo 1 W, kar želijo do leta 2028 povečati na 3 W. To seveda ni namenjeno polnjenju požrešnih naprav, bo pa več kot dovolj za enostavne pametne predmete, kot so pametne kartice in podobno. Morda bi kakšne res nepotratne naprave lahko na tak način trajno polnili, denimo pametne gumbe in podobno. Druga pomembna novost bo podaljšanje razdalje. Sedaj NFC deluje na največ 5 mm, v prihodnosti pa želijo to podaljšali na 20-30 mm. To bi omogočilo, da brezstična plačila resnično postanejo brezstična.

Naslednji korak bo večnamenski pritisk kartice, da bi lahko uporabniki z enim dotikom izvedli več različnih dejanj. Modernizirati želijo še komunikacijo med napravami in razširiti...

8 komentarjev

Google Wallet podprl Slovenijo

Slo-Tech - Google Wallet, ki smo ga do avgusta poznali kot Google Pay, je ta teden podprl 12 novih držav, s čimer je 57 podprtim dodal tudi Slovenijo. Novinke so poleg naše še Armenija, Ciper, Gruzija, Kirgizistan, Liechtenstein, Luksemburg, Malezija, Malta, Mehika, Tajska in Vietnam. Hkrati so kot izdelka, kjer je Wallet na voljo, podprli še Fitbit Sense 2 in Versa 4. Že minuli mesec so podprli tudi Google Pixel Watch.

Aplikacija podpira brezstično plačevanje s podprtimi napravami, torej s pametnimi telefoni in urami prek tehnologije NFC. Za delovanje potrebujemo kartice bank, ki sodelujejo v programu, kar je v Sloveniji za zdaj še precej omejen nabor. Kartice v Google Wallet dodamo ročno, iz nekaterih aplikacij pa jih zna uvoziti sama. V Sloveniji so ta hip podprte Intesa Sanpolo, mBills, ter tuje N26 (neuradno), Curve in Wise.

Konkurenčni Apple Pay že podpira Slovenijo, in sicer iste banke. Za komitente ostalih slovenskih bank so na voljo oskubljene lokalne mobilne banke in sistemi. V...

119 komentarjev

Amazon vendarle pomilostil kartico Visa

Ars Technica - Amazon in Visa sta stopila korak nazaj od lanske napovedi, da od 19. januarja letos na britanskem Amazonu ne bo več možno plačevati z Visinimi kreditnimi karticami. Podjetji delata na morebitni rešitvi, zato v sredo na Otoku še ne bo mrka Visinih kartic.

Razlog so provizije. Odkar je Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, provizije pri kartičnih plačilih niso več strogo regulirane, zaradi česar sta jih Visa in Mastercard pošteno dvignila. Visa zaračunava v povprečju 1,3-1,5 odstotka, kar je nekajkrat več od preteklih provizij (0,2-0,3 odstotka). Amazon se je zato odločil, da izkoristi svojo moč in ukine to možnost plačevanja. Ker gre za največjega trgovca na svetu, bi imelo to otipljive posledice za Viso, ki se je takoj pričela pogovarjati.

MasterCard in American Express v Veliki Britaniji v sodelovanju Amazonom nudita tudi posebni kartici, Visa pač ne. Zato ni presenetljivo, kaj je Amazon sprva predlagal kot alternativo. MasterCard ima že sedaj 62-odstotni tržni delež, Visa...

1 komentar

Ranljivost v Parity Walletu hekerjem omogočila krajo 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Podjetje Parity je sporočilo, da je v njihovi programski opremi za digitalno denarnico za kriptovalute Parity Wallet 1.5 ranljivost. Označena je z najvišjo stopnjo resnosti, to je kritično, vsem uporabnikom pa svetujejo, da sredstva nemudoma premaknejo drugam. Za nekatere je opozorilo prišlo prepozno, saj so vsaj s treh naslovov odtujili že za 30 milijonov dolarjev valute ethereuma.

To je že druga velika tatvina v svetu digitalnih kriptovalut v kratkem času. Obetavnemu start-upu CoinDash so med prvo ponudbo žetonov (ICO), kar je dandanes popularen način financiranja zagonskih podjetij z digitalnimi valutami, vdrli na spletno stran. Napadalci so spremenili naslov, ki je bil objavljen za investitorje, in vpisali svojega. Nič hudega sluteči investitorji so jim...

35 komentarjev

Google je postal mobilni operater

Official Google Blog - Kot so napovedali minuli mesec, je Google postal tudi mobilni operater. Za zdaj omejena na ZDA, a storitev Fi omogoča uporabo mobilnega telefona v Sprintovem in T-Mobilovem omrežju. Google je torej MVNO (mobile virtual network operator), ki gostuje v že postavljenih omrežjih. Storitev je za zdaj dostopna le s povabilom, kot je za Googlove novosti že običaj, potrebujete pa še Nexusa 6. Pokrit je dobršen del kontinentalnih ZDA (glej sliko).

Čeprav gre za gostovanje na T-Mobilu in Sprintu, Google navaja številne prednosti nove storitve. Med njimi je avtomatična izbira boljšega signala, prav tako bo Google avtomatično izbral 4G LTE ali Wi-Fi, odvisno od jakosti signalov. Pri povezavi na Wi-Fi bodo podatki šifrirani, tako da prisluškovanje ne bo mogoče. Preklapljanje...

58 komentarjev

Samsung z nakupom LoopPaya vstopa v tekmo za mobilna plačila

Slo-Tech - Apple ima svoj Apple Pay, Google ima svoj Google Wallet, Samsung pa doslej še ni pripravil svojega odgovora. Da ne bi zamudili, so kupili podjetje LoopPay, o čemer se je začelo šušljati konec minulega leta, in vstopili v dirko sredi polčasa. V ZDA se namreč letos in prihodnje leto obeta ogromen kos pogače, saj bodo izdajalci kreditnih kartic uvedli nove kartice s čipi, ki jih imamo v Evropi že nekaj let. Hkrati pa se obeta razmah tehnologije NFC.

LoopPay je začel kot mobilna denarnica za iPhone. Prek posebnega modula potegnemo vse kartice z magnetnim trakom, s čimer v LoopPay preberemo podatke s kartice. Ko podatke shranimo v telefon, lahko na klasičnih POS-terminalih plačujemo kar s telefonom, namesto da bi uporabljali kartice. Ima tudi odstranljiv...

3 komentarji

Visa bo s sledenjem pametnega telefona preverjala transakcije

Slo-Tech - Visa uvaja nov program zaščite potrošnikov, s katerim želijo dvigniti nivo varnosti in zmanjšati število zavrnjenih transakcij s kreditno kartico. Kadar se kartica uporabi izven kraja običajnega prebivališča imetnika, je namreč vedno treba presojati, ali gre za zlorabo ali legitimno uporabo. Včasih presodijo tudi napak in zavrnjene legitimne transakcije so neprijetne za kupca in prodajalca, zato jih želijo zreducirati na minimum. Prav takó preverjanja stane, kar je dodatna vzpodbuda za avtomatizacijo postopka.

Zato so se domislili, da bi lahko prek pametnega telefona preverili, ali je imetnik kartice res na plačilnem mestu. Kdor se bo prijavil v program Visa Mobile Location Confirmation, bo na pametni telefon naložil Visino aplikacijo, ki jo bo sistem ob...

17 komentarjev

Nigerija: ena država, ena plastična kartica

BBC - Nigerija je ena prvih držav na svetu, ki je uvedla kombinirane nacionalne e-osebne izkaznice in bančne kartice. V okviru nacionalnega programa, ki ga izvajajo v sodelovanju z MasterCardom, bo 13 milijonov prebivalcev v tej 160-milijonski deželi. V petih letih naj bi kartice dobili vsi državljani, saj bodo obvezne za glasovanje na volitvah.

V Nigeriji namreč doslej niso imeli enotnih nacionalnih osebnih izkaznic, kot je to še vedno v številnih državah po svetu. Hkrati je v Nigeriji še vedno ogromno prebivalcev brez bančnih računov (po podatkih Bloomberga kar 70 odstotkov), kaj šele kreditnih kartic. Pred desetimi leti so poizkusili uvesti osebne izkaznice, a je projekt tudi zaradi korupcije propadel. Sedaj so odločeni, da se to ne bo ponovilo.

MasterCard...

47 komentarjev

Google Checkout se združuje z Google Wallet

The Verge - Google je najavil, da bo svojo storitev Google Checkout združil s pred kratkim spočeto Google Wallet, ter tako uporabnikom prinesel poenoteno plačniško storitev za prihajajočo nakupovalno mrzlico. Produkt bo nosil ime "Google Wallet" in naj bi omogočal enostavno poslovanje tako pri internetnih nakupih, kot tudi v trgovinah. Poleg naštetega pa so pri podjetju napovedali tudi integracijo Denarnice v Android Market, YouTube, Google+ Games in verjetno kar povsod kjer Google storitve uporabnikom zaračuna.

Google je s tem korakom tako postal še večja grožnja PayPal-u, ki je sicer že pokazal da se za svoj položaj namerava boriti, ko je vložil tožbo proti Googlu na isti dan ko je ta uradno predstavil svoj Wallet. Medtem pa svojo lastno virtualno denarnico za naslednje poletje napovedujejo tudi pri Visi.

Kakorkoli že se bo ta zgodba končala, kot kaže si v letu 2012 lahko obetamo nekaj dobrih inovacij na področju digitalnega plačevanja.

26 komentarjev

Brezkontaktno plačevanje z Google Wallet

iTNews - Google je včeraj predstavil poleti prihajajočo storitev Google Wallet, ki bo omogočila brezkontaktno plačevanje z mobilnimi telefoni. Storitev za zdaj Google izvaja v sodelovanju s Citigroupom in njihovi mastercardi, za začetek pa bo omejena na San Francisco, Portland in New York. V projektu sodeluje že več kot 120.000 trgovcev, ki sprejemajo plačila prek Google Wallet.

Za delovanje bo potrebno imeti mobilni telefon, ki podpira tehnologijo NFC. Prvi tak je bil Nexus S, a ker je NFC odprt standard s podporo v Androidu pričakujemo še druge telefone s podporo zanj. Google Wallet bo podpiral še nekaj možnosti, ki jih drugi tovrstni sistemi nimajo. Naj bo moč povezati več različnih kartic,...

30 komentarjev

Anonimneži napadajo telefakse podjetij

Letak, ki poziva k pošiljanju faksov

vir: Slashdot
Slashdot - Anonimneži spleta, aktivistična skupina z imenom Anonymous, so v povezavi z blokiranjem WikiLeaks izvajali napade DDoS na obilico svetovno pomembnih podjetij, večinoma tistih, ki so sama na nek način blokirala WikiLeaks. Sem spadajo Amazon (sami napad zanikajo, kriva naj bi bila njihova strojna oprema), MasterCard in Visa (plačilni promet sicer ni bil oviran), PayPal ter PostFinance, švicarsko banko, ki je blokirala bančni račun WikiLeaksa. Po DDoS napadih vstopnih spletnih strani omenjenih podjetij so svojo pozornost usmerili na drug del njihovega obratovanja, njihove telefakse.

V misiji,...

27 komentarjev

Napad na bančne kartice in morebitna revizija v preiskavi

ZDNet - Pretekli teden smo poročali, da so raziskovalci s Cambridgea odkrili napako v sistemu avtentikacije plačil z bančnimi karticami, saj je mogoče z napadom MITM ukaniti terminal in zaobiti potrebo po vnosu pravilnega PIN-a. Kot poroča ZDNet UK, EMVCo, ki postavlja standarde za kartično poslovanje in je v solasti American Express, JCB, MasterCard in Vise, je napovedal, da bodo članek in napada preučili in ocenili potrebne spremembe. Prav tako bodo incident preiskali v podjetjih, ki skrbijo za plačilne sisteme. Tako je MasterCard že potrdil, da standard EMV redno preverjajo in da bodo v sodelovanju z drugimi podjetji poskrbeli, da bo poslovanje varno. Profesor Ross Anderson iz Cambridgea...

13 komentarjev

USB ključ mer kreditne kartice

Hartware.net - Če sodite med pedantne ljudi, ki imajo radi vse shranjeno na enem mestu, je izraelski Walletex predstavil zanimiv izdelek za vas. Wallet Flash je namreč navaden USB ključ, vendar velikosti kreditne kartice. V nasprotji z lani predstavljenim podobnim izdelkom Lacie-a, ima Wallet Flash vgrajen USB priključek enake debeline kot kartica in naj bi deloval obojestransko. Njegova kapaciteta je od 128 MB do 2 GB, odvisno od modela. Poleg tega naj bi bila kartica vodno in temperaturno odporna.



V Evropi bo Wallet Flash kupcem na voljo prvič na CeBIT-u po ceni 25 Evrov za model z najmanjšo kapaciteto in 142 Evrov za tistega z največjo.

Več o tem na uradni strani Walletex-a in v sporočilu za javnost na strani Hartware.net.

5 komentarjev

E-kupovanje onkraj Luže

Finance - V ZDA je družba MasterCard, kot ena od najbolj znanih izdajateljic kreditnih kartic po svetu, pripravila raziskavo o uporabi plastičnega denarja pri spletnih, t.i. e-nakupih. Uporabniki -- kupci so po raziskavi izpostavili nekaj najpomembnejših dejavnikov, ki odtehtajo odločitev, ali sploh kupovati na spletu: učinkovito varovanje osebnih podatkov potrošnika, spoštovanje želje o (ne)pošiljanju reklamnih sporočil na njihov e-naslov, oznaka o varnem poslovanju na spletni strani, in podobno. Čas za spletno nakupovanje se sodeč po raziskavi podaljšuje, enako velja tudi za obseg in pogostost tovrstnih nakupov. V raziskavo so vključili tako moške kot tudi ženske. Seveda so v ZDA s spletnimi nakupi začeli precej pred nami, a vendar so vsakršne raziskave na tem področju koristna projekcija za pozitivno usmerjanje trendov tudi pri naših e-trgovcih. Uradno sporočilo.

0 komentarjev