» »

MWC: Google bi postal tudi mobilni operater

MWC: Google bi postal tudi mobilni operater

Ars Technica - Googlov podpredsednik Sundar Pichai se je na Mobile World Congressu razgovoril o Googlovih željah, da podjetje postane tudi mobilni operater. Podjetje v nekaterih ameriških mestih že ponuja izredno hiter internet prek optičnih povezav, imajo pa tudi dolgoročnejše in velikopotezne načrte o dostavi interneta z brezpilotnimi letali in baloni. V primerjavi s tema idejama je postavitev mobilnega omrežja precej dolgočasno predvidljiva. Tehnologija obstaja, težave so več ali manj rešeno, razvoj gre le v pokritost in inkrementalno povečevanje hitrosti prenosa podatkov.

Posla mobilnega operaterja bi se Google lotil po svoji navadi, torej previdno in na manjšem območju, podobno kot so tudi kraje s svojo optiko previdno izbrali. Tako bodo tudi mobilni operater na manjšem območju, se pa lahko kasneje razširijo. Google želi s postavitvijo omrežja vgraditi funkcije, ki naj bi jih v prihodnosti prevzeli tudi ostale operaterji. Nekako tako, kot tudi Nexusi uvajajo novosti, ki jih potem hitro posvojilo tudi ostali proizvajalci. Recimo, Google želi zliti mobilno omrežje in Wi-Fi ter uvesti funkcijo ponovne vzpostavitve prekinjenih klicev.

Ob tem poudarimo, da bo storitev bržkone še lep časa omejena na ZDA. Google vsaj za začetek ne bo postavljal lastnih baznih postaj, temveč bo kot MVNO (mobile virtual network operator) gostoval v Sprintovem in T-Mobilovem omežju. Zamisel je logična, saj prihaja čedalje več naprav, ki bodo potrebovale internetno povezavo. Pametnim telefonom se pridružujejo pametne ure, pametni avtomobili, pametne zapestnice itd.

Glede projektov Loon in Titan pa je Pichai povedal, da lepo napredujeta. Projekt Loon teče že dve leti in baloni, ki so sprva v zraku komajda zdržali pet dni, sedaj ostanejo tam pol leta in lahko zagotavljajo tudi omrežje 4G. Projekt Titan pa se približuje prvim izstrelitvam brezpilotnih letal. Titan in Loon bosta komplementarna. Več bo znanega na konferenci I/O v maju.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google bi preizkušal internet z brezpilotnih letal

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84410 (3379) PrihajaNodi
»

Manj običajni prevzemi

Oddelek: Novice / Ostale najave
105536 (4534) 7982884e
»

Evropski mobilni operaterji bi se združevali, dvigovali cene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5716310 (12874) 71GA
»

Google preizkuša internet na balonih

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
267216 (5060) Mipe
»

Ponovno izumljanje mobilnosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
195293 (4064) Phantomeye

Več podobnih tem