»

Manj zasebnosti ni rešitev coronakrize

Slo-Tech -

Zdravstvena kriza coronavirusa se hitro spreminja tudi v vedno večjo zasebnostno grožnjo, ki bo nepovratno spremenila svet, v katerem živimo. Pod krinko skrbi za državljanke in državljane in z izgovorom bolj uspešnega boja proti virusu se namreč vedno več držav po celem svetu odloča za tak ali drugačen način zasledovanja uporabnikov mobilnih telefonov.

Če smo najprej zavijali oči nad bolj avtokratskimi državami, kjer človekove pravice in zasebnost niso ravno na višku družbenih vrednost, ki jih je vredno zagovarjati in ščititi, so se o podobnih praksah začeli pogovarjati tudi v bolj človekovim pravicam naklonjenim državam.

China mobilized its mass surveillance tools, from drones to CCTV cameras, to monitor quarantined people and track the spread of the coronavirus. (vir)

V zadnjem času opažamo, da niti Evropska unija niti Združene države Amerike niso imune na reševanje zdravstvene krize s popolnoma neprimernimi in nekoristnimi metodami sledenja uporabnikov pametnih telefonov.

...

97 komentarjev

Facebook in Google se borita proti lažnim novicam

Slo-Tech - Facebook je uresničil obljube in začel biti resen boj z lažnimi vestmi, za katere se je v zadnjih mesecih izkazalo, da predstavljajo zlasti na družbenih omrežjih velik problem. Vse lažne novice niso tako očitne, kot so teorije zarote o ploščati Zemlji ali zaigranem pristanku na Mesecu, temveč so lahko na prvi pogled videti čisto možne. Podobno kot so do sedaj to storili v ZDA (skupaj z AP, ABC in Snopes) in Nemčiji, so tudi v Franciji skupaj z Googlom uvedli poseben sistem, ki bo omogočal hitro označevanje lažnih novic in omejeval njihovo širjenje po omrežjih....

23 komentarjev

Tudi Francija ima svojega vladnega črva

Le Monde - Na internetu ni mej in še zdaleč niso Američani v navezi z Izraelci na eni strani ter Kitajci na drugi strani edini, ki razvijajo orodja za prisluškovanje in vohunjenje, dasi se o njih največ piše. Careto je na primer delo špansko govorečih avtorjev, novoodkriti Babar pa so sestavili Francozi. Cyphort Labs trdi, da imajo močne indice, ki kažejo na francosko obveščevalno agencijo DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure) kot naročnika.

Na obstoj kosa programske opreme z imenom Babar je lani prvi opozoril Le Monde, ko ga je razkril Snowen in so nanj naleteli v kanadski obveščevalni agenciji. Odkrili so operacijo Snowglobe, ki jo je zelo verjetno izvajala Francija, v njej pa so uporabljali Babar.

Te dni prihajajo na dan nove podrobnosti, ki jih...

17 komentarjev

Britanska vlada ostro pritisnila na Guardian in njegove sodelavce

Greenwald in njegov partner David Miranda (pomenljiv priimek, vsekakor).

vir: Guardian
Guardian - Včeraj sta se v sagi o žvižgači Snowdenu zgodila dva incidenta, ki pa imata več opraviti z novinarsko svobodo kot samimi razkritji.

Novinarski partner Glenna Greenwalda, 28-letni brazilski državljan David Miranda, je bil na povratku domov zadržan na londonskem letališču, in to kar na podlagi poglavja protiterorističnega zakona, ki carinikom omogoča do 9 urno zadržanje osebe, da lahko preverijo, ali imajo pred sabo terorista. Mirando so seveda spraševali predvsem o njegovem novinarskem delu, mu zasegli vso njegovo elektroniko, ter ga končno izpustili ravno ob izteku omenjenega deveturnega roka, brez dostopa do odvetnika. Greenwald je bil o pridržanju obveščen nekje 3 ure po začetku in je takoj kontaktiral Guardianovo pravno službo...

67 komentarjev

Nova Zelandija se je uradno opravičila Dotcomu

Dotcom je zadnje čase po obiskih sodnih dvoran vedno bolj prešerne volje.

vir: Guardian
Guardian - Novozelandski predsednik vlade, John Key, se je danes uradno opravičil Kimu Dotcomu za nezakonito prisluškovanje, ki ga je v dnevih pred januarsko aretacijo izvršila njihova varnostno obveščevalna služba GCSB. Opravičilo sledi včerajšnjemu zaključnemu poročilu državne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, ki je ugotovila, da je GSCB prisluškovala telefonskim in internetnim pogovorom Dotcoma in njegovih poslovnih partnerjev (ki so se ravno takrat zbirali v njegovi rezidenci okoli praznovanja Kimovega rojstnega dne).

Dajanja nadzora so bila izvršena brez sodne avtorizacije, ter brez vsake zakonske podlage, saj je mandat GSCB striktno omejen na zunanje grožnje ter bedenje nad varnostjo državne informacijske infrastrukture. Čeprav so...

17 komentarjev

Avstralci uvajajo dvoletno retencijo podatkov o uporabnikih interneta

Svoji spletni preteklosti pač več ne bo mogoče uiti.

vir: The Age
The Age - V skladu s trenutnimi trendi drugje po svetu je odbor avstralskega parlamenta za nadzor varnostno-obveščevalnih služb pravkar odprl konzultacije o prenovi njihovega zakona o zakonitem prestrezanju telekomunikacij. Zanje je maja zaprosil vrhovni državni tožilec Roxon, ki zdaj prispeva tudi glavni predlog - 61-stranski dokument, spisan s strani notranjega ministrstva in predstavnikov avstralske obveščevalne srenje. Ta predvideva uvedbo obvezne dvoletne retencije prometnih podatkov o vseh uporabnikih...

32 komentarjev

Sarkozy naj bi naročil nezakoniti nadzor novinarjevega telefona

Sarkozy naj bi imel zaradi množice političnih afer razmeroma majhne možnosti za ponovno izvolitev na prihajajočih predsedniških volitvah, nakar se je njegov glavni konkurent - nekdanji predsednik IMF Dominique Strauss Khan (DSK) - sam izločil iz predvolilnega boja.

vir: Guardian
Guardian - Francoski časnik Le Monde naj bi imel dokaze, da je predsednik Sarkozy obveščevalni službi naročil (nezakonit) nadzor nad delom enega od njihovih novinarjev.

Posredi je bilo poročanje v ti. aferi Bettencourt. Oseminosemdesetletna gospa Liliane Bettencourt je večinska lastnica L'Orealovega imperija (ker se cenite) in s premoženjem čez 23 milijard evrov med najbogatejšimi osebami na svetu. Pri takih številkah davčne obveznosti niso nizke in gospa naj bi se bila pozanimala, kako jih zmanjšati. Pri tem naj bi ji svetoval kar Éric Woerth, takratni finančni minister, zdaj pa minister za delo v Sarkozyjevi vladi. Woerth je v javnosti nastopal kot oster nasprotnik utaje davkov, zasebno pa je - tako Le Monde - gospe Bettencourt uredil vračilo davka v...

57 komentarjev

The Times in Le Monde bosta plačljiva tudi medmrežju

The Times

CNet - Časi brezplačnih časnikov na spletu se, tako kažejo zgledi, končujejo. V začetku tega leta je za januar 2011 vrnitev k plačljivemu dostopu napovedal The New York Times, sedaj pa mu bosta na tej strani Luže sledila še The Times in The Sunday Times of London, ki sta prav tako v lasti medijskega konglomerata News Corporation. Trenutno sta oba časnika dostopna na kombinirani strani Times Online, kar bo trajalo do maja. Takrat bosta dobila vsak svojo stran, ki bo od junija tudi plačljiva. Enodnevni dostop bo stal en funt (1,12 evra), tedenski pa dva funta (2,23 evra) - vstopnica bo pokrivala oba časopisa. Naročniki tiskanih izdaj bodo lahko brskali po internetnem arhivu brezplačno.

Za isti poslovni model so se...

27 komentarjev

Francija pripravlja svojo verzijo Google Books

CNet - Francoski minister za kulturo Frédéric Mitterrand je v torek napovedal, da Francija načrtuje postavitev spletnega portala, kjer bodo na voljo francoske knjige in drugi dokumenti v digitalni obliki. Sprva bodo uporabili predvsem gradivo iz digitalne verzije francoske narodne knjižnice Gallica, projekt pa bodo nato še nadgradili. Dodatnih vsebin se nadejajo po sklenitvi dogovorov s francoskimi založniki, ki naj bi jim nato dovolili digitalizacijo svojih knjig. Od začetka bo projekt financirala francoska vlada, sčasoma pa naj bi postal samozadosten z zaslužkom od oglasov.

Mitterrand je poudaril, da to ne pomeni, da se Francija odpoveduje Google Books. Nasprotno, čeprav gre za neke vrste konkurenco, dopuščajo možnost sodelovanja in medsebojnega dopolnjevanja zbirk. V intervjuju za Le Monde (strojni prevod v angleščino) je Miterrand sicer okrcal Google, češ da je prišel v Evropo kot veliki zavojevalec, s katerim so založniki na vrat na nos podpisali dogovore, ki jih je sam označil za...

2 komentarja

Francija bi obdavčila spletno oglaševanje

CNet - Francozi so našli še način, kako pobrati kakšen davčni evro več. Najnovejša zamisel predvideva obdavčitev spletnega oglaševanja - torej velikanov, kot so Google, MSN in Yahoo - in ponudnikov dostopa do interneta z namenom ustvariti fond denarja, ki bo namenjen založnikom. V poročilu, ki so ga sestavili nekdanji francoski kulturni minister Jacque Toubon ter predstavnika založnikov Patrick Zelnick in Guillaume Cerutti, ugotavljajo, da Google dela ogromne dobičke brez upoštevanja izvajalcev glasbe in založnikov tiskovin.

Zakon naj bi obdavčil vsak klik na spletni oglas ali sponzorirano povezavo v Franciji, pri čemer bi bila obdavčena vsa podjetja, ne glede na sedež zunaj Francije. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že izrazil svojo naklonjenost predlogu. Na ta način naj bi zbrali 28 milijonov evrov.

24 komentarjev

Nadzor novinarjev: afera Kos - Ranc

Slo-Tech - V začetku meseca, je Vrhovno sodišče Republike Slovenije razsodilo, da je policija aprila 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na mobilni telefon novinarja Tomaža Ranca, z čimer so mu bile kršene človekove pravice.

Ranc je kot novinar TV Slovenija takrat poročal o aferi Vič-Holmec. Ker je v svojih novinarskih prispevkih objavil nekaj notranjih informacij, ga je policija osumila izdaje uradne tajnosti. 15. aprila so Ranca poklicali na tim. informativni pogovor na MNZ in mu pokazali seznam izpisov telefonskih klicev iz njegovega mobilnega telefona. Ranc je posumil, da policija ni imela sodne odredbe za pridobitev izpisa, zaradi česar je proti državi vložil tožbo. Kasneje se je izkazalo, da je policija odredbo za pridobitev seznama dohodnih klicev sicer pridobila, vendar šele naknadno, dva dni po tem, ko so podatke kriminalisti že imeli.

Leta 2001 je okrožno sodišče razsodilo, da sta tedanja kriminalista Drago Kos in Roman Prah nezakonito pridobila njegov izpisek dohodnih...

60 komentarjev

Francoski državni uradniki ne smejo več uporabljati BlackBerry naprav

Guardian - Kot poroča Guardian Unlimited, so francoski vladni varnostni strokovnjaki prepovedali porabo BlackBerry naprav v prostorih francoskih ministrstev in predsedniške palače.

Razlog? Strah pred zlorabo BlackBerry mobilnih naprav za prisluškovanje s strani ameriških tajnih služb. Kot poroča Le Monde, so v Franciji mnenja da se BlackBerry naprave povezujejo na ameriške in britanske strežnike, kjer lahko ameriška NSA izvaja prestrezanje.

In preko katerih povezav se v internet povezujejo slovenski BlackBerry uporabniki?

13 komentarjev