» »

Francija pripravlja svojo verzijo Google Books

Francija pripravlja svojo verzijo Google Books

CNet - Francoski minister za kulturo Frédéric Mitterrand je v torek napovedal, da Francija načrtuje postavitev spletnega portala, kjer bodo na voljo francoske knjige in drugi dokumenti v digitalni obliki. Sprva bodo uporabili predvsem gradivo iz digitalne verzije francoske narodne knjižnice Gallica, projekt pa bodo nato še nadgradili. Dodatnih vsebin se nadejajo po sklenitvi dogovorov s francoskimi založniki, ki naj bi jim nato dovolili digitalizacijo svojih knjig. Od začetka bo projekt financirala francoska vlada, sčasoma pa naj bi postal samozadosten z zaslužkom od oglasov.

Mitterrand je poudaril, da to ne pomeni, da se Francija odpoveduje Google Books. Nasprotno, čeprav gre za neke vrste konkurenco, dopuščajo možnost sodelovanja in medsebojnega dopolnjevanja zbirk. V intervjuju za Le Monde (strojni prevod v angleščino) je Miterrand sicer okrcal Google, češ da je prišel v Evropo kot veliki zavojevalec, s katerim so založniki na vrat na nos podpisali dogovore, ki jih je sam označil za nesprejemljive. Moti ga predvsem velika tajnost, ekskluzivnost in dvomljiv enostranski pristop k avtorskim pravicam. Kljub temu ostaja možnost sodelovanja z Googlom zelo realna in celo zaželena, dodaja.

2 komentarja

vorantz ::

uvedli so google davek, da lahko financirajo izdelek ki konkurira googlovemu izdelku :P

Icematxyz ::

Pri komercialnih zadevah. Kar distribucija avtorsko zaščitenih del zagotovo je. Je kot povsod drugod potrebna konkurenca. Najslabše stanje je lahko monopol. Tako da to potezo pozdravljam in upam da bodo sledili tudi drugi. Kot uporabnik pa se bom jaz že odločil kateri komercialni ponudnik teh vsebin mi ponuja najboljše pogoje za dostop do teh vsebin. In na kak način.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

FRANCOSKI KOLONIALIZEM

Oddelek: Problemi človeštva
72409 (2249) zee
»

Google se je poravnal s francoskimi založniki

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
54334 (3355) Barbarian
»

Free po posredovanju ministrstva nehal blokirati reklame

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4411414 (9340) Gregor P
»

Google si popravlja ugled v Evropi

Oddelek: Novice / NWO
237826 (6618) Manu
»

Francija bi obdavčila spletno oglaševanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
244371 (3357) ALT

Več podobnih tem