»

Francija zaradi piškotkov kaznovala Google in Amazon

vir: Pixabay

vir: BBC
BBC - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je zaradi kršitev njihovega zakona o varstvu osebnih podatkov Googlu izrekel kazen v višini 100 milijonov evrov. Od tega 60 milijonov matični družbi v ZDA in 40 njihovi evropski izpostavi Google Ireland. Zaradi podobne kršitve so s 35 milijoni evrov kaznovali tudi Amazon oziroma njihovo izpostavo v Luksemburgu.

Preiskovalci CNIL so namreč že marca ugotovili, da v primeru Googla uporabniki po prihodu na google.fr prejmejo oglaševalske piškotke, brez da bi se s tem strinjali. Na dnu strani je sicer pasica “Zasebnostno opozorilo Googla”, z dvema gumboma “Opomni me pozneje” in “Vstopi zdaj”. A pasica po mnenju francoskega regulatorja uporabnikom ne pove ničesar o piškotkih, ki so v tem trenutku že bili nameščeni v njihov sistem. To pa po mnenju posebej zato ustanovljene komisije ni dovolj, da bi bili francoski uporabniki vnaprej in jasno seznanjeni z Googlovimi namerami.

CNIL je v odločbi obema podjetjema še naložil, da morata v treh...

27 komentarjev

Google še vedno proti globalni pravici do pozabe

Reuters - Google je na francoskem sodišču sprožil upravni spor o odločitvi francoskega informacijskega pooblaščenca (CNIL), da mora biti pravica do pozabe za francoske (in s tem v bistvu vse evropske) državljane globalna. Google trdi, da želi s tem Francija doseči, da bi njeno pravo veljalo tudi izven francoskih meja, medtem ko Francija odgovarja, da mora Google spoštovati francosko zakonodajo glede francoskih državljanov povsod.

Gre za razsodbo evropskega sodišča, ki je uzakonila pravico do pozabe. Kadar pri iskanju po osebnem imenu najdeni zadetki vsebujejo povezave do strani, na katerih so podatki o posamezniku netočni, nerelevantni ali pretirano osebno, lahko oškodovanec zahteva umik teh zadetkov iz iskalnih rezultatov....

6 komentarjev

Francija: Facebook mora nehati zbirati podatke o neuporabnikih

Commission nationale de l'informatique et des libertes - Francoski informacijski pooblaščenec in varuh zasebnosti CNIL (Commission Nationale de L’Informatique et des Libertés) je ugotovil, da Facebook krši francosko zakonodajo s tem, ko zbira podatke in sledi ljudem na internetu, četudi ti ne uporabljajo njegovih storitev.

Facebook namreč tudi na svojih straneh, ne da bi predhodno pridobil soglasje, uporabnikom podtakne piškotek tudi, če niso prijavljeni. Nakar ta piškotek uporablja za spremljanje uporabnikov na tretjih straneh, ki uporabljajo integracijo s Facebookovimi funkcijami všečkanja, deljenja in komentiranja. Facebook tako zbrane podatke potem uporablja za profiliranje za namene oglaševanja, kar krši pravico obiskovalcev spletnih strani do zasebnosti. Problematično je zlasti, da se temu sploh ni mogoče izogniti, saj...

17 komentarjev

Francija: pravica do pozabe mora zajemati cel svet

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL - Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) je odločil, da mora Google pravico do pozabe razširiti na vse svoje domene, ne le evropske. Gre za posledico lanske razsodbe evropskega sodišča, da ima vsak posameznik od iskalnikov pravico zahtevati umik povezav do strani, ki ga poimensko omenjajo, če so podatki netočni, nerelevantni ali pretirano osebni. Google je namreč po evropski zakonodaji upravljavec osebnih podatkov, kar prinaša številne obveznosti.

Google se je moral v Evropi ukloniti in pravico do pozabe že izvaja. Umik povezav med iskalnimi rezultati pa je omejen le na iskanje prek evropskih domen (recimo google.si, google.fr), medtem ko mednarodni...

12 komentarjev

Francija od Googla terja globalno pravico do pozabe

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes) od Googla zahteva, da pravico do pozabe za francoske državljane razširi na cel svet. Trenutno velja namreč le na lokalnih verzijah iskalnika, ki jih pretežno uporabljajo državljani EU.

Spomnimo, da je minilo dobro leto od odločitve Sodišča Evropske unije, da morajo iskalniki na zahtevo posameznika iz iskalnih rezultatov odstraniti povezave do člankov, ki se nanašajo nanj. To je upravičeno v primeru, ko so v članku podane informacije netočne, irelevantne ali pretirano osebni podatki. Dokaze mora predložiti posameznik, Google in ostali iskalniki pa trenutno o zahtevkih presojajo sami, kar jim povzroča veliko stroškov in...

7 komentarjev

Google oglobljen v Nemčiji zaradi afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Heise - Nemški informacijski pooblaščenec je oglobil Google zaradi nezakonitega zbiranja prometnih podatkov z brezžičnih omrežij v sklopu slikanja pokrajine za storitev Google Street View. Incident je po odkritju dvignil veliko prahu, proti Googlu pa je preiskave začelo mnogo držav. Britanci niso odkrili nič nezakonitega, Francozi pač. Američani so bili precej prizanesljivi (precej manj pa njihove zvezne države), Španci so Google oglobili. Afera je bila aktualna vse do lanskega leta, saj Google podatkov ni takoj zbrisal, na koncu pa so za napako okrivili enega izmed programerjev. Sedaj so svoj odgovor podali še Nemci.

Hamburški pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja in varovanje...

11 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti nad Google zaradi enotne politike zasebnosti

Reuters - Evropski varuhi zasebnosti pod vodstvom francoskega CNIL-a od Googla v roku štirih mesecev, ki so ga postavili 16. oktobra lani, niso prejeli zadovoljivega odgovora glede zlivanja uporabniških podatkov. Gre za novo Googlovo politiko upravljanja uporabniških podatkov, ki je začela veljati lanskega marca. V skladu z njo je Google združil zbrane uporabniške podatke na različnih platformah, recimo z YouTuba, iskanja, Gmaila itd. To je dvignilo veliko prahu v EU, saj ima Google že tako ali tako ogromno podatkov o svojih uporabnikih, konsolidacija teh podatkov pa predstavlja resno grožnjo zasebnosti.

Zato je Googlu 16. oktobra lani 24 informacijskih pooblaščencev iz držav EU poslalo skupno pismo, v katerem so...

6 komentarjev

EU okrcala Google zaradi nove politike zbiranja osebnih podatkov

Reuters - Evropski informacijski pooblaščenci, ki opravljajo tudi nalogo varovanja zasebnosti in osebnih podatkov državljanov, so Googlu poslali skupno pismo, v katerem izražajo svoje pomisleke glede Googlove nove politike zasebnosti. V nos jim gre seveda sprememba, ki jo je Google najavil januarja in udejanjil marca ter mu dovoljuje združevanje podatkov o uporabnikih, ki jih zberejo na različnih svojih straneh oziroma storitvah (Google Search, Gmail, YouTube, Google Docs itd.).

Pismo je podpisalo 24 pooblaščencev iz držav EU (vsi razen grškega, romunskega in litovskega). V njem od Googla zahtevajo natančna pojasnila, kaj bodo z zbranimi in združenimi podatki počeli, po kakšnih metodologiji jih bodo zbirali in...

6 komentarjev

Google ni izbrisal vseh prometnih podatkov iz afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Ars Technica - Google je razkril, da še niso izbrisali vseh podatkov, ki so jih nezakonito zbirali njihovi avtomobili za projekt Street View, čeprav so lani trdili nasprotno. Maja predlani je izbruhnila afera, ko se je razvedelo, da so njihova vozila prestrezala in beležila tudi podatke o brezžičnih omrežjih in prometu prek njih v okolici. Google si je s tem nakopal jezo uporabnikov in preiskave v več državah. Čeprav so trdili, da je šlo za neljubo napako, so bili oglobljeni - v ZDA manj, drugod več.

Google pa je moral tudi obljubiti, da bo vse nezakonito zbrane podatke izbrisal, kar so predlani decembra po lastnih navedbah tudi storili. Britanski informacijski pooblaščenec je razkril, da to ne drži....

12 komentarjev

RockYou zaradi malomarnega ravnanja z uporabniškimi podatki oglobljen z 250 tisoč dolarji

Slashdot - RockYou, podjetje, ki izdeluje spletne družabne igre (ena bolj znanih, ki je integrirana v Facebook, je Vampires), je konec leta 2009 doživelo resen šok, ko je neznan heker z uporabo SQL vrivanja odtujil rekordno količino 32 milijonov uporabniških imen, gesel in e-poštnih naslovov. RockYou se ni držal niti osnovnih dobrih praks, saj je hranil gesla kar v čitljivi obliki, pri ustvarjanju gesla pa stran ni dovoljevala "posebnih" znakov kot so na primer #, ! ali %, kar precej zmanjša moč gesel. Porazna pa je bila tudi reakcija RockYou, saj so uporabnike o vdoru in kraji podatkov obvestili šele 12 dni kasneje, ko so lahko hekerji ukradena gesla že uporabili drugje.

RockYou je kasneje zaradi malomarnega ravnanja z uporabniškimi podatki tožil uporabnik Alan Claridge, Slashdot pa poroča, da se je včeraj RockYou pogodil s FTC, ki ga je oglobil za 250 tisoč dolarjev. Pri tem velja omeniti, da je bil RockYou oglobljen predvsem zaradi kršenja zakona COPPA. Po tem zakonu morajo namreč...

17 komentarjev

Francija in Komisija: Googlova nova politika zasebnosti krši evropsko zakonodajo

Slo-Tech - Začela je veljati Googlova nova politika o zasebnosti, ki združuje osebne podatke prijavljenih uporabnikov z Googlovim računom prek vseh storitev (Gmail, Google, YouTube, Calendar ...). Napovedali so jo že januarja in že tedaj je dvignila veliko prahu, saj ima Google ogromno bazo podatkov o svojih uporabnikih. Konsolidacija prek vseh storitev jo bo še povečala in povečala njeno uporabnost vrednost, kar marsikomu ni všeč. Tako imajo resne pomisleke tudi evropski in ameriški varuhi zasebnosti. V ZDA je tožbo zoper Google zaradi nove politike vložil EPIC, saj naj bi kršili določila poravnave z Zvezno komisijo za trgovino v primeru Buzz, medtem ko so v Evropi glasovi proti močnejši in prihajajo tudi iz vrst...

18 komentarjev

Apple zaradi zavajanja oglobljen v Italiji

Slo-Tech - Italijanski AGCM (Autorità garante della concorrenza e del mercato), ki skrbi za varovanje konkurence in pravic potrošnikov, je Applu izrekel skoraj milijon evrov težko globo zaradi zavajanja potrošnikov.

Srž problema je tičala v oglaševanju osnovne in plačljive podpore in garancije. V Evropi je namreč že od leta 1999 v veljavi direktiva 1999/44/ES, ki eksplicitno zahteva najmanj dvoletno garancijo za stvarne napake na vsak izdelek, ki se proda v EU (pri nas je določba prenesena v 37.b in 37.c člen Zakona o varstvu potrošnikov). Medtem pa je Apple v Italiji na svojih...

46 komentarjev

Google si popravlja ugled v Evropi

The New York Times - Googlovemu sloganu Ne bodimo zlobni (Don't be evil) navkljub ima podjetje največ težav s svojim renomejem v Evropi. Težave zaradi zbiranja podatkov o brezžičnih omrežjih, nenehna trenja Street Viewa z lokalno zakonodajo za varovanje zasebnosti, zbiranje podatkov uporabnikov Androida, tožbe zaradi nedovoljene digitalizacije knjig in podobno so pošteno načeli ugled Googla, ki mu na tradicionalno konzervativnem evropskem trgu ogromna finančna sredstva in tržna kapitalizacija niso prav nič v pomoč. Nasprotno, Evropejci se počasi začenjajo Googla bati, zato si podjetje prizadeva svoj ugled v Evropi popraviti, piše The New York Times.

Pri tem pa se je potrebno državljanom vsake države dobrikati nekoliko drugače. Na Irskem je...

23 komentarjev

Google oglobljen v Franciji

Avtomobil za Google Street View

Heise - Francoski CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés), ki skrbi za varovanje osebnih podatkov, je Googlu izrekel globo v višini 100.000 evrov. CNIL je namreč odločil, da je bilo zbiranje podatkov o brezžičnih omrežjih, ki so jih domnevno nevede prestrezala in zbirala Googlova vozila za snemanje okolice za storitev Google Street View, kaznivo dejanje.

Ko se je škandal razkril, so nekatere države sprožile preiskavo, med njimi tudi Francija. CNIL je od Googla zahteval in tudi dobil zbrane podatke. Analiza je pokazal, da Google ni zbiral le imen omrežij (SSID) in MAC-naslovov, marveč tudi vsebinske podatke o prometu.

Google ima dva meseca časa, da se na globo pritoži. Ko...

9 komentarjev

FTC končal preiskavo o Googlovem zbiranju podatkov prek Wi-Fi

Avtomobil za Google Street View

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je včeraj končala preiskavo, ki so jo zoper Google uvedli po majskem škandalu, ko se je izkazalo, da so Googlova vozila v okviru projekta Street View zbirala podatke o brezžičnih omrežjih in fragmente podatkov, ki so se po njih pretakali.

David Vladeck, direktor FTC-jevega Urada za varstvo potrošnikov je v pismu Googlu zapisal, da je nehoteno zbiranje podatkov vzbudilo pomisleke pri FTC-ju o notranji politiki in postopkih pri Googlu, ki so to omogočili. Ker je Google napovedal temeljito prevetritev internih postopkov, dodatno usposabljanje zaposlenih na področju varstva osebnih podatkov in brisanje vseh zbranih podatkov, se je FTC odločil, da...

1 komentar

Objavljeni rezultati zunanje revizije Googlovega prisluškovanja

Shema delovanja

vir: PC Magazine
PC Magazine - Zgodbo poznamo. Google so maja zalotili, da so vozila iz njegova programa Street View zbirala podatke o nezaščitenih brezžičnih omrežjih in podatke, ki so se pretakali po njih. Google se je opravičil in po krajšem pregovarjanju Nemčiji, Španiji in Franciji obljubil zbrane podatke, da bodo lahko ocenili, kaj točno je Google zbral. Google preiskuje tudi avstralska zvezna policija, v podjetju pa so uvedli zunanjo in notranjo revizijo. Izsledki prve so že znani in tudi objavljeni na spletu.

Revizijo je izvedlo podjetje Stroz Friedberg LLC, ki se ukvarja z računalniško forenziko. Pregledali so izvorno kodo v jeziku C++, konfiguracijske datoteke in skripte. Poročilo v formatu PDF je dostopno na...

10 komentarjev

Google bo posredoval podatke omrežij Wi-Fi

Financial Times - Pred slabim mesecem je splet presenetilo razkritje, da je Googlov vozni park za storitev Street View snemal tudi podatke in promet z nezaščitenih brezžičnih omrežij ob cestah. Google je po odkritju takoj nehal zbirati te podatke in se opravičil, a je Nemčija kljub temu od Googla zahtevala, da jim posredujejo vse zbrane podatke. Na ta način so želeli preveriti, kaj točno je Google zbral, a se v podjetju za zahteve iz Hamburga sprva niso menili. Naposled se je Google le vdal in obljubil sodelovanje.

Prihodnji teden bodo Nemčiji, Franciji in Španiji posredovali vse zahtevane podatke, je zagotovil izvršni direktor Eric Schmidt. Prav tako bodo javno objavili izsledke zunanjega pregleda prakse, zaradi katere so vozila sploh zbirala podatke v prvi vrsti. Schmidt je še dejal, da ne morejo izključiti možnosti, da so zbrali tudi finančne in bančne osebne podatke ljudi. "Zamočili smo. O tem bodimo zelo jasni. Če si odkrit o svojih napakah, je to najboljša obramba pred njihovo ponovitvijo,"...

24 komentarjev

Nemčija od Googla zahteve razkritje ilegalno zbranih podatkov o nezaščitenih brezžičnih omrežjih

The New York Times - Google je prejšnji teden priznal, da so njegovi avtomobili iz voznega parka za Street View zbirali razpoložljive podatke iz zasebnih brezžičnih omrežij (SSID, MAC in celo promet). Šlo naj bi za napako v programiranju, za kar se je Google opravičil in napovedal uničenje podatkov. Zgodba se tu ne konča, saj je včeraj Nemčija pritisnila na Google in zahtevala izročitev zbranih relevantnih podatkov.

Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, kjer ima sedež Googlova nemška divizija, je povedal, da ima Google do čas do prihodnje srede, da jim preda enega izmed trdih diskov, na katere so shranjevali podatke. Google je ponovil svojo pripravljenost, da zbrane podatke uniči, niso pa potrdili, da bodo Nemčiji ustregli. Na ta način bi namreč dokončno videli, katere podatke so pravzaprav zbirali. Viviane Reding, evropska pravosodna komisarka, je v izjavi zapisala, da je nedopustno, da v EU delujoče podjetje ne spoštuje evropskih pravil.

Caspar pojasnjuje, zakaj...

12 komentarjev

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev