»

Lov na ruske čarovnice na Twitterju se nadaljuje

Primer objave na ruskem profilu

Slo-Tech - Medtem ko v ZDA potekajo uradne preiskave, ali in v kolikšni meri so Rusi vplivali na predlanske predsedniške volitve, tudi Twitter analizira, kaj se je dogajalo. Doslej so identificirali 3814 profilov, ki so povezani z Internet Research Agency (IRA). Gre za rusko podjetje, ki se ukvarja z ustvarjanjem javnega mnenja na internetu. Obvladujejo na tisoče profilov na več družbenih omrežjih, zanje pa dela več kot tisoč plačanih blogerjev in komentatorjev.

Twitter je začel obveščati ljudi, ki so v preteklosti interagirali s katerim izmed teh računov. Več...

13 komentarjev

V profilih na LinkedIn manj pomembnih laži kot v življenjepisih

Slo-Tech - Olepševanje in napihovanje življenjepisov (CV-jev), ki v skrajnem primeru vsebujejo debele laži, ni nič neobičajnega. Nekatere raziskave kažejo, da naj bi bilo kar 90 odstotkov vseh življenjepisov, ki jih prejmejo delodajalci, tako ali drugačne zglajenih. Moderno orodje, ki dopolnjuje in v nekaterih primerih kar zamenjuje vlogo življenjepisov, pa je LinkedIn, kjer lahko posamezniki pripravijo javne življenjepise z...

5 komentarjev

Google+ slabo sprejet med uporabniki

Povprečni čas (minute/mesec), ki so ga uporabniki v mesecu januarja preživeli na naštetih socialnih omrežjih. Višja številka za MySpace je samo še sol na že tako nadležno rano.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Google je znan po tem, da zelo dobro rešuje tehnične probleme (in po odhodu Schmidta tudi oblikovne), precej manj sreče pa imajo s svojimi rešitvami za socialna omrežja. Ne Wave ne Buzz se kljub izjemnemu začetnemu zanimanju nista prijela, in kot vse kaže, bo precej isto tudi z Google+.

Servis naj bi sicer imel 900 milijonov članov (tj. vse Gmail uporabnike), vendar zadnji podatki družbe comScore kažejo, da ga skoraj nihče od njih ne uporablja, vsaj ne veliko. Povprečna raba na mesec naj bi bila le 3 minute, kar je celo manj od Myspace-a in...

35 komentarjev

Zaščita pred pretvarjanjem na Google+ slaba

Slo-Tech - Googlovo socialno omrežje Google+ ima možnost prijave profilov z lažnimi podatki (fake profile) in prijave profilov, v katerih se lastnik predstavlja za koga drugega (impersonation). Soustanovitelj Firefoxa in zaposleni v Facebooku Blake Ross je raziskal, ali je možno ti funkciji zlorabiti. Izkazalo se je, da z lahkoto.

Ross je ustvaril nov profil z enakim imenom in priimkom, v katerem ni bilo nobenih drugih osebnih podatkov ali fotografij. Šlo je pač še za nekega drugega Blaka Rossa, saj ime in priimek nista preveč redka. Potem je s svojim pravim profilom prijavil prvi profil kot profil z lažnimi podatki, pri čemer so mu pomagali še nekateri prijatelji, ki so storili isto. Zgodilo se ni nič.

Pričakovano, saj profil z enakim imenom in nobenimi osebnimi...

5 komentarjev

Zasebni Google Profiles bodo ukinjeni in pobrisani

vir: ZDNet
ZDNet - Google je ob predstavitvi socialne storitve Google+ napovedal tudi spremembo Google Profiles, ki so jih predstavili aprila 2009. Takratna ideja je bila ustvariti centralni profil na Googlu, s katerim bi uporabniki lahko laže nadzorovali, katere podatke o njih pri iskanju izvrže Google. Profili so bili lahko javni, tako da so podatke v njih lahko videli vsi (maja je to izkoristil nizozemski študent in za pisanje svoje doktorske disertacije nabral več milijonov javno objavljenih elektronskih naslovov), ali pa zasebni.

Prav slednji so s predstavitvijo socialnega omrežja Google+ postali nepotrebni, saj njihovo funkcijo opravlja Google+ neprimerno bolje. Kdor se je včlanil vanj, je tako ali tako opazil,...

12 komentarjev

Google razširil storitev +1 na vse spletne strani

Google - Google je marca začel uvajati storitev +1, ki se je pokazala kot majhen gumb z napisom +1 v Googlovih iskalnih rezultatih. Kdor je bil prijavljen s svojim profilom in je iskal v angleškem vmesniku, je lahko kliknil +1 pri relevantnih in koristnih zadetkih, Google pa je zbrane odzive uporabil za serviranje vsebin vašim prijateljem pri iskanju. Odslej je funkcija +1 še bolj obče prisotna, saj jo lahko administratorji vgradijo kar na svojo stran.

Z Googlove strani lahko snamejo kos kode, ki jim na stran pripne Googlov +1. Za zdaj se je Google povezal z nekaj velikimi stranmi, kot so TechCrunch, Bloomberg, Reuters in podobne, sčasoma pa lahko pričakujemo poplavo teh gumbkov po celem spletu. Strani, ki so dobile veliko klikov +1, bodo...

12 komentarjev

Dunbarjevo število velja tudi na spletnih socialnih omrežjih

Technology Review - Dunbarjevo število je odkril britanski antropolog in evolucijski psiholog Robin Dunbar, ki jo preučeval socialno okolje primatov. Ugotovil je, da primati vzdržujejo socialne stike z omejenim številom osebkov. To ni presenetljivo, mnogo bolj zanimivo pa je, da je našel korelacijo med številom osebkov in velikostjo možganov. Ko je podatke ekstrapoliral na človeka, je rezultat zaokrožil na številko 150. S približno toliko ljudmi lahko človek vzdržuje stabilne odnose, tako da še pozna vse člane skupine in tudi njihove medsebojne odnose, je zaključil. To število se zato imenuje Dunbarjevo število.

Veljavnost teh ugotovitev so znanstveniki kasneje mnogokrat potrdili, poleg tega pa tudi v zgodovini najdemo vrsto primerov zanje, recimo velikost pradavnih vasi, vojaških enot in...

13 komentarjev

Nizozemski študent zbral 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov Googla

The Register - Nizozemski podiplomski študent Matthijs R. Koot piše doktorsko nalogo s področja zasebnosti na internetu in v okviru tega projekta je preiskal javno dostopne Googlove profile. Odkril je, da je 40 odstotkov profilov javnih, ki so poleg tega še shranjeni na strežnikih v tako prikladni obliki, da je zlahka pridobil 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov in nekatere druge osebne podatke (poklic, delodajalca, izobrazba, kraj prebivališča in povezave do profilov na drugih socialnih straneh).

Na Googlovi strani je namreč imeniška datoteka profiles-sitemap.xml, ki imenuje povezave do profilov uporabnikov. Sodeč po podatkih v...

13 komentarjev

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Google - Prihodnost spleta je (tudi) v socialnih omrežij in iskalniki, ki želijo obdržati svoj primat, morajo nasloviti to spremembo. Obstojijo specializirani iskalniki v ta namen, kot je recimo včeraj predstavljen Greplin, svoj kos pogače pa si reže tudi Google. Že poldrugo leto ponujajo storitev Google Social Search, ki ob prijavi z Googlovim računom omogoča povezavo s svojim profilom na LinkedIn ali Twitterju in iskanje po prispevkih prijatelje na teh straneh. Ti se pojavijo na dnu strani z iskanjem in še to le, če smo svoj profil povezali z Googlovim računom, kar je razlog za nizko priljubljenost te storitve. Google bo te možnosti razširil.

Prispevki prijateljev na Twitterju, YouTube, Flickerju in blogih bodo odslej avtomatično razvrščeni v...

5 komentarjev

Greplin na voljo vsem

TechCrunch - Spletna stran Greplin je končala beta testiranje in je odslej na voljo vsem uporabnikom. Gre za iskalnik, kamor lahko prijavimo račune na socialnih in drugih personaliziranih straneh (na primer Facebook, Twitter, Gmail), nato pa nam omogoča iskanje po vseh teh drobcih informacij o nas, ki jih imamo razdrobljene po spletu.

Poleg omenjenih strani podpira še Google Apps, Dropbox, LinkedIn, Google Calendar, Google Docs, Evernote, Yammer, Salesforce, Box.net, Basecamp, Google Voice, Google Reader in Google Contacts.

Greplin je na internetni zemljevid zlezel avgusta, ko so zbrali 700.000 dolarjev od poslovnih angelov. Pri postavljanju strani so imeli nekaj težav s stabilnostjo, zato so morali...

2 komentarja

Varnejša prijava v Googlove račune

Google - Google je včeraj začel za vse uporabnike ponujati storitev varnejše prijave v Googlove račune, ki bo z dodatnim korakom nekoliko podaljšala prijavo in zmanjšala možnost kraje identitete. Uporabniki bodo namreč lahko nastavili, da pri prijavi po vpisu gesla na svojo mobilno napravo prejme sporočilo z enkratno kodo ali pa si enkratno kodo generirajo z aplikacijo za Android, BlackBerry ali iPhone.

Pri tem si lahko nastavijo, da tega ne bo potrebno ponoviti mesec dni, nakar jih bo Google zopet pozval k varnejši prijavi. Na ta način želi Google zmanjšati možnost kraje gesla in zlorabe računa. Omenjena storitev je za Google Apps na voljo že od septembra, sedaj pa jo je Google razširil na vse izdelke in za vse uporabnike.

Kmalu bo Google ponujal varnejšo prijavo kot naše...

30 komentarjev

Google uvaja iskanje po prijateljih

Google - Google je včeraj zagnal nov način iskanja, ki ga je poimenoval Google Social Search. Glavno vodilo pri izdelavi tega (za zdaj še eksperimentalnega) iskalnega pogona je bila večja personalizacija. Iskanje po ključnih besedah sedaj večinoma vrača povezave na priznane strani, ki jih Google rangira visoko in so uporabne za širok krog ljudi, medtem ko je recimo blog vašega prijatelja o točno tej temi prikazen na stotem mestu ali še niže. Z iskanjem po Google Social Search lahko najdete prispevke svojih prijateljev, ki so raztreščeni po celotnem spletu, na enem mestu. Google pravi, da vaš krog znancev gradi in prepozna po druženju na socialnih straneh, kot so Twitter, FriendFeed in podobno. Seveda je potrebno biti za uporabo poosebljenega...

7 komentarjev

Bing in Twitter sta lepi par

Rezultati iskanja

vir: CNet
CNet - Microsoft je sklenil, da je Twitter dovolj popularna spletna stran, da se njene podstrani oz. tweete splača uvrstiti med iskalne zadetke v svojem iskalniku Bing. Tako odslej Bing pri iskanju po frazi, ki sestoji iz imena znane osebnosti in besede "twitter", v posebnem okvirju vrne rezultate iz Twitterja. Za začetek niso poindeksirali vseh strani, temveč zgolj nekaj tisoč najbolj slavnih osebnosti. Mednje Microsoft uvršča denimo nekdanjega ameriškega podpredsednika Ala Gora in Ryana Seacresta, voditelja oddaje American Idol.
S to novostjo želi Microsoft na Bing pripeljati kakšnega uporabnika več, saj statistike kažejo, da ni resneje ogrozil Googla. Junija je imel 8,23-odstotni tržni delež med iskalniki, kar je le malo za Yahoojem in hkrati svetlobna leta za Googlovimi 78,48 odstotki. Pred predstavitvijo Binga je Microsoftov iskalni portal konstanto izgubljal obiskovalce, po...

2 komentarja

Nepovezani direktorji

TG Daily - Raziskava strani ÜberCEO, v katero je bilo zajetih 100 najpomembnejših CEOjev, je prinesla zanimive rezultate. Od stotih direktorjev niti eden nima svojega bloga, le dva imata Twitter račun, 13 jih ima LinkedIn račun, 19 pa svoj profil na FaceBooku. S Twitter računom izstopata Warren Buffett, ki je CEO družbe Berkshire Hathaway, ter Alan Lafley, zaposlen pri Procter and Gamble. Čeprav ima prvi, Warren Buffett, kar 7441 zasledovalcev, aktivno ne spremlja nikogar, kjer mu je podoben tudi Alan Lafley, katerega spremlja zgolj 33 ljudi. Podobna je zgodba z LinkedIn računi, kjer so res aktivni le trije - Dellov Michael Dell s prek 500, Ingram Microv Gregory Spierkel z 213 In Ciscov John Chambers z 82 povezavami.

Zgodba se ponavlja tudi na Facebooku, kjer recimo CEO Exxon Mobile, Rex Tillerson, sploh nima prijateljev, drugi pa tavajo v povprečju. Čeprav ima kar tri četrtine od stotih najpomembnejših CEOjev svoj vnos v Wikipedijo, približno tretjina teh vnosov ni popolna oz. vsebuje...

23 komentarjev

Govorice: Google se ogreva za nakup Twitterja

bit-tech.net - Twitter, 'Facebook brez slik', je s svojim konceptom mikro-bloganja povzročil pravi bum in ustvaril nov tip socialnih omrežij. Zaradi velikega uspeha 'na kratko opiši vse, kar počneš v eni vrstici' stila bloganja (število znakov v enem tweetu je omejeno na 140) se je servis močno razširil, dvignila pa se mu je seveda tudi vrednost. Pri Twitterju jo sami ocenjujejo na okrog 250 milijonov dolarjev, vseeno pa naj bi bila Googlova ponudba znatno višja od te vrednosti, izplačana pa naj bi bila deloma v denarju, deloma pa v delnicah, če bo do prevzema sploh prišlo, saj so zaenkrat še v zgodnjihh fazah pogajanj.

Googlova poteza je deloma presenetljiva, deloma pa logična. Ravno pred kratkim so namreč zaprli lastno, močno podobno storitev, Jaiku, njegovo kodo pa odprli. Poraja se vprašanje, zakaj se tako hitro vračajo na ta trg. Odgovor je preprost, število ogledov. Twitter si mesečno ogleda vedno več in več ljudi, kar seveda pomeni več oči oz. več ogledov Googlovih oglasov.

Twitterjev...

27 komentarjev