»

Nokia Ozo je tu

Slo-Tech - Lani poleti je Nokia napovedala svoj skupek kamer za stereoskopski zajem slike in sedaj je naprava z imenom Ozo uradno tu. Gre za profesionalno napravo, ki že s ceno 55.000 evrov pove, da ni namenjena povprečnemu uporabniku.

Na pogled se zdi, da gre miniaturno vesoljsko ladjo, a v krogli na stojalu se skriva osem kamer (leče f/2.4) z ločljivostjo 2K x 2K, ki vsaka pokriva 195-stopinjski kot. To jim omogoča, da posnamejo 3D posnetek prostora v vseh smereh, kar bo uporabno zlasti pri kompletih za poustvaritev navidezne resničnosti. Zajem slike poteka s 30 fps. Hkrati ima Ozo tudi osem mikrofonov, tako da bo tudi zvok posnetek skupaj z informacijo o prostorskem viru. Tovrstno kamero, ki tehta zajetnih 4,2 kilograma, lahko...

5 komentarjev

Microsoft podprl Kinect v Internet Explorerju

Microsoft - Microsoft je izdal API-knjižico (članek), ki omogoča uporabo Kinecta oziroma krmiljenje z njim za navigacijo po spletnih straneh. Kaj takega smo pravzaprav pričakovali, saj je razvojni paket SDK za Kinect že nekaj časa na voljo, izdali pa so tudi verzijo Kinecta za Windows. Za pisce spletnih strani pa bo uporaba Kinecta sedaj res preprosta, saj morajo za uporabo JavaScript API za Kinect v kodo vključiti le nekaj vrstic, nato pa lahko pišejo svoj JavaScript in preprosto komunicirajo z brskalnikom in DOM.

Kinect seveda ostaja precej omejen na platformo Windows. Za uporabo Kinecta potrebujemo ustrezen vtičnik ActiveX (kar ni ravno v duhu univerzalnosti prihajajočega HTML5) in ustrezne gonilnike za Kinect (shema je prikazana na sliki spodaj). To pomeni, da je njegova uporaba omejena na Windows 7 ali 8 ter na Internet Explorer 9 ali 10.

...

29 komentarjev

Microsoft izdal Kinect za Windows

Microsoft - Microsoft je po pričakovanjih izdal verzijo svojega univerzalnega krmilnika Kinect za Windows. Čeprav je bil Kinect sprva razvit za uporabo v Microsofti konzoli Xbox in so ga kasneje zanesenjaki uspeli priključiti tudi na osebne računalnike ter z odprtokodnimi gonilniki tudi usposobiti, Microsoft vseeno cilja na kupce čistokrvne PC-verzije. Ta je od srede na voljo v ZDA, Evropi in Oceaniji za 250 dolarjev (evrov), obeta pa se tudi verzija za izobraževalne ustanove, ki bo 100 dolarjev (evrov) cenejša.

Glavno vprašanje seveda ostaja, kaj je v novi verziji drugače od xboxovske. To je še zlasti pomembno, ker slednja stane precej manj, saj jo subvencionirajo prodane igre, Microsoft pa je obljubil brezplačno dostopnost vse programske opreme za...

16 komentarjev

Microsoft zakrpal osem lukenj in napovedal Kinect za PC

Microsoft - Včeraj je bil spet drugi torek v mesecu, kar pomeni, da je Microsoft izdal redni paket popravkov za svoje izdelke. To pot je paket nekoliko lažji kot običajno, saj so v sedmih obližih zakrpali osem lukenj. Vse razen ene se nahajajo v sistemu Windows, osma pa je Microsoft ASP.NET.

Samo eden izmed popravkov ima stopnjo kritično. Gre za obliž MS12-004, ki popravi ranljivost v Windows Media Playerju, ki bi lahko povzročila zagon napadalčeve kode v računalniku. Preostali popravki imajo oznako pomembno, tako da je njihova namestitev kljub temu priporočljiva. Kot običajno jih najdete na storitvi Windows Update.

Druga, pomembnejša vest iz Redmonda pa prinaša Kinect na PC-je. Kinect je sicer mogoče že sedaj priključiti na osebne računalnike, a Microsoft bo pripravil tudi posebno namensko verzijo, ki bo dostopna že...

12 komentarjev

Prodanih 10 milijonov Kinectov

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so objavili, da so nedavno presegli 10 milijonov prodanih Kinectov, naprav za zaznavanje premikanja igralcev, s čimer so odprli nov svet pri igranju iger na konzolah. Za 10 milijonov prodanih primerkov so potrebovali vsega 4 mesece, kar je očitno dovolj malo (oz. je bila prodaja dovolj velika), da bodo deležni Guinnessovega rekorda za najhitreje prodajano elektronsko napravo za običajne uporabnike. Podobno uspešna je tudi prodaja iger za Kinect, saj je bilo teh prav tako prodanih že okrog 10 milijonov. Ker je Kinect že sam po sebi opremljen z igro je to na prvi pogled ločeno, a so pri Microsoftu upoštevali le prodajo ločenih naslovov brez naprave, torej je v obtoku že prek 20 milijonov iger za Kinect.

Že vsaj 10 milijonov igralcev je tako pripravljenih na...

6 komentarjev

Prihaja Kinect SDK za Windows

Bo Kinect tudi na osebnih računalnikih zaživel z igrami?

vir: engadget
engadget - O razvojnem paketu, ki bi omogočil uporabo Microsoftovega Kinecta tudi na osebnih računalnikih, se je govorilo že od sredine januarja, in čeprav Steve Ballmer ni popolnoma potrdil izida, je že pred časom povedal, da lahko v prihodnosti pričakujemo uradno podporo. Takrat seveda ni izdal niti okvirnih datumov, a so pri Microsoftu zdaj sporočili, da bo brezplačen razvojni paket na voljo že to pomlad. Z razvojnim paketom bi Microsoft tudi uradno omogočil razvijalcem in akademikov uporabo Kinecta v namene, ki niso nujno povezani z upravljanje likov v igrah.

Tudi to bo seveda prišlo na vrsto, a nekoliko kasneje po izidu. SDK bo vsem hekanja Kinecta željnim uporabnikom prinesel enostavnejši dostop do strojne opreme, npr. infrardečega senzorja, zaznavanja govora ter drugih delov Kinecta.

5 komentarjev

Kinect ne bo bolj natančen

TG Daily - Govoricam o Microsoftovih raziskavah za omogočanje polne ločljivosti IR kamere v Kinectu je sledilo uradno sporočilo, ki te govorice popolnoma ovrže. Govorice so namigovale, da bi Microsoft lahko namesto trenutnih 320 x 240 pik omogočil vseh 640 x 480 pik kamere, če bi našli način za prenos večjega števila podatkov prek nekoliko utesnjenega vodila USB. Pri Microsoftu so sporočili, da so govorice popolnoma neresnične ter da so trenutno več kot zadovoljni z natančnostjo, ki jo ponuja Kinect, čeprav ne omogoča zaznavanja posameznih prstov na rokah oz. obračanja dlani. Povedali so še, da prodajne številke nakazujejo strinjanje uporabnikov, vsaj glede na 2,5 milijona prodanih enot v prvih 25 dneh prodaje. Ampak več je boljše!!

10 komentarjev

Bo Kinect zaznaval prste?

Neizkoriščen potencial

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Microsoft je ob predstavitvi Kinecta povedal, da infrardeča kamera, ki skrbi za zajem slike igralca in s tem zaznavo premikov, sliko zajema pri ločljivosti 320 x 240 pik. Ta je žal premajhna, da bi Kinect lahko med seboj ločil prste na rokah, a je jasno dovolj za razpoznavanje kretenj s celotnimi rokami in nogami. Z začetkom ustvarjanja gonilnikov in nadaljno uporabo Kinecta v druge namene so mnogi odkrili, da ima Kinect pravzaprav IR senzor z ločljivostjo 640 x 480 pik, kar je omogočeno tudi v gonilnikih na namiznih računalnikih, ne pa na Xboxu.

Razlog za omejitev naj bi se skrival v pasovni širini priključka USB, ki ga poleg Kinecta uporabljajo še druge naprave, npr. USB ključki. V primeru uporabe polne ločljivosti bi Kinect popolnoma zasedel pasovno širino USB-ja,...

10 komentarjev

Kinectove zmogljivosti razkrite

Microsoft Kinect

vir: engadget
Kotaku - Na britanski trgovini Play.com so najverjetneje nekoliko prezgodaj razkrili tehnične zmogljivosti Kinecta, Microsoftovega sistema za zaznavanje gibanja in uporabe le-tega za upravljanje z igrami. Že pred tem smo vedeli, da Kinect uporablja infrardeče kamere, s katerimi zaznava igralce. Slednjih bo zaznal do šest, a bosta začuda lahko aktivna le dva, ki se bosta lahko sama sebe uporabila tudi za prikazno sliko na Xbox LIVE. Število aktivnih igralcev je nekolikšno razočaranje, saj oba konkurenta, Wii in PS3 Move, omogočata hkratno igranje štirim igralcem.

Infrardeča kamera z ločljivostjo 320 x 240 pik pri 16 bitih globine in 30 sličicah na sekundo bo pri vsakemu igralcu zmožna videti do 20 sklepov ter bo delovala na oddaljenosti 1,2 do 3,5 metra. Poleg infrardeče kamere, katere...

21 komentarjev

Creative Zen Vision

PC Magazine - Creative je poslal na trg novega tekmeca. Še preden bo Apple priplezal na tržišče z iPodom, ki bo poganjal tudi premikajoče se slikice, smo dobili tole lično škatlico.

Napravica ima ohišje iz magnezija, 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640x480, vgrajen trdi disk velikosti 30 GB, podpira USB 2.0, poleg pa dobimo še daljinski upravljalec.

Zadeva podpira formate AVI, M-JPEG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4-SP in WMV. Cena? Na PCmag.com, kjer so gizma testirali, pravijo, da bi se naj le-ta gibala okrog 400 zelencev.

10 komentarjev

Zaslon na USB

X-Bit Labs - Da je USB res univerzalno serijsko vodilo (ang. universal serial bus), dokazujejo Japonci. Telegnosis USB 2.0 VGA pretvornik je naprava, ki jo priključite v prost priključek USB na vašem računalniku, vanjo pa monitor in že lahko občudujete slike v ločljivosti 640x480, 800x600 ali 1024x768 z 8, 16 ali 32-bitno globino barv. Zaradi odsotnosti podpore Direct3D naprava vsekakor ni primerna za igralce iger, je pa dobrodošel dodatek za poslovne uporabnike prenosnih računalnikov, ki potrebujejo dodatne možnosti. O vrsti grafičnega procesorja ni podatkov, predvidevamo pa lahko, da gre za vgrajen mobilni grafični procesor. Za napravo boste na Japonskem odšteli 80 dolarjev. Klik!

10 komentarjev

Palm OS 5 dlančnik

več strani - Sony je danes predstavil Clie NX serijo dlančnikov, ki bodo poganjali nov Palmov operacijski sistem. Vsebovali bodo 200 MHz procesor, 320x480 TFT ekran, 16 MB pomnilnika in prav tako 16 MB ROMa, možnost za brezžično povezavo, "luknjo" za Memory Stick, snemalnik glasu in MP3 predvajalnik. Predstavili so modela NX 70 in NX 60, razlika med njima je le v tem, da ima NX 70 vgrajeno kamero, ki je zmožna zajemati filmčke v MPEG 4 formatu in slike v ločljivosti 640x480 točk. Vključena je še Sonyeva programska oprema z veliko koristnimi aplikacijami.

Glede na specifikacije izgledata dlančnika kot solidna, veliko pa je odvisno tudi od novega operacijskega sistema, videti pa bomo morali tudi vzdržljivost baterije. Klik ter klik!

0 komentarjev

Brezžična prihodnost

Remote Central - Ta izjemna napravica z imenom Philips iPronto TSi6400 je domača kontrolna plošča. Z njo lahko upravljamo praktično skoraj vse elektronske naprave. Omogoča nam nadzor nad celotnim elektronskim sistemom, kot tudi dostop na internet, vmes pa lahko opravimo še celo telefonski klic. Prižigamo lahko glasben stolp, upravljamo televizijo, zraven pa skočimo na internet, pogledamo v elektronski nabiralnik, in vse to brezžično. Ima 16-bitni barvni popolnoma raven ekran z ločljivostjo 640x480 točk. Poganja ga Intelov X-Scale procesor s 64 megabajti spomina. Poleg vsega naštetega ima ta Philips še mnogo dobrot, ki si jih lahko podrobno pogledate na tem naslovu.



Bodoča prihodnost?

1 komentar