»

Velika (vmesna) zmaga za nevtralnost spleta v Kaliforniji

vir: Pixabay

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kalifornijsko sodišče ni ugodilo tožnikom, ki jih predstavlja več združenj ameriških telekomov in donedavna tudi pravosodno ministrstvo, ki so od sodišča zahtevali, naj izda začasno odredbo in zaustavi uveljavitev zakona, ki bi v tej zvezni državi znova vzpostavil nevtralnost spleta. Primer s to odločitvijo seveda še ni zaključen, bo pa do končne odločitve veljal zakon, ki telekomom prepoveduje selektivno prilagajanje spletnega prometa.

Internet je bil v ZDA od leta 2015 opredeljen kot javna storitev, ki je ponudniki niso smeli omejevati ali prioritizirati po področjih. A tako nevtralnost je leta 2017 ukinila Trumpova administracija oz. Federal Communications Commission (FCC) in odtlej so ponudniki lahko podatkovne pipice privijali in odvijali kot se jim je zazdelo. Toda Kalifornija je o tem leto dni pozneje sprejela svoj zakon, ki pa so ga s tožbami pred sodiščem v nekaj urah napadli American Cable Association, CTIA-The Wireless Association, NCTA-The Internet & Television...

8 komentarjev

Italijanska Wikipedija začasno onemogočena

CNet - Vse bralce člankov v italijanščini na Wikipediji je danes pričakalo obvestilo, da članki trenutno niso dostopni, grozi pa celo, da bo tako ostalo še lep čas. To odločitev so v Wikipediji sprejeli na podlagi zakonskega osnutka DDL intercettazioni (zakon o prestrezanju telekomunikacij), ki v svojem 29. členu določa pravico do popravka.

Zakonski osnutek, ki je za zdaj še v parlamentarni obravnavi, vsebuje sporni 29. člen, ki se glasi:
"Vse internetne strani, vključno s časniki in periodiko, ki se...

32 komentarjev

Francija vpeljuje masovno filtriranje interneta

La Quadrature du Net - Francoska vlada pripravlja izredno velikopotezni načrt za filtriranje in blokado neželenih vsebin na internetu, poročajo na portalu ipintegrity.com. Uresničen bo v obliki vladnega dekreta, ki bo dal izbranim ministrstvom možnost, da zahtevajo umik vsebin brez sodne odredbe in na podlagi lastnih kriterijev.

Predlog osnuje na 18. členu francoskega zakona o zaupanju v digitalno ekonomijo iz leta 2004 (LCEN, v francoščini, kratek povzetek v angleščini), ki daje francoskemu Državnemu svetu široka pooblastila za odstranitev internetnih vsebin, v kolikor predstavljajo resno nevarnost za javni red in mir, življenje in zdravje ljudi, zaščito mladostnikov, obrambo države oz. zaščito potrošnikov in malih delničarjev....

55 komentarjev

AppCircus, preganjanje piratstva ter PDC konferenca

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 25.10. ob 18:45 začenjamo z otvoritvijo sezone Mobile Monday dogodkov. Prvi letošnji event bo posvečen tekmovanju AppCircus – izboru najboljših svetovnih mobilnih razvijalcev, ki bodo svoje aplikacije predstavili na dogodku Mobile Worlds Congress v Barceloni.

V torek, 26.10. ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih potekalo predavanje o preganjanju piratstva. V imenu FSFE bo Igor Kolar razložil zakaj je zelo pomembno da se zakonodaja kot naprimer sporazum ACTA ne sklene na vseevropski ravni. Predavanje ne bo snemano.

V četrtek, 28.10. ob 17:30 bo potekalo predavanje Roka in Bojana, ki bosta predstavila razvijalski pristop k Windows Azure Platformi, ob 18h pa se bomo vključili v živi prenos konference PDC....

0 komentarjev

Šesterica se je poravnala zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju

Los Angeles Times - Šest velikih računalniških podjetij se je poravnalo z ameriškim pravosodnim ministrstvu v preiskavi zaradi kartelnega dogovarjanja o nenovačenju zaposlenih, s čimer so umetno držali njihove plače na nižjem nivoju. Če bo sodišče v Washingtonu dogovor sprejelo, Google, Apple, Intel, Adobe, Intuit in Pixar ne bodo smeli več sklepati dogovorov, s katerimi se zavezujejo, da ne bodo drug drugemu novačili kadrov. Kot je dejal Google, nimajo nobenih dokazov, da bi tovrstni dogovori vplivali na višino plač, a so že lani prenehali s to taktiko, ko je pravosodno ministrstvo izrazilo prve pomisleke o njeni zakonitosti. Podobno so tudi druga podjetja navedla, da na plačno politiko to ni vplivalo.

Poravnava je smiselna za obe strani. Pravosodno ministrstvo bi moralo prepričati sodišče in dokazati, da je zaradi dogovora dejansko nastala škoda za zaposlene. Če pa bi jim to uspelo, bi se podjetja znašla pod plazom civilnih tožb, ki bi jih lahko vložili zaposleni. Kot kaže, jo bodo odnesli le z...

0 komentarjev

Nov ameriški zakonski osnutek v boju zoper piratstvo

Ars Technica - V ameriškem Senatu so včeraj razpravljali o osnutku zakona Combating Online Infringement and Counterfeits Act, s katerim bodo poizkušali zajeziti delovanje strani s piratskim blagom. Zakonski osnutek predvideva močno orožje tudi za boj proti stranem, ki ne domujejo v ZDA, saj bi pravosodno ministrstvo po novem lahko od zveznega sodišča zahtevalo sodno odredbo, ki bi od registrarja domene terjala prenehanje preusmerjanja zahtevkov do strani. Tako bi vsi obiskovalci dobili napako Stran je nedosegljiva 404, četudi bi stran povsem normalno obratovala.

Ali bo zakonski osnutek sprejet, še ni mogoče reči. Pred dvema letoma so poizkušali sprejeti podoben zakon, ki je tudi uvedel funkcijo koordinatorja za uveljavljanje intelektualne lastnine, a je takrat Busheva administracija zagrozila s predsedniškim vetom, če ne bi sedaj znova aktualnih pooblastil pravosodnemu ministrstvu takrat odvzeli. RIAA in MPAA seveda podpirata predlog; med drugim tudi zato, ker bi jima sedaj pravosodno...

34 komentarjev

Google, Apple, Intel, Adobe in drugi obtoženi kartelnega dogovarjanja

The Wall Street Journal - V ZDA se več večjih računalniških podjetij, med njimi tudi Google, Apple, Intel, Adobe, zagovarja pred pravosodnim ministrstvom zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju. Podjetjem očitajo skriven dogovor, da ne bodo druga drugemu novačila zaposlenih in s tem zviševala plač.

Podjetjem je v interesu pravosodno ministrstvo prepričati, da ni šlo za noben tajen dogovor, saj v primeru negativnega mnenja sledi tožba. To bi bilo za podjetja zelo tvegano, saj bi se v primeru izgube tožbe lahko vsul plaz civilnih in skupinskih tožb. Iz godlje se trenutno najlaže lahko izvijejo s poravnavo s pravosodnim ministrstvom, s katero bi omenjeno prakso končali, ne da bi podjetja eksplicitno priznala krivdo.

Dokaze o nezakoniti praksi so na pravosodju odkrili v toku več kot enoletne preiskave, ki je pokazala, da so podobni dogovori sklenjeni tudi v drugih branžah. Izid tega postopka bo zato pomembno vplival na razvoj dogodkov v drugih panogah.

Medtem obtožena podjetja vztrajajo, da niso ravnala...

33 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Epson kriv dogovarjanja o cenah

Motorola Razr

TG Daily - Epson se je na sodišču v San Franciscu izrekel za krivega v postopku, kjer so mu dokazovali dogovarjanje o cenah. V letih 2005 in 2006 naj bi se namreč dogovorjal o cenah LCD-panelov, ki jih je Motorola vgrajevala v svoje telefone Razr. V skladu z dogovorom, ki so ga dosegli s tožniki, bo podjetje polno sodelovalo s pravosodnim ministrstvom v preiskavi, ki poteka o nastavljanju cen podjetij iz Japonske, Južne Koreje in s Tajvana. Poleg tega bodo morali plačati 26 milijonov dolarjev globe. Spomnimo, da so lani zaradi podobnih kaznivih dejanj LG-ju, Sharpu, Chunghwaju in Hitachiju skupno naložili za 616 milijonov...

4 komentarji

Ali kopiranje baze lahko le-to poškoduje?

Slashdot - Lahko -- vsaj takega mnenja je ameriško pravosodno ministrstvo.

Nekdo je namreč na podlagi FOIA (Freedom of Information Act; pri nas imamo podoben Zakon o dostopu do informacij javnega značaja) zahteval javno objavo seznama tujih lobistov, ameriško pravosodno ministrstvo pa je javno objavo zavrnilo z obrazložitvijo, da bi ta zahteva lahko povzročila sesutje in pogubno izgubo podatkov iz baze.

Na Slahsdotu zato ugotavljajo, da kopiranje po mnenju ameriške vlade lahko poškoduje bazo podatkov.

Vprašanje je torej, kako sploh narediti varnostno kopijo baze ...

7 komentarjev