»

PayPal z lastnim kriptokovancem

Slo-Tech - PayPal je danes izdal lasten kriptokovanec, ki bo vezan na vrednost ameriškega dolarja. Novi kovanec, ki se imenuje PayPal USD (PYUSD), so ustvarili na platformi Ethereum po specifikaciji ERC-20. Na voljo bo v PayPalu in Venmu, sprva za nekatere uporabnike, sčasoma pa za vse. Začeli bodo, kakopak, v ZDA.

Z novim kovancem bo možno prenašati sredstva med PayPalom in zunanjimi digitalnimi denarnicami, pošiljati denar drugim uporabnikom, plačevati pri nakupu izdelkov in menjati v druge kriptovalute. PayPal želi z novo tehnologijo olajšati raznovrstne transakcije, ki jih njegovi uporabniki izvajajo. Zatrjujejo, da bo novi kovanec popolnoma krit z dolarskimi rezervami, zato se za stabilnost ni bati. Vsak mesec bodo objavljali podrobna poročila o stanju.

Pri vzpostavitvi PYUSD sodeluje podjetje Paxos Trust. V vsakem trenutku ga bo možno zamenjati za dolarje ali pretvoriti v BTC, BCH, ETH ali LTC. Tečaji slednjih seveda nihajo glede na dolar, s tem pa tudi na PYUSD. PayPal je svoj PYUSD napovedoval že dve leti, februarja pa so nekoliko ustavili projekt, da so z regulatorji razčistili podrobnosti. Sedaj je tu.

34 komentarjev

PayPal za 2,3 milijarde evrov kupuje Paidy

The Wall Street Journal - PayPal je napovedal nakup japonskega podjetja Paidy, ki nudi storitve za odloženo plačevanje. Za podjetje bo odštel 300 milijard jenov (2,3 milijarde evrov), in to večinoma v denarnih sredstvih. Če bo šlo vse po načrtih, kar zajema zlasti dovoljenja varuhov konkurence po svetu, bo prevzem zaključen do konca leta. Paidy bo tudi po prevzemu ohranil svojo blagovno znamko in neodvisno poslovanje.

PayPal je najbolj priljubljena platforma za spletno plačevanje, ki deluje kot nekakšna spletna denarnica. Uporabniki vanj vnesejo številko plačilne kartice, ki jo PayPal bremeni ob plačilu. Prav tako lahko na račun pri PayPalu prejemamo denar, ki tam ostane, dokler ga ne prenesemo na svoj bančni račun ali kreditno kartico.

Paidy, ki je izjemno priljubljen na Japonskem, ki je tretji največji trg internetnih naročil, pa deluje nekoliko drugače. Prav tako deluje kot posrednik med trgovci in strankami, a ima še dodatne funkcije. Ugotavlja na primer kreditno boniteto kupca, zato lahko takoj...

6 komentarjev

PayPal počasi uvaja podporo za bitcoin

Slo-Tech - PayPal, ki je v lasti Ebayja, je sporočil, da bodo sodelovali s tremi podjetji, ki ponujajo procesiranje plačil z bitcoinom. BitPay, Coinbase in GoCoin bodo v prihodnosti pomagali PayPalu sprejemati plačila tudi v bitcoinih.

To še ne pomeni, da boste lahko na PayPalu plačevali z bitcoini, je pa korak v tej smeri. Spomnimo, da so v začetku meseca tudi v PayPalovi podružnici Braintree napovedali podporo za bitcoin. Partnerstvo z BitPayem, Coinbasom in GoCoinom je torej naslednja stopnja pri prevzemanju bitcoina.

Uporabniki na PayPalu še ne bodo mogli imeti stanja v bitcoinih niti ne bodo...

3 komentarji

Amazon Payments tudi s ponavljajočimi plačili

Reuters - Amazon je včeraj dopolnil svojo storitev Amazon Payments, ki bo uporabnikom omogočala tudi plačevanje stroškov, ki se mesečno ponavljajo, na primer naročnin, na drugih straneh. Na ta način želi Amazon bolje uporabiti potencial, ki ga predstavlja 240 milijonov aktivnih uporabnikov njihove strani, ki imajo na Amazonu shranjene tudi številke kreditnih kartic. Amazon Payments sicer obstaja že od leta 2007, a je bil doslej omejen le na enkratna plačila.

Storitev bo uporabnikom prinesla predvsem varnost, trdi Amazon, saj prejemnik plačila ne bo poznal številke kreditne kartice. Podobno torej, kot je to mogoče storiti že s PayPalom. Storitev ne bo zastonj, ampak si bo Amazon vzel 2,9-odstotno provizijo in dodatnih 30 centov od transakcij, ki jo bo zaračunal prejemniku denarja. Prav tako bo...

6 komentarjev

PayPal beacon

TechCrunch - Naj je spletno nakupovanje še tako popularno, se ogromno robe še vedno proda v fizičnih trgovinah, zato velika imena v e-commerce sceni že nekaj časa intenzivno razmišljajo, kako bi prišla še tja. Ena od opcij naj bi bila mobilna plačila - telefon imamo itak vedno v žepu, zakaj torej ne. O njih se veliko govori pred vsakokratno predstavijo svežih iPhonov (danes, hihi) oz. Droidov, pa potem nikoli nič ni.

Good Guy PayPal je mnenja, da so tokrat (pa res) našli recept. Pravi se mu beacon in je v bistvu usb ključek s pripadajočim polnilcem, ki bo stal $100 in naj bi ga trgovci vstavili v prvo vtičnico, ga priklopili na svoje brezžično omrežje ter vkucali svoje PayPal podatke. To bi potem bilo to. Naprava bi...

32 komentarjev

Google Checkout se združuje z Google Wallet

The Verge - Google je najavil, da bo svojo storitev Google Checkout združil s pred kratkim spočeto Google Wallet, ter tako uporabnikom prinesel poenoteno plačniško storitev za prihajajočo nakupovalno mrzlico. Produkt bo nosil ime "Google Wallet" in naj bi omogočal enostavno poslovanje tako pri internetnih nakupih, kot tudi v trgovinah. Poleg naštetega pa so pri podjetju napovedali tudi integracijo Denarnice v Android Market, YouTube, Google+ Games in verjetno kar povsod kjer Google storitve uporabnikom zaračuna.

Google je s tem korakom tako postal še večja grožnja PayPal-u, ki je sicer že pokazal da se za svoj položaj namerava boriti, ko je vložil tožbo proti Googlu na isti dan ko je ta uradno predstavil svoj Wallet. Medtem pa svojo lastno virtualno denarnico za naslednje poletje napovedujejo tudi pri Visi.

Kakorkoli že se bo ta zgodba končala, kot kaže si v letu 2012 lahko obetamo nekaj dobrih inovacij na področju digitalnega plačevanja.

26 komentarjev

PayPal izdal aplikacijo za Facebook

Yahoo News - PayPal je včeraj predstavil aplikacijo, ki omogoča neposredno uporabo svoje storitve za prenos denarja in plačevanja kar prek Facebooka. Aplikacija se imenuje Send Money in čeprav ni prva integracija PayPala v Facebook, ostaja prva uradna aplikacija, ki omogoča peer-to-peer prenos sredstev neposredno med prijatelji na Facebooku.

PayPal namreč ocenjuje, da kar 80 odstotkov njegovih uporabnikov uporablja tudi Facebook, zato je širitev storitev na področje socialnih omrežij zelo smiselna. Uporabniki so sedaj dobili enostavno možnost denarnega nakazila svojim prijateljem, ki ga lahko izvedejo na dva načina. Bodisi izvedejo samo golo nakazilo bodisi pa mu priložijo tudi e-kartico s sporočilom. V slednjem primeru se...

7 komentarjev

Google uspešno na več področjih, ne le na finančnem

V ZDA je Google predstavil novo aplikacijo Market, ki doda možnost izposoje knjig in filmov na mobilnih telefonih

vir: TechCrunch
TechCrunch - Poleg uspešnega finančnega poročila za drugo letošnje četrtletje so v konferenčnem klicu pri Googlu objavili še nekaj drugih zanimivih statističnih podatkov, ki so se osredotočili predvsem na Android in na svež Google+. Če začnemo z mobilnim operacijskim sistemom lahko povemo, da Google zdaj dnevno beleži že 550.000 aktivacij naprav, medtem ko je izvršni direktor Googla, Larry Page, prek Twitterja le dobra dva tedna nazaj sporočil, da so presegli pol milijona dnevnih aktivacij. Sicer naj bi se število aktivacij iz tedna v teden dvigalo za 4,4 %, kar po poročanju TechCruncha sovpada s svežimi številkami. Android naj bi bil zdaj aktiven že na 130 milijonih...

7 komentarjev

PayPal bo podprl plačila prek NFC-ja

Ars Technica - Googlov Nexus S, izdelan v sodelovanju s Samsungom, je prvi in še vedno edini izmed z Androidom opremljenih mobilnih telefonov, ki podpirajo NFC, brezžično komunikacijo na kratke razdalje. Kot dokazilo, da tehnologija deluje, je bilo uporabljenih že nekaj primerov, večinoma v sodelovanju s socialnimi omrežji. Najnovejše izmed njih, prav Googlov Plus, v aplikaciji za Android že podpira NFC - povezava s posebno značko lahko odpre Google+ aplikacijo in ponudi pošiljanje novega statusa na vaš profil. A največje obljube je v fazi razvoja NFC prinašal na področju nakupov v fizičnih trgovinah, kjer kani zamenjati papirnat, kovinski in plastičen denar (pravzaprav bo v primeru NFC-ja denar še vedno kovinski in plastičen). S podporo prvega...

10 komentarjev

PayPal toži Google

Osama Bedier

CNet - PayPal je včeraj vložil tožbo proti podjetju Google, ker naj bi z zaposlitvijo Osame Bedierja, ki je bil pred nastopom službe v Googlu glavni za razvoj platforme za mobilna plačila v Paypalu, pridobili poslovne skrivnosti. Bedier je sedaj v Googlu podpredsednik, zadolžen za razvoj sistema za plačila. Zanimivo je, da je PayPal vložil tožbo isti dan, ko je Google predstavil Wallet.

Bedier je bil med leti 2008 in 2011 v PayPalovi pogajalski skupini, ki je iskala skupni jezik z Googlom, da bi bilo mogoče PayPalove rešitve uporabljati za plačilo aplikacij v Googlovem Android Marketu. Medtem je Bedier šel na...

13 komentarjev

Na Android Marketu po novem tudi elektronske knjige

TechCrunch - Namenske aplikacije, kot sta Amazonov Kindle in Barnes&Noblov Nook, po novem za Android ne bodo več nujne, saj bo elektronske knjige mogoče kupovati kar iz Android Marketa. Postopek nakupa je enak postopku nakupa oz. namestitve aplikacije, kupljena knjiga pa se po prenosu pojavi v aplikaciji Books. To funkcionalnost je sprva prinesel Xoom oz. Android 3.0, v kratkem po izidu Xooma pa je Google možnost kupovanja knjig razširil še na spletno različico Android Marketa, v kateri je mogoče po aplikacijah (in knjigah) brskati kar z osebnega računalnika in brez posredovanja nameščati aplikacije na mobilni telefon oz. tablični računalnik. Zbirka je dosegljiva na naslovu https://market.android.com/books/, sama...

3 komentarji

Android konec leta prehitel Symbian

Ars Technica - Podjetje Canalys poroča, da je v zadnjem četrtletju preteklega leta Symbian (oz. Nokia) končno izgubil primat na vsaj enem področju, številu prodanih mobilnikov v enem četrtletju. Čeprav je delež Symbiana še vedno največji, ko vzamemo v zakup vse aktivne pametne mobilnike, ne gre zanikati rasti Androida, ki naj bi dosegel 33,3 milijona prodanih primerkov v preteklem četrtletju. To je zadostovalo za 32,9 % prodaje vseh mobilnikov, medtem ko je Nokii uspelo prodati 31 milijonov s Symbianom opremljenih mobilnikov za 30,8 % deleža prodaje. V enakem obdobju leta 2009 je Nokia uspela prodati le 23,9 milijonov mobilnikov (letna rast znaša 30 %), a je to takrat vseeno predstavljalo 44,4 %...

34 komentarjev

Android Market v polnem razvoju

vir: Wikipedia
Twitter - Na Androidovem razvijalskem Twitter računu so pri Googlu objavili, da je trgovina za njihov mobilni operacijski sistem, Android Market, presegla 100.000 aplikacij. Za dosego tega mejnika so potrebovali skoraj točno dve leti od odprtja trgovine, kjer so veliko večino aplikacij na Market sprejeli v zadnje pol leta. Aprila je namreč AndroidLib, spletna stran, ki sledi vsem aplikacijam na Marketu, poročala, da je ta presegel številko 50.000, medtem ko po njihovih podatkih ta zdaj znaša skoraj 150.000. To pomeni, da je bilo lahko aprila aplikacij manj kot 50.000, kar rast v zadnje pol leta še...

20 komentarjev

Android, spletna analitika, python in kultni filmi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 19.10. ob 19h bo v okviru Pipinih odprtih terminov Marko Štamcar govoril o svoji prvi aplikaciji na Android Marketu. Predstavil bo, kje so se reči zataknile, kakšen je bil odziv na prvo različico, na koliko telefonih je bilo zadeve potrebno testirati, kakšne omejitve programerju predstavlja podpora OS 1.5 in z veseljem odgovoril na kakšno vaše vprašanje.

V sredo 20.10. ob 19h, bo na #155 Spletnih uricah Miran Agnič, solastnik podjetja Demanda predstavil smernice, nasvete in primere, kako s spletno analitko bolje upravljati prodajo, izboljšati uporabnost spletnega mesta in vplivati na učinkovitost trženja. Že ob 20.00 pa se začne delavnica uporabe odprtokodnih orodij za uspešen razvoj Python projektov, v...

0 komentarjev

Android Market se širi

Za Slovenijo še vedno neznana slika

vir: TechCrunch
TechCrunch - Google je število držav z možnostjo nakupovanja aplikacij z Android Marketa ponovno razširil, tokrat bodo na seznam dodali 18 novih držav, obenem pa bodo končno razširili še nabor držav, iz katerih bo mogoče kot razvijalec te aplikacije tudi prodajati. Seznam slednjih je bil do sedaj omejen na le 9 držav (Avstrija, Francija,...

5 komentarjev

PayPal s spleta v fizične trgovine?

V prihodnosti kot nalepka na vratih trgovin in restavracij?

vir: TG Daily
TG Daily - Minil je komaj en dan, odkar smo poročali, da bi se lahko PayPal pojavil kot druga možnost za nakup aplikacij v Googlovem Android Marketu. A to ni vse, PayPal bi se lahko razširil tudi drugod, izven spleta, kot kažejo nova poročila. Znotraj podjetja si namreč želijo, da bi se razširili še v trgovine v resničnem svetu, zgrajene iz betona, železa, opeke in stekla. Na spletu je poslovanje s PayPalom enostavno, saj v varnem zavetju lastnega doma brezskrbno vtipkamo njegovo geslo, a kako to opraviti v trgovini? Preprosto. Prvi načrti PayPala so, da bi s svojim računom uporabniki povezali kar danes praktično stalne spremljevalce, mobilne telefone. Namesto kreditne...

35 komentarjev

Odkrita zmikavtska aplikacija za Android

Slo-Tech - Na konferenci Black Hat sta John Hering in Kevin MaHaffey iz Lookouta predstavila odkritje sumljive aplikacije za Android, ki navidez spremeni ozadje, v resnici pa zbira osebne podatke in jih pošilja neki kitajski strani. Gre za aplikacijo iz Jackeey Wallpaper z Android Marketa, ki jo je s spleta preneslo več kot milijon uporabnikov in vsebuje več znanih ozadij (denimo tista iz Vojne zvezd). Odkrili so jo v okviru projekta App Genome Project.

Aplikacija je zbirala številko SIM-kartice, identifikacijo naročnika, geslo za glasovno pošto in jih pošiljala na www.imnet.us, ki je v lasti nekega Šendženčana. Točno število prenos zaradi narava Android Marketa ni na voljo, se pa giblje med 1,1 in 4,6 milijona. Na Androidu aplikacije niso centralno odobrene, kakor to počne Apple z App Storom,...

14 komentarjev

PayPal bo odprl svojo trgovino za aplikacije

PC World - PayPalov Osama Bedier je napovedal, da bo še letos odprl trgovino z aplikacijami, kjer bodo lahko razvijalci prodajali svoje izdelke trgovcem in uporabnikom na PayPalu. Podobno je lani storil Ebay, ko je svoj Selling Manager spremenil v odprt repozitorij in izložbeno okno za aplikacije zunanjih razvijalcev. PayPal je lani že odprl svojo platformo za plačila prek interneta, to pa je naslednji korak v agresivni strategiji za privabitev zunanjih razvijalcev. Kot pravi Bedier, želijo, da postane PayPal prva asociacija razvijalcev ob omembi besede plačilo. Na konferenci Future of Web Apps je še povedal, da je končni cilj podjetja postati izvajalec plačil, ki ga bomo uporabljali tudi za plačevanje v delikatesah, na bencinskih črpalkah, parkomatih itn. Več o tem.

3 komentarji

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev

PayPal nagrajuje nove ideje

Slashdot - Pred dobrim mesecem je PayPal najavil novo generacijo API-knjižic, ki omogočajo razvijalcem vgradnjo PayPala na njihove strani na način, ki kupcev ne bo več preusmeril na PayPalovo stran, marveč bo transakcijo moč izvesti kar s prvotne strani. Da bi razvijalce vzpodbudili h karseda veliki uporabi te novosti, razpisujejo dve nagradi v skupni vrednosti 150.000 dolarjev. Izziv, ki ga ponujajo, je napraviti najinovativnejšo aplikacijo za plačevanje z novimi PayPal X API-ji na področjih storitev, medijev, iger, mobilnih naprav, zabavne elektronike itn. Rok za prijavo ideje se izteče jutri.

O tej temi so se pogovarjali tudi z Naveedom Anwarjem, ki vodi PayPalov razvojni oddelek. Anwar je med drugim poudaril, da se PayPal za razliko od...

17 komentarjev