»

Tretji krog spora Oracle-Google na vrhovno sodišče

Reuters - Spor med Oraclom in Googlom glede kršitev avtorskih pravic v Javi, v katerem je v dosedanjih sojenjih vsaka stran zmagala enkrat, bo dobil svoj epilog na vrhovnem sodišču. Google se je namreč nanj pritožil, Oracle pa ima sedaj mesec dni časa za odziv, potem pa bo sodišče povedalo, ali bo primer sploh sprejelo v obravnavo.

Primer, ki traja od leta 2011, je najprej pred dvema letoma na prvi stopnji dobil Google. Šlo je za vprašanje, ali je Google z implementacijo Jave v Androidu (navidezni stroj Dalvik) kršil Oraclove avtorske pravice (ki jih je Oracle pridobil s prevzemom Suna leta 2010). Google je trdil, da se ne more patentirati oziroma zaščititi idej, funkcionalnosti in knjižnic API (podobno velja...

2 komentarja

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

The Internets, they approve. API vmesnik je dobesedno utelešenje ideje, in ideje ne morejo biti predmet avtorskopravne zaščite. V nasprotnem primeru bi cel svet kontrolirale skupaj tri korporacije.

vir: The Internets
The Internets - Resda imamo pred sabo šele prvostopenjsko odločitev, se pravi, pritožba gotovo bo, vendar razlogov za veselje vseeno ne manjka. Sodnik William H. Alsup je sinoči razsodil, da Google s svojo implementacijo Jave v navideznem stroju Dalvik za Android ni kršil Oraclovih avtorskih pravic ali patentov. Od izvorne zahteve za 6.1 milijarde dolarjev odškodnine samo za do konca leta 2012 smo tako prišli na negativno ničlo, vštevši stroške postopka. S tem je potrjena teza Sodišča EU z začetka prejšnjega meseca, namreč, da avtorska pravica na programski opremi ne more...

49 komentarjev

Kaj torej piše v ACTI

Zakaj se je ta sporazum pripravljal v taki tajnosti? Kako točno je to koristilo interesom Evropejcev?

vir: sott.net
Slo-Tech - Kratek pregled čez člene sporazuma, za katerega je Vlada Republike Slovenije 8. septembra lani zapisala, v ničemer "ne bo vplival na [slovenski] pravni red, ne bo imel posledic za proračun, ne na upravo in ne na okolje", bo pa "pozitivno vplival na gospodarstvo, [saj] bo omogočal večjo učinkovitost v boju proti ponarejanju.". Slaba dva tedna zatem, 22.9., oz. dva dni po izglasovanju nezaupnice bivšemu predsedniku vlade so se na vladi tudi formalno odločili za podpis sporazuma.

ACTA je kratica za Anti-Counterfeiting Trade Agreement oz. po naše Trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju. Besedilo si lahko preberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Ima 45 členov, razdeljenih na 6...

137 komentarjev

Oracle: HP plačuje Intelu, da ta ne pokoplje Itaniuma

vir: ZDNet
AllThingsD - Oracle je marca napovedal ukinitev razvoja programske opreme za Intelovo platformo Itanium, kar je dvignilo veliko prahu pri njegovih največjih podpornikih Intelu in HP-ju. Oracle namreč od prevzema Suna navija za svoje strežnike in podatkovne baze, ki so Itaniumom neposredna konkurenca, zato želi uporabnike privabiti k sebi. HP ima po drugi strani s prodajo strežniških sistemov Itanium in operacijskega sistema HP UX velike dobičke, zato so napovedali tožbo zoper Oracle in jo junija dejansko vložili. V njej Oraclu očitajo kršitev pogodbenih obveznosti.

Oracle se bori dalje. Ta teden so sodišču predložili izjavo, v kateri HP neposredno obtožujejo podkupovanja Intela. Oracle namreč trdi, da bi bil se Intel že zdavnaj odločil, da platformo Itanium pokoplje, če bi se ravnal po...

39 komentarjev

Oracle ekspresno pobrisal blog nekdanjega Sunovca, ki je govoril v prid Googlu

Malo nerodno je tožiti podjetje, ki si se mu še malo poprej iskreno zahvalil za zasluge pri razvoju svojega izdelka.

vir: CNet
CNet - Oracle je nedavno s svojih spletnih strani umaknil blog nekdanjega Sunovega izvršnega direktorja Jonnathana Schwarza, v katerem je slednji na veliko pozdravil prizadevanja Googla, RedHata in drugih pri popularizaciji Jave. V zapisu je posebej izpostaljen Googlov doprispevek v okviru Open Headset Alliance in prenosu svojih ključnih storitev - Mail in Maps - na mobilne naprave. Tovrstno stališče škodi Oraclovi trditvi (beri: tožbi), da je Google samovoljno in mimo licenčnih pogojev uporabil Oraclovo Javo v svoji mobilni platformi Android, zato so ga na hitro odstranili, potem ko ga je Google predlagal kot dokaz v svoj prid. Povezava na blog trenutno vrne stran 404, seveda pa zapisano ostaja na voljo na Intranet Archive-u.

Kot je že znano, je...

10 komentarjev

Oraclu dobro kaže v tožbi zoper Google/Android

vir: Heise
Heise -

Kot vemo, je Oracle kmalu po nakupu Suna začel agresivno tržiti novodobljene izdelke. Z OpenOffice.org jim ni šlo pretirano dobro in so nedavno napovedali konec prodaje in sodelovanje s community različico, z MySQL-om in Javo pa še vztrajajo. Postopek z lani poleti vloženo tožbo proti Googlu posredi kršitev patentov in avtorskih pravic v Googlovi implementacije Jave za Adroid (Dalvik) teče njim v prid, še posebej zdaj, ko se sodišče strinja z večino njihov kvalifikacij glede vsebine patentov.

Sodnik William Alsup, ki je v začetku meseca aprila dal skozi tečaj programskega jezika Java, je Oraclu pritrdil glede vsebine 4 od 5 zadevnih patentov, pri petem pa je sprejel svojo interpretacijo pretežno v skladu z Oraclovimi pogledi. Ti....

9 komentarjev

Nvidia izdala CUDA Toolkit 4.0

HotHardware - Nvidia je včeraj izdala novo verzijo svojega kompleta programskih orodij CUDA Toolkit 4.0, ki omogoča pisanje aplikacij, ki izkoriščajo procesorsko moč grafičnih procesorjev. Glavne novosti v novi različici so GPUDirect 2.0 za komuniciranje grafičnih jeder neposredno med seboj, Unified Virtual Addressing za enotni naslovni prostor glavnega in grafičnega pomnilnika ter zbirka algoritmov in podatkovnih struktur Thrust C++ Template Performance Primitives Libraries. S temi orodji bo pisanje aplikacij, ki so paralelizirane med več grafičnih procesorjev, laže in učinkoviteje. Komplet orodij bo brezplačno na voljo na uradni strani od 4. marca s prijavo v CUDA Registered Developer Program.

0 komentarjev

Seagate in WD tožena zaradi kršitve patentov

Ars Technica - Malo znano podjetje Rembrandt IP Management, ki "pomaga lastnikom patentov doseči pravičen izplen od njihove intelektualne lastnine", je vložilo tožbo zoper diskovna velikana Seagate in Western Digital. V tožbi jima očitajo kršenje patentov št. 5.995.342 (Thin film heads having solenoid coils) in 6.195.232 (Low-noise toroidal thin film head with solenoidal coil), ki da ju krši večina diskov omenjenih proizvajalcev. Omenjena patenta pokrivata tehnologijo za minimiziranje magnetne interference pri branju in pisanju podatkov z novimi glavami, ki zmorejo večje gostote zapisa.

Patenta je leta 1997 vložil kalifornijski izumitelj Uri Cohen, ki je kasneje sam sprožil preiskavo zoper Seagate in WD. Ker ni imel dovolj finančnih sredstev,...

3 komentarji

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu

vir: Heise
Heise - Oracle je objavil, da je zoper Google vložil tožbo zaradi kršitve patentov in avtorskih pravic z uporabo programskega jezika Java za razvoj Androida. V izjavi za javnost so bili v Oraclu nenavadno skopi, saj je njihova tiskovna predstavnica Karen Tillman dejala le: "Pri razvoju Androida je Google vedé, neposredno in večkratno kršil Oraclove pravice intelektualne lastnine, ki je povezana z Javo." Omenjene pravice je Oracle pridobil s prevzemom Suna.

V tožbi lahko preberemo, da gre za patente 6.125.447, 6.192.476, 5.966.702, 7.426.720, RE38.104, 6.910.205 in 6.061.520, ki so bili prej Sunovi. Kršitev avtorskih pravic, ki predstavlja drugi del obtožnice, se nanaša na reprodukcijo in...

65 komentarjev

Microsoft in HTC sklenila patentni dogovor

PC World - Microsoft in HTC sta sklenila dogovor, ki pokriva kopico Microsoftovih patentov in dovoljuje njihovo uporabo HTC. Ta bo v zameno Microsoftu plačal licenčnino.

Patenti se nanašajo HTC-jeve mobilne telefone, na katerih teče Android. Podrobnosti podjetji nista želeli razkriti, tako da je višina licenčnine za zdaj neznana. Spomnimo, da je Apple pred dvema mesecema vložil tožbo zoper HTC, v kateri mu očita kršitve 20 patentov za Android. Microsoft nima v lasti patentov za operacijski sistem Android, ki ga je zasnoval Google, a so prepričali HTC, da bi platforma Android lahko kršila druge Microsoftove patente. To pomeni, da bi lahko Microsoft v kratkem podobno pritisnil tudi na ostale proizvajalce Androidnih naprav.

19 komentarjev

Android tudi za C in C++

Ars Technica - Google je izdal nativni razvijalski toolkit za Android, ki bo omogočil programiranje aplikacij zanj tudi v popularnih jezikih C in C++. Poleg tega so izdali še okolje za skripte, ki podpira Python in Lua. Doslej je bil Android večidel omejen na Javo, ki je tekla na Googlovem virtualnem stroju Dalvik Java, ki je bila ob izidu tudi edina podprta možnost. No, to se kani spremeniti z v torek najavljenim Android Native Development Kit (NDK).

Omeniti velja, da bo ta še vedno imel nekaj omejitev, tako da Google ne priporoča njegove uporabe kot polno alternativo za Javo. Bo pa vsekakor zelo uporaben v delih, ki zahtevajo specifične C-jeve knjižice. Že prej ta mesec je Google izdal Android Scripting Environment, ki omogoča pisanje enostavnih aplikacij v jezikih Python in Lua. Več o tem.

33 komentarjev

Googol toži Google

The inquirer - Na TheInquirer podajajo zanimivo zgodbo, da naj bi dedinja iznajditelja besede googol tožila Google zaradi uporabe zelo podobnega imena, za katero jim je bil prav googol navdih. Profesor Edward Kasner si je besedo googol, ki označuje število 10100, izmislil na podlagi predloga svojega devetletnega nečaka, Miltona Sirotte, in jo leta 1940 uporabil v knjigi Matematika in domišljija (Mathematics and the Imagination). Umrl je leta 1955.

Njegova pranečakinja Peri Fleisher, ki je bila, ko je Kasner umrl, stara le štiri leta, sedaj razmišlja o tožbi. Zakaj? Uradno, ker je Google svoje ime zelo razširil in je postalo svetovno znano, Kasnerja in njegovega googola pa nikoli ne omenja. Fleisherjevi, ki od Googla še ni dobila nobenega odgovora na svoja e-sporočila, se to ne zdi etično. Več o tem.

Neuradno pa seveda toži, da bi dobila skromen kupček denarja, strani o Googlovi zgodovini pa v svoji vnemi dedinja ni opazila. Škoda.

21 komentarjev