»

Februarsko zmrzal bodo Teksašani plačevali še leta

Slo-Tech - Februarski hladni val je v Teksasu povzročil ogromne izpade dobave električne energije in plina, ker infrastruktura ni bila prilagojena na delovanje pod zmrziščem. Zaradi okrnjene dobave so cene energentov izredno poskočile, kar je povzročilo milijardne dobičke na eni strani in ogromne izgube na drugi. Prodajalci plina so v dobrem tednu ustvarili 11 milijard dolarjev dobičkov, dobavitelji končnim strankam pa izgubo. Poplačali jo bodo odjemalci.

Odjemalci bodo v naslednjih letih vsak mesec na položnicah plačevali pribitek za stroške, ki so jih njihovi dobavitelji imeli z nakupom po ponorelih cenah. O višini tega dodatka so se sedaj sporazumeli, sporazum pa je potrdil tudi pristojni regulatorni organ. Gre za 3,4 milijarde dolarjev, ki jih bodo morali odplačati v naslednjih 30 letih. Dobavitelji bodo izdali obveznice za poplačilo stroškov, ki so jih imeli, in sicer jih bodo v naslednjih letih prevalili na odjemalce. Največ bosta dobila Atmos Energy (2,0 milijarde dolarjev) in...

117 komentarjev

ENTSO-E: Za odstopanje evropskega električnega omrežja kriva Srbija in Kosovo

Problemi so na kontinentalnem omrežju (UCTE)

Slo-Tech - Evropsko združenje sistemskih operaterjev prenosnih omrežij (ENTSO-E) je postreglo s podrobnejšo razlago, kaj se dogaja v evropskem električnem omrežju, da se je od sredine januarja nabralo skoraj šest minut akumulirane zamude. Od sredine januarja je bila povprečna frekvenca omrežja 49,996 Hz, s čimer se je pridelal opisan zaostanek. Kaj takšnega se v evropskem kontinentalnem omrežju, ki obsega celotno celinsko Evropo in Turčijo, še ni zgodilo. Razlog za upad frekvence je bila neizravnana proizvodnja in poraba električne energije v bloku SMM, ki obsega Srbijo,...

140 komentarjev

Pametni merilniki porabe električne energije množično lažejo

Slo-Tech - Danes se čedalje pogosteje uporabljajo tako imenovani pametni merilniki porabe električne energije, ki nimajo vrtljivih delov (odtod ime static energy meters). Dlje časa že krožijo govorice, da ti merilniki kažejo precej čudne številke, zato so jih na Univerzi Twente (UT) in Univerzi za aplikativno znanost Amsterdam (AUAS) preizkusili. Šest mesecev so preverjali devet najbolj priljubljenih pametnih merilnikov, izdelanih med leti 2004-2014, in ugotovili, da so očitki o nepravilnih odčitkih več kot utemeljeni.

Medtem ko želi nizozemska vlada do leta 2020 v vseh gospodinjstvih pametne merilnike, so raziskovalci pokazali, da so v primerjavi z resnično porabo njihovo odčitki nihali od -30 do +582 odstotkov. Vsak merilnik so preizkušali vsaj en teden, nekatere pa tudi dlje. V tem času so nanje...

128 komentarjev

Prvi izpad električne energije zaradi hekerjev

Termoelektrarna Burštin, Ivano-Frankivsk

Slo-Tech - Dočakali smo prvi izpad električne energije, ki so ga zakrivili hekerji. Lani 23. decembra je 80.000 gospodinjstev v mestu Ivano-Frankivsk na zahodu Ukrajine ostalo brez električne energije. Prvi dokazi so kazali, da je zlonamerna programska oprema (malware) izključila razdelilne transformatorske postaje na širšem območju Ivano-Frankivska. Podrobnejša analiza je razkrila, da je malware odigral pomembno vlogo pri odprtju dostopa do ključne infrastrukture, ni pa bil izključni krivec; napadalci so morali nekaj postoriti tudi sami.

Kot so ugotovili v SANS ICS, je bil izpad energije brez dvoma posledica internetnega napada na ukrajinski elektroenergetski sistem. Napadalci so izvedli dobro načrtovan in skrbno pripravljen...

15 komentarjev

Določanje uporabniških navad s pomočjo števca električne energije

vir: The H
The H - Raziskovalci pri Univerzi za uporabne znanosti v Münstru poročajo, da je iz visokofrekvenčnih podatkov pametnega števca za električno energijo mogoče enoznačno določiti, kateri TV program ali DVD gledajo člani družine na domačem TV zaslonu.

Ključ leži v določanju prehodov med temnimi in svetlimi scenami na televiziji, ki porabijo opazno različno količino energije. Dobi se jih iz standardnih pametnih števcev, ki podatek o porabi pošiljajo naprej z frekvenco 1x na dve sekundi. Podatki so praviloma na voljo za več ur na dan, ostali električni porabniki (računalniki, svetila,...

37 komentarjev

Zloraba pametnih števcev električne energije na Škotskem

Pametni števec

vir: Schneier.com
Schneier.com - Na Škotskem se je razširila nova vrsta prevare, ki izkorišča naivnost in pohlep odjemalcev električne energije ter pametne števce za elektriko, piše na svojem blogu Bruce Schneier. Del gospodinjstev v Veliki Britaniji namreč že uporablja pametne števce električne energije, kjer morajo, zlasti uporabniki s slabšo boniteto, elektriko plačati pred uporabo. Predplačilni sistem temelji na pametnih karticah, na katere v trgovini naložijo dobroimetje, in jih nato vstavijo v števce, ki registrirajo kredit.

Nepridipravi se pojavijo na vratih in ponujajo različne ugodnosti, kot je na primer nakup dobroimetja po polovični ceni. To lahko storijo, ker so uspeli razbiti sistem ključev za zapis dobroimetja, tako da lahko generirajo...

24 komentarjev

Prihajajo pametni števci električne energije in nove možnosti napadov

Pametni števec

Slo-Tech - V naših krajih večinoma še uporabljamo klasične števce električne energije, ki podpirajo delovanje v bodisi dvotarifnem bodisi enotarifnem režimu. V ZDA in drugih državah EU pa medtem že intenzivno uvajajo pametne števce, ki bodo do leta 2022 vsled Direktive 2009/72/EC obvezni tudi pri nas. Pametni števci so krmiljeni na daljavo in omogočajo vrsto nastavitev: fino razdelitev dneva na 48 polurnih intervalu, ki...

71 komentarjev

Pridobivanje energije iz vozečih avtomobilov

Plošča pred trgovino

Slashdot - Japonci so lani predstavili svoj način pridobivanja električne energije iz kinetične energije nepregledne množice ljudi, ki se vsakdan vali po njihovi podzemni železnici. Podobne naloge, le da v nekoliko večjem merilu, so se lotili tudi Angleži. Na parkirišču pred veleblagovnico Sainsbury v Gloucesterju so v tla vgradili posebne plošče, čez katere potem vozijo avtomobili. Njihova teža potem pritisne nanje in proizvede dovolj kinetične energije za vrtenje generatorjev, ki ustvarjajo električno energijo za delovanje trgovine. Če bo eksperiment, ki naj bi v optimalnih pogojih zmogel pripraviti do 30 kW energije, uspešen, namerava Sainsbury podobne naprave postaviti pred vse svoje trgovine.

74 komentarjev

Premiki na področju baterij

engadget - Želje po enomesečnem delovanju prenosnikov so še relativno daleč od uresničitve, a dandanes obstaja ogromno modelov, s katerimi zlahka delamo na terenu, ne da bi se (vsaj nekaj ur) živčno ozirali za viri električne energije. Vse pa kaže, da se bo ta brezskrbnost še podaljšala, zahvaljujoč profesorju Cho Jae-Philu s Hanyanške univerze. V litijevih baterijah so naredili preprosto zamenjavo - grafit so zamenjali s posebnim, poroznim silicijem, z čimer so povečali količino shranjene energije za kar osemkrat!
Baterije so zaenkrat še v prototipni fazi, omejitev, ki bi jim onemogočala prihod v uporabniško elektroniko - razen časa za razvoj - pa zaenkrat ni. Klik!

Prenosniki z uporabnim časom kar treh dni. Sliši se fino!

10 komentarjev

Opravičilo

Slo-Tech - Opravičujemo se za današnji daljši izpad delovanja Slo-Techa. Izpad je posledica daljše prekinitve dobave električne energije (tudi UPS-i imajo končno zmogljivost). V naslednjih nekaj urah boste morda opazili bistveno okrnjeno hitrost delovanja strani, saj se v ozadju izvajata sinhronizacija in pregled integritete podatkov na precej lokacijah.

46 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev

UPS na kupu

Digit Life -

Zagotovo poznate največjo môro računalničarjev; skorajda končnano opravilo, pa najsi bo to diplomska naloga ali pa kakšna zahteva konfiguracija, seveda neshranjeno, ko zmanjka napajanja. Ker naši ljubi mlinčki še vedno najraje hranijo vse v RAM, so vsi podatki izgubljeni. Kaj storiti da se to ne bo več dogajalo?

No, iz takšne zagate vas lahko reši samo naprava imenovana UPS -- neprekinjena dobava električne energije. Ker so UPS-i navadnim uporabnikom manj znane komponente, predstavlja njihov nakup določeno težavo, saj ne vedo kaj kupiti in na kaj biti pozorni. Da bi bilo takšnih težav manj, so na DigitLife spisali članek, v katerem so si ogledali...

8 komentarjev