»

Google se pripravlja na vrnitev na Kitajsko

Nov Googlov izvršni direktor Sundar Pichai

Slo-Tech - Kitajska je največji trg na svetu in to še toliko bolj velja za pametne telefone, ki jih Kitajci vsled naraščajoče kupne moči čedalje množičneje kupujejo. Proizvajalci so zato pragmatični in sklepajo z vlado dogovore, ki vključujejo tudi cenzuro, če je to potrebno za opravljanje dejavnosti. Tudi Google, ki se je pred petimi leti umaknil iz Kitajske zaradi cenzure in hekerskih napadov, se vrača.

Google na kitajskem trgu mobilnih telefonov ni bil prisoten dolgih pet let, sedaj pa se vračajo, piše The Information. V tem času se je namreč svet spremenil, pametni telefoni so postali še pomembnejši, na Kitajskem pa lokalni proizvajalci obvladujejo praktično celoten trg. Pojavile pa so se tudi druge pametne naprave, npr. ure in...

3 komentarji

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

The New York Times - Na Kitajskem so v zadnjih treh dneh spet okrepili blokado Googlovih storitev, tako da je dostop nemogoč do cele palete storitve, med drugimi Gmaila, koledarja, prevajalnika, PIcase in drugih. Razlog je predvidljiv - 25. obletnica protestov na Trgu nebeškega miru. Ti veljajo na Kitajskem še vedno za prepovedano temo, o kateri se ne govori ali piše.

Dostop do Googlovih storitev na Kitajskem že dlje časa občasno oviran, o čemer smo že dosti pisali. Google je po poizkusu upora leta 2011, ko niso želeli več cenzurirati zadetkov iskanja na Kitajskem, naposled vendarle klonil. A vseeno kitajske oblasti občasno v celoti zablokirajo dostop do teh storitev.

Marca je Google začel preusmerjati...

26 komentarjev

Google popustil kitajski cenzuri

Guardian - Google se je očitno sprijaznil, da bo internet na Kitajskem še nekaj časa cenzuriran, saj so s svojega iskalnika potihoma umaknili opozorilo uporabnikom, da so iskalni rezultati cenzurirani. Spomnimo, da je Google leta 2011 nehal upoštevati zahteve kitajskih oblasti po cenzuri iskalnih rezultatov, ampak je strežnike raje premaknil v Hongkong. Partije to ni zmotilo, saj so cenzuro pač začeli izvajati interno z velikimi kitajskim požarnim zidom. Uporabnikom se je pri iskanju nezaželenih pojmov za kakšno minuto prekinila povezava do Googla. Ta se je oblastem postavil po robu in maja začel uporabnike pred iskanjem po teh ključnih besedah obveščati, da utegnejo doživeti izklop povezave, na kar Google nima vpliva.

Po poldrugem letu bitk in sporov s kitajskimi oblastmi je Google obupal. Brez kakršnegakoli...

15 komentarjev

Google Kitajce opozarja na cenzuro

Google - Googlov boj s Kitajsko in cenzuro, ki jo tamkajšnje oblasti izvajajo, se z mešanimi rezultati vleče že nekaj let. Cenzura je tam dejstvo že dolga leta in sprva jo je Google upošteval, potem pa je leta 2010 počilo. Naprej je kazalo, da se bo Google povsem umaknil s kitajskega trga, potem pa so oblasti vendarle obnovile licenco. Google je kljub temu preselil strežnike v Hongkong in začel uporabnike preusmerjati nanje, a cenzure to ni odpravilo. Opravljati jo je začela pač kitajska vlada. Posledica je tudi upad tržnega deleža, ki se je na Kitajskem s 35,7 odstotka prepolovil na 17 odstotkov.

V praksi se to pokaže kot nenavadne prekinitve povezave do internet ob vpisu nezaželenih iskalnih pojmov v Google. Blokade se vršijo na kitajskem delu interneta, tako da Google nanje nima vpliva, izvedene pa so na...

17 komentarjev

Lažni Applovi trgovini na Kitajskem že zaprli

Bloomberg - Ko je prejšnji teden na internetu zaokrožila vest, da so na Kitajskem v mestu Kunming (verjetno pa še marsikod po državi) postavili ponaredek celotne Applove trgovine, so se zganile tudi kitajske oblasti. Bloomberg ugotavlja, da so obe lažni trgovini v Kunmingu zaprli.

Po besedah kitajskih oblasti od Appla še niso prejeli nobene uradne pritožbe, a sta trgovini zaprti, ker nista imeli obratovalnega dovoljenja. V sklopu preiskave so sicer pregledali 300 prodajaln elektronike v mestu, niso pa zaprli treh drugih trgovin, ki prodajajo Applove izdelke brez licence za to početje. Čeng Ju, ki jih ima v lasti, je poudaril, da prodajajo avtentično opremo in da čeprav nimajo licence za to početje,...

16 komentarjev

Microsoft bo sodeloval z največjim kitajskim iskalnikom Baidu

The New York Times - Microsoft se želi okrepiti na kitajskem iskalniškem trgu, zato so sklenili dogovor o sodelovanju z vodilnim kitajskim iskalnikom Baidu. Ta ima na Kitajskem 83-odstotni tržni delež pri iskanju po spletu, a večino poizvedb uporabniki opravijo v kitajščini. V zadnjem času pa narašča tudi število uporabnikov interneta na Kitajskem, ki znajo angleško in iščejo informacije tudi v tem jeziku. Baidu ima nemalo težav pri prikazovanju relevantnih zadetkov na angleške poizvedbe, zato jim bo na pomoč priskočil Microsoft. Njihova iskalna storitev Bing bo namreč servirala rezultate iskanja v angleščini, ki bodo bolj relevantni.

Kitajska ima 470 milijonov internetnih uporabnikov, ki dnevno opravijo 10 milijonov iskanj v angleščini, in tu se skriva velika priložnost za Microsoft. Še posebej mu je delo olajšal Google, ki se je lani spopadel s kitajskimi oblastmi v vprašanju upravičenosti...

3 komentarji

Gmail začenja prikazovati slikovne oglasne

The New York Times - Oglase je Google v Gmail prvikrat uvedel leta 2004, kmalu po uradni splavitvi storitve Gmail. Takrat je vse skupaj dvignilo velik prahu, ker so bile reklame personalizirane na podlagi elektronske korespondence. Google je zatrdil, da pošte ne bere noben človek, ampak zgolj algoritmi, ki na podlagi prebranega izpisujejo čim bolj relevantne oglase, in vse skupaj se je počasi poleglo. Sedaj se je Google odločil, da je čas za korak naprej pri oglaševanju v Gmailu.

Od 21. januarja testirajo prikazovanje oglasov s slikami (display ads) v spletnem vmesniku Gmaila, ki so kakor...

26 komentarjev

Kitajska obnovila Googlovo licenco

ComputerWorld - Med Googlom in kitajskimi oblastmi je počilo marca, ko se je Google odločil, da ne bo več v skladu z zahtevami oblasti cenzuriral iskalnih vsebin. Zaradi tega je Kitajska zagrozila, da mu ne bodo podaljšal licence ICP, Google pa je užaljeno napovedal svoj odhod. Zgodilo se ni ne eno in ne drugo. Google je poiskal salomonsko rešitev in uporabnike začel preusmerjati na svojo hongkonško stran, kjer cenzure ni, Kitajska pa je stanje tiho tolerirala. Te dni je Google pridobil še omenjeno licenco ICP.

Včeraj so na svojih straneh zapisali, da jim je Kitajska z rahlo zamudo podaljšala ICP. To jim omogoča ostati prisotni na kitajskem trgu; v nasprotnem primeru bi namreč konkurenčni Baidu postal...

5 komentarjev

Google opušča cenzuro na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Čeprav Google ni popolnoma prekinil celotne operacije na Kitajskem, kot se je sprva napovedovalo, so vseeno močno stopili po robu cenzure. Ukinili so namreč Kitajski prilagojen iskalnik na Google.cn (ter s tem tudi ugasnili njegove strežnike, locirane na Kitajskem), ki je dajal cenzurirane rezultate, obiskovalce domene Google.cn pa zdaj preusmerjajo na hongkonško stran Google.com.hk. Rezultati iskanja v tradicionalni in poenostavljeni kitajščini na slednji namreč niso bili cenzurirani, s tem pa so po besedah predstavnikov Googla omogočali Kitajcem necenzurirano brskanje za informacijami na svetovnem spletu. Odločitev so sprejeli v ameriškem, glavnem štabu Googla, kar pomeni, da se kitajska podružnica pri njej ni vmešavala. Zaposlene bodo obdržali v kitajski pisarni in nadaljevali z nekoliko okrnjenim razvojem.

A takšno stanje ni trajalo...

17 komentarjev

Google bržkone 10. aprila zapušča Kitajsko

Google - Google je vsak dan resnejši o svoji napovedi, da bo zaradi sporov o cenzuriranju iskalnih zadetkov Kitajsko zapustil. Prejšnji konec tedna smo pisali, da so v Mountain Viewu praktično stoodstotno prepričani o odhodu, analitiki pa so izgubo kitajskega trga ocenili na 600 milijonov dolarjev. Viri blizu Googla pravijo, da bo vse znano že v ponedeljek.

Če se bodo napovedi uresničile, bo Google v ponedeljek najavil, da bodo 10. aprila odšli iz Kitajske, poročajo kitajski časniki, ki se sklicujejo na uslužbence podružnice Google China. Ni še znano, ali bo Google zgolj zaprl iskalni portal google.cn ali pa bodo popolnoma končali vse operacije na Kitajskem, torej tudi raziskave, razvoj in...

9 komentarjev

Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Washington Post - Izmenjava ostrih besed med kitajskimi oblastmi in Googlom še ni pri kraju, nasprotno, v tem tednu je eskalirala. V petek je kitajski minister za industrijsko in informacijsko tehnologijo Jidžong Li posvaril Google, da morajo upoštevati zakone ali pa se pripraviti na posledice. Sporočilo v nediplomatskem tonu pravi: "Če želite početi kaj v nasprotju s kitajskimi zakoni, ste sovražni, neodgovorni in boste plačali." Gre seveda za vprašanje cenzuriranja zadetkov pri iskanju na internetu, čemur se je Google januarja uprl. Li je neomajen, ko beseda nanese na cenzuro. Če neke informacije škodijo stabilnosti ali ljudem, jih bo pač potrebno blokirati, dodaja. Kitajska se seveda ne ozira preveč na Google, saj ima ta na Kitajskem le tretjinski tržni delež; večino ima Baidu.

Google je prav tako trmast. Kot pravijo viri v Mountain Viewu, so 99,9-odstotno prepričani, da se bodo iz Kitajske poslovili. Odločitev naj bi Google javnosti posredoval kmalu, pred tem pa morajo poskrbeti za primerno...

26 komentarjev

Google preložil dva Androida za kitajski trg

ComputerWorld - Na spletu še vedno odmeva razkritje napadov na Google in druga zahodna podjetja, ki so jih kitajski hekerji neovirano izvajali pretekli mesec. Google je zagrozil, da se bo iz Kitajske popolnoma umaknil, a so jim za zdaj odložili le nekaj priboljškov.

Odločili so se, da bodo napovedano predstavitev dveh Androidnih telefonov iz Motorole in Samsunga za kitajski trg nekoliko preložili. Predstavitev je bila napovedana za danes, uradne razlage o razlogih za odpoved pa njihova tiskovna predstavnica ni navedla. Neuradno se govori, da se trenutno Google pogovarja s kitajskimi oblastmi, koder je izid sila težko napovedati, zato naj bi se odločili počakati.

Kitajska medtem ostaja nepopustljiva. Vztrajajo, da je naloga oblasti "voditi" Kitajce pri uporabi interneta in da se morajo podjetja prilagoditi lokalnim zakonom. Položaj Googla na Kitajskem so primerjali s položajem kitajskih podjetij v Afriki. Tam se pač Kitajci soočajo z mnogo težavami, ko se morajo prilagajati lokalnim zahtevam,...

10 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev